miercuri, 25 ianuarie 2017

Diaspora a avut un alt comportament

Diaspora a avut un alt comportament – 12 decembrie 2016


Alexandru Cosmin Codreanu
 

Astăzi, inspirat de un articol semnat de un articol semnat de Dan Nicu și publicat de cotidianul („Diaspora și-a luat adio de la Klaus Iohannis"), am sintetizat următoarele cifre și concluzii:

La parlamentarele de anul acesta Diaspora nu a mai fost curtată ca la prezidențialele de acum 2 ani. Nu s-au mai făcut campanii de sensibilizare cu dedicație, cu scopul vădit ca cei rămași acasă să rezoneze cu drama furtului electoral a celor aflați în pribegie.

La primul tur al prezidențialelor din 2014 s-au înregistrat 161.054 de voturi. La al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2014, după ce s-a demarat campania „Ponta nu lasă diaspora să voteze, în străinătate s-au înregistrat 378.811 de voturi.

Conform BEC, prezența la vot în diasporă până ieri, la ora 21:00, a fost de 102.067 de voturi exprimate adică cu 276.744 de voturi mai puține, în condițiile în care numărul cetățenilor români cu drept de vot din afara României a crescut constant.

Vedem că fără un impuls puternic afectiv din diasporă se pot atrage 100.000 de voturi; când aceasta este curtată numărul voturilor crește la 160.000, urmând ca prin manipulare acest număr să depășească 375.000 de voturi.

Bineînțeles că este vorba și de strategie. Diaspora nu este prin definiție de stânga, iar noua dreaptă, deși nu a reușit să convingă, nici nu a reușit să dezamăgească cum a făcut-o PSD-ul pe vremea marilor migrații care continuă și în ziua de astăzi. Din acest motiv orice investiție din partea stângii în a atrage diaspora era una sortită eșecului. Mesajul naționalist, singura coardă cu care se (mai) poate rezona cu diaspora, a fost de asemenea subnutrit. Ar fi venit în contradicție cu cu afilierea noastră pro UE și NATO.

Este însă de neînțeles promovarea după părerea mea anemică a PNL-ului și a USR-ului în rândul diasporei. Cu siguranță greșeala aceasta nu se va repeta la prezidențialele care vor fi anticipate.

Like

Preda Mihailescu Nu a fost subnutrit mesajul patriotic, a fost atacat si difamat, este altceva!


Eugénia Paraschiv Responsabilitatea va fi aruncată pe incapabilii urbanului, corupții, leneșii, doar ei își aleg aleșii pe calapodul lor. Pe cale de consecință, pot duce corupții o luptă anticorupție, nu! Vom vedea de vor numi tehno/craterul globalului doar vrem o țară ca afară. INTERESANTE vremuri vor urma, tristă neputința....

 

Fogarassy Paul Dacă dispare Klaus, orice alegere este bună ... (da, știu ... https://www.facebook.com/images/emoji.php/v7/f24/1.5/16/1f641.png:-()

 

Mihai Ion Turcu Diaspora a avut de ales cativa parlamentari ca reprezentanti ai diasporei. In rest diaspora nu a avut puterea de a influenta majoritatea parlamentara. Alegeri fara miza nationala pentru diaspora.

 

Mihai Ion Turcu Ne facem de minune mondiala alegand si depunand presedinti. Insemneaza ca ai fost beat cand ai inscaunat un sef de stat sau cand i-l demiti. Discutia in sine pusa in circulatie este buna sa prabuseasca leul romanesc, nu ca ar fi mare lucru dar a fost tinut relativ stabil.

Niciun comentariu: