miercuri, 30 martie 2016

respectabilitatea Dreptei


Sorin Cucerai
Numele tehnic al neoliberalismului e supply-side economics: ideea că dacă reduci taxele producătorilor, ei vor produce mai mult, ceea ce va conduce la o creștere a consumului și astfel la o creștere a veniturilor bugetare.
În versiunea lui mai sofisticată, neoliberalismul e o combinație de supply-side economics și monetarism: reducerea taxelor la producători și controlul strict al masei monetare astfel încât guvernul să nu poată trișa finanțând prin inflație deficitul de venituri generat prin scăderea taxelor.
Deși nici supply-side și nici monetarismul nu sunt teorii economice propriu-zis liberale, ele au ajuns să fie numite neoliberalism. Asta e, acum așa le numim cu toții.
Neoliberalismul e mai degrabă o teorie ideologică decât una economică, scopul ei fiind acela de a paraliza statul. De-asta, la fel ca marxism-leninismul, are adepți fanatici, care refuză orice dialog critic - și care, mai ales, refuză cu încăpățânare să constate realitatea din teren: oriunde au fost implementate politicile neoliberale, societatea a intrat în colaps.
Niciodată, nicăieri, reducerea taxelor la producători nu a generat creșterea economică și creșterea veniturilor la buget preconizate de neoliberali. Dimpotrivă, rezultatul universal a fost prăbușirea serviciilor publice, creșterea inegalității sociale, sărăcirea unor mase largi de oameni și îmbogățirea dincolo de orice limită rezonabilă a unei minorități. Plus anomia generalizată, redenumită ipocrit „dereglementare”.
Comments
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Politica monetara daca nu e asociata cu politica fiscala nu rezolva mare lucru. Atunci cand ele se asociaza sub forma denumita aici neoliberala iau forma unui stop-cadru a guvernarii lui Boc. Efectele perverse ale acestui mix de politici sunt ca in caz de inflatie si somaj, neoliberalii se concentreaza asupra inflatiei si deloc asupra somajului. Teoria economica clasica, sanatoasa in sine spune ca in situatii de criza trebuie rezolvat somajul si apoi inflatia, exactt in aceasta ordine.Un caz limita al neoliberalismului este asocierea (sa nu spun inhaitarea) cu politica de austeritate.
 
Prospectiv A-z:
Probabil ca dl. Cucerai vrea sa refaca respectabilitatea Dreptei aruncand ceva din balastul asociat generic cu neoliberalism. Oamenii nu-s chiar atat de naivi sa numeasca prin neoliberalism doar "o combinație de supply-side economics și monetarism", cum prin neconservatorism nu mai e numit doar esecul interventiei in Irak...

Niciun comentariu: