joi, 26 ianuarie 2017

ARTICOLUL 103
(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
(2) Candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi a întregii liste a Guvernului.
ARTICOLUL 89
(1) După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.
Comments
Gheorghe Piperea Am spus saptamana trecuta la B1tv ca, desi sper sa nu o faca, sunt convins ca presedintele o va refuza pe dna Sevil. As fi vrut sa ma insel. O sa iasa scandal. In plus, trebuie sa spun ca, din pacate pentru cei care sperau, ca si mine, sa avem un guvern pana la revelion, dl presedinte nu e un simplu notar care sa puna pe hartie propunerea unui partid, fie el si majoritar (nota : pana si notatul poate refuza sa autentifice un act in anumite conditii). Propunerea unui premier este un act de vointa a presedintelui, nu o simpla constatare. A decide altfel ar insemna sa golim de continut mandatul presedintelui de mediator intre puterile publice si de actor al piesei construirii unui guvern. Pacat ca gestul de acum al dlui presedinte va fi interpretat ca fiind impus de servicii care s-au folosit de Basescu pentru a-si spune "parerea". (nota : spre mirarea mea, astrele il fac din nou frecventabil pe toxicul Basescu ...). Si mai pacat este ca va fi scandal, mult timp de acum incolo. E exact ceea ce ii trebuie unei economii care crescuse cu 5% anual, din care 80% insemna cresterea consumului...

 
Smaranda Dobrescu In plus fata de toate aceste argumente, finantarea tuturor domeniilor va fi blocata la nivelul anului trecut din luna ianuarie sau februarie, daca se va ajunge pana acolo cu aprobarea bugetului. Pensiile, salariile, alocatiile, salariul minim nu vor fi majorate conform sperantelor populatiei .Posibil ca Presedintele sa aibe un motiv major pentru care a luat aceasta decizie. transparenta despre care vorbeste adesea l-ar obliga sa dea o explicatie atat cat poate fi ea data. Daca serviciile sunt acelea care i-au oferit informatia, acestea sunt in mare offsaid avand in vedere deciziile din trecutul apropiat de "curat" date celor doi soti..


Rizea-manea Marius Indiferent de considerente ,avand in vedere lipsa oricatrei explicatii,aduce pozitia prezidentiala la cel mai jos nivel in ecuatia poolitica si produce ,in mod inevitabil CRIZA POLITICA MAJORA !!!.Daca lucrurile s-ar limita numai la atat ,nu ar fi o problema atat de mare ,dar nu au facut buigetul si fara buget va fi compromis tot programul de guvernare al PSD, SINGURUL PROPUS SI DIN CATE STIM EXISTENT ,CU APLICABILITATE IMEDIATA !!!

 
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Romania este "Republica Semiprezidentiala" (bine, rau, asa este si este bine sa ne adaptam acestei realirtati atincea cand votam presedinte sau parlament), Cum este sau nu este Domnul Presedinte K.W. Iohannis este alta discutie).Ce anumita parte a media si majoritatea actuala doreste sa acrediteze este ca presedintele ar avea un rol strict formal, tendinta spre o putere prevalenta a Parlamentului, deocamdata asupra executivului, incluzand solutia propusa de Domnul Dragnea, explicit, un guvern condus din Modrogani, dar si asupra preesedintelui, ca parte a executivului, redus la formal. Anuntat este si un asalt asupra puterii judiciare "noi facem legile noi le schimbam" , adevarat dar nu ca program de partid, PSD are multe voturi dar nu are majoritate peste 50%.O asemenea situarie nu este de dorit si nu va fi acceptata intern si extern.Iohannis nu se va lasa anulat (nu se cunoaste vre-un precedent).Se flutura alternativa suspendarii presedintelui, este ceva ce Roamania a incercat de doua ori fara rezultatul dorit. Pentru pozitia Romaniei un asemenea demers, care nu va reusi, ar fi total contraproductiv.PSD nu este un partid mai rau decat altele, sa speram ca va reusi sa ramana coerent si sa guverneze coerent. Ce spune Domnul Georghe Piperea nu este politica.

 
Rizea-manea Marius Aici nu este vorba de politica ci, dinpotriva, de o tentativa de Lovitura de stat !!!

Casandra Troya Decizia CCR nr.356 din 2007 recunoaște dreptul președintelui de a evalua candidaturile propuse pentru membrii guvernului și de a le respinge, dar motivat! Nu am auzit motivația.

 
Rizea-manea Marius DISCUTII INUTILE IN LIPSA ORICAREI MOTIVATII...

 
Smaranda Dobrescu De retinut din declaratia liderilor coalitiei PSD-ALDE de la ora 16: Tariceanu: " La intalnirea avuta cu presedintele marti, dupa alegeri, "domnia sa mi-a spus direct că va face tot ce îi stă în putinţă pentru a nu numi un premier din partea PSD și pentru a evita aducerea PSD la guvernare. Aceste afirmații nu au fost singurele care pe mine m-au pus pe gânduri. A mai spus că vrea să declanșeze un război total"
, - See more at: https://www.realitatea.net/tacere-i-nervi-in-tabara-psd...

Personal inclin sa cred ca cele doua partide nu vor incuraja criza politica pe care presedintele vrea sa o provoace si vor veni cu o a doua numire.

Extras din Decizia nr. 80/2015 a CCR privind desemnarea prim-ministrului:
"319. De aceea, Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului. "

 
Dinica Roman https://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10208370882335471
Bogdan Duca
Principalul câștigător din povestea este este... Traian Băsescu.
Pentru că este singurul lider din opoziție care poate administra în folos propriu această criză.
El deja e la două capete: omul anti-sistem, căruia DNA i'a nenorocit fratele si, în același timp, omul sistemului, care stie cine nu trebuie supărat.

Băsescu, profitând de falimentul PNL, de nulitatea Iohannis, devine, instrumentalizand crize, ca de obicei, liderul opoziției.

 
Dinica Roman https://www.facebook.com/rezistenta/posts/1281536828587245
Rezistența Urbană
Ok, acum serios, se aștepta cineva s-o desemneze Iohannis pe Sevil Shhaideh după controversa amânării deciziei pentru după Crăciun? Realitatea e că se prelungește nepermis de mult mandatul unui guvern interimar, fără puteri depline și fără susținere majoritară în Parlamentul actual.
Foarte importantă e mișcarea PSD acum, care a spus că nu va face o a doua propunere și că va merge la CCR dacă președintele n-o desemnează pe Shhaideh. Încă nu e clar dacă majoritatea parlamentară PSD-ALDE va opta pentru suspendarea lui Iohannis, care nu avea motive să refuze propunerea de premier.
Iohannis aruncă în aer scena politică fix pe final de an aparent pentru că soțul lui Sevil Shhaideh, sirian, a postat pe Facebook comentarii pro-regimul Assad, iar asta nu a convenit narativei oficiale vestice. Sau a narativei generate de Traian Băsescu care de 4 zile nu încetează să vitupereze împotriva lor.

 
Dinica Roman https://www.facebook.com/rezistenta/posts/1281590148581913
Rezistența Urbană
Cioloș a fost premier căsătorit cu o franțuzoaică susținătoare a lui Hollande. Shhaideh nu va fi premier fiindcă este căsătorită cu un sirian sustinător al lui Assad.
Hollande a participat direct la finanțarea teroristilor care au încercat să arunce în aer Siria și Irak sub diverse forme, mergând până la cea mai oribilă construcție din istoria post-WW2: ISIS. Assad a luptat cu teroriștii, a apărat republica seculară și a oprit formarea califatului islamic suni dorit de Arabia Saudită.
Dar din cauza propagandei necontenite pro islamiști și anti Assad, care a mușamalizat crimele generate de finanțarea grupărilor islamiste și a pus pe seama dușmanului occidental crime fără număr și fără limită, oamenii percep valorile inversat.
Cine a trăit istoria și a văzut toate minciunile cu Măcelarul din Balcani și Măcelarul din Bagdad și cum toată propaganda asta s-a destrămat de-a lungul anilor înțelege cât de rudimentar și lipsit de imaginație se acționează.
Sigur, ca și în alte conflicte nu există bine și rău absolut, alb și negru curat - fiecare parte, inclusiv guvernul sirian, a călcat peste viețile unor oameni nevinovați pentru a își atinge scopul. În ce proporții - vom afla abia după ce se risipește fumul propagandei. Important este să avem, ca cetățeni, dincolo de detaliile mizere ale unui război prelungit, liberatea de a aprecia care este scopul dorit și nu să fim trecuți la "indezirabili" sau "nedemni" de articolașe securiste sau aprecierile lui Traian Băsescu, care reflectă în mod slugarnic o singură narativă a conflictului internațional.


Dinica Roman https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1795480980700288&id=100007152090607
Cristian Dogaru
Carevasazica, sursele Hotnews care vorbeau de faptul ca Plavanul a sunat sa-si anunte refuzul erau o cacealma...ce sa-i faci, propaganda...decizia PSD si ALDE de a tergiversa e buna, il obliga pe Iohannis sa-si justifice refuzul in intervalul asta, sa explice cum e cu dispretul fata de votul popular...daca se precipitau cu o alternativa sau cu suspendarea păreau fie servili fie iresponsabili...asa cumpanesc si ei argumentele pro si contra...vor pierde previzibil.suportul UDMR (iude mereu, le place sa fie balama intre puteri) si se vor bate cu PNL care nu poate renunta la suportul presedintelui...Dar eu zic ca suspendarea e singura solutie...

 
Smaranda Dobrescu Repet parerea mea: CCR s-a pronuntat deja asupra conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca o propunere de premier: sa apartina unei majoritati parlamentare si sa prezinte garantia formarii unui guvern. Per a contrario, lipsa uneia din cele doua conditii se poate constitui in motiv de refuz de numire. Aceste conditii sunt stipulate in decizia 80/2014. 
In aceste conditii suntem deja intr-o criza constitutionala provocata de presedinte. PSDF+ALDE se afla in fata unei decizii dificile: suspendarea care insa presupune un vot de 2/3 din parlament (pe unguri nu se poate conta) si in plus intarzierea cu peste o luna a asezarii lucrurilor in tara sau sa treaca si ei peste regula stabilita a fi constitutionala si sa faca o noua nominalizare.
Intarzierea decaleaza din start un program foarte strans de guvernare cu termene lunare si sansele si asa reduse de succes se vor diminua. Ca atare o atitudine responsabila ar fi aceea de a veni cu o noua nominalizare. (parerea mea, si a lui Vacaroiu! )

"318. Având în vedere neajunsurile la care conduce procedura mai sus 143 analizată, Curtea constată că procedura de desemnare a candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă în vedere în mod concurent cele două criterii anterior menţionate, pentru că nu se poate ignora nici rezultatul electoral al competitorilor electorali, dar nici finalitatea procedurii, respectiv desemnarea unui candidat care să poată asigura coagularea unei majorităţi parlamentare în vederea obţinerii votului de încredere.
319. De aceea, Preşedintele României, neputând avea rol de decident în această procedură, ci de arbitru şi mediator între forţele politice, are doar competenţa de a desemna drept candidat pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care deţine majoritatea absolută a mandatelor parlamentare sau, în cazul în care nu există o asemenea majoritate, pe reprezentantul propus de alianţa politică sau partidul politic care poate asigura susţinerea parlamentară necesară obţinerii votului de încredere al Parlamentului." :
 
Dinica Roman https://www.facebook.com/razvan.constantinescu1/posts/1298373070206314
Răzvan Constantinescu
KLAUSPERGER
Criteriile Gillberg folosite pentru diagnosticarea tulburarii Asperger:
1. deprecierea severa a interactiunii sociale reciproce care implica cel putin doua dintre urmatoarele aspecte:
- incapacitatea persoanei de a interactiona cu colegii
- lipsa de dorinta de a interactiona cu colegii
- lipsa de spontaneitate in impartasirea bucuriei, intereselor sau realizarilor la intalnirea cu persoane agreate (adică zâmbeşte forţat, fals, n.n.)
- imposibilitatea aprecierii indiciilor sociale
- comportament social si emotional inadecvat.
2. manifestarea interesului pentru anumite aspecte:
- excluderea altor activitati
- invatarea mecanica a diverse informatii despre domeniul preferat
- aderarea la aceeasi activitate.
3. prezenta unor comportamente si manierisme motorii stereotipe, actiuni repetitive
- fata de el insusi
- aplicate si in cazul altor aspecte ale vietii
- preocuparea accentuata de anumite parti ale unor obiecte.
4. Probleme de limbaj si vorbire
- limbaj expresiv la nivel superficial
- limbaj formal, pedant
- prozodie (accentuarea cuvintelor în vorbire, articulare, emitere, pronunțare, rostire, n.n.) si caracteristici verbale atipice
- deprecierea capacitatii de intelegere, inclusiv interpretari eronate ale sensurilor literale
5. Probleme de comunicare non-verbala
- utilizarea limitata a gesturilor
- limbaj al corpului stangaci, neindemanare
- expresie faciala limitata
- expresii necorespunzatoare
- privire insistenta.
6. Neindemanare, deficit ale abilitatilor motorii constatate in urma examinarii dezvoltarii neurologice.

 
Smaranda Dobrescu Via Mihai Puflea-Ionescu
1 hr ·
"Tinerii frumoși" și societatea-în-civil au început să scoată lumea în stradă împotriva democrației.
Aceștia afirmă că «Nesupunerea civilă este refuzul activ de a te supune anumitor legi, norme si hotărâri date de Parlamentul României».
De ce doar Parlamentul e ținta incitării la ură? Pentru că acesta este instituția supremă a democrației, iar democrația îi deranjează. Ei vor ca votul dat de majoritatea românilor să nu conteze, astfel că recurg iar la subminarea reprezentativității democratice învestite în Parlament.
Au mai făcut asta și când au negat voința democratică a alegătorilor și au instalat guvernul nereprezentativ condus de Cioloș. La fel de obscurantist. Atunci strigau "Parlament penal mergi la tribunal" și invocau victimele austerității și ale capitalismului de la Colectiv în încercarea lor de a impune antidemocratic capitalismul și austeritatea împotriva voinței votanților.
Incitarea la ură și violență însoțește în mod tradițional acțiunile antidemocratice ale "tinerilor frumoși" așa că nu au cu ce să ne mire exprimările fascistoide ale acestora: «va fi razboi civil, fiindca nu se mai poate indura discrepanta intre cei ce si castiga painea cu sudoarea fruntii si cei ce pacalesc pe Dzeu de zile si statul de bani!!!».
Rezultatul votului nu contează pentru ei. PSD-ul nu trebuie să guverneze și punct. Asta înțeleg ei din statul de drept și în numele acestei mentalități susțin ei abuzurile anticorupției.
Acum înțelegeți de ce de un an de zile avertizez că acești "tineri frumoși" sunt un pericol la adresa democrației mai mare decât orice s-a întâmplat de la Piața Universității încoace?"

Actiune si reactiune. Cine a dat tonul, fara sa explice nimic, asa, discretionar?
Tefelistii doar cu Parlamentul si reprezentativitatea au treaba. Stia poate Nicusorul de ce nu mai e nevoie de ziduri la Parlament.

 
Ion Lazia Pai obiectivi fiind, nominalizarea doamnei Sevil s-a făcut, în baza unui mandat în "alb", discreţionar de către Dragnea. A comunicat în prealabil PSD o astfel de nominalizare? Care credeţi că ar fi fost scorul PSD dacă susţinea în campania electorală un astfel de candidat?

 
Smaranda Dobrescu NU pot sa apreciez, Ion. Celalalt premier anuntat, Ciolos a impins insa clar categorii care pana in prezent votau cu dreapta, spre stanga. Lumea in prezent e nemultumita de foarte multe si foarte multi, persoane publice. Acum, ma mir ca tefelistii au amenintat cu nesupunere civica daca.. daca va fi numita o femeie turcoaica/tataroaica cu un sot sirian, din moment ce ei sunt campionii corectitudinii politice, in toate manifestarile ei. Printre altele chiar si USR-istii, tineri frumosi si liberi, asociati multor iesiri in strada poarta nume ciudate, straine si sunt prezenti in Parlament. Sunt cetateni romani si e nevoie de o masura unica de tratament. Cel mai tare ma intriga insa ideea sustinuta de acestia de trecere conform dorintelor sorosiste la democratia participativa..IN rest, eu nu m-am pronuntat asupra D-nei Shhaldei; Am promis sa o fac dupa o luna de mandat, caci ma interesa strict capacitatea sa de a manui treburile unui guvern si a pune in practica un program..
In privinta gestului Presedintelui am dubii ca ar fi constitutional avand in vedere decizia CCR 80/2014 si aparenta de atitudine discretionara afisata.

 
Ion Lazia Smaranda, şti la fel de bine că guvernul Cioloş fără susţinerea PSD nu ar fi ajuns să guverneze, iar prezenţa lui Vasile Dâncu în calitate de vicepremier şi ministru al dezvoltării a constituit garanţia pe care PSD şi-a luat-o pentru ca proiectele anterioare să nu fie afectate, dar de decontat electoral a făcut-o doar PNL. Nu înseamnă că scuz lipsa de strategie electorală a PNL care fără un program concret, ci doar bazându-se pe locomotiva "Cioloş", a sperat că va obţine un rezultat onorabil. Dacă memoria nu mă lasă Dragnea a spus în campanie că nu va face alianţă cu UDMR, ca acum, pentru garanţii suplimentare, pentru a tempera pretenţiile exagerate ale lui Tăriceanu şi ale micuţului Constantin, a uitat ceea ce a promis. Dar lucrul cel mai important în această construcţie cred că prim-ministrul desemnat trebuie să se bucure de susţinere deplină, trebuie să aibe libertatea ca în limitele programului de guvernare să decidă singur, nu să aştepte timorat avizul ... Să fie limpede, electoratul a votat în proporţie de 45% PSD şi nu Dragnea, iar persoana nominalizată trebuie să aibe girul PSD, al organelor reprezentative al acestuia şi nu doar ale unei singure persoane, fie ea şi preşedinte vremelnic. Numai aşa va avea PSD argumente pentru a solicita preşedintelui motivarea respingerii, altminteri la o numire discreţionară s-a răspuns cu o respingere discreţionară ...

 
Smaranda Dobrescu Ioane, iti dau dreptate ca fara girul membrilor PSD si al populatiei, un guvern chiar omogen e greu sa performeze.. UDMR-ul cred ca trebuie scos din ecuatie, odata pentru ca nu are o intelegere de tipul celei PSD-ALDE si apoi pentru ca deja ieri s-a exprimat prin presedintele Hunor ca presedintele are voie sa dispuna cum doreste. Dupa cum stii, exista o decizie a CCR din 2006 care confirma acest lucru in conditiile in care presedintele respingand o propunere trebuie sa si explice cauza.. De fapt fata de deciziile CCR, una din 2006 alta din 2014, presedintele s-a situat in off side. Asta nu inseamna insa ca PSD-ul nu ar trebui sa se gandeasca foarte bine daca o criza parlamentara peste cea constitutionala ar folosi cuiva.



Dinica Roman https://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10208377512661225
Bogdan Duca
Când a fost ales Trump m'am bucurat dar m'a trecut si un fior.
Chiar am scris atunci că victoria lui Trump poate fi o sansă pentru România, asa cum poate fi un dezastru.
Faptul că ambasada SUA la București a tăcut, în sfârsit, faptul că pentru prima dată în România s'a avut curajul de a se spune lui Soros pe numele său real, faptul că tefelistii au rămas in cazarme în toamna aceasta (ca niciodată in ultimii 4 ani), m'a încurajat.
Dar cu toate acestea putem vedea cât de mult ne-a penetrat Sistemul în ultimii 10 ani, mai mult decât pe orice altă țară din jur. Pur si simplu suntem paralizati. Si nu doar ca Stat ci si ca societate.
Nu putem să ne numim un premier fără să ne ținem singuri prelegeri tembele de geopolitică si de securitate.
Avem parlamentari speriați că Serviciile noastre ar fi puse in "offside" de unele numiri. De parcă Serviciile secrete si nu Parlamentul ar fi puteri in Stat....
Comportamentul delirant al unui presedinte care refuză o numire de premier, fără niciun argument si cu un zâmbet tembel pe chip, este interpretat ca fiind de fapt cu explicatii ascunse si cine stie ce implicatii strategice.

Un amarat de consilier al unui secretar de stat dintr un guvern sirian de acum mai.mult de 10 ani, este considerat de "opinia publică" un soi de terorist islamist. Evident, fără nicio probă, dar distructiv pentru imaginea sa. O să isi ceară cineva scuze, după? Nu. O să i se repare imaginea? Evident că nu...
Acest delir arată o țară cu mentalitate de slugi,speriate că rămân fără stăpân.
Mai arată cum Sistemul nu vrea să piardă si joacă la cacealma. Poate le iese de un....Dancu.
Dar arată si un Stat in colaps, in care noi forte politice se coagulează pentru jaful final, acela când ai norocul sa fii singur lângă muribundul ce mai ascunde niste bani sub pernă.....
Deci tare mă tem că, departe de a fi o sansă, alegerea lui Trump va fi dezastru pentru noi. De ce?
Pentru că. ...stupid people.

Niciun comentariu: