vineri, 27 ianuarie 2017

mai raul este la intersectia neoliberalismului cu ecologia

As history taught us, Totalitarianism hides best in Democracy
Platon Florin with Cristian Bulumac and 3 others.
It is an illusion that using a process like Democracy as a mean of obtaining power, would necessary transfer its rightful qualities upon the one who use it. In the end, Democracy is yet a mean of acquiring power.
Comments
Smaranda Dobrescu Ipocrizia necesara obtinerii puterii cu acordul poporului poarta printre alte vesminte, chiar democratia..

 
Platon Florin in curand textul complet

 
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Alternativa ?

 
Preda Mihailescu Un sistem cibernetic in echilibru are mecanisme robuste de feed-back si auto-reglare. Cand echilbrul social dispare, in mod fascinant, focusul discutiilor merge in directia puterii. Ca si cand nu insuficienta autoreglarii ar fi in egala masura problema si chestiunea care este mai aproape de influenta oricarui cetatean - ci doar si numai puterea, modul de uzurpare a ei, iluzia ca ar exista solutii viabile care sa depinda doar de sistem, si nu de oameni. Si iata, cand SITUATIA (pregatita, insamantata, nu discutam, caci discutia ar fi lunga) este de natura sa favorizeze pe cei dispusi la abuzuri, oamenii in loc sa se gandeasca cum sa recucereasca controlul asupra mecanismelor sociale, asupra cunoasterrii impotriva minciunii, se gandesc -- la filozofia alegerilor. Ciudat!

 
PAz
Draga Preda, un sistem cibernetic e un model oarecum IMPERFECT al unei realitati. Democratia e ca un val, ca valul va trece si ea. Le va fi celor mai multi mai greu/usor? Daca n-avem rabdare sa asteptam refluxul, ca la spargerea valului.

Oamenii au fost dezcetateniti gradual de ceva vreme, acum suntem chemati sa votam mecanic niste fetze ale aceleiasi puteri/sistem. E prea tarziu sa mai faci apel la 'cunoasterea impotriva minciunii' etc.

 
Preda Mihailescu PAz - nu cibernetica era nucleul argumentului, ci feed - backul, care in termeni social se numeste libertatea si imputernicirea cetateanului ca sa isi formeze destinul. Democratie in sus sau in jos - cetatenii au fost privati de buna parte din aceasta imputernicire in lumea intreaga in ultima decada.

Imaginea unei evolutii fluctuante, in care valul nu poate fi impiedicat ci in cel mai bun caz se pot reduce impactele sale, asteptand sa se retraga - poate sa fie o imagine mai buna. Si atunci vorbim aiurea despre democratie - mai bine vorbim despre modalitatei realiste de a evita mai raul ...

 
PAz
Eu cred ca subminarea reglajelor democratice a inceput de mult, atunci cand civismul a fost inlocuit gradual de bunastare, iar bunastarea a fost artificial creata/sporita/mentiunta.

De acord cu tine ca obiectivul acum este acela de a genera " modalitatei realiste de a evita mai raul ...", doar ca *mai raul* n-are aceeasi reprezentare pentru toti. Din punctul meu de vedere, mai raul este la intersectia neoliberalismului cu ecologia.

 
Preda Mihailescu Evident, cum spuneai miscarea pendulara are descinderea programata exact la apogeu. Si in perioada de consumism si aparenta buna stare fara limita s-au insamantat tare vizibil toxice, dar ale caror capacitate destructiv se realizeaza pe viu abea azi.

 
PAz
Democratia nu-i alb si negru. Daca acceptam asta ca premiza, cum masuram democratia? Prin nivelul pacii sociale. Cand se goleste sacul, nelinistea creste. Nedemocratia restabileste linistea sociala. Ce spun aici este ca variabila independenta nu-i neaparat individul, desi efectul de ieri devina cauza de azi...


Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Iata , riguros exprimat, nu "democratia" este in chestiune ci competenta politica a corpului electoral.In acest sens "avem ce meritam"....

 
Platon Florin chestia cu meritatul e subiectiva. Fiecare merita altceva

 
Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Mdanu... Nu este tocmai ce doream sa spun. Caci iata, s-a abuzat in masa de reprosul ancorat initial intr-o anumita realitate, ca de fapt oamenii merita ce primesc de la putere. FALS - lucrurile sunt mai subtile. In situatii periculoase, mai intai puterea se gandeste la sine, majoreaza in cinism - si mecanismele "competentei politice" devin insuficiente pentru a compensa abuzurile facute pe ascuns. Este nevoie de o evolutie a feedbackurilor sociale. Asta nu vine peste noapte. Si face parte, pana atunci, din cinismul puterii sa incurajeze discursuri si naratii care dau vina ca intotdeauna pe victime.

 
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Platon Florin @ meritul meu ca persoana este facut recunoscut sau nu de mine ca persoana. Nu este votat de cetatenii cu drept de vot din Romania. Cetatenii cu drept de vot din Romania cand aleg national decid pentru noi toti.

 
Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Cred ca asta este plasa. In lumea intreaga vedem ca acomodarea cu ideea ca decidem "pentru toti" doar cand votam, a nascut MONSTRI. Deci trebuie intarite mecanisme care sa permita sa decidem cand VEDEM ca o nedreptate a depasit toate pragurile galbene si este in plin rosu.

 
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @ Cert, un electorat constant si in toate imprejurarile exigent este , prin puterea lui definita si demosntrata garantul democratiei si cel care ridica nivelul de pretentie pentru partide si candidati.

 
Preda Mihailescu Mihai Ion Turc@ Un electorat imun la desbinarea sociala, un electorat cu instinctul de sustinere si solidaritate cu curajul civic. Curajul civic in Romania este numai eroic, exemplar, din disperare, si eventual recunoscut post mortem.

 
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Preda Mihailescu @Romania n-a avut vreodata regim democratic. Intr-un regim democratic consolidat nu este nevoie de curaj civic ci de vigilenta democratica si consens de principiu intre cetateni privind regulile constitutionale.

 
Preda Mihailescu Mihai Ion Turcu @ Tot pe muchie de cutit. Vigilenta democratica si curajul civic nu sunt nici disjuncte si nici in esenta diferite. Traditia constitutionala confera insa oamenilor o incredere instinctiva in influenta posibila la nivel individual, in numele dreptului. Aceasta incredere la Romani este ancorate in strate mai rudimentare, dar esentiale - de crestinism, de traditie "devalmasa", etc. In loc sa fie sustinuti pentru a traduce instinctele sociale care se exprima in acest fel, esentialmente corect, poate mai putin adaptat proiectelor ample - lor li se spune ca morala si traditia lor sunt ridicule si gresite. Lor li se aduc frantuzoaice nobile si usor ratacite, care le spun ca in momentul cand toti au sarmaua asigurata, credinta dispare devening inutila.

 

Platon Florin Luni in 'Tranzit' de la 18.00, ‘Democracy Hot Spots - Democracy at the periphery of Europe’, Live from Donbass. Cine vrea, sa ne relaxam post'electoral cu o discutie despre democratie, in spiritul Prospectiv

Niciun comentariu: