vineri, 1 iulie 2016

Ce stim noi?


Călin Marchievici scrie in Cotidianul:
Pentru Conciliul Pan-ortodox care ar trebui să înceapă pe 19 iunie s-a lucrat încă din 1961. Capii bisericilor ortodoxe nu s-au mai adunat la o asemenea întâlnire din anul 787. De aceea Conciliul din Creta era aşteptat ca un eveniment major în lumea ortodoxă.
Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat însă că nu va participa. Un anunţ suprinzător, pentru că documentele asupra cărora trebuia să cadă formal de acord capii celor 14 biserici ortodoxe participante fusesera aprobate, au avut loc discuţii intense între patriarhi. Unii comentatori au văzut în patriarhul rus Kiril un modernizator, care avea toate motivele sa participe la o asemenea întrunire. În februarie, patriarhul rus s-a întâlnit cu papa Francisc şi a semnat o declaratie comună care i-a adus critici acasa. Unii preoţi nu l-au mai pomenit în rugăciunile lor şi a început să circule zvonul că la Conciliul din Creta se va decide că preoţii ortodocşi se vor putea căsători, că se vor desfiinţa mănăstirile, că se va trece la calendarul gregorian. Patriarhia de la Moscova a trebuit să comunice oficial că nimic dintre acestea nu are să se întâmple.
Însă nu acestea sunt motivele pentru care Rusia este absentă şi pentru care relevanţa Conciliului se reduce drastic, odată ce Patriarhia Rusă este de departe cea mai mare ca număr de credincioşi.
În spatele deciziei ruse stă o lupta cu valente geostrategice mascată de disputele teologice între Patriarhul Kiril şi Patriarhul Constantinopolului, Bartolomeu, primul dintre egali printre capii Bisericilor Ortodoxe.
Motivul principal ţine de influenţa asupra Ucrainei. Ideea unui conciliu pan-ortodox a fost susţinută chiar de URSS, ca o pârghie prin carea Moscova să-şi extindă influenţa asupra întregii lumi ortodoxe. URSS s-a prăbuşit, iar planul a fost reluat de Vladimir Putin şi patriarhul Kiril. Iar războiul din Ucraina făcea şi mai necesar un conciliu în care Rusia să-şi impună punctul de vedere. Ucraina are trei biserici ortodoxe: Biserica Ortodoxă a Ucrainei supusă Patriarhiei Moscovei, Biserica Ortodoxă a Ucrainei ce ţine de Patriarhia de la Kiev şi Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală. Rusia încearcă în acest moment să nu piardă influenţă ce o exercită prin Biserica sa din ţara vecină. Pentru aceasta, patriarhul Kiril a negociat şi spera ca Conciliul să recunoască Ucraina drept teritoriu canonic al Rusiei. Refuzul de a mai participa al Rusiei arată că patriarhul Bartolomeu şi capii altor Biserici Ortodoxe au refuzat să acorde Rusiei acest drept.
Nu a fost singura dispută premergătoare Conciliului. Acesta trebuia să aiba loc la Istanbul sau într-o altă localitate din Turcia. Varianta desfăşurării în Creta a fost aleasă după răcirea relatiei Turcia-Rusia, ca urmare a implicării Moscovei în războiul din Siria.
Patriarhia de la Moscova nu şi-a riscat imaginea atunci când a refuzat participarea. Au ieşit la înaintare bisericile aliate. Bomba a fost aruncată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Bulgare, care a anunţat că nu va participa, din cauza unor neînţelegeri şi a necesităţii modificării documentelor ce urmau să fie aprobate. Pentru a nu se simţi “mâna Moscovei”, a apărut varianta unor dispute între Patriarhia de la Sofia şi cea de la Constantinopol legate de nişte moaşte.
Şi nu a fost doar Biserica din Bulgaria. Imediat după acest anunţ, Biserica Ortodoxă din Serbia, cea din Antiohia şi cea din Georgia au anunţat că nu vor participa. În ultimul moment, pe 15 iunie, Biserica Ortodoxă Sârbă a anunţat că va participa. Unii comentatori au indicat şi cine ar putea fi în spatele acestei “mobilizări” în sprijinul intereselor strategice ruse printre bisericile din Balcani – pravoslavnicul oligarh rus Konstantin Malofeev. Este un personaj apropiat al lui Putin care încearca să cumpere trusturi de presă în Serbia pentru a susţine propaganda anti-NATO şi anti-UE şi care se află şi în spatele unor proiecte politice radicale.
A mai spus că nu va participa Patriarhia din Antiohia. Cu sediul la Damasc, este de înţeles ca aceasta Biserica Ortodoxă susţine Rusia pentru sprijinul oferit regiomului Assad, dar în special pentru sprijinul de care s-ar putea bucura prelaţii din Siria, cunoscut fiind faptul că relaţiile dintre Assad şi comunitatea creştină nu au fost deloc rele.
Cu Bisericile din aceste ţări absentând, dacă Patriarhia de la Constantinopol va insistă ca deciziile Conciliului trebuie să fie obligatorii pentru lumea ortodoxă, atunci schisma nu e departe.
Pentru Conciliul Pan-ortodox care ar trebui să înceapă pe 19 iunie s-a lucrat încă din 1961. Capii bisericilor ortodoxe nu s-au mai adunat la o asemenea întâlnire din anul 787. De aceea Conciliul din Creta era aşteptat ca un eveniment major…
cotidianul.ro

Urmeaza comentariile cu scorul popularitatii:


Opinia Publică
-32
A venit de mult timpul ca BOR să ia decizia reunirii cu Roma. Dacă restul ortodocșilor nu vor, n-au decât să rămână cu rușii.

Dumnezeu nu are frati! @ Opinia Publică
+7
Dumnezeu nu are frati! Nu trebuie uitat ce a urmat dupa esecul Sinodului de la Florenţa-Ferrara ( 1438-1439), de reparare Marii Schisme dintre Răsărit si Apus: Caderea Constantinopolului si patrunderea islamului in Europa pe poarta de la rasarit. Si atunci schismaticii au hotarat soarta Europei si a crestinatatii pentru sute de ani.

bica
+27
Poate te mai informezi despre ce ar vrea Sinodul sa decida in privinta LGBT-istilor, adica pre limba noastra a pidosnicilor.

IQ100 @ bica
+8
Eram precisaaaa...ca se urmareste o masgonareala, un ecumenism ceva...e posibil si GBLTI-ul. Domnul Cohnlin dupa Marcu e globalist si o da doar in rusi.Nici dnii bulgari nu vor sa participe. Si ortodocsii romani sunt impartiali ca tot romanul si o dau cotita; unii , de la baza, zic ca sa participe, dar sa nu se modifice nimic, altii, de la cap, ca sa nu participe dar sa fie de acord cu ce se modifica pe ici pe colo prin partile esentiale.Glumesc. Serios vorbind, parerea mea este ca religia crestina, ca orice religie, este o urioasa manipulare. La nasirea ei niste "baieti destepti evrei ( Paul ), Romani ( Constantin, Teodosie) bizantini greci ( "sfintii partinti " si episcopii criminali precumKiril al Alexandriei) au impus-o cu vrajeala,sabia ,daramand templele altor religii, omoradu-le liderii si savantii si convertidu-le adeptii.Pe atunci era nevoie de carne de sabie , de razboinici viabili, cu ascendenta paterna cunoscuta ( pt identitatea de clan si natie). Deci, cam pe la stabilizarea iudaismului si inceputul crestinismului, au interzis homosexualitate, poligamia, adulterul, cosangvinatatea, pacatul lui Onan, melanjul sexual inter-natii (care existau, ca de ceea au fost interzise, dar devenisara 'pacat', pentru ca corespundeau scopurilor). Ei, acum aceeasi baieti destepti, DUPA ce au cucerit mare parte din lume si cred ca o vor cuceri pe toata, s-au trezit cu prea multi sclavi ca sa ii hraneasca din bogatia lor. Deci homosexualitatea, poligamia , adulterul, incestul , pedofilia, bestialitatea, obiceiul lui Onan nu mai sunt de condamnat ci de promovat.Ceea ce se si face. Aia care au standartizat religia vor acum sa o modifice.Partea de est (rusi, greci, romani, deci 'neamuri") vor sa tina la ale lor, pt ca ei asa s-au format si au crezut sincer in valorile promovate odinioara, nu recunosc manipularea practicata inca din zorii civilizatiei crestine.Nu vad ca aia n-au promovat sincer, ci interesat , niste valori reale.

IQ100 @ bica
+5
ertata esentiala ; "au interzis homosexualitate, poligamia, adulterul, cosangvinatatea, pacatul lui Onan, melanjul sexual inter-natii (care existau, ca de ceea au fost interzise, dar devenisara 'pacat', pentru ca NU corespundeau scopurilor)."
 
 

Constantin Moldovean
+4

Călin Machiavelici, ce bine știi matale tot ce mișcă-n Biserica Ortodoxă Rusă. Ești tare. Știi până și ce fel de scaun are patriarhul Kiril (cu sau fără spătar). Acuma, cu Malofeev ăsta, m-ai dat gata. Și Tilică, și Gicu, ba chiar și lepra aia de Mitu, mi-au spus aseară la berărie că Malofeev ăsta umblă cu fitile și bagă schisma-n Biserica edit (știu că mama lu' matale-i ortodoxă), dar n-am crezut. Acum cred, fiindcă mata știi și toaca-n cer. Te informează bine Unchiulețul George, ăla de peste apă. În încheiere, hai să trăiești, să-ți faci vie-n Odobești, la ......ști, la anu și la mulți ani ! Te aștept cu noutăți.

joenegut
+1
Cum mai zice cineva scapă o informaţie hilară, că preoţii ortodocşi nu e pot căsători. Problema asta o au doar preoţii catolici, protestanţii nu. Mai observ reacţii ale unora cu mentalităţi comunistoide. Ortodoxia trebuie să se deschide spre societate, altfel riscă să pice în ridicol, babele şi generaţiile strivite de prostia comunistă sunt peducă!

IQ100 @ joenegut
+8
alt securist antiroman, nereligios, dar jignitor si propagandist pe 'societate deschisa"

Sima
+15
Măi Marchievici, tu ești specialist in toate domeniile! Inclusiv intr-ale Bisericii, observ.Totuși, nu ințeleg ceva: obsesia asta cu rușii este a ta sau a celor care te plătesc să scrii articolele astea? Revenind la ce-ai scris, da măi, rușii nu vor sa participe nu pentru bâzdâgăniile pe care le înșiri tu aici, ci pentru că știu ce decizii vor " panortodocșii" tăi sa ia. PANORTODOX = ECUMENIST!

bogdan
+13
"e" unii comentatori care "e" cam prosti si se contrazic in propriul articol gen vcalin. daca " pravoslavnicul oligarh rus Konstantin Malofeev" aranjeaza toata aceasta manarie, inclusiv cu neparticiparea bisericii ortodoxe sarbe, iata ca tot nea calin multipriceputul ne anunta ca aceasta biserica dib serbia participa. atunci "pravoslavnicul oligarh rus Konstantin Malofeev", bineninteles apropiat al lui putin cel rau, nu mai are influenta si nu mai organizeaza neparticiparea. bai caline vezi ca mai e un pupincurist american pe la antena 3, unul ras pe creier de prea mult lins clantele americanilor, radu tudor, care o ia in barba mereu la cat de prost e. mai terminati ba cu prostia asta cu rusii cei rai si americanii cei buni. vezi ba tantalaule ca fiecare isi urmareste interesele iar unii cad ca prostii la mijloc si din prea mult pupincurism se aleg cu praful de pe toba cum e cazul romaniei pana mai ieri cu rusii iar acum cu amerivcanii.

Gogulea
+7
Multi vad, putini cunosc! In legatura cu acest Sinod Pan-ortodox s-au pronuntat si au profetit mari Sfinti ai Ortodoxiei care au dezavuat incercarile infiltratilor Ocultei de a submina invataturile de credinta stipulate de cele 7 Sinoade Ecumenice anterioare. Masurile care se vor lua in aceasta adunare a iudelor Bisericii Ortodoxe vor afecta profund popoarele ortodoxe. Dupa cum profetea Sfantul Kuksa al Odesei (1875-1964), "acest Sinod nu va fi cel de-al optulea, fiind o adunatura de necredinciosi. In cadrul lui toate credintele se vor uni in una. Posturile vor fi anulate, calugaria anulata, calugarilor si episcopilor li se va permite sa se casatoreasca, iar preotilor, sa se recasatoreasca... Stilul nou va fi introdus in toata Biserica Universala." Este posibil ca acesta "adunatura de necredinciosi" sa-l aleaga pe Papa Francisc, inainte-mergatorul Antihristului si cel care va introduce ciparea, drept capul Crestinismului. Cu acest sinod pan-ortodox se declansaza faza a doua a celui De-al Treilea Razboi Mondial: razboiul religios.
 
 

Apolitic
+17

Marchievici asta este specialistul lui George Soros in Talmud.

RomeoB
+9
Din câte știm nu ar fi fost nicio urgență de a convoca un Sinod în Biserica Ortodoxă, neavând probleme urgente, pentru că ne bazăm pe cele șapte Sinoade Ecumenice. Acest Sinod al fărădelegii, viclean și tâlhăresc se adună doar pentru erezia ecumenismului, de a distruge Sfânta noastră Ortodoxie, Dogmele, Canoanele și Tradiția ei, și a tuturor Sfinților Părinți care au mărturisit chiar cu prețul vieții lor curăția Credinței Ortodoxe. Nu ar trebui nimeni să ne convingă că tot ce se face acum este bun pentru vremurile și modernismul lumii de astăzi, căci noi avem Canoanele, Dogmele și Învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii noastre dreptmăritoare. Îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să ne ajute să rămânem statornici, să nu ne vindem și să nu trădăm Ortodoxia. Acum când se desfășoară așa numitul Sinod Panortodox, care l-au lucrat în ascuns cu minciuni și viclenii spre a aduce această amăgire peste toată lumea ortodoxă, credem că stăpânul acestui Sinod este tatăl minciunii, diavolul, pentru aceasta nu îl vom recunoaște, ci vom rămâne statornici în Sfânta noastră Biserică Dreptmăritoare, în învățătura sănătoasă și credința ce a fost dată sfinților o dată pentru totdeauna. (Iuda 1,3) Dar chiar dacă noi sau un înger din cer v-ar vesti altă evanghelie decât aceea pe care v-am vestit-o, să fie anatemă! (Galateni 1,8). Noi recunoaștem o singură Credință Ortodoxă mântuitoare, și tot ce s-a rupt din ea sunt erezii. Acest Sinod și ecumenismul este o capcană pentru ortodocși. Nu putem spune că acestea sunt vremurile de pe urmă dar sunt unele semne care ne arată pericolul în care putem cădea dacă nu vom lua în considerație profețiile și învățăturile Sfinților Părinți. Prea Sfintitul Longin din Cernauti

RomeoB
+5
În primul rând considerăm că denumirea de Sinod Panortodox este neortodoxă, eretică, deoarece Panortodox înseamnă a tot ce este ortodox. De asemenea, Sinodul nu poate fi numit Panortodox, deoarece cele mai multe Biserici nu sunt de acord și nu iau parte la acest Sinod înșelător. Cum se poate numi un Sinod Panortodox fără deplinătatea întregii Biserici? Întrucât nu toți arhiereii sunt invitați să participe, ci doar câțiva desemnați. Cum poate un Întâistătător să convoace un Sinod în numele Episcopatului și să ia decizia fără participarea și acordul arhiereilor? În Biserica Ortodoxă toți episcopii sunt egali. Conform acestui așa-zis regulament, patriarhii sunt mai mari decât ceilalți episcopi, devenind papi și cardinali catolici. Primejdia foarte mare în această situație este catolicizarea, alunecarea spre papalitate a Bisericii Ortodoxe și de a îmbrățișa orice erezie. Se încalcă condițiile fundamentale ale unui Sinod și anume libertatea de a participa la el, pentru că nu votează toți arhiereii din Sinod, ci doar bisericile autocefale prin Întâistătătorii lor, ceea ce contravine eclesiologiei ortodoxe și dreptului Canonic Ortodox. Prea Sintitul Longin din Cernauti

RomeoB
+4
Sfântul Cucșa al Odesei (1875-1964) a făcut următoarea profeție „Nu peste mult timp va avea loc Sinodul Ecumenic numit „SFÂNT”. Acest sinod va fi cel de-al optulea, fiind o adunătură de necredincioși. În cadrul lui toate credințele se vor uni în una. Posturile vor fi anulate, călugăria anulată, călugărilor și episcopilor li se va permite să se căsătorească, iar preoților, să se recăsătorească. Noi însă nu trebuie să acceptăm aceste schimbări. Sfântul Efrem Sirul spune: „Vai acelora care se întinează cu blasfemiatorii eretici! Vai acelora care batjocoresc Dumnezeieștile Scripturi! Vai de câți murdăresc Sfânta Credință cu eresuri sau încheie vreo înțelegere cu ereticii” Sfântul Paisie de la Neamț (1794): „Oare ereticii sunt râmlenii (romano-catolicii) cu al lor papă? Bine știu că vei zice că sunt eretici. Și de vreme ce sunt eretici, precum și cu adevărat sunt, atunci Sfânta noastră Biserică îi afurisește pe dânșii. Și pe care Sfânta Biserică îi afurisește, și eu, împreună cu Biserica, fiul ei fiind, îi afurisesc.” Iubită țara noastră, România, deoarece am fost despărțiți unii de alții trupește, sufletește rămânem legați unii de alții. Așa v-am cunoscut, țară creștină Ortodoxă și așa să rămâneți, cei care ați fost botezați în cristelniță Ortodoxă, mângâiați și legănați în leagănul Ortodoxiei și pe un pământ sfânt unde au suferit atâția martiri și sfinți din toate veacurile și mai ales în anii grei de ateism și comunism. Unde au suferit mii de martiri în chin, bătăi, închisori și mucenicie, omorându-le trupurile, dar nu au putut să le omoare credința și sufletele lor. Privind la sfârșitul lor de viețuire le vom urma credința. Prea sfintutul Longin de Cernauti

LIleana
+3
Ader la opiniile lui @Apolitic @RomeoB,pe acesta din urma il felicit pt. redarea scopului asa zisului Conciliu din Creta. patriarhul Daniel a primit scrisori de a nu participa,de asemenea adevaratii ierarhi ortodoxi se opun unui asemenea "sinod" infestat de tendinta de catolicizare si alte imixtiuni necrestinesti. In sanul BOR se da o lupta pt. apararea adevaratei credinte ortodoxe, asaltul fortelor oculte ,cu sprijinul Papei Francis de complice influentand atitudinea in rau a Patriarhului Ciobotea Daniel. Ecumenismul, sub semnul unirii mondiale a tuturor religiilor sub Cabala si Talmud, reprezinta ramura "religioasa" a fortelor intunericului contra crestinimsului ortodox ,in special. Autorul este obsedat de "URSS", ascunzand ca un alt "URSS" cu alta palarie , asalteaza credinta ortodoxismului, politizeaza in maniera sa proprie de manipulare ,ascunde sau nu stie informatii adevarate ce ar lamuri corect opinia publica. Nu ne ramane decat sa vedem despre ce e vorba de la surse autentice, comparand mai multe informatii spre a vedea adevarul ,fiecare dupa cum il vrea si care corespunde identitatii , constiintei ,credintei si spiritului sau.

Niciun comentariu: