vineri, 1 iulie 2016

Cum se descurca diaspora

Cum se descurca diaspora.. – 24 mai 2016


Dinica Roman
 

Pentru romanii din diaspora, Romania e un vis. Cand ne trezim din vis, e mai rau decat la plecare...

 

 

Am încercat să-mi fac buletin în România și am înțeles cum te calcă-n picioare birocrația | VICE...

Notarii costă. Traducerile costă. Apostilele costă. Să fii român costă. Da' poate merită, cine știe?

VICE.COM

 

Alexandru Botu Trebuia sa i se ceara, ca o culme a imbecilitatii, sa se mai nasca odata.

 

Ștefan Botoran Nu-ți mai fă!

 

Dinica Roman Adevarat grait, domnule ofiter de presa!

Vali Vijeli starneste un tsunami printre muzicieni. In cel mai recent clip al sau, acesta apare cantand in Sala Mare a Conservatorului, alaturi de studenti ai institutiei.

https://youtu.be/KhVMNCpSEKw

Cel mai aspru critic al filmarii este dirijorul Razvan Apetrei. De cealalta parte, Rectorul Conservatorului sustine ca a acceptat proiectul, dar nu a intrat in detalii. In plin scandal, Vijelie puncteaza: melodia nu este o manea, ci un blues.
In videoclip, Vali Vijelie apare cantand alaturi de mai multi studenti la Conservator.
Vali Vijelie: Nu e manea.
Reporter: Ce fel de muzica e?
Vali Vijelie: As incadra-o pentru ascultatorii mei la muzica de petrecere. E un blues, deci nicidecum o manea. Sa fiu sincer, am vrut sa filmez la Athenee, la Ateneul Roman, dar mi s-a parut ca-mi doresc prea mult.
Asa ca s-a multumit cu sala mare a Conservatorului, lucru care i-a deranjat pe unii muzicieni. Razvan Apetrei a criticat povestea pe pagina sa de socializare. Alte cateva sute de oameni au cerut explicatii conducerii universitatii de muzica. "Nu este vorba despre discriminare, este vorba despre faptul ca aici e o institutie de educatie muzicala, unde se predau genurile muzicii culte. Este ca si cum intr-o biserica nu se canta muzica disco si nu pentru ca am discrimina muzica disco, poate preotul chiar prefera muzica disco in viata particulara, dar nimeni nu se supara ca in biserica nu se canta disco. La fel si aici"
Conducerea universitatii spune ca solicitarea a venit din partea unui fost student dar si ca s-a incheiat un contract de inchiriere. 2 ore contra sumei de 330 de euro. Piesa lui Vijelie este un cover dupa o piesa italiana a anilor '70.
Irinel Anghel, muzicolog:"Traim intr-o lume in care amestecurile de toate felurile sunt posibile. Putem sa ne uitam la el poate cu o privire amuzata, ca la o creatie suprarealista, in care o sala de concerte. Destinatia muzicii clasice, ajunge practic decorul, cu orga cu tot, pentru o muzica care se trage din manea, dar nu este propriu-zis o manea."

 

 

VALI VIJELIE - De dorul tau (VIDEO OFICIAL…

YOUTUBE.COM

 

Dinica Roman http://www.cotidianul.ro/iohannis-diaspora-prioritate.../

 

 

Iohannis: Diaspora, prioritate națională

Iohannis, mesaj cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni

COTIDIANUL.RO

 

Smaranda Dobrescu Daca nu a propus elaborarea unei legi care sa aibe implicatii la Evidenta Populatiei, la Agentiile de plasare a fortei de munca, in Invatamant, in mediul de afaceri, chiar si l;a Banci, atunci declaratia a fost facuta cu gandul la alegerile din noiembrie anul acesta.

 

Smaranda Dobrescu "Dac-aţi avea acum 30 de ani, aţi pleca?"
"Mă simt jignit, nu mai arăt ca un om de 30 de ani? Nu pot să cred. Răspunsul e la mine, ci la cei care sunt în această situaţie. Eu am fost foarte nenorocit când am plecat. De obicei, exilul vine după un exil interior. Pleci dintr-un loc nu numai pentru că vrei să te îmbogăţeşti sau eşti un aventurier, ci pentru că nu te simţi bine. Pleci, te arunci în neant. Aşa m-am aruncat eu, aproape fără voia mea. Am avut noroc, nu vreau să spun că marile mele calităţi au învins. În momentul în care am primit premiul MacArthur („Nobelul american"), am spus că mi s-a luat şi dreptul de lamentare. Eu, care veneam bucuros să mă lamentez, uite ce nenorocit sunt, am plecat de-acolo, m-am chinuit, mă chinuiesc. Dar societatea americană, pragmatică, are uneori o decenţă a confesiunii. În cei 30 de ani de când locuiesc în SUA, de fiecare dată când am încercat să găsesc o esenţă a locului în care am ajuns, după câteva secunde, mi-a apărut formularea contrarie. Dar îmi place incoerenţa aceasta ca o formă a libertăţii, a schimbării, a dinamismului american uneori demenţial."

 

 

INTERVIU Norman Manea, scriitor: „Când oamenii simt nevoia să plece,…

ADEVARUL.RO

 

Dinica Roman Fara legatura cu subiectul, dar vad ca acum e niciun numar fara Manea, ca odinioara, nicio masa fara peste!

 

Smaranda Dobrescu L-a serbat Academia cu ocazia celor 80 ani si apoi se tot asteapta de cativa ani Nobelul. Curand se va linisti si pescuitul si vom vorbi de Cartarescu.
Legatura cu subiectul consta ca inainte de a te lovi de birocratia si lipsa de interes a oficialilor de a-si readuce in tara valorile, exista o anumita determinare personala, dificila, rupatoare si corupatoare:
"această globalizare şi-a creat deja împotrivirile. Ştim reacţii destul de puternice ale unor oameni care o refuză, care preferă căsuţa din fundul Moldovei, pentru că acolo ar fi paradisul. Ne aflăm în această zbatere, în această aproximaţie, unde intră şi patriotismul."

 

Dinica Roman http://www.cotidianul.ro/mae-diaspora-sa-inteleaga-ca.../

Lunetistu
+1
Care diaspora ? Cea de dupa ww2 formata din oameni majoritatea scoliti a fost dezbinata si s-au paruit ca tatele intre ei (cei din diaspora ) pe cele 8 milioane de $ trimise afara din timp de MARESAL , pentru rezistenta pe care o prevedea . Bani luati de Viisoianu ( djuvara , ajuns si istoric la virsta senectutii stie si el de ei ) ce trebuiau impartiti transfugilor de care Visoianu a` uitat` . Azi nici nu exicsta in adevaratul sens al cuvintului asa ceva . Este doar o masa de manevra folosita de ministerul de externe inpreuna cu CIE doar la alegeri si care se vinde pe nimica . Au ramas doar cu impresia ca-s : tineri , frumosi , destepti si liberi si cu titulatura asta se falesc , la fel ca papagalul american cu ` exceptionalismul` lui . .In fond , nu-s decit o masa de manevra , constienta sau partial inconstienta . Vedeti pe ale cui voturi au pierdut alegerile la mustata Le pen in Franta si austriacul nationalist , saptamina asta in Austria . Pe mina diasporei , asa ca Stalin a avut dreptate .

LIleana
+3
Aceasta Forta care este Diaspora se compune si ea din mai multe subforte, diviziuni exact ca in Romania. Intr-un limbaj d elemn, acest domn face apel electoral, asa ii spune datoria si salariul gras. Eu am intrebari :1. ce soluti ati oferit sa se implice romanii in dezvoltarea tarii ca parteneri strategici,-poate nu le stim noi, dv. fiind si secreti pe de alta parte ! la fel, ce solutii ati dat sa ramana uniti si conectati cu tar ? 2. ce initiative ati avut,facut pt. a veni in sprijinul romanilor din strainatate la vreo mama, la vreun copil ,v-ati deplasat dv. sau personalul ,ce actiuni de initiativa ati avit in aces sens de sprijinire si cu ce ?etc etc ? 3. de ce aveti taxe consulare scumpe, ce salarii si bugete aveti, stiind ca aveti cca 2000 cadre operative- pt. ce ?preconizati reducerea taxelor consulare si cand ? ati raportat vreodata cheltuielile salariatilor dv. din tara si strainatate si pe baza caror acte ?

Anna
+5
Cine e acest Dan Stoenescu si pe cine reprezinta el???E un sorosist parlit cu pile .care indeplineste niste ordine carora nu trebuie sa le acordm nicio atentie.Ce obligatii avem noi ,cei care suportam urmarile exprimentului sorosist Iohannis,fata de ceata asta de transfugi,multi cu pile ca proasta de la justitie,cu tata ambasador comunist,catastrofe intelectuale ca Guseth,catastrofe jefuitoare ca toti ceilalti ,diaspora care a scos un presedinte infractor care s-a ascuns sub camasa de presedinte in plina campanie asa zisa de condamnare a profitorilor retrocedarilor,care ne-a adus un binom /trinom de profitori sa tina cat mai departe de orice functie pe cei care l-ar calca pe bataturi pe smenarul de case ,ca sa nu cada in vreo plasa a adevaratei justitii.Pe cine mai credeti voi ca pacaliti?Luati-l pe pres si tot guvernul sau si tineti-i la voi acasa pe casa si masa ,ca noi ne-am saturat de atata minciuna si diasporeala,Un sfat pentru ministru:du-te.domnule si fii ministrul diasporei!

Ileana Rollason
+3
@Anna: ti-am dat un -, fiindca nu faci distinctia între propaganda oficiala ("diaspora a hotarât rezultatul alegerilor", "a venit sa voteze-n masa") si realitate. Nu-ti dai seama de proportia falsificarilor, de intox-ul cu care pompeaza guvernul si presedintia mass-media complice. Când a fost referendum-ul de demitere a lui Basescu, acelorasi nu le-a pasat de votul diasporei, aceiasi l-au falsificat. Si la alegeri, Bakonski de la Paris a falsificat si el, si cu nerusinare, urnele. Cazurle sunt notorii. Nimic nou sub soare. Si "diaspora" mai si e un concept împrumutat, si pagubos, de autoritati, de la altii. Care-au una solida, si de mii de ani. Cu românii nu-i acelasi lucru, diaspora e si eclectica, si cu urme grave de neo-nazism, fiindca la asta se reduce lobbying-ul imigratiei din SUA de "condamnare a comunismului". Ori, eu nu vreau sa fiu în conflict cu mine însami si familia mea, care-a reconstruit România dupa razboi, în socialism (fiindca n-a fost vorba de nici un "comunism", astea-n ineptii de-ale propagandei americane). Dimpotriva, ma revolta distrugerea României de dupa '89, de la Bucuresti, care pâna atuncea era "micul Paris" si-acuma se-neaca-n mahalale, gunoaie si blocuri-turn fara autorizatie, care-l mutileaza, îi distrug istoria. Abia dupa '89 a devenit România o prada usoara, dat fiindca fara istorie, dat fiindca "tabula rasa", tot ce se construise, cu sacrificii, zeci de ani de zile, cultura, inclusiv, ajunsese de aruncat la gunoi. Tot era negat. Si nici acuma lumea politica, în delir schizofren, nu pricepe ca radacinile se asuma, nu se distrug. Si nu-ti distrugi economia, si patrimoniul, si bunele vecinatati (cu Rusia, de hatârul SUA naziste si Ucrainei asemenea, si nesatule de teritorii românesti). Si nu sacrifici aliantele EUROPENE, pentru SUA, cu "diaspora" post-belica, esentialmente din colaboratori nazisti sau din legionari, peste noapte, dupa '89, în gratiile puterii, fiindca bogata. AMORAL. INDECENT. AJUNGE !

 

 

MAE: Diaspora să înţeleagă că reprezintă o forţă pentru România

COTIDIANUL.RO

 

Prospectiv A-z .
Cred
Eugen Mihăescu

Motto: "Creația nici în literatură nu face salturi. E o verigă între trecut și viitor. Își împlântă adânc rădăcinile în pământ ca să se poată ridica mai sus spre cer. Se uită cu evlavie pioasă înapoi, spre a putea privi mai sigur înainte." Liviu Rebreanu, "Cred", 1924

Ce e patria? Ce înseamnă să-ți iubești țara? Au rost aceste întrebări astăzi, când un procent însemnat de români consideră că "nu s-au născut în țara care trebuie". Când mulți cred că nu poți să-ți alegi țara în care te naști, dar poți să decizi unde vrei să trăiești… Dar de ce ne naștem acolo unde ne naștem? Avem vreo obligație față de locul de origine? Își pune amprenta asupra noastră, în vreun fel, locul unde ne naștem?

Eu am fost nevoit să-mi părăsesc țara. Am plecat când a venit la putere Nicolae Ceaușescu pentru că simțeam că mă sufoc și am știut că nu mă voi putea întoarce niciodată. Dar pe toate meleagurile pe unde am pribegit, m-a urmat și patria. Am fost întrebat odată dacă mă mai simt român și am răspuns că nu pot să-mi smulg pielea, nu pot trăi fără ea. Fiindcă patria ne curge prin vene încă din momentul în care scoatem primul strigăt pe lume… Atunci când mi-am părăsit țara, m-am simțit ca un arbore smuls din pământ și, ani de zile, am trăit ca un copac cu rădăcinile în aer.

După 1989, m-am întors acasă, dar mi s-a părut că rădăcinile nu mi le mai pot înfige în pământul patriei… Mi s-a părut că trăiesc aievea basmul pe care mi-l spunea bunica în copilărie, "Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte"… Aproape nimic din ceea ce cunoscusem și-mi era drag nu mai exista…

Cei care visează să-și părăsească țara trebuie să știe că niciodată nu vor fi adoptați cu adevărat de locul unde aleg să se stabilească și niciodată nu vor uita cu adevărat meleagurile pe care le-au părăsit… Să-ți negi originea e o mare rușine și un păcat capital… Să-ți părăsești patria de bunăvoie, fiindcă ți-e rușine, e un păcat și mai mare. Guvernanții care își împing poporul ca să își ia lumea în cap sunt cu atât mai păcătoși. Iar cei care ne guvernează astăzi merită blestemul infernului.

Eu nu îi pot condamna pe românii care decid să-și părăsească patria. Pot doar să sper că, acolo unde vor hotărî să se oprească și să trăiască, își vor aminti de țara lor și vor face totul pentru ca să fie mândri de originea lor. Și mai pot să sper că există oameni care își doresc să guverneze România astfel încât nici un român să nu mai simtă imboldul de a-și părăsi locul de baștină iar toți cei care s-au îndepărtat să viseze cu ardoare să se întoarcă acasă.

Avem un imn ca un imbold: "Deșteaptă-te, române!". Și acest îndemn este important pentru că noi trebuie să ne răsculăm împotriva tuturor tâlharilor ieșiți la iveală după "Marea îmbulzeală" din decembrie 1989 așa cum rămân în urmă, după viitură, răgălii, cadavre, copaci răsturnați, gunoaie…

Avem nevoie de oameni de caracter, gata să pună umărul pentru a salva țara. Călin Georgescu este unul dintre ei. "Nu uitați că, mai mult decât talentele, caracterele hotărăsc soarta popoarelor și că forța morală numai le poate apăra de învingere și nimicire." (Carol I, cu prilejul Jubileului a 40 de ani de domnie, 13 mai 1906)

 

Prospectiv A-z .
Comentarii:

Omul cui?
D-le Mihaescu, memorabil si acest text al dvs., dar cu un final prost. Numele persoanei pe care o recomandati circula, in mod suspect, in asociere cu cateva exagerari grosolane, atat de grosolane incat, ar trebui sa intre in categoria "minciuni". Se spune ca a lucrat la PNUD (UNDP), ca expert. PNUD a avut o mica echipa de experti, cu statut de functionari ai ONU. Dl. in cauza nu a facut parte niciodata din acea echipa. A fost, de fapt, manager de proiect. In Romania, in diverse domenii ale dezvoltarii, PNUD a angajat zeci de manageri de proiect pt zeci de proiecte. Nu vad ce anume il transforma pe cetateanul in cauza intr-o personalitate, in afara de promovarea sa de nu stim dar putem banui cine. Inclusiv prin cineva ca dvs. Mai circula "informatia" ca a elaborat strategia nationala de dezvoltare durabila. Asta e minciuna ordinara. Strategia si revizuirile acesteia au fost elaborate de un grup numeros de experti. Faptul ca dl. in cauza a lansat acest CV deformat, care circula nestingherit, e o dovada a unor serioase defecte de caracter. In rest, o analiza de discurs arata oricui are putin habar ca omul insira generalitati si platitudini. Cum, la noi, sunt f. putini experti in dezvoltare, multi sunt cei care au impresia ca spune "lucruri mari". In realitate, ce spune dansul, se gaseste in orice carte de "international development". Una peste alta, "a complete fraud". Mai reflectati. 

Gore
Excelent articol ....mai este si dl Piperea, domnule Mihaescu. 

Gerhard Krauss
Personal pot sa confirm cele traite si redate de dl. E.Mihaescu, fiind lafel plecat de 38 de ani cu mica mea familie din tara,dupa ce traisem34 de ani in tara. Sigur totul a fost nou si interessant, totusi locurile natale si oamenii nu i-am uitat niciodata.Am fost bine primiti si recunoscuti,dar radacini probabil numai copii si nepotii au prins. In vizitele mele in tara,nu am indemnat pe nimeni sa plece,chiar unii se mirau ca nu povestesc ca altii,probabil nici nu m-au crezut. -Oamenii trebuie sa aiba libertatea sa plece in strainatate, ca sa poata sa se convinga singuri de adevarul locului natal.Egal de nationalitate si de convingere religioasa.Sper ca va veni ziua ca tinerii sa nu mai plece din tara de nevoie,numai pentru o experienta profesionala.Dar si ei trebuie sa isi dea silinta,sa invete meserii fiind astfel baza tarii la inceput numai cu o mana de scule intr-un cufaras,apoi la un mic atelier. Nu va mai uitati peste gard,faceti-va viitorul singuri. Mult succes, GK.

rabi
Dr. Călin Georgescu este unul dintre cei mai importanţi experţi români în dezvoltare, şi anume în dezvoltarea durabilă. Între 1997 şi 2013 a fost director executiv al Centrului Naţional pentru Dezvoltare Durabilă din România, iar din anul 2013 este preşedintele Clubului de la Roma (Centrul European de Cercetare din Viena, Austria). Clubul de la Roma este o denumire simbolică pentru o organizaţie al cărei scop este să supună atenţiei întregii lumi diverse aspecte referitoare la viitorul planetei. Acuzat că urmăreşte regionalizarea şi unificarea întregii lumi, în realitate Clubul s-a răzvrătit împotriva „ignoranţei sinucigaşe" a omenirii cu privire la adevărata ei condiţie. Dr. Călin Georgescu, deşi deţine o funcţie internaţională atât de înaltă, nu a uitat că e român, şi încă unul dedicat cauzei naţionale. A elaborat strategia de dezvoltare durabilă a României pe următorii 30 de ani. Strategie din care nu s-a pus în operă nici măcar un paragraf. Nu întâmplător, d-l Georgescu a fost propus, la începutul lui 2012, să-l înlocuiască pe Emil Boc în fruntea guvernului României, dar interese obscure s-au opus. A fost o şansă pierdută de toţi românii. Reproducem, în cele ce urmează, pledoaria de tip clasic, „prin noi înşine", a domnului Georgescu, pentru schimbarea României.

Valahu
Superb, dar ce ne facem ca suntem supusi unei propagande in exterior menite sa ne demoleze. Propaganda ce se adreseaza in principal noua, Valahilor, Olahilor menita sa ne demoralizeze sa ne elimine increderea in noi insine ! Si coruptia ne-a fost inoculata in anii '90 tot din exterior ca principal instrument de lupta anticomunist ! .... Din pacate DNA si SRI, la comanda externa, se ocupa mai mult de politica si subrezirea oamenilor de afaceri nationali. Datorita acestui fapt precum si propagandei odioase facuta de PPE (in frunte cu ungurii, olandezii si germanii) si americani avem cea mai proasta imagine de tara de cand exista Romania, adica de cca. 150 ani ! Imaginea Romaniei este catastrofala datorita propagandei antiromanesti sustinuta de DNA ! Suntem cunoscuti drept cea mai corupta tara din lume ! SUA de ex. este mult, mult mai corupta . La fel Franta, Germania (ganditi-va doar la dosarul EADS) Spania nu mai vorbesc de Ungaria. Aici insa lucrurile se transeaza la intern, cu multa atentie cand este vorba de firme nationale !!

Krixus
Recunosc în vorbele dumneavoastră propria-mi tragedie, a imposibilei rămâneri afară şi a imposibilei întoarceri în Patrie! România din care am plecat, românii pe care i-am lăsat în urmă nu mai sunt decât o frumoasă amintire. Frumoasă, da, în ciuda relelor care ne-au făcut pe mulţi să ne luăm lumea în cap! Căci la întoarcere am găsit "la datorie" majoritatea acelor rele, purtând doar alte măşti, intrate într-o monstruoasă coaliţie al cu relele cele noi, pe care le cunoaştem prea bine din locurile noastre de exil! Realitatea este că cei ca dumneavoastră şi ca mine suntem, fără voia noastră, apatrizi in prezent, patria noastră fiind dispărută pentru totdeauna în trecut. Este blestemul pe care trebuie să ni-l asumăm: "Cine iubeşte şi lasă, Dumnezeu îi dă pedeapsă taraisu' sarpelui şi pasu' gandacului, vâjâitu' vântului, pulberea pământului"..... Îmi scot -nu pentru prima oară şi sper că nici pentru ultima - pălăria în faţa dumneavoastră, domnule Mihăescu! Şi nu fiţi mâhnit că destui vă vor înjura: Crucea patriei pierdute o pot resimţi numai cei pentru care aceea patrie este izvorul primordial al fiinţei proprii şi care au aflat cu durere că proverbul din strămoşi, după care nu te saturi când bei apă din pumni străni, e adevărat. 

sursa: comentarii la http://www.cotidianul.ro/cred-282407/

Niciun comentariu: