joi, 26 ianuarie 2017

Incep sa o iubesc pe fata asta ;) Go Clotilde!

de uichend
"Este evident că, așa cum reiese din această carte, dar și din alte intervenții publice, Clotilde Armand își asumă un rol civilizator foarte clar pentru România și pentru români: nu acela de-ai civiliza într-o formulă colonială clasică, ci de a-i ajuta pe aceștia să-și împlinească propriul potențial, ce există acolo ascuns de mizerie, corupție, comunism, și care doar trebuie scos la iveală, reliefat, încurajat.
...
În urma unor accidente doi dintre cei șase copii ai lor mor, determinând inclusiv o formă de reîntoarcere la credința religioasă. O astfel de pistă cred că ar trebui evitată. Ce apare în schimb ca adevărat relevant, și trebuie explorat în continuare cu atenție, este modul în care se produce tentația mesiancă în baza căreia cineva se simte chemat să-i salveze sau să-i schimbe pe alții. Cum se instaurează la o personă sentimentul unei misiuni publice pe care aceasta se simte chemată nu doar să o pună în practică, dar s-o pună în practică cu orice preț, uneori împotriva celor din jur? În ultimă instanță Clotilde Armand (și indirect soțul acesteia) pot reprezenta un studiu de caz despre modul în care mesianismul (de factură religioasă, dar nu neapărat direct religios) se articulează în politică. Cartea de față, care încă din titlu indică alegerea personală ca o formă de misiune publică, e un bun material pentru un astfel de studiu."
Dragi coprospectivi, pentru cei dintre noi aflati prin lume, ce puteti spune despre cele de mai sus/d-na Clotilde Armand? Un raspuns facil ar fi acela de a o pune la gramada cu useristii sorisisto-ciolosisto-internationalisti. Numai ca evolutia recenta a evenimentelor, dupa dezvaluirile facute de sotul sau, pare sa complice un astfel de raspuns...
Mulțumesc Florin Poenaru și Critic Atac pentru recenzia cărții.
Afirmațiile lui Sergiu Moroianu despre natura campaniei USR au stârnit o undă de șoc atât printre membrii USR cât și printre membrii opiniei publice…
criticatac.ro
Comments
Alexandru Botu Romanul cand nu intelege bine pe cineva, pe care fara sa stie de ce este in preajma lui si il accepta (chiar si circumstantial) zice despre acela: "Nu stiu de unde sa-l iau". Asa a aparut Clotilde Armand pentru cei mai multi, daca nu pentru toti, adica cineva pe care nu stiu de unde sa o ia.
PAz
Deci e de bine sau de rau?

 
Alexandru Botu Si de bine si de rau. De bine, cat timp functioneaza prezumtia de incredere, de rau caci aceasta este dublata de suspiciuni.

 
PAz
Suspiciunile sau increderea celor ca mine nu prea conteaza. Este vorba insa de a prospecta o țâră relatia romanilor cu o persoana tenace care are ceva tractiune si cu care ne vom mai intalni in spatiul public romanesc...

 
Alexandru Botu Cineva a stiut insa cu cine are de a face, adica cu un foarte bun agent electoral, cineva deosebit de toti ceilalti "propagandisti" stersi si au exploatat-o din plin. Dar de acum s-a terminat cu propaganda, urmeaza altceva...

 
Alexandru Botu Clotilde Armand , daca ramane singura si dezamagita, ce va face?

 
PAz
Domnule Botu, chiar daca un pic mai sinuos, ati oferit o explicatie-candidat pe care o vom verifica in scurt timp: Daca fisura devine ruptura si va da din casa mai multe...

 
Alexandru Botu Nu va da din casa mai multe, caci sistemul are cu ce sa o santajeze. Pana acum, ce a aparut in presa nu a prea contat, pentru ca venea de la adversari. Dar cand vor aparea "fapte si vorbe" de la sistem, va fi altceva...

 
PAz
Recenzorul cartii sale mentioneaza, in partea a doua a citatului extras de mine, ceea ce pare a fi un catarsis... Chiar al ambilor soti Moroianu.

 
Gavrila Ch Cred, dupa toate tribulatiile vietii en deux ale familiei Moroianu, ca aceasta doamna merita cautionata, cel putin pana la probe contrarii. Daca ar fi fost doar nevoia de viata comfortabila, si-ar fi permis acest lucru din plin in Franta fara atatea avataruri suferite in Romania.

 
Înainte de toate suntem o familie unită care nu se lasă afectată sau intimidată de nici o dificultate întâlnită la drum! Mergem mai departe!

 
Smaranda Dobrescu Un amanunt redat in cronica cartii ma pune pe ganduri: Sotii Moroianu au fiecare un doctorat MIT, ceea ce nu este la indemana oricui. L-am cunoscut si pe D-l profesor Moroianu, tatal lu, candidat acum fara succes in Calarasi. Am senzatia ca aceasta familie nu e potrivita politicii romanesti. Cloitilde nu a candidat daca nu ma insel la parlamentare, a facut doar campanie/ De urmarit va fi mai greu caci un consilier de sector nu prea e vizibil. Bunele si relelele le vom constata in viata politica doar servite de Nicusor Dan.Care a avut sef de campanie pe acel Paun, care....

 
Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Deci pe scurt, si-au bagat nasul unde nu le fierbe oala? Iesirea lui Moroianu atesta un caracter autentic, care nu poate sa traiasca indelung in climat de minciuna necesara. Si trebuie adaugat in favoarea sa faptul ca ceea ce a facut pentru intemeierea ramurii Ecole Normale Superieure in Institutul de Matematica dela Bucuresti, este absolut meritoriu, si a obtinut apreciere deplina atat in Romania cat si in Franta. Despre Nicusor Dan, desi este si el matematician, am mai putine garantii autentice! Si naivitatea unui matematician este parte din premiza de inocenta oferita oricui - dar nu merge la infinit...


Dinica Roman Florin Poenaru raspunde
Mihai Iovanel O întrebare, Florin: cam ce condiții ar trebui să bifeze niște observații antropologice pentru a nu fi acuzate de privire colonială? Cât privește mesianismul, din partea unui marxist o iau ca pe o inside joke.

Florin Poenaru la întrebarea cu antropologia ne- si de-colonială e o poveste lungă, mai aproape de noi se chinuie Tichi la Idea destul cu unii autori publicați acolo. La partea cu marxismul nu sunt de acord deloc, marxismul pe care eu îl știu și îl aplic e orice, numai mesianic nu.

Mihai Iovanel Mi se pare că folosești invariabil reproșuri ținând de schema asta colonială (cate poate lăsa impresia de te duce în zona Mircea Eliade, unde bunul sălbatic e perfect în sine, iar orice proiect de modernizare e evil). În ce privește legătura dintre marxismul istoric și mesianism, ea e oricum mult mai tare decât aia dintre Clotilde și mesianism.

Florin Poenaru păi nu eu zic aia cu bunul sălbatic în sine, întinat de civilizație, ci ea zice. sau nu zice 100%, dar pe acolo, bunul sălbatic, cu puțină civilizație, cu ceva curățenie, fără corupție.

Mihai Iovanel Da, dar te arăți iritat de observații ca aia cu vinul pus în sticle de plastic (care e absolut pertinentă, mergi în orice piață din Ro).

Florin Poenaru ah, deloc, acolo doar povestesc ce zice ea, nici eu nu mai sunt cu plasticul așa mult decând cu încălzirea globală:) mulțam.

Sile Lunu cand pui vinul in petul de cola reutilizezi un deseu deci e chiar cool

Vlad Bujdei-Tebeica Și totuși... de unde se trage treaba cu unionismul? Asta mi se pare grea de explicat

Vlad Bujdei-Tebeica și mă îndoiesc că-i o pasiune nestăvilită pentru vin :))

Radu Afrim Cred ca e comica aceasta carte in stupiditatea ei . O s'o rasfoiesc.

Cristina David Dan Puric cu cine a votat? Sunt curioasa.

Gruia Dragomir cu partidul lui munteanu, din care face parte

Cristina David n-am stiut, merci. De fapt trebuie sa ma gandesc…

Laszlo Gruenstern foarte decenta si informativa recenzia. chestia cu mesianismul mi s-a parut si mie cam in doi peri, dar as urmari cu mult interes argumentele lui Florin Poenaru in favoarea ipotezei cu pricina.

 
Dinica Roman Clotilde Armand este căsătorită cu matematicianul Sergiu Moroianu. Cei doi au o căsnicie frumoasă alături de cei patru copii ai lor. În cartea sa, ”Am ales România. Povestea mea”, Clotilde Armand dezvăluie pierderea a doi copii, Ondine și Clara. Ondine a murit la o săptămână după botez, din cauza sindromului morții subite a sugarului. ”Când a murit, am crezut că va fi sfârșitul perioadei fericite din viața noastră, sfârșitul tuturor ambițiilor pentru mine și pentru Sergiu. Adică mi se părea că lovitura sorții de așa de mare, că nu ne vom reveni niciodată.” scrie Clotilde, care subliniază că au fost puternici pentru ceilalți copii ai lor.

În urmă cu cinci ani, a pierdut-o pe Clara. Avea zece ani. A fost lovită de un motociclist pe trecerea de pietoni. Amândoi au murit pe loc. ”După accident, mult timp am negat realitatea. Apoi, m-am gandit că avem o parte din familie pe pămant și o parte în ceruri, o parte care ne așteapta și pe noi. M-am gândit că ne vom ruga mult și prin rugăciune, prin împartășanie, prin mintea noastră vom fi mereu împreuna și va fi ca înainte. Vom vorbi cu ea așa, normal, în viata de zi cu zi. La început voiam să-i pun masa Clarei cu noi și îmi amintesc cât de mult am suferit și am plâns când Sergiu a refuzat categoric să-i pun pantofii sub bradul de Crăciun. În amintirea Clarei, dau fiecărui copil câte un lucru de-al ei, pentru că așa făcea ea: dădea cadouri tuturor", a povestit Clotilde Armand povestea tragică a familiei sale.

 
Vasile Ernu Incep sa o iubesc pe fata asta Go Clotilde!

 
Dinica Roman http://www.capital.ro/clotilde-armand-contractul-bechtel...
O nouă nerozie marca Klaus Iohannis: Întrecerea cu Traian Băsescu pentru postul de Cine e mai anti-PSD…
capital.ro

 
Alexandru Botu Domnule Dinica Roman, de aici i se trage? Caci chestia cu cheltuirea banilor si supusenia unor proeminenti fata de un finantator extern, in climatul lor specific elitist-dispretuitor, nu i-ar fi deranjat deloc.

 
Dinica Roman "USR şi PNL şi-au declarat susţinerea pentru programul premierului. Totuşi USR nu vrea să facă alianţe după alegeri, cum veţi realiza totuşi această susţinere comună pentru Dacian Cioloş? Sunteţi gata să faceţi front comun cu liberalii?

Clotilde: Nu, nu! În niciun caz nu se pune problema unei alianţe. PNL acum două luni şi jumătate a preferat să fie PSD la putere, decât să fim noi la Bucureşti. PNL este un partid care încă propune Petre Roman pe liste, adică nu au înţeles că am trecut la un alt capitol al istoriei. Noi nu facem alianţe cu PNL. Noi ne bucurăm dacă PNL susţine un Guvern Dacian Cioloş cu nişte oameni integri şi competenţi, ne bucurăm dacă orice partid din România susţine acest lucru, dar ne păstrăm toată libertatea noastră, în sensul că dacă pe toată platforma aceasta a lui Cioloş apar niște oameni dubioşi sau nişte proiecte dubioase, noi ne retragem imediat. Susţinem o platformă şi un program de guvernare şi nişte condiţii în ceea ce priveşte integritatea oamenilor care vor fi acolo, dar nu facem alianţe sau nu discutăm cu alte partide din sistem."

Clotilde Armand ar trebui intrebata care este parerea ei despre privatizarile pregatite pe teava de Ciolos, nivelul salariului minim si cel al taxarii. Doar este specialista in afaceri si economie...

http://jurnalul.ro/.../clotilde-armand-usr-victor-ponta-s...

 
Dinica Roman Consonant cu ce scria dl. Alexandru Botu mai sus?
Moraru Constantin
Clotilde Clapon nu ne spune nimic nou despre Ponta,nimic la care nu ne-am putea astepta.Faptul ca il alatura pe Ponta lui Brucan,este deja o melodie dimboviteana cantata de o sansonetista de pe Sena.De cand s-a intilnit cu Basescu (conspirativ) in timpul demiterii acestuia,nimic nu ne mai surprinde la Ponta.Ponta nu este decat copilul teribil al politicii romanesti,copilul care trebue pus la locul lui de electorat sa se maturizeze in bine.Ponta este produsul curvarasiei politice din ultimii 26 de ani din Romania.Faptul ca incearca sa-l alature lui Brucan,frantuzoaica nu va putea ajunge nici odata sa ocupe functiile ocupate de mitomanul nostru din motive cunoscute si sanctionate de aceasi romanii care au fost pacaliti de Ponta.

Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Nu stiu daca statele natiune sunt moral integrate. Peste tot cred ca exista provincialism ca virtute, patritisme locale si suspiciuni sau respingeri fata de alogeni. Daca alogenul este fata de corpul national constituit "alogen" poate conta pe suspiciunea localnicilor deindata ce inceteaza sa mai fie "oaspete" ("hospes hostis"). Trecand peste "tepii" ridicati intre "regateni" si " ardeleni" cu antecedentul ostilitatilor intre "munteni" si "moldoveni" , avem doua enclave de "straini' naturalizati de secole, "ungurii" si "sasii', pe care cand ceva nu ne convine in care sunt implicati, i-i invitam sa plece de unde au venit. Invers, in Ardeal, teoria ungureasca ca romanii ardeleni sunt imigrati dinafara arcului carpatic in Ardeal, unde s-au imultit ca nesimtitii, a facut ca romanii sa aiba constitutional statut de aloigeni tolerati vremelnic cata vreme prezenta lor serveste "fiilor patriei"( Constitutiile Aprobate, 1653). Sa nu vorbim de Europa noastra ca intreg, cu puternicele ei localisme si diversitati etnice bine sedimentate in conditii de adversitati si razboaie "intre" si "intra"(razboaiele religioase), toate aceste dispuneri fiind "europene",ale noastre in general. Putem fi noi "europenii" -"europeni" , sigur , chiar suntem, xenofobi.
Dinica Roman Dintr-un forum

"Ea e heirupista, repezita, cred ca pe toate in viata le-a facut din mers, vedem ce si cum pe parcurs. Pe mine m-au ingrozit “spontaneitatile” si stilul ei haotic de comunicare din campanii. Cartea aia e tot consecinta voluntarismului ei incompatibil cu strategii de drum lung. Recenzia e trasa de par (inclin spre observatiile lui Mihai Iovanel), face parte din telenovelele la care se uita pe furis intelectualii. Am zis tot timpul ca nu-i intreaga la minte, n-am inteles de ce au bagat-o in fata. Sau am inteles ca e nevoie de circ, de cineva care sa socheze pentru ca Nicushor era prea anemic. Dupa ce am vazut povestea mi se pare de inteles ca n-are cum sa fie prea normala. E si mult prea independenta pentru “disciplina” de partid. Sa zicem ca ia decizii prea rapid, deformare profesionala, in business e nevoie si de oameni cu initiativa proprie, desi, e discutabila si chestia asta. In USR au fost de la inceput contradictii: o stanga progresista formata din ongisti si o dreapta conservatoare traditionalista. Cred ca au pastrat ambiguitatea asta ideologica ca sa atraga cat mai mult electorat, electoratul USR a fost foarte eclectic, nu asa cum se urla manipulator, tinerii frumosi si liberi luati la calup. Cei deranjati de confuzia ideologica probabil ca au fost mai putini decat cei care au mers cu ei in ciuda divergentelor vizibile pe tot parcursul campaniei. Nu mi-a placut deloc cum a procedat Nicushor, eliminarea pe sest, nu mi-a placut ca si-au spalat rufele in public. Probabil ca iesirea “brusca” a sotului din anonimat a fost consecinta multor frustrari adunate: stanga progresista nu-i dorea cu adevarat, s-a folosit de ei, au avut nevoie si de putina dreapta conservatoare. Si Nicusor e cumva conservator, in urma cu ceva ani a facut declaratii homofobe etc.. Aud si ca sotii se vor combina cu Toader Paleologu si vor face un partid separat, zvonuri. Cred ca Gotiu urmareste sefia USR, dar Nicushor e momentan prea in vizor ca sa-l inlature. Sau Nicushor a virat fara echivoc spre stanga progresista, dezicandu-se de vechii camarazi. In fine, nu-i batut in cuie ce zic, sunt convins ca sunt si multe altele, vom vedea. Problema cu electoratul de aici e ca pune prea multa pasiune in politica, ca nu reuseste sa nu gandeasca in doi timpi. Cumva de inteles, dupa esecul Constantinescu am redevenit apolitici. Dar e totusi aberant cum se gandeste si actioneaza. Se adevereste si chestia cu post-adevarul, nu mai intereseaza faptele, e o lupta surda intre manipularile faptelor. Nu se mai termina nici cu demonizarea lui Soros, speram ca se mai linistesc dupa alegeri. Bine c-au gasit cauza prabusirii lumii."

Nu stiu la ce se refera autorul (cred ca tot matematician) cand scrie "stanga progresista"...

 
PAz
Foarte interesant acest comentariu. Pare ca vine dintr-o zona cu simpatie pentru USR, dela un tefelist, care citit mai indeaproape ne fereste de eroarea caricaturizarii.

 
Smaranda Dobrescu Evit sa ma pronunt. Faptul ca a trecut de doua ori prin incercari cumplite in viata, orice exces, orice atitudine poate fi explicata. Nu stiu daca si iertata, dar nu e in grija mea acest lucru.

Draghi Puterity Sa crezi ca cineva care ii fura pe romani (vezi povestea cu Bechtel de ex.) o face pentru a-i "civiliza" altfel decat intr-o "formula coloniala clasica" e o dovada de naivitate, IMHO.

 
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Romania a calcat in groapa.Mu este vina electoratului.Este vina a ce electoratul a ales din ce a existat ca oferta. Romanii sunt reoariv imuni la ideologii, au experienta lipsei de continut a supraideologizarii sub dirijism sovietic.Ce real am vrut, sustinut cu implicare splendida, pacat ca acuma se devalorizeaza acea implicare, a fost sa fim siguri de emanciparea de sub controluyl sovietic. "libertate", nu "salam".

 
PAz
Draghi, in caz ca ti-a scapat un link de mai sus: http://www.capital.ro/clotilde-armand-contractul-bechtel...
O nouă nerozie marca Klaus Iohannis: Întrecerea cu Traian Băsescu pentru postul de…
capital.ro


 
Draghi Puterity Ca a fost tribut pentru americani stiu si eu prea bine. Si in logica vremurilor de atunci consider ca a fost o actiune "legitima si necesara". Insa nu cred in buna credintza (dezinteresata) a doamnei.
Claudia Giurca Imi place mult Clothilde Armand. Ma bucura si imi da speranta entuziasmul cu care se implica in viata. Nu cred ca are intentia de a ne civiliza la gramada. Isi spune parerea, descopera traind ceea ce ii place si ceea ce nu-i place in aceasta tara. Pentru ca iubeste Romania. Oricat ne sperie pe noi asta, ea se considera acasa in Romania.

 
Preda Mihailescu MULTUMESC. Este o relatare care imi reda impresia mea initiala mai ales despre Moroianu, pe care nu am avut ocazia sa il cunosc personal, dar a carui reputatie impecabila atat in lumea matematica romana cat si cea franceza, la oameni pe care ii cunosc BINE, este incompatibil cu aventura politica sorosista.

 
Preda Mihailescu Citind "După accident, mult timp am negat realitatea. Apoi, m-am gandit că avem o parte din familie pe pămant și o parte în ceruri, o parte care ne așteapta și pe noi. M-am gândit că ne vom ruga mult și prin rugăciune, prin împartășanie, prin mintea noastră vom fi mereu împreuna și va fi ca înainte. Vom vorbi cu ea așa, normal, în viata de zi cu zi." repet o intrebare pe care mi-am mai pus-o, dupa ce am preluat cam nereflectat un citat in care Clotilde Armand spunea ca nu ar mai fi necesara credinta la un popor care are ce manca. Cum poate o cugetare ca aceasta sa iasa din mintea unei femei a carei atitudine in fata evenimentelor profunde din viata - pierderea unor copii! - este cea redata mai sus, si care este verificabila, deci credibila? Sunt tot mai fericit sa pot reveni la primele impresii avute despre ea si Moroianu, si sa inteleg ca citatele manipulate, dansul in societati toxice, au fost o lectie pe drum, dar nu esenta lor. Bravo Clotilde, bravo Moroianu!

 
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Romanii au ce manca, au si apa de baut, daca se organizeaza putin pot da si altora.Preocuparea pentru transcendent este constatata a fi prezenta din neolitic incoace, la nivel emotional, de simbolistica si ritual, apoi de gandire filozofica. In neoliticul de pe teritoriul nostru, arheologia, si stiintele conexe, data fiind clima, relieful, flora, fauna, marimea populatiei, tot "romanul" a avut ce manca...

 
Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ chiar nu stiu in ce context a spusa aceasta doamna fraza respectiva. Din ceea ce citisem inainte scrise de dansa intelesesem care are o atitudine puternica spirituala crestina, de om modern, fara excese formale, dar cu baze clare. De aceea am fost mai intai socat si revoltat de ideea ca ar putea sa se preteze la propaganda ieftina anti-crestina, revoltat poate si de posibilitatea ca as fi putut sa ma insel despre persoana, din cele citite. Nu cred ca ma inselasem - exista un tip de atitudine care nu se poate defini, dar care uneori transpare din nu prea multe fraze si mai ales nu poate fi usor simulat.

Se vede ca a fost iarasi o manipulare de presa. Cum se manipuleaza in aceste zile o afirmatie facuta de Papa catre consiliul stiintific al Vaticanului (nu stiu care este termenul just), din care cei atei se grabesc sa deduca ca "in sfarsit Biserica 'recunoaste adevarul Big Bangului si al evolutiei" - o prostie, pe care Papa nu putea sa o spuna. Am gasit gratie dlui Dinica cred, sursa, si am inteles manipularea. In cazul doamnei Clotilde tot nu stiu ce a spus cu adevarat, si in ce context, pentru a fi "tradus" ca ceva in genul "oamenii cu burta plina nu mai au nevoie de religie".

Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu In ce ma priveste, noroc ca nu mai sunt "profesor" titular ci doar inca asociat, permit studentilor sa spuna prostii inteligente, in spatiul teoriilor, fara depunctare daca argumenteaza ce au spus. Din partea mea Doamna Clotilde poate sa spuna ce-i trece prin minte.Aveam ceva cu argumentatia.Un Papa trebuie sa fie mult mai atent la ce spune. Un Papa (iezuit, compartimentul cel mai versat intelectual al bisericii) face punte intre teologie si stiintele seculare.ce ar fi spus(creatul evolueaza) nu exclude creatia ci fixismul. Daca ne adancim in "evolutii" aflam ca ele se produc pe un dat cu anume facultati intrinice latente si manifeste. Ar mai trebui sa discutam despre mutatii si incidente accidentale.Toate discutiile sunt in teorie, care nu este adevar ci constructie conjecturala. Daca vorbim depre Geneza, baza discutiei teologice, fara sa admitem ca este in cauza o conjectura, ne aflam in contradictie cu Dumnezeu, si inafara de vre-o posibilitate de certificare, pentru ca Geneza n-a avut martori iar despre Dumnezeu nu putem spune ceva, doar intui, presupune si imagina, ceea ce, la rigoare, ar fi interzis.

 
Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Problema noastra este ca NU STIM tot ce a spus Papa, si in mod evident crampeie din ce a spus, au fost manipulate. Din corectia postata de dl Dinica undeva, am inteles atata lucru: Papa a afirmat succint doua adevaruri: 1. Dumnezeu NU este un fel de mag, care indeplineste dorinte si controleaza creatia in mod fixist. (Termenul de mag ii apartine). 2. In principiu nici teoria evolutiei si nici Bing Bang nu TREBUIE sa fie in contradictie cu credinta catolica.

Accentul il vad pe nu trebuie sa fie contradictie, pentru ca o discutie aprofundata este imposibila, avand in vedere ca cele doua teorii in stiinta sunt moving target, cum se spune. Iar despre detaliile creatiei, cred ca si Papa sugereaza ca este de acord, ca nu ne putem baza pe Geneza in mod mai mult decat metaforic si sugestiv...

S-ar putea ca pornind de la aceste afirmatii scurte, sa fii avut loc o discutie interesanta - de aceea insa nu vom afla!

 
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @Din perspectiva moderna in Geneza descoperim o intuitie remarcabila. Biblia fiind "revelata" si in consecinta "sacra" , consdtituind baza teologica pentru trei mari religii universale, inmstitutionalizate, cand este vorba de interpretare, pune probleme bisericilor. Biblia este analizata si nereligios ca scriere veche.Acum vre-o 40 de ani am fost in situatia de a spune ceva despre indiferent ce din Biblie, am ales Geneza. Un concediu intreg am citit cam tot ce era la dispozitie in materie, am gasit cateva carti de referinta in biblioteca Institutului Universitar Evanghelic AB. La sfarsit am decis sa nu spun ceva.

 
Alexandru Cosmin Codreanu Bun salbatic este mai bine decat salbatic, hot, lenes, etc.Insa tot periorativ este!

 
Preda Mihailescu Se pare ca "bun salbatic" face parte din interpretarea recenzorilor. Nu pot sa imi inchipui ca in carte s-ar folosi termeni de acest gen....

 
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @ In Germania medievala cand voiai sa trimiti pe cineva la Dracu indicai Transilvania. Dincolo de Carpati se intindea "Tartaria" sau "Scitia" undeva unde bantuie oameni cu doua capete .... Tot in Transilvania , in castelul Bran vituia in secolul al XIX-lea Contele Dracula (vietuia dar nu in Castelul Bran si era un distins magnat descendent direct din Vlad al III-lea , Contele Vass de Czege sau Band). "Bunul salbatic" a lui J.J.Rousseau este mai apropiat Doamnei Armand, fiind si promitator sub raport civilizational.Tocmai este pe ecran A3 doamna Clotilde, sa vedem ce spune....

 

Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Rousseau a trait la noi in Elvetia, a murit langa Bienne - vizitand locurile am citit o biografie detaliata a sa, vazut filme. Mult mai putin romantic decat imaginatia sa din bunul salbatic! Lupta de supravituire este a utopistilor ii face uneori destul de distanti de imaginea din operele lor - cat sunt pe acest pamant. Helas. Sunt curios ce spune la televizor dna Clotilde - sa fie de bine.

Niciun comentariu: