vineri, 1 iulie 2016

macar in francezi ne mai putem increde

Gheorghe Piperea
Retineti : singura, adevarata suferinta pe pamant este singuratatea.
Acest tip, John Oliver**, a invins sistemul cu armele preferate ale sistemului, armele silentioase, cu care se duc razboaie tacute*** - a cumparat cu 60 de mii de dolari creante de 15 milioane de dolari contra unui numar de 9000 de americani care nu mai aveau cum sa isi achite aceste datorii rezultate din credite pentru finantarea unor proceduri medicale. In calitate de proprietar al acestor creante, John Oliver i-a iertat de datorii pe toti cei 9000 de americani. Daca faceti un calcul, veti ajunge la concluzia ca toate acele creante l-au costat pe John Oliver undeva in jur de 0,3% din valoare nominala.
La noi, astfel de creante se vand deja cu 0,5-1% din valoarea nominala unor colectori de creante profesionisti carora nici prin gind nu le-ar fi trecut sa ii ierte de datorii pe cei "cumparati" de la banci pentru ca sunt "neperformanti". Au contraire. Prin diverse proceduri de "colection", prezentate romantat in reclamele de la tv, colectorii reusesc sa stoarca si 40% din valoarea nominala de la debitor.
Nu va pun sa calculati profitul colectorilor, care poate fi ametitor, ci sa va intrebati de ce nu vrea banca sa ia de la debitor 40%, in loc sa piarda 99-99,5% cedand acel debitor in mainile colectorilor.
Raspunsul BNR este : de-aia. De dragul responsabilitatii si al certitudinii morale.
Va mai cer sa va imaginati un lucru - presupunind un numar de 20 de mii de DIP-eri* care nu vor mai plati nimic bancilor, ca urmare a liberarii de datorie, sa zicem ca acestia vor fi de acord sa investeasca intr-un fond in jur de 1000 de euro fiecare (echivalentul uneia sau a doua rate); rezulta 20 de milioane de euro, suma cu care s-ar putea face, la o scara mare, cam ceea ce a facut vedeta HBO John Oliver cu amaratii care s-au imprumutat pentru a se trata medicala sau pentru a se opera; fondul ar putea fi chiar si o afacere, caci prin intermediul lui s-ar putea prelua de la banci sau alti comercianti creantele sau ipotecile care ii sufoca pe unii debitori, iar preluarea ar urma sa fie gestionata exclusiv in scopul reasezarii contractelor debitorilor pe baze solide, echitabile, sustenabile; spre exemplu, s-ar putea pune in opera o reducere a poverii cu 40-60%, o recalibrare a dobanzii la niveluri echivalente cu ratele de credit interbancare, o curatare a costurilor creditului de toate scamele (comisioane, speze, riscul de schimb pus exclusiv pe seama debitorului), o inchiriere a imobilului pe termen media sau lung, la o chirie rezonabila si stabila etc.
O astfel de initiativa i-ar face pe acei debitori care nu au nicio sansa in fata puternicilor lor inamici sa nu se mai simta singuri si nici parasiti.
Se poate face asta prin voi insiva, cei ce veti beneficia de DIP? Sau, mai bine zis, prin noi insine?

*cica in prezent ar fi "doar" 4000 de DIP-eri; cifra este anuntata de BNR, incepand de azi si e data ca definitiva (BNR spera ca "rumanii" s-au speriat rau de vajnicii avocati ai bancilor, aia pe care ii promova Isarescu, si nu vor mai da in plata); ca o fi vorba de 4000 de insi sau 5000 cati va ziceam eu ca sunt pana saptamana trecuta, nu conteaza, ca oricum nu mai putem avea nicio baza in informatiile furnizate de BNR
**http://www.digi24.ro/…/Prezentatorul+John+Oliver+a+rascumpa…
***Silent weapons for quiet wars; ironic este ca postul tv care da aceasta sire, preluata de pe net, este el insusi o silent weapon in Romania.
Prezentatorul și actorul britanic John Oliver a răscumpărat datoriile a circa 9. 000 de persoane, reprezentând cheltuieli medicale în valoare de 15 milioane de…
www.digi24.ro
Comments
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Oare asa s-a intamplat si in cazul bancilor suedeze falimentare trecute in proprietatrea statului? După ce au fost vândute activele în dificultate, profiturile s-au îndreptat către deponenţi şi guvernul a fost capabil să recupereze mai mulţi bani mai târziu din vânzarea acţiunilor sale la diverse companii. Rascumpararea deponentilor s-a facut subunitar prin negociere.
 
 
Prospectiv A-z:


oarecum legat de subiectul postarii: http://www.cotidianul.ro/verdict-surprinzator-in-dosarul.../


A se observa cum sistemul l-a scos in fatza pe parlitul de Kerviel, crezand ca protejeaza in felul asta frauda proprie. Sistemul judiciar francez a decis sa lase pestisorul asa mic in pace, ilustrand indirect insa porcaria din spatele bancilor. "Este de notat că președintele Societe Generale din perioada în care Kerviel făcea operațiunile riscante, Daniel Bouton, a demisionat imediat după declanșarea scandalului, fiind ocolit de acuzații. Și, ca și cum nu ar fi vinovat cu nimic pentru pierderile uriase, Bouton s-a reconvertit în onorabil consilier financiar și a devenit senior advisor la Rotschild&Cie."

P.S. Bine ca macar in francezi ne mai putem increde, pentru o greva sau decizie judecatoreasca de acest fel. Altfel am fi fost deja in genunchi in fatza super-tratatelor!
P.P.S. S-a tot discutat si aici, ca in multe alte locuri, despre venitul minim garantat. M-am intrebat care-i rostul. Cred ca-i glazura pe care ne-o aplica elita pe bomboana supertratatului!


 

Niciun comentariu: