miercuri, 25 ianuarie 2017

Profesorul Piperea despre programele de guvernare

Profesorul Cosea despre programe de guvernare – 9 decembrie 2016


Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.

 

Gheorghe Piperea

December 9, 2016

Chiar daca e un interviu de campanie electorala, cu mesaje care pot fi departe de credinta reala si de comportamentul concret al declarantului, textul publicat in Bursa de azi (pe care il aveti anexat), continind declaratii ale dlui Cosea, fost ministru al privatizarii si profesor de economie, merita un pic de atentie.

Iata ce spune, intr-o maniera surprinzatoare, dl Cosea :

"Programul de austeritate adoptat de către guvernul Băsescu-Boc şi acordul din 2009 constituie acte de subminare a economiei naţionale cu efecte distructive pe termen lung".

"Împrumutul a fost prioritar destinat susţinerii băncilor cu capital străin, probabil pe promisiunea troicii creditoare de a susţine politic din exterior poziţia şi protecţia domnilor Băsescu şi Boc.
Este imperios necesar să se analizeze poziţia Băncii Naţionale faţă de acordul 2009 şi programul de austeritate, existând informaţii conform cărora BNR ar fi influenţat hotărâtor deciziile".

Nota : dl Cosea nu considera ca aceasta chestiune a ciudatului imprumut de 20 mld euro al Romaniei cu FMI si CE este de competenta parchetelor. Cateva sute de consumatori, dimpotriva, au sesizat parchetul pe aceasta tema. Deocamdata, organele au clasat dosarul. Dar decizia va fi atacata in instanta azi si luni. Poate ca, in 2017, se va discuta si judiciar aceasta problema, nu numai statistic.

Dl Cosea continua cu afirmatii si mai dure, facand si referiri la persoane. Iata doua extrase :

"Dacă se va menţine guvernarea Cioloş după alegeri, probabilitatea unui împrumut (n.n. : cu FMI) devine şi mai mare."

"guvernarea tehnocrată va fi percepută istoric ca un instrument al capitalului străin de distrugere a concurenţei pe care ar fi putut să o reprezinte firmele româneşti, continuând procesul de menţinere a României într-o stare de dependenţă de tip neocolonial faţă de nucleul dur al UE".

Interesant este ca dl Cosea ne da, in continuare, motive sa nu credem in ceea ce declara. Iata cateva :

"În principiu, orice program de tip "Prima Casă" poate genera bula creditelor neperformante, mai ales într-o perioadă în care sistemul de finanţare a pieţei imobiliare este impredictibil ca urmare a efectului negativ indirect pe care îl poate avea introducerea unor măsuri arbitrare cum sunt cele două legi "Piperea-Zamfir".

"aceste legi introduc arbitrarul şi discriminarea pe piaţa imobiliară, ceea ce mă determină să am rezerve faţă de ele, deşi susţin necesitatea ajutorării unor categorii real şi corect defavorizate prin vicii de creditare. Am convingerea că încă nu cunoaştem şi nu putem evalua toate efectele perverse pe care le pot avea în timp, dar, în mod sigur, vor exista astfel de efecte".

In primul rand, a spune ca legile pro-consumatori sunt arbitrare este si fals si inadecvat, mai ales in conditiile in care CCR a declarat legea DIP constitutionala. Este fals pentru ca acest gen de legi sunt menite a combate abuzul de putere economica si, deci, arbitrariul. Este inadecvat intrucat aceste legi nu numai ca nu au beneficiat de lobby, de armate de ong-uri ticsite cu bani si de bugete enorme de publicitate ci, dimpotriva, au fost tinta unor astfel de instrumente de propaganda. Unde o fi fost dl Cosea de nu a vazut asta?

In al doilea rand, a spune ca aceste legi au/vor avea efecte perverse este contrar realitatii anului 2016, cand consumatorii romani s-au indatorat cu inca 10 mld lei, cu 2 mld mai mult decat se indatorasera in 2008, anul varfului boom-ului imobiliar pre-criza. Ca sa nu mai vorbim ca sefimea bancara, de vreo 3 luni, ne tot spune ca legea DIP nu a fost chiar asa de rea cat se speriasera in primavara. Iar profiturile bancare au fost de cate un miliard de euro anual in ultimii doi ani. Ca la cazino!

In rest, ii recomand dlui Cosea sa incerce sa inteleaga acest concept : Hai sus!

http://m.bursa.ro/s=politica&articol=313188.html

 

Dinica Romanhttps://www.facebook.com/gheorghe.piperea/posts/1345384305527191

 

Smaranda Dobrescu In prima parte din articol, cred ca D-l Cosea are dreptate. Mai departe, e de bun simt sa nu te pronunti daca nu posezi toate detaliile. In privinta fostului imprumut se poate pune intrebarea care prin raspuns ar lamuri imediat vinovatia sau inocenta celor care au convenit cu altii imprumutul in scopuri ignobile: A fost votat memorandumul de imprumut in Parlament?


Smaranda Dobrescu Ceea ce avertizeaza Raifeisen am mai auzit-o din cel putin doua parti: de la Valentin Lazea si de la Radu Soviany sub forma: Avem cea mai buna situatie macro in 2016 dar ne aflam in situatia de maxima probabilitate de a ne confrunta cu o instabilitate financiara si cu o criza bugetara fara precedent. In afara intereselor cunoscute ale unora si altora de a-si asigura suport atlantic, mai ales in noua administratie, exista intradevar semne ca se pregateste de-o troika. Cresterea este pe hartie, intrucat intre calculul PIB, deci a cresterii si rata de colectare exista o diferenta ca de la excedent la deficit. Faptul ca premierul si cel ce se doreste in continuare premier numit vinde pachete de actiuni pana la 49% e semn de lipsa de lichiditati nu pentru investitii, cum declara mai acum doua zile D-lui, ci pentru pensii si salarii. Si in programele de guvernare nu am vazut reglementarea cu impozitarea profitului companiilor straine la locul faptei..In schimb, avem recompensa ca USR va informatiza toate miscarile ce tin de achizitii. Atat a promis. !!!!

 

Smaranda Dobrescu Merita amintit faptul ca actualul guvern tehnocrat a hotarat azi (cred ca prin HG) sa se consstituie un comitet deliberativ si indrumator care sa asigure aderarea la moneda euro in 2019. Apoi, in conditiile ce le-am trecut in revista fugar mai sus, exact convergenta vom obtine. Si apoi nici nu se stie daca noi vom adera mai repede la euro sau UE va imploda sub presiunea propriilor decizii...

 

Dinica Roman Interesting move by the EU, which reveals or confirms at least three important things:
1) If the EU comes up with the very same dodgy financial tools that triggered the 2008 crisis in order to stimulate growth and profit rates in Europe, then the crisis of investment (the capitalists' way of going on strike) must be very profound. Of course this desperate solution will only increase the odds for an even worse financial crisis.
2) The EU does not promote some sort of 'European social model' of capitalism as opposed to the American one, but has been borrowing the neoliberal practices of the latter for decades now, precisely because of the high degree of integration between American capital and European capital after WWII - hence their objective need for TTIP.
3) 44 out of 49 MEPs responsible with economic affairs voted in favour of this proposal, debunking once again the complete myth that the European Parliament could somehow (never explained how exactly) - if given more powers - counter the neoliberal and undemocratic character of the EU. The overwhelming majority of MEPs simply serve the interests of capital, just like members of national parliaments.
https://www.facebook.com/vladimir.bortun/posts/648745208666220

 

Mihai Ion Turcu Subteran exista o adversitate europeana fata de hegemonia SUA asupra Europei. Concomitent Europa este avizata de protectia militara SUA si " securitatea costa"... Sa vedem cum se va contura politica hegeminica Tramp.

Niciun comentariu: