marți, 29 martie 2016

Mintea mea in gandul ei

Mintea mea in gandul ei... smile emoticon
Apar tot mai multe indicii ca in anul 2016 vom avea o reeditare a crizei bancare din 2008, insa la un ordin de marime superior. Noul trend din economie "just in time" (*) a facut, in numele cresterii rentabilitatii, ca economiile statelor dezvoltate sa nu mai aiba rezerve care sa le permita sa treaca peste "turbulentze" de genul celor din 2008.
Imigratia necontrolata declansata de "mamica" Merkel va avea probabil ca efect scoaterea din functiune a acordului Schengen de libera circulatie in UE. Se estimeaza deja ca astfel de masuri vor costa peste 100 de miliarde € (imigratia masiva va costa "doar" 50 de miliarde), deoarece nu va mai permite ca economia UE sa functioneze "just in time", obligand astfel producatorii sa produca mai mult "pe stoc".
Punand cap la cap cele doua aspecte, nu putem oare spune ca "tot raul inspre bine"? Va fi oare suficient tamponul realizat prin desfintarea temporara a acordului Schengen pentru a amortiza o eventuala noua mega-criza financiara?
(*) OK, nu mai e un trend chiar atat de nou, acum se lucreaza deja la Industria 4.0 care e continuarea logica a ideii de "just in time".
Comments
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Sunt economisti care iau in considerare si efectul pozitic al imigrarii. Daca se limiteaza miscarea fortei de munca in cadrul doar al unui singur stat si acceptam o miscare browniana in tot spatiul european, atunci ar insemna ca miscarea aceasta ar conduce la maximizarea productiei globale. Migratia, crescand veniturile migrantilor, in general saraci, este cea mai potenta forta de reducere a saraciei globale si a reducerii inegalitatilor globale.
S-ar putea argumenta la fel de bine ca migratia poate reduce salariile nativilor cu care concureaza migrantii. Efectul ar putea fi redus doar daca calificarile celor doua caegorii sunt complementare. Migratiei, dupa parerea lui Lant Pritchett i se pot aplica aceleasi principii ca si comertului. Nu putem fi impotriva comentului liber chiar daca acesta are efecte negative asupra unor producatori autohtoni.Primele efecte ale comertului liber sunt pozitive si noi urmeaza sa ne confruntam doar cu al doilea rand de efecte care sunt negative tinand sema de de compensarea pierderilor (plata beneficiilor de somaj sau pensionarea lucratorilor)
Daca economic totusi s-ar gasi niste avantaje ale migratiei, efectele negative de ordin religios, cultural si al asigurarii ingrijirii sanatatii sunt aproape de calificativul dezastruos.
Toate aceste efecte vor fi vizibile dupa un an de tranzitie si miscare a imigrantilor, asa ca cele bune, daca exista nu vor fi vizibile in 2016 dupa parerea mea.
 
 
Prospectiv A-z: Nu e loc de bajbaiala, efectul imigratiei este stiut, incurajat si exploatat in tarile anglo-saxone cel putin de cand s-a inventat... pasaportul smile emoticon

Majoritatea localnicilor in general au de pierdut, cred/observ eu...

Niciun comentariu: