vineri, 1 iulie 2016

Dela Maidan incoace, ce a mai ramas din mistica Pietei Universitatii?


Eugénia Paraschiv
Stefan Kovacs Revenind la 13-15. Încă mă minunez ce sperau oamenii ăia- chiar și cei mai inteligenți dintre ei. Să-l dea jos pe Iliescu pentru că au blocat Piața Universității ? Ce scenariu fusese construit- și care era scopul final ?
Revoluția din precedentul Decembrie arătase foarte clar că o schimbare (de altfel dorită de noi toți) n-a fost posibilă decât printr-o violență maximizată- în care oameni care n-aveau absolut nici un fel de treabă cu evenimentele- au fost uciși.
Iliescu- în ciuda ezitărilor sale- nu era omul care să se dea dus de o mișcare non-violentă de stradă.
Cine ar fi putut să-i ia locul ? Cu toată simpatia pentru dl. Coposu și compania- erau la vremea respectivă niște oameni care au suferit, eventual niște repere morale- dar nu niște persoane care ar fi putut prelua conducerea țării să zicem în 1 săptămână- făcând-o să fie funcțională.
Cu toată imaginea lui nefavorabilă sunt convins că Iliescu nu și-a dorit circul din Piață- circ care (împreună cu 13-15) ne-a întârziat cam 10 ani în evoluție. O izolare totală- precum în Belarus- nu era acceptabilă pentru România.
Și-atunci ? Ce sperau cei din Piață- că ar fi existat trupe dispuse să treacă de partea lor ? Acuma dacă nu mă înșel eu foarte tare Piața a fost reprimată de parașutiștii din Boteni sub comanda lui Voican Voiculescu pe 13 seara- minierii fiind o chestie ”extra”.
Bântuie de altfel și legenda ”valorii” plecate din cauza lui 13-15. O ea- mai ales- sau un el- care au fost martori la acțiune sau au participat- s-au simțit profund lezați drept care și-au luat jucăriile și au plecat în depărtare, făcând o carieră nemaipomenită în Vanuatu sau Tonga. Acuma cine știe cum s-a plecat- sau cum se pleca- atunci- știe că cu excepția unui număr infim de cazuri- n-aveai cum să ieși pur și simplu pentru că nu primeai pașaport/viză.
 
Eugénia Paraschiv Departe de mine gîndul de jigni pe cineva, dar nu înȚeleg acest corsi et ricorsi la care-i siluit concretul în speranța prinderii lui ideologice! Nici acum nu fac semne înțelegerii strategiile construirii opoziției-adversarilor-dușmani și-a eternei și fascinantei lupte anti și pro cu tăt” civilia destructurantă.....
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Si experimentul Maidan trebuia sa aibe un inceput..Din pacate in cacialma s-au prins si tineri de buna calitate si ciudati, si indivizi animati de alte preocupari..Ma mira ca D-na Clotilde, specialista in mineriade si scriitoare de epistole presedintelui cerandu-i sa termine in mod drastic cu cei vinovati (iliescu, Roman) l-a uitat pe ministrul transporturilor care a dat ordin la Craiova. Sau am uitat eu?
Ce nu am uitat este modul in care un grup de 3 mineri m-au oprit amenintator pe strada mea dintr-un cartier bucurestean marginas (ce cautau ei tocmai acolo?) si m-au obligat sa deschid portbagajul. Acolo se gaseau 3 ladite cu cirese pe care le duceam la un camin de copii din cartier. Inspiratia m-a facut vazandu-i si pe ei cu alura unor fiare obosite si infometate sa le ofer o ladita. Au acceptat-o pe loc, au luat-o si mi-au spus:"Sarut mana, Doamna, ne-au pacalit"!
 
 
Eugénia Paraschiv
Eugénia Paraschiv Da, începe și se petrece trece tot cu păcăliciul celebru, nu știu dar parcă și cărțile-s siluite de joaca jocului....
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu "Cu toată imaginea lui nefavorabilă sunt convins că Iliescu nu și-a dorit circul din Piață- circ care (împreună cu 13-15) ne-a întârziat cam 10 ani în evoluție" - Piata ne-a intarziat, nu scamatoriile de la Revolutie, nu Targu Mures sau uciderea reprezentantilor partidelor traditionale, prin tara, de catre oamenii FSN-ului. Nu, doar Piata a fost de vina. Domnul Kovacs, poate aveti o minte strstegica taiaoasa ca briciul - dar poate ce spuneti se traduce intr-un singur fel "Fratilor nu mai sperati caci dati doar de bucluc. Si preluati VOI vina. Nu sperati, inghititi, si circul merge cuminte mai departe". Nu cred ca este o solutie! Piata avea niste cerinte de bun simt - intre care lustratia. Daca nu ar fi fost, acum aceleasi voci ar spune "mamaliga nu explodeaza, s-au supus unor vechi comunisti fara sa spuna un pâs". Va rog sa ma contraziceti daca nu am dreptate!
 
 
Eugénia Paraschiv
Eugénia Paraschiv Stranie mai e, domnule Preda, umbra mî(nări)inilor pieţei, nici marile întreceri ale spectaco-Tentacularului n-o întrec....
 
 
Eugénia Paraschiv
Eugénia Paraschiv Între timp comentariul meu sînt diftongiuiţi....
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Eugénia Paraschiv @ Intr-o lume stranie, o piata stranie. Am stat deseori sa ma intreb, oare cum era o manifestatie publica in Parisul Revolutiei? Sau al restaurarii? Sau la 1848 sau la '70? Si de fiecare data cand am avut prilejul sa ma lovesc de surse mai detaliate, efectul a fost de microscop - unde vedeai doar pamant si iarba, incepi sa deslusesti un microcosmos de micro-organisme, care trag hais si cea de acea masa a Pietei. Desigur ca aceste influente s-au prefectionat in pret de doua secole.

Dar in ceea ce priveste Piata "originala" nu m-as aventura sa afirm ca poate fi definita ca o constructie cu scop de influenta politica - din pacate, de fapt. Vroiau sa aiba un impact, sa scape de politrucii comunisti, dar nu reprezentau nici o a doua garda, gata sa schimbe puterea. Daca nu ar fi avut loc atunci, avea loc mai tarziu, dar a fost prima incercare necesara, de a incerca sa schimbi lumea ta, strigand - ca si copilul nou nascut, care isi umple plamanii de aer, strigand!

Repet - problema mea, marea mea problema, nu este sa accept un anumit aspect derizoriu al acelui fenomen. Problema este ca in valurile tristetii si tendintei spre cinism, totul cade sub acea stigma: se iese in strada, este circ. Nu se iese, este mamaliga.

Interesant este obsesia lui Iliescu sa gaseasca adversari "pe masura lui", ca sa poate sa isi permita represiunea, interesanta este inventia "miscarii legionare". Interesant este insa si faptul ca "mineri" circulau inca dinainte de alegeri in Piata, ceea ce modifica putin semnificatia. Pe mine m-a interpelat pe 16 Mai un tinerel, care se inghesuia sa imi marturiseasca viata sa, cum s-a "emancipat" de tatal sau securist, si ... acum traia in clubul sindicatelor minerilor din Bucuresti. Vroia chiar sa ma duca acolo!

Poate nu Piata ne-a dat 10 ani inapoi - caci nu Piata a cerut interventia criminala a minerilor - ci poate Iliescu putea sa fie mai maleabil, si sa prezinte o lustratie, care sa il lase indemn, dar sa satisfaca cerinte foarte indreptatite! Poate ar fi decurs si maidanul altfel, daca se incerca ATUNCI, si nu numai din partea manifestantilor. Nu?
 
 
Stefan Kovacs
Stefan Kovacs Prin Piață înțeleg mai ales circul 13-15- de care sunt vinovați oamenii lui Iliescu- dar și comediile de dinainte. Dl. Mihăilescu știe că în orice țară occidentală nu poți bloca o astfel de piață nici măcar 5 minute pentru că vine Poliția și te scoate în șuturi. I-am văzut cum bat și pe polițiștii francezi și pe cei nemți- și pot să spun că bat. Dacă Chițacul și Diamandi -sau cine era șeful Poliției în 1990 și-ar fi făcut treaba din primul moment- nu mai aveam nici mineriade și nici circ- dar capete sparte tot ar fi existat.
 
 
 Prospectiv A-z:

Dela Maidan incoace, ce a mai ramas din mistica Pietei Universitatii? Nu cumva acolo s-au incrucisat sponsorii externi ai post-ceausismului prin intermediul proxy-urilor respective din interior?


Buna credinta a majoritatii celor din Piata, cel putin pana la un moment dat, contra mersul lui Iliescu, respectiv al opozantilor sai, pe sarma externa nu coexista in acelasi plan.

Cum scrie si Preda mai sus, daca ne uitam numai la pamantul si iarba relatarilor punctuale, pierdem din vedere vectorii care-s la lucru pana astazi in Romania. Astfel riscam sa ne scoate ochii unii altora in loc sa descifram ce determina lumea in care traim si cum/daca s-ar putea negocia un loc mai bun.

P.S. Acum Petre Roman este pus in aceeasi oala cu Iliescu, dar cum se face ca Roman si guvernul sau (deveniti dupa atatea transformari... pedeneleul de azi) au avut o opinie la 180 grade fata de a lui Iliescu despre transformarea economiei si a statului? Nu cumva pe motiv ca erau ambii instalati de sponsori externi si opusi?
P.P.S. Este grea emanciparea de jos in sus dupa decadele de indoctrinare incrucisata ce au sfarsit in 1989. La 26 de ani, romanii nu mai au nici macar ideea mai binelui, vei gasi tot atatea idei cati romani vei intreba. Cu exceptia verii lui 2012, cand o majoritate si-a regasit ideea de mai bine, numai ca s-o vada spulberata in vant...
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Interesanta intrebarea cu cele doua tabere instalate de forte oponente. Dupa spusele lui Iliescu in 13 iunie tambalaul il incepuse vechea securitate-sa spunem o componenta. Zilele urmatoare, contralovitura napraznica a minerilor a pus lucrurile la punct aparent in sprijinul celeilalte forte. Se nasc de aici si alte intrebari care nu le ridic caci s-ar putea sa supere pe unii care si-au inchipuit ca Iliescu a facut mereu jocul uneia din puteri...
 
 
Alexandru Botu
Alexandru Botu Din ce in ce mai clar, pentru cei neinregimentati sau nederanjati de dezvaluirea vectorilor invizibili pe atunci este ceea ce se sintetizeaza in:."...Cum scrie si Preda mai sus, daca ne uitam numai la pamantul si iarba relatarilor punctuale, pierdem din vedere vectorii care-s la lucru pana astazi in Romania. Astfel riscam sa ne scoate ochii unii altora in loc sa descifram ce detremina lumea in care traim si cum/daca s-ar putea negocia un loc mai bun...." (Prospectiv A-z:)
 
 
Alexandru Botu
Alexandru Botu Sunt de acord si cu ce se afirma despre incapacitatea unei opozitii nestructurate (i-au trebuit 6 ani, dupa care a avut un serviciu descalificant) ca o alternativa in a conduce, fara niciun pic de experienta de administrare-guvernare prin tranzitia tumultoasa si perversa. Vectorii stiau acest lucru foarte bine, din cand in cand doar au aratat pisica.
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Stefan Kovacs @ Este adevarat ca politia bate si in alte locuri. Dar este o remarca foarte restransa, din care nu putem in mod serios sa tragem concluzii. Haide sa mai amintim cate ceva:

1. Toate republicile franceze s-au nascut din confruntari, strad
a a avut ceva de spus. Mai '68 a fost incomparabil mai distrugator decat Piata. Spre exemplu.
2. Politia este destul de bine scolita, si cand i se da un consemn sa libereze spre exemplu o blocare de cale ferata (Castor!), o face fara vicitime, chiar daca exista confruntari.
3. Exista negocieri! Nu ati remarcat, critica cea mai importanta pe care am adus-o este la lipsa de negocieri, lipsa de atentie acordata vointei manifestantilor.

Cel mai grav consider insa identificarea miscarii cu niste cucurigi care isi vor fi incercat in mod evident influenta. Oamenii din Piata aveau o vointa autonoma, relativ focusata - nu mai vroiau sa fie condusi de cei care au avut furculita si cutitul sub comunism! Regret, dar in deplina constiinta a incercarilor de influentare - care EXISTA MEREU si ORIUNDE sunt mase mari de oameni, eu nu cred ca acelea au substituit cumva vointa demonstrantilor. Astea sunt copilarii, similare pretentiilor unor ca Revolutia nu a existat de loc, pentru ca a fost atatata controlat. Cele doua fenomene coexista. Face parte din viata. Doar in masura restransa exista insa raporturi cauzale.

Cauza furiei demosului si a dorintei de schimbare este cumulativa si instrisica - nu depinde de o coincidenta ignitie!
 
 
Prospectiv A-z:

Draga Preda, da-mi voie, te rog, sa fiu in general sceptic despre rolul multimii, din strada romaneasca post-1989, dincolo de decor. Cei din Piata in 1990 eram in general niste suflete neprihanite care nu stiam cu ce se manaca la timpul acela niciun
a din notiunile pe care le vehiculam.

De exemplu, sa nu uitam, ideea lustratiei (venita dela Timisoara). In Irakul post-Saddam unde s-a aplicat lustratia si am vazut cu toti ce a iesit. Mai departe, cand guvernul a fost dat de CDR, cum ne-am fi dorit in 1990, situatia s-a deteriorat rapid spre catastrofal.

Unul ca Talpes ti-ar spune ca Romania acelor ani era intr-o zona de tampon intre Vest si Rusia. De acolo a iesit PARTIAL abia dupa spetembrie 2001, cand a platit un pret exorbitant pentru privilegiu, spre deosebire de primele tari foste socialiste tehnic acceptate dinainte de 1990 in Vest.

Cred acum ca frustrarea multora dintre noi era gresit tintita spre Iliescu. La 20 mai 1990 am inteles ca tara era practic cu Iliescu. Moment dela care Piata Universitatii a incetat sa mai existe ca for al expresiei democratice/populare.

P.S. In afara exemplului francez dela 1879, destul de incomplet inteles desi infinit documentat, mai cunoastem vreun caz de revolta populara reusita? Sunt de opinie ca in Romania lui decembrie 1989 a fost o cacialma reusita.
P.P.S. Nu cred ca majoritatea francezilor insisi stiu ce li s-a intamplat in 1968.
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Prospectiv A-z, in ceea ce priveste sustinerea populara a lui Iliescu, venind de doua ori cu masina inainte de alegeri, mi s-a intiparit in minte expresia celor jumatate de duzina de tarani luati in autostop. Mai aveau frica din comunism in ei, o dorinta prudenta de libertate, si o constiinta foarte pragmatica a faptului ca in afara de FSN, ceilalti sunt coate goale, au fost batuti in strada cam prin fiecare targ in care s-au incumetat sa vorbeasca. Oamenii nu erau cu FSN - ar fi ajuns un minim de credibilitate ca exista o alternativa care sa nu fie calcata in picioare, de ceea ce ei cunosteau inca ca fiind "puterea", si ar fi mers. Era foarte usor, discutand cu ei, si aratandu-le ca nu esti fesenist, sa auzi venind de la ei argumente foarte chibzuite impotriva. Dar ... Deci elementul cu legitimitatea pierduta este numai partial valid.

In ceea ce priveste lustratia, chiar nu stiu daca este Iraqul un exemplu viabil. Se putea negocia o forma pragmatica, esentialul era ca faptul de a fi fost forta activa de conducere la nivel inalt sub comunisti, sa porneasca in mod automat un proces de reevaluare. In Germania s-a numit de-nazificare. Au avut pana in anii 60-70 o pondere masiva de juristi si functionari ramasi in gandirea nazista, dar au combatut-o totusi.

De fapt discutia a pornit de la ideea ca tocmai Piata este de vina pentru ... 10 ani pierduti. Idee care in mod extrem de laconic pare sa sugereze ca Piata a provocat reprimarea sangeroasa, care la randul ei a produs o pierdere de imagine, samd. Nu pot accepta acest tip de logica, si de aceea am dorit sa arat ca nu exista nici o cauzalitate determinista de la proteste la ... masacru in strada!
 
 
Prospectiv A-z:

" nu exista nici o cauzalitate determinista de la proteste la ... masacru in strada!" desigur ca NU! Dupa cum nu exista nicio legatura intre evenimentul dela Colectiv si instalarea guvernuLUI.
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Prospectiv A-z: @ "desigur ca NU! Dupa cum nu exista nicio legatura intre evenimentul dela Colectiv si instalarea guvernuLUI.". Nu asa. Altfel! In 1990 nu avusese inca loc 9/11, nu pot sa cred ca jocurile erau intocmai. De fapt daca analizezi mai in detaliu replica data, vezi ca ti-a alunecat poate mai degraba de dragul calamburului decat din convingerea analogiei - cred, cel putin. Caci la Colectivul a fost sutul in fund - haide, iesiti in strada, si avem noi grija sa stiti ce sa cereti. In Piata nu prea a fost nevoie de sutul acesta. Ah, suntem de acord ca vor fi fost mult mai multe incercari de "recuperare" decat vom sti - dar solutia de a inventa o miscare legionara, de a nu gasi timp de trei luni o modalitate de a negocia CEVA, si a le reda oamenilor incredere, dar in schimb sa produci masacrele care au avut loc ... nu este chiar nimic deterministic. Repet - cu mai multa inovatie, ar fi existat antecedente pentru un sfarsit mai pasnic si al Maidanului!
 
 
Stefan Kovacs
Stefan Kovacs Preda Mihailescu Chiar credeți că ar fi fost posibilă vreo negociere- după 22 decembrie 1989 ? Cu niște oameni - și subliniez oameni- poate că da. Cu cineva care a făcut sute de morți ca să-l împuște pe Ceașcă și ai lui și să-i ia locul...mi se pare un pic de naivitate.
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Stefan Kovacs @ Asta inteleg. Banuiesc ca am o problema cu identificarea rolurilor, asa cum le intelegeti. Poate imi va pica fisa, ma duc sa ma culc ...

Niciun comentariu: