miercuri, 25 ianuarie 2017

A disparut modelul democratiei liberale din Vest?

A disparut modelul democratiei liberale din Vest?– 12 decembrie 2016


Dinica Roman shared Vladimir Bortun's post.
 

Vladimir Bortun:
Întrebarea pe care nici unul dintre analiștii și comentatorii din mainstream-ul românesc (adică de dreapta) nu pare să și-o pună e de ce, în 1989, țările din Estul Europei se uitau pline de speranță înspre Vest și nu știau cum să scape mai repede de sub influența rusească, iar acum, după 27 de ani, aceste țări sunt dominate de forțe politice ultra-conservatoare, tot mai ostile față de Vest și mai deschise spre Rusia. De ce modelul predominant în regiune acum nu mai e "democrația liberală de tip occidental", ci mai degrabă autoritarismul reacționar a la Putin? 
Nu își pun această întrebare pentru că le e frică de răspuns. Pentru că această turnură de 180 de grade se explică tocmai prin falimentul devastator al politicilor neoliberale în partea asta de lume, politici impuse de Vest și implementate de elitele autohtone corupte, politici susținute cu sârg de mai toți acești analiști și comentatori care acum se fac că plouă.

Mihaela Miroiu: 
Neoliberalismul asta, cat e el de rau, ne-a adus la un standard greu de imaginat in anii 80. In loc sa ne concentram pe alter-globalism si dreptate globala, peste tot (vezi si SUS) daramam neoliberalismu in favoarea lui barza, varza, viezure, manz.

Vladimir Bortun: 
Pentru cine sunt standardele astea greu de imaginat? Cu siguranță nu pentru cei 40% dintre români care trăiesc în pragul sărăciei ori pentru milioanele de oameni forțați să emigreze în străinătate ca să aibă ce să mănânce.
Alternativa nu e, desigur, naționalismul protecționist - asta e o dihotomie falsă și periculoasă, un maniheism care exclude din start posibilitatea unei alternative autentice (un socialism democratic internaționalist).

Ștefan Guga: 
Un standard greu de imaginat pentru prof univ dr., poate (avem o oarecare contradictie aici, dar in fine, nu discutam standardele). Lasand la o parte ce zice Vladimir (cu care sunt de acord), ce-mi place ca ies din ce in ce mai pe pe fata astia carora le place treaba asta cu neoliberalismul (sunt din ce in ce mai multi zilele astea). Hai ma ca nu e asa rau, totusi! Traiesti prost, nu esti prof univ dr? Da, dar nici viezure din anii 80 nu esti. Corect!

 

Vladimir Bortun

December 11, 2016

Întrebarea pe care nici unul dintre analiștii și comentatorii din mainstream-ul românesc (adică de dreapta) nu pare să și-o pună e de ce, în 1989, țările din Estul Europei se uitau pline de speranță înspre Vest și nu știau cum să scape mai repede de sub influența rusească, iar acum, după 27 de ani, aceste țări sunt dominate de forțe politice ultra-conservatoare, tot mai ostile față de Vest și mai deschise spre Rusia. De ce modelul predominant în regiune acum nu mai e "democrația liberală de tip occidental", ci mai degrabă autoritarismul reacționar a la Putin? 
Nu își pun această întrebare pentru că le e frică de răspuns. Pentru că această turnură de 180 de grade se explică tocmai prin falimentul devastator al politicilor neoliberale în partea asta de lume, politici impuse de Vest și implementate de elitele autohtone corupte, politici susținute cu sârg de mai toți acești analiști și comentatori care acum se fac că plouă.

 

Dinica Romanhttps://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10208231174082852

 

Bogdan Duca

December 11, 2016 · Bucharest · 

Victoria categorică a PSD, înfrângerea categorică a PNL şi împărţirea votului între celelalte partide arată:

1. societatea românească s-a maturizat. în ciuda isteriei electorale, românii au ales să voteze, masiv, soluţia matură, echilibrată, responsabilă.

2. proiectul "tehnocrat" Cioloş a dat faliment. E o înfrângere categorică şi indiscutabilă a proiectului Cioloş.

3. Preşedintele Klaus Iohannis şi tot ceea ce a însemnat acum nici doi ani speranţa reprezentată de acesta, tocmai a dat faliment. Singura soluţie rezonabilă este un anunţ similar celui al lui Hollande: să anunţe că nu va mai candida pentru funcţia prezidenţială.

4. parodia numită "justiţie" şi "luptă anticorupţie" a eşuat. Majoritatea românilor nu mai crede că poliţia politică a DNA ar fi justiţie.

În concluzie, abia acum putem spera că România politică a dat examenul de maturitate. Să sperăm că acest lucru va fi un impuls pentru toate partidele şi proiectele civice să renunţe la demagogie, mesaje negative, isterie şi să adopte un mesaj raţional.

Pur şi simplu lecţia este că isteria cu "jos..:" a dat faliment. Trebuie maturitate şi raţionalitate pentru a conta în România.

PNL va trebui să înceapă, din noaptea asta, curăţenia generală. Va trebui să arunce la gunoi nu doar un discurs ci şi o garnitură întreagă de politicieni falimentari şi faliţi.

 

Dinica Romanhttps://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10208233133491836

 

Bogdan Duca

December 12, 2016 · Bucharest · 

USR a înţeles asta înaintea PNL: Cioloş este problema, nu soluţia.

Cea mai mare gafă (pe care probabil o vor face) a PNL ar fi să îşi lege destinul de Dacian Cioloş.
Cioloş nu a fost niciodată popular. A avut şi are un grup sectar de admiratori- dar minoritar, deşi gălăgios.

Desigur, sondaje, de multe ori gândite să fie prietenoase sau să inducă o anumită stare de spirit, au umflat în procente pe Cioloş, sperând că astfel vor construi o realitate: liderul popular.
S-a făcut o campanie grea, menită să fabrice mitul Cioloş.

Cu toate acestea, Cioloş nu a prins... Şi în ciuda sondajelor şi analiştilor, a fost o piatră de moară de gâtul PNL şi USR.

Rememoram, povestindu-i unui prieten deputat (PNL- sper, pentru binele partidului, viitor şef al PNL) o secvenţă pe care am povestit-o la vremea aceea şi pe Facebook. Ajuns prin ţară, în plină emoţie #Colectiv, am avut ocazia să discut cu intelectuali din provincie, cu oameni de condiţie medie- unii liberali, chiar- de prin Moldova şi Dobrogea.
Toţi erau frustraţi. Erau frustraţi de faptul că în numele unor manifestaţii de tineri abulici, a căzut un guvern ce fusese votat şi consecinţa nu au fost alegerile, ci impunerea unui guvern străin şi la propriu, şi la figurat.
Votul de ieri a fost şi consecinţa acelei frustrări....

 

Dinica Roman Clotilde Armand: "Am fost dezamăgită că participarea nu e la nivelul la care îmi doream. În timpul lui Ceauşescu era de 99,9%, acum nici nu ajungem la jumătate. Este foarte regretabil"
http://www.news.ro/.../armand-in-timpul-lui-ceausescu...

 

 

Armand: În timpul lui Ceauşescu prezenţa la vot era de 99,9%, acum nici nu…

NEWS.RO

 

Smaranda Dobrescu "Clotilde Armand a afirmat că acest lucru trebuie schimbat, iar oamenii trebuie să recapete încrederea în politică şi în puterea votului lor." Nu pot sa inteleg decat ca prezenta la vot de pe vremea lui Ceausescu reflecta increderea oamenilor in politica respectiva. Ce departe este D-na Armand de realitatea romaneasca. E mai aproape de afacerile romanesti.



Dinica Romanhttps://www.facebook.com/rezistenta/photos/a.451543261586610.1073741826.451541878253415/1254416184632643/?type=

 

Rezistența Urbană

December 11, 2016 · 

Îndemnul care a stat în vârful unui forum românesc pe care îl urmărim de 8 ani, populat de tineri profesioniști, majoritatea programatori, fani ai site-ului de agregare Reddit.

Evident unii membri s-au declarat șocați de astfel de cuvinte dar majoritatea utilizatorilor activi a votat pozitiv mesajul.

 

Smaranda Dobrescu daca tineri corporatisti, oameni inteligenti, se presupune sunt incapabili sa accepte si adevarurile celorlalti, ceva e putred in educatia din familie, din scoala. Poate ca chiar si evitarea bisericii sa-i faca atat de putin empatici cu saracii..

 

Dinica Roman Românii au sancționat drastic nenorocitul experiment numit Revoluția Colectiv
Dacă cifrele date de exit-poll-uri nu sînt contrazise spectaculos de numărătoarea voturilor, putem vorbi de o surpriză uriaşă, una dintre cele mai mari din istoria postdecembristă.
Ea nu constă în situarea PSD pe primul loc, ci în înfrîngerea catastrofală a PNL.

Cînd spui PNL, spui două partide foste de Guvernămînt – PDL şi PNL – care au obţinut nu mai departe, în 2008, un scor împreună de peste 50%.
PDL, 33%, PNL, 18%.

Aceste două partide au fuzionat în 2014 în numele necesarei unităţi a Dreptei. PDL, cel puţin, şi din cauza nebuniei lui Vasile Blaga, s-a sacrificat pînă la pierderea identităţii, iar în 2016, pînă la renunţarea la postul de copreşedinte.
Acum PNL a obţinut doar 20%.

În 2012, anul unui alt dezastru pentru Dreapta, PDL obținea, împotriva colosului USL, 16%.
O asemenea înfrîngere e suferită, de regulă, de un partid la finele unui ciclu de 4 ani de Guvernare dezastruoasă.
Aşa s-a întîmplat cu CDR în 2000.
Guvernare dezastruoasă, și nu guvernare, pentru că în 2004, după 4 ani de guvernare, PSD a cîştigat alegerile.
http://www.cristoiublog.ro/gindul-de-luni-12-decembrie-2016/

 

 

Gîndul de luni, 12 decembrie 2016 | cristoiublog

CRISTOIUBLOG.RO

 

Dinica Roman Felicitări PSD! Interesant. Alegatorii au votat impotriva propriului vot din 2014. Si-au dat seama ca au gresit votandu-l pe Iohannis si acceptand, ulterior, "guvernul său". Au decis acum o schimbare spectaculoasă. PSD va trebui să fie insă la inăltime...See More

 

Adrian Nastase

Felicitări PSD!Interesant. Alegatorii au votat impotriva propriului vot din 2014. Si-au dat seama ca au gresit votandu-l pe Iohannis si acceptand, ulterior, "guvernul său". Au decis acum o schimbare spectaculoasă. PSD va trebui să fie insă la inăltimea acestei optiuni.

Votul exprimă insă si nemultumirile acumulate in relatia cu procesul globalizării sau cu cel al integrării europene. Nu neapărat "euroscepticism" ci un scepticism legat de raportarea servilă a autoritătilor române fată de Bruxelles. O nemultumire fată de lectiile lui Barrosso - cel care a plecat de la Comisia Europeană, in numele "valorilor si principiilor", pentru a lucra la Goldman Sachs. Impotriva atitudinii arogante a Victoriei Nuland. Impotriva iesirilor publice de guvernator neoficial ale ambasadorului Klemm. La fel ca si in Italia sau in Marea Britanie, românii au votat pentru o abordare "suveranistă", nu "nationalistă". Nu o abordare etnică ci una a "cetătenilor" români care doresc o intărire a suveranitătii statului lor, neacceptând statutul de colonie.

Vom avea, din nou, un regim de coabitare. După perioada Băsescu/Ponta. Presedintele, de o culoare si guvernul, de o altă culoare. Va trebui să vedem experienta Frantei in această chestiune. Voi da, zilele următoare, unele detalii. Sper insă că nu va mai fi semnat un pact de coabitare!

Structura guvernului va fi importantă. Există multă sperantă pusă in acest vot. Ideile bune din programul de guvernare vor trebui aplicate de oameni competenti. Actiunea externă va fi vitală in contextul schimbărilor geostrategice din ultimile luni. La fel, iesirea de pe pilotul automat al Bruxelles-ului si urmărirea intereselor nationale, inclusiv in perspectiva anului 2018.

In fine, numărul mandatelor câstigate va fi important dar si mai importantă va fi calitatea membrilor parlamentului in perspectiva bătăliilor ce vor urma. Nu stiu daca programul de guvernare al PSD a avut si o anexă cu legile ce vor fi propuse. Dacă nu, acest lucru ar trebui realizat rapid.

Pentru rezultatul de astăzi, Felicitări PSD! Felicitări Liviu Dragnea!

PS Mă bucur că a fost revalorizat, pentru campanie, vechiul sediu al partidului, din Băneasa, unde aveau loc sedintele departamentelor.

Dinica Romanhttps://www.facebook.com/victor.ponta/photos/a.156841647689064.26681.150967671609795/1338586376181246/?type=3


 

Victor Ponta

December 11, 2016 · 

Primele impresii "la cald" :

1. Poporul s-a razvratit contra Sistemului / "Mocirla" s-a mobilizat contra "Elitelor" lui Basescu si Soros
2. PSD ramane singurul PARTID cu adevarat / experienta fuziunii PNL cu PDL un dezastru
3. Oamenii au ramasa surzi la propaganda sufocanta cu "veniti la vot sa nu castige PSD" - prezenta e mai mica dacat in 2012
4. Voturile in Diaspora maxim 100.000 ( daca scadem peste o treime din Moldova, care nu e Diaspora, ramanem cu maxim 70.000) / au fost trimise 2 milioane de buletine de vot si peste 400 de sectii - daca nu e "ordin" sau megamanipulare oamenii isi vad de necazurile si problemele lor
5. Ciolos ( si nu Gorghiu) este personajul rau al acestor alegeri - in loc sa ramana tehnocratul respectat de toata lumea s-a transformat din ambitie si oportunism intru-un om politic mai mincinos si pervers decat toti ceilalti / #goCioloslaBruxelles
6. Am inlocuit PPDD din 2012 cu USR din 2016 - demagogie si incompetenta similara / aceeasi Marie cu alta palarie
7. Demisia din Noiembrie 2015 a fost decizia dureroasa dar corecta!

O batalie s-a castigat / maine incepe alta mai grea!

 

Gavrila Ch Hei, Dna Miroiu, v-a sosit cecul dela Soros pe luna asta? - ca deh, vin sarbatorile/probabil ati renuntat si la crestinism intre timp, sa nu vi-l fure barza/ de iarna si poate vreo excursie la ski prin cele tari de vest mai neoliberale si cu ditamai standarde. Rau ati decazut, corupand si mintile celor ce v-au ascultat. Nici-o diferenta fata de liderii proletcultismului din anii'50, ce au facut atata rau Romaniei, si ei pentru un pumn de arginti...

p.s. salutari glaciare lui Adrian, care pe vremuri dovedea o minte stralucita, dar mai nou exceleaza la orientare turistica.

 

Smaranda Dobrescu Din articolul D-lui Bortun ca si din alte luari de pozitie, ciudat, ale neoliberalilo,r se poate acredita ideea ca alegerile au avut o conotatie geostrategica si ca tarile din regiune, printre care si Romania se afla in urmatoarea situatie: "după 27 de ani, aceste țări sunt dominate de forțe politice ultra-conservatoare, tot mai ostile față de Vest și mai deschise spre Rusia. De ce modelul predominant în regiune acum nu mai e "democrația liberală de tip occidental", ci mai degrabă autoritarismul reacționar a la Putin? 
MI se pare o explicatie scoasa pe piata de liberali spre a-si motiva insuccesul in care un om de stanga precum D-l Bortun nu ar fi bine sa cada, chiar daca personal are aceasta impresie. Vrem sa auzim peste o zi ca filorusii au castigat alegerile? Alegerile au fost pierdute din cauza saraciei, a minciunilor, a unei justitii arbitrare, impotriva tehnocratilor vanzatori si privatizatori de orice, impotriva celor care continua actiunea de vanzare a pamanturilor. Este parerea mea, poate fi subiectiva, dar e destul de larg impartasita.

 

Vladimir Bortun Păi de-aia am zis că politicile neoliberale sunt cauza. https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/fa5/1.5/16/1f642.png:) Numai că politicile astea au venit la pachet cu democrația liberală, aderarea la NATO și UE etc., astfel că deziluzia oamenilor față de primele s-a răsfrâns inevitabil și asupra celorlalte, de unde și popularitatea crescândă a retoricii anti-occidentale și anti-liberale, dar și prezența tot mai scăzută la vot a oamenilor. Iar absența unei stângi autentice, cel puțin România, permite forțelor de dreapta (inclusiv PSD) să profite de această deziluzie și s-o articuleze adesea în termeni xenofobi, naționaliști, islamofobi etc. - când, de fapt, cauzele sunt economice și țin de eșecul capitalismului de-a livra promisiunile făcute oamenilor acum 20 de ani.

 

Smaranda Dobrescu Ceea ce pun eu in discutie este senzatia D-voastra ca democratia liberala nu mai este o optiune a populatiei, autoritarismul de tip rus fiind cercetat si vazut ca o posibila solutie. Eu cred ca euroscepticismul sotto voce aparut la noi si manifest mai puternic in alte state europene are in primul rand in vedere cedarea de suveranitate si deficitul de democratie datorat pe de-o parte necesitatii obiective a integrarii (cuplarii) si pe de alta parte lipsei unei structurari a UE care in mod obiectiv sa justifice cedarea acestor atribute unui for superior (UE nefiind o uniune politica ).Nu cred ca populatia ar dori sa se desparta liber consimtit de democratia liberala. Decidenti economici, poate uitandu-se la alte state de pe alte meridiane cu regim autoritar si cu succese economice notabile e posibil sa se gandeasca la o astfel de democratie, dar populatia si traditia romaneasca nu vad, cel putin deocamdata sa se potriveasca acestei idei.


Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu @In 27 de ani de ani relatia cu blocul occidental a generat credinta ca reinstaurarea unor regimuri autritariste nu mai este posibila. Riscul temut fiind indepartat (?) altele mai putin teribile pot fi abordate.

 

Smaranda Dobrescu Mihai Ion Turcu ca sa mai atenuam prapastia intre generatii vom privi cu mirare parinteasca astfel de pareri asa cum si tinerii radicali ne vor privi cu manie neputincioasa. In privinta riscului, nu stiu daca el e inlaturat, caci efectele globalizarii accentuate nu le putem evalua in toate consecintele..

 

Mihai Ion Turcu Tocmai, un mare ?, mai mult retoric. Globalizarea in interes oligarhic este raul cel mare. Fara sa am alte argumente decat teza ca artificiozitatile nu rezista, sper ca autoreglarea sistemului insusi sa se produca, poate in curand.

 

Vladimir Bortun Smaranda Dobrescu De acord, democrația liberală încă este o opțiune, însă una tot mai puțin atractivă pentru niște popoare care pun la putere forțe politice tot mai puțin democratice și liberale (și euro-entuziaste), iar asta nu e atât din cauza democrației liberale în sine, cât din cauza asocierii ei cu capitalismul și eșecul acestuia de a produce prosperitatea generală pe care mulți o așteptau acum 27 de ani.

 

Smaranda Dobrescu Vladimir Bortun Retin parerea comuna ca neoliberalismul in afara de inegalitati, saracie, lipsa de perspectiva a distrus economia multor tari in conjunctie cu oligarhia internationala . Daca va veti gandi la trilema economiei mondiale (Dani Rodrik) poate veti ajunge la concluzia ca intr-o uniune monetara, fiscala, politica, diminuarea democratiei este o manifestare obiectiva in cazul in care gradul de integrare sau suveranitatea devin prioritati ale statului. Cu atat mai putin democratia de tip autoritarist nu poate exista in cadrul unei uniuni precum UE sau Eurasia


Mircea Platon "Forţele civic-liberale sunt eterogene, prea puţin dispuse să-și asume modernitatea valorică si rezistenţa in raport cu actuala ofensivă populistă. Revenirea PSD la guvernare este un dezastru, mai ales acum, când pe plan global ne intâlnim cu o revanșă etnocentrică fără precedent in anii care s-au scurs de la sfârșitul Războiului Rece. PSD și televiziunile ancilare au dus o campanie xenofobă de o agresivitate și de un primitivism incredibile." http://www.contributors.ro/politica-doctrine/largo-desolato/

 

 

Largo Desolato…

Chiar nu contează dacă premierul va fi Dragnea, Tăriceanu, Firea ori Dâncu. Ceea ce contează este că PSD-ul a…

CONTRIBUTORS.RO

 

Smaranda Dobrescu A demoniza electoratul este o greseala primitiva. A nu analiza macar la suprafata rezultatul, este inadmisibil pentru un analist de profesie. Sau doar Vladimir Tismaneanu se considera asa? Pe cine va mai consilia de acum inainte? Da, asta e o intrebare!! Ramane analistul fara slujba?

 

Dinica Roman De pe gardul prin care baga dl. Tismaneanu strambe, exista o alta explicatie pentru toate.



Mihai Ion Turcu Reactiile nu sunt fata de democratia liberala ci fata de expansionismul pe piata libera, reglementata neoliberal, a marelui capital si politicilor neocoloniale favorabile acestuia si numai acestuia.


Smaranda Dobrescu Si a diminuarii vizibile a suveranitatii, de fapt a aspectului de colonie pe care l-a dobandit Romania fara sa aibe si statutul de jure.

 

Prospectiv A-z .
Domnule Mihai Ion Turcu, s-ar putea numi un vot de a lua tzara inapoi? In primul rand din mainile reprezentantilor Germaniei si Frantei la Palatele Cotroceni, respectiv Victoria...

 

Mihai Ion Turcu Prospectiv A-z @Sunt sceptic.Detinerea legitimata a unei puteri atat de mari cum este cazul acuma , promite confort detinatorilor si libertate de a-si vedea nestinghetiti de afaceri.SUA sunt interesate de stabilitatea politica din punctul strategic Romania, le va fi garantata si ei o vor mentine. Tulburararea detinerii puterii poate veni doar din interiorul PSD insusi, care s-a luat tara inapoi, daca o va felia frateste si distribui echitabil, putin probabil, nu vor exista conflicte interne in PSD.


Alexandru Botu Electoratul are totdeauna dreptatea lui, iar politicienii nu au nicio dreptate a lor, fara confirmare de la electorat! Pana sa se inverseze rolurile (asa cum vor unii!), asa va fi.

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1788308991417487&id=100007152090607

 

Cristian Dogaru

December 12, 2016 · 

Mi-am permis sa public un comentariu pe pagina lui Mandruta, in interiorul unei postari in care "vedeta PRO" se arata tare dezamagita de rezultatele alegerilor. Iata-l mai jos:

"Lucian Mandruta, ce nu intelegi tu e ca asta chiar a fost un vot anti-hotie....da, asta in care PSD a luat aproape jumatate din voturile exprimate iar cei care au stat acasa au votat anti-tehnocratie, anti-DNA, anti-pozitiile alea belicoase de trupete handicapat....daca esti onest cu tine, o sa remarci ca dreapta ne-a bagat cel mai mult mana in buzunarul public...CDR: privatizarea pe un euro, restitution in integrum; alianta DA: privatizarea utilitatilor, vanzarea accelerata a terenurilor demarata atunci, ANRP....Iar tehnocratia era doar o miscare de vechili aparatori ai intereselor stapanilor din exterior...ar fi protejat redeventele mici, salariile minime mici, marjele mari de profit ale multinationalelor....da, alesii PSD fura...numai ca fura de regula in nume propriu, pe persoana fizica, si in interesul familiei/clanului...dar tehnocratii veneau sa apere furturile multinationalelor (se numesc marje de profit nesimtite, paradis fiscal, corupere-apropo, corupatorul strain nu prea apare pe la DNA, nu?)...Ca si la locale, cand s-au votat primari "penali" si acum la generale, cand s-a votat penalul de Dragnea, lumea a inteles ca cei care manuiesc lozinci or sa-i arda mai tare la buzunar iar fanii "dreptei" au ales sa stea acasa din acelesi motiv...evident, cu exceptia unor internationalisti de duzina si mestecatori de lozinci, ca tine".

PS: Mi-a sters comentariul, daca nu se poate victimiza nu digera reprosurile, se pare...Dovada ca pentru unii deschiderea la dialog e buna doar cand nu atenteaza la ideile lor fixe. Go Mandruta, go!

 

Dinica Roman http://i.giphy.com/l3vRiVGQjBLtELFny.gif

I.GIPHY.COM

Prospectiv A-z .
Dl Vladimir Bortun scrie: "De ce modelul predominant în regiune acum nu mai e "democrația liberală de tip occidental", ci mai degrabă autoritarismul reacționar a la Putin?"...See More

 

 

The Geographical Pivot of History - Wikipedia

EN.WIKIPEDIA.ORG

 

Prospectiv A-z .
Fiecare citeste altceva in aceste alegeri, totusi majoritatea a stat acasa. Iata si un punct de vedere care sa explice aceasta optiune:

Numai în 1990 am mai asistat la o asemenea isterie electorală. Şi acum președintele Iohannis a ieșit la rampă ca un propagandist electoral de cele mai banale trăsături, premierul, la fel, încercînd să acopere faptul că a uitat să-și facă mutația în buletin, iar televiziunile, toate într-un extaz de parcă ar fi fost chemate să pună umărul la producerea unei minuni pe pămîntul României, au cîntat "Hai, români, la vot!". Toată suflarea politică mai răsărită a defilat pe micile ecrane să ne spună cu ce gînduri a strecurat buletinul în urne. Şi toți îi dădeau zor cu votul pentru viitor, pentru schimbare, pentru prosperitate. Actorie curată! Toți politicienii răspundeau cu privirea țintită în cameră, dar cu gîndul la ei înșiși, la nevasta și la copiii lor. Se vedea după lejeritatea cu care băteau cîmpii.

Eu nu mai votez pentru că n-am văzut pe nimeni ieșind din politică mai sărac. Şi pentru că mai aștept să văd unul care să plece împăcat. A intrat pentru cutare lucru, a rezolvat și "la revedere".

Nu mai votez pentru că nu vreau să contribui la validarea scrutinului. Toată povestea cu schimbarea este o iluzie. Mută avantajele și prerogativele de la o tabără la alta. Va face DNA-ul mai multă sau mai puțină anticorupție din moment ce sub umbrela tuturor mahărilor din România un client a scos în cash 120 de milioane de euro din bănci? N-a aflat Laura Codruța Kövesi de cele 120 de milioane de euro și că au fost scoase pentru a fi cărate la o ușă sau la alta? N-a aflat SRI-ul, care păzește Constituția și amenințarea teroristă, la cine s-au dus sacoșele cu bani scoase de Stelu?

Să merg la vot ca lucrurile să se schimbe pe ici, pe colo, dar marile fraude să rămînă așa cum au fost? Şi la Băsescu, și la Elena Udrea, și la Florian Coldea, și la Sorin Blejnar și la toți interpușii lor? De ce să merg la vot? Ca să se laude șmecherii cu iluzia de democrație? Schimbarea nu se arată a fi decît la principalii titulari de posturi. Asta și urmăresc cînd ne toacă la cap cu schimbare și iar schimbare. Să se care ceilalți și să vină ei. Eu și alții care am susține o schimbare cu votul nostru să-i batem în cuie pe posturile rîvnite. Adică să votez ca să-mi comunice a doua zi cu ce rezultat vor conduce ei sau ceilalți și cine va primi șpaga la marile atribuiri de contracte? Cu cîteva zile înaintea alegerilor, ministrul Sorin Bușe, de la Transporturi, fost pe la Renault, pe la Toyota și emigrant în Canada, a anunțat adjudecarea licitației pentru modernizarea tronsonului de cale ferată Gurasada-Simeria. Tehnocratul în agricultură Cioloș l-a schimbat pe tehnocratul în transporturi Costescu și l-a pus pe Sorin Bușe, sub a cărui inexplicabilă domnie s-a comunicat adjudecarea tronsonului de cale ferată Gurasada-Simeria cu 2,5 miliarde de lei, adică 685 de milioane de euro. Şi ca în plină dispută electorală să nu vedem manțocăria, în fapt fiind vorba despre cea mai scumpă.

Să votez ca să validez un asemenea tun dat pe piața românească numai de firme străine (românii nu au acces la aceste licitații, ei fiind constant numai clienți DNA)? De ce să-i validez eu fie și cu un vot doctoratul doamnei Kövesi (voi adăuga la finalul acestui editorial cumplita și descalificanta concluzie a comisiei de analiză în legătură cu încropeala intelectuală a Laurei Codruţa Kövesi, numită și Teză de doctorat numai pe la Timișoara). De ce să validez eu banii scoși de Stelu din ANRP și cărați cu sacoșa la cei care ar fi trebuit să dispună stoparea operațiunii? De ce să dau un vot nu contează cui din moment ce un tun de 200 de milioane de euro se poate da pe teritoriul României și pe un proiect din România, iar SRI și DNA fugăresc diverse partide și cînd n-au ce face se uită la lună?

Numai așa, ca să rezulte o participare impresionantă la vot?

Mai bine nu votez!

Post-scriptum: Concluziile comisiei de expertiză a doctoratului:

"Ţinând cont de toate cele de mai sus, Comisia de lucru care a analizat sesizarea de plagiat ce face obiectul acestui Raport, înaintează preşedintelui Comisiei Ştiinţe juridice a CNATDCU următoarele propuneri:
1. Menţinerea titlului de doctor al dnei. Codruţa Laura Kövesi, retragerea acestuia apărându-ne ca fiind o sancţiune excesivă şi neadaptată; 2. publicarea Raportului comun al Comisiei noastre şi anexarea acestuia la toate exemplarele din teza dnei. Kövesi prezente în toate bibliotecile din ţară – mai ales, în Universitatea de Vest din Timişoara,unde teza a fost susţinută. 3. Interzicerea publicării tezei în starea actuală, când – deşi nu se poate reţine plagiatul – în opinia noastră, este sub standardele de calitate ale unei teze de doctorat.

Prof. Claudia Ghica-Lemarchand, Prof. Vlad Constantinesco
Conf. Radu Chiriţă"

http://www.cotidianul.ro/de-ce-nu-am-votat-292723/

 

 

De ce nu am votat?

Numai în 1990 am mai asistat la o asemenea isterie electorală.

COTIDIANUL.RO

 

Prospectiv A-z .
Comentariatul:

nicu cohen
+19
Am refuzat sa votez deoarece nu vreau sa proptesc sistemul criminal Corporatist . Pina nu isi recistiga Romania statalitatea si suveranitatea nu particip la nici un contract social . Adica pina nu iese din UE / NATO .

Gogulea @ nicu cohen
+14
Nicule, tu stii cine este singurul prezidentiabil care s-a exprimat pentru iesirea din UE si NATO si increstinarea statului roman. Ai rabdare, ca nu a renuntat la politica, doar s-a retras strategic, pana vine vremea lui. Ce a dorit acest om pentru Romania se va implini.

Gogulea
+17
Exista romanii care au iesit din politica mai saraci de cum au intrat, dar dvs. nu aveti ochi pentru ei, pentru ca nu joaca in liga mare, acolo de unde vin banii pentru gazetarie. Daca nu ati gasit pe nimeni care sa merite votul, intrati in politica, sa va vedem valoarea si din ipostaza de politician. Chiar asa, l-ati promovat pe Marian Munteanu, dar nu i-ati dat votul?

Plutonul de executie
+24
Bre nea Cornele, esti pricinos! De furat, au furat toti, ca doar de-aia au intrat in politica, nu ca sa salveze tara!! Diferentele sunt doua: PSD-ul a mai dat si la oameni, PDL-ul a luat. In plus, PDL-ul a furat de 10 ori mai mult ca tribul lui Nastase! Fostii PNL-isti sunt fie yaharisiti, fie blambeci - frunze in vant. L-au pus in frunte pe aspergerul Ciolannis, care i-a procopsit cu Julien Mocirla, cel care, iata-l, acum pleaca cu vaca la pascut, la Bruxelles! Unde este viziunea bratienilor de odinioara? 

Adrins
+24
Chiar daca nu mai conteaza, sa observam ca Ciolos nu a reusit sa isi gestioneze nici macar propria situatie de elector, darmite o tara, uitand sa isi faca mutatia in C.I. Subconstientul, bata-l vina, nu a spus el ca numai la Bruxelles se simte acasa?Actualul Parlament ar trebui sa inainteze la Bruxelles o nota despre prestatia fiecarui "tehnocrat" trimis aici, anexand la dosarele respective si motiunile simple, astfel incat sa stim si noi si sefii lor pe ce dam banii si cine ajunge acolo.

 

Prospectiv A-z .
Victor
+20
Până ce milioane de oameni nevinovaţi trăiesc în mizerie şi cei de la Bruxelles nu mai au linişte de grija puşcăriaşilor şi infractorilor votul nu mai are nici-un sens.

Alo!!! Stați la locurile voastre!
+21
Ia auzi, ia: „Nu mai votez pentru că nu vreau să contribui la validarea scrutinului." Dar să mergeți la vot, să anulați buletinul de vot cu câte un X, X, X pe fiecare pagină, și să îndemnați cât mai multă lume să vă urmeze exemplul astfel încât numărul buletinelor de vot anulate să fie semnificativ de mare și să constituie un avertisment și o palmă simbolică pentru „clasa" politică nu v-a dat prin cap și suflet?! Dacă ați fi făcut asta, dumneavoastră și alți vectori de opinie, și puțin peste o jumătate de milion de alegători v-ar fi urmat exemplul, partidul odiosului și malignului Băsescu nu ar fi intrat în parlament! Așa vom avea alți patru ani de circ a sconcsului național. Parcă dumneavoastră ați scris editorialul „Băsescu împinge țara la durere" sau nu-i așa? Sunt dezamăgit că aveți psihologia celui care este într-o barcă care (cacofonie intenționată) ce se îndreaptă spre o cascadă, că știți asta și că în loc să faceți tot ce puteți ca să evitați prăbușirea preferați să săriți din barcă. Degeaba, nu veți scăpa de înec! 

Am votat!
+11
Nu ma intereseaza de ce nu ai votat! Nu ai votat, nu vorbesti! Sa iti fie rusine! Ai un copil acasa. Macar pentru el trebuia sa votezi!

Charlie
+11
Maestre, trebuia sa votati pentru raul cel mai mic. Adica pe aceia care vor fi obligati sa faca oarece reparatii vizand veniturile milioanelor de cetateni care se zbat sa supravietuiasca. Nu-mi fac iluzii in privinta celorlalte masuri stringente de destructurare a sistemului securist care conduce prin sefii institutiilor intrucat vechea mea convingere ca seful stangii, cel putin, este omul celui care a saracit tara in ultimii 12 ani nu mi s-a schimbat. Daca piratului i-a fost posibil sa scape nevatamat, ba chiar sa intre in Parlament cu un partid de stransura, sunt toate sansele sa fie ocolit mai departe. Deja basistul de serviciu pe sondaje, pielicica, a relansat ideea coabitarii pentru a fi subliminal strecurata in opinia publica. Pe de alta parte, Dragnea a aparut cu steagul alb de armistitiu care in orice moment se poate schimba in predare neconditionata. Mai ales ca noul dosar a fost dat liber la judecare si in orice moment poate compromite rezultatul alegerilor daca se incapataneaza sa devina Premier. Am incredere ca atunci cand Dragnea a sustinut in privinta Premierului PSD: " barbat care arata bine" nu s-a referit la sine insusi, in caz contrar putand fi banuit de...narcisism! 

Valahu
+14
Ai facut foarte rau ! Asa ajunge UDMR-ul la 7% (mult peste cei 4,6% cat sunt ei in populatia Romaniei) in Parlament si victorii in 4 judete ! Puteai sa votezi ecologistii de ex. ! 


Ardeleanul
+19
L-am cunoscut pe sas inainte de '89, pe la cate o sedinta. Statea cuminte pe un scaun si zambea sfios, nu l-am auzit nici-odata spunand ceva. Credeam ca este frica de secu' si agentii lor. Acum inteleg ca nu-l ducea capul sa spuna ceva cu cap si coada. Acum am constatat pe pielea mea/noastra ca acest individ in afara de incapatinare (tipic saseasca) nu are nimic in cap. Diplomatia pentru el este ceva necunoscut, de domeniul fanteziei. In schimb este un bun executant al unor ordine venite din afara. 

IQ100
+16
ca sa aibe UDMR-ul mai multe voturidecat ALDE, de acdeea nu ati votat.


DUDU2
+7
Nu ma intereseaza de ce nu ati mers la vot. Daca pe Dvs nu va intereseaza propria soarta si acceptati ca o treime din populatie sa decida in locul Dvs., atunci de ce m-ar interesa? Si de ce ne spuneti noua asta ca si cum ar fi un act de mare bravura sa refuzi votul? O buna bucata din viata noastra nu am avut acest drept. Puteti veni cu orice argument, eu nu pot sa va inteleg si, de data aceasta, nu pot sa va apreciez articolul . Nu exista democratie fara vot, nu cunosc alta cale (afara de aceea nord-coreeana). De cate ori veti critica vreun ales al romanilor, indiferent care va fi acela, va voi aminti ca nu ati fost la vot. 

Denisa
+7
Multi gandesc ca si dvs, dle. Nistorescu, inclusiv eu. Numai ca nu e corect sa lipsiti de la vot, ci sa va duceti si sa anulati buletinul de vot. Daca la viitoare alegeri toti vor proceda ca dvs, UDMR va ajunge sa castige 51% din voturile exprimate si va forma Guvernul Romaniei. Personal, m-am dus sa votez, am scris pe buletinul de vot: "Nici un candidat nu merita votul meu" si am pus stampila pe cele ce am scris.

Charlie
+4
Se pare ca regizorii legendarilor au mai excelat in diversiune, legea ar permite ca la redistribuiri sa beneficieze prioritar partidele de 5%,respectiv PMP,conform unui argument idiot, necesitatea ca fiecare partid sa aiba grup parlamentar!?!? Regizorii nu s-au gandit ca se face o mare nedreptate electoratului care a votat pentru fiecare partid un numar de reprezentanti corespunzator procentelor, ca si independentilor care daca au reusit sa obtina un loc, nu pot face grup. Solutia ar fi ca redistribuirea sa se faca firesc, de sus in jos si nu invers cum permite o lege stramba, iar partidele mici sa fie obligate sa faca grupuri parlamentare impreuna, pe orientari. Exemplul cel mai relevant, PMP care a obtinut un loc de senator si cu redistribuirea stihinica ar ajunge la...4 senatori, in loc sa primeasca, daca mai ramane ceva dupa ce se redistribuie la varf, eventual inca un loc, ajungand la doua. Nu ar fi culmea ca maestrul taierilor veniturilor mici, pentru a se infrupta camarila sa, sa beneficieze de "pomeni" ?

 

Prospectiv A-z .
https://www.facebook.com/dacianciolos/posts/1186220924748524

 

Dacian Cioloş

December 12, 2016 · 

Vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit ieri la vot și, indiferent de opțiunile politice, v-ați câștigat legitimitatea de a monitoriza mandatul viitorului Parlament și al următorului Guvern. Vă încurajez să vă păstrați și să vă dezvoltați spiritul civic, pentru ca democrația noastră să continue să evolueze spre una activă și participativă.

Mărturisesc că m-aș fi bucurat să pot mulțumi astăzi mai multor oameni, îndeosebi tineri, care să fi participat la vot și să fi asigurat o mai mare reprezentare și legitimitate scrutinului de ieri. Însă și absenteismul este o alegere și este un semnal căruia, pentru a da substanță democrației, trebuie să-i identificam resorturile. Regret că nu am reușit să dăm încredere mai multor români că implicarea civică nu este un lux, ci un element esențial al democrației.

Respect opțiunea politică a fiecăruia, ca esență a spiritului democratic. Principalul mesaj pe care eu l-am perceput după scrutinul de ieri este că România trebuie să rămână țara în care legea și oamenii să fie respectați, în care libertățile și valorile fundamentale să fie garantate și promovate, în care avem nevoie de proiecte vizionare care să ne unească și nu să ne dezbine.

Societatea românească are nevoie de oameni care să spună lucrurilor pe nume, fără patimă, fără să sădească frica, fără să contribuie la divizarea societății. Avem responsabilitatea să construim împreună un mai bine comun, o societate matură. Sper că vom reuși să construim în continuare pe adevăr și nu pe minciună. Îmi doresc din tot sufletul ca România să continue să aibă o guvernare responsabilă, deschisă, onestă.

Vă mulțumesc pentru sprijin și pentru miile de mesaje pe care le-am primit noaptea trecută!

Like · Reply · Remove Preview · December 12, 2016 at 6:15pm


Smaranda Dobrescu Singurul neajuns al prezentei reduse la vot este o reprezentativitate mai putin fidela. Mai putine voturi date partidelor ce nu au atins pragul se redistribuie.. Presupunand ca in loc de 7 milioane s-ar fi prezentat la vot 15 milioane iar partidele intrate in parlament ar fi fost aceleasi si cu acelasi scor, s-ar fi redistribuit 2,4 milioane de voturi in loc de 1,12 milioane cate se redistribuie acum. . 

Altfel, cei care doreau cu toata ardoarea ca PSD-ul sa nu aibe din start singur majoritate in Parlament ar fi trebuit sa mearga sa voteze in loc sa-si manifeste blazarea fata de inutilitatea votului intrucat toti sunt la fel de ticalosi si toti au furat in politica.

 

Mihai Ion Turcu Cele doua partide semnificative sunt la fel de compromise. Sa nu uitam, toate partidele au guvernat in diferite combinatii, sunt autoare ale rezultatelor deloc satisfacatoare. In interesul ueni dinamici si unui oarecare echilibru, ar fi fost bine ca PNL sa aiba o pozitie mai buna in teritoriu si parlament. Comportamentul politic diletant de la varf a condus la ce se vede.

 

Smaranda Dobrescu Exista in societatea romaneasca acum, dupa cum vad eu lucrurile cateva reactii de respingere: fata de acuzele de minciuna si tradare adresate de politicieni ai diverselor partide, fata de binom care are excese comportamentale care frizeaza cinismul si dispretul fata de drepturile omului, fata de batrani sau dimpotriva, tfl-isti, fata de cei care-l vor dat afara din sistem pe Arafat, fata de Justitia care sicaneaza doctorii si profesorii universitari de elita, fata de ideea de "guvernul meu", fata de spitalele ce se inchid ca sa apara altele private, . Si pe undeva exista si o tacuta dorinta de impacare din partea milioanelor de anonimi, o dorinta de armonizare si de conlucrare si in interesul romanului simplu.Daca doriti sa aflati cu exactitate pulsul romanului de rand, incercati cateva calatorii cu taxi-ul. Soferul va va oferi pulsul exact, colorat sau prioritar al romanilor.. https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/fa5/1.5/16/1f642.png:-)

 

Nelson Fouche in societatea romaneasca exista o masa foarte mare care nu a iesit la vot si care e nemultumita de intreaga clasa politca. o masa de votanti care este de fapt iritata si agresata de munciunile TUTUROR. o masa de care, daca as fi politician, ar incepe sa-mi fie frica si as incerca sa nu o irit

 

Mihai Ion Turcu Politicienii sfarsesc prin a se invarti intr-un mediu inchis, ei de ei, preocupati de manevrele lor de cabinet, si se rup de realitatea sociala vie. Real majoritatea cetatenilor sunt iritati si obositi, conditii care pot genera agresivitate si impulsivitati.

Niciun comentariu: