vineri, 1 iulie 2016

Doua consemnari americane despre Romania aparent diferite

Doua consemnari americane despre Romania aparent diferite:
1. "Senatorul republican John McCain a declarat, în dezbaterile electorale din SUA, că, indiferent dacă Donald Trump va deveni preşedinte, sistemul democratic de control instituţional funcţionează în Statele Unite, spunând: Avem Congres, avem Curte Suprema de Justitie, nu suntem Romania" (Mediafax-AFP)
2. Wess Mitchel, presedinte cofondator al Centrului de analize politice europene CEPA:
"În ultimul sfert de secol, România a trecut de la stadiul uneia dintre cele mai nenorocite și mai asuprite națiuni captive ale Blocului Sovietic la democrația cea mai de succes din Balcani. PIB-ul a crescut cu 150%.
A atras peste 170 de miliarde de dolari în investiții străine.
A atins una dintre cele mai rapide rate de creștere economică din lumea occidentală. Și a trecut prin șapte transferuri consecutive, pașnice, ale puterii în Parlament.
Succesul României a fost posibil prin curajul și ingeniozitatea cetățenilor săi. Dar a mai fost posibil și grație unui set de circumstanțe geopolitice de excepție și rare din punct de vedere istoric."

De fapt prima evocare a Romaniei a fost exemplul cel mai jalnic al unei democratii care are un Parlament si o justitie sub orice critica.
A doua evocare poate fi socotita o lauda in contextul in care rolul strategic al Romaniei ca si granita cu dusmanul rus ii confera toata atentia si incurajarea SUA. Chiar daca am pleca urechea si ne-am da convinsi de laudele vorbitorului, nu putem sa nu ne intrebam de ce este atat de preocupat de posibilitatile uriase ale Romaniei de a-si exploata rezervele de gaz metan cu care ar putea deveni independenta energetic, ba mai mult, ar putea alimenta si Republica Moldova. Desigur, nu ne duce gandul ca iar se pune pe tapet exploatarea gazelor de sist de cei "in drept si in stiinta "sa o faca, daca tot a inceput sa creasca pretul petrolului.
Mesaj din SUA pentru România Aş vrea să nu fiu patetic şi nici să vă panichez. Textul de mai jos este o scurtă conferință – susţinută astăzi într-unul din…
cersipamantromanesc.wordpress.com
Comments
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Ambele sunt vazute dintr-un avion american.
 
 
Smaranda Dobrescu

Smaranda Dobrescu McCain zbura mai jos, vedea lucrurile mai de aproape..


 

Niciun comentariu: