marți, 29 martie 2016

Despre lupta cu saracia din perspectiva guvernu-lui

Guvernul de tehnocrati a elaborat o strategie de lupta cu saracia, desi exista una elaborata de vechiul Guvern pentru orizontul de timp 2020. Nu-i nimic rau in asta la urma urmelor daca ar aduce imbunatatiri si o finantare corespunzatoare. Elementul de noutate este ca nu Guvernul ci un colectiv condus de Cristian Ghinea a elaborat strategia iar Guvernul si-a insusit-o. Si, ce-ar fi rau in asta?
In primul rand ca strategia modifica complet actualul sistem de asistenta sociala, desi nu este indreptatit sa o faca.Cele 47 de masuri avute in vedere vor fi finantate din fonduri europene, rezultand ca alocatiile sociale nu vor mai fi alimentate din redistribuire, adica din impozitele romanilor. Daca UE dispare cumva sau nu acorda fondurile de proiect Romaniei care e prea corupta, cei vizati prin strategie raman fara o paine pe masa. Ar fi o noutate absoluta. Actualele prestatii sociale (venit minim, incalzire, etc) se vor unifica intr-o alocatie numita "ajutor de incluziune" . De remarcat ca adresabilitatea programelor este categoria celor mai saraci . In aceasta categorie intra saracia extrema, in proportie de maxim 10% dintre cei calificati drept saraci. Mare parte din cei chemati sa implementeze proiectele strategiei vor fi ONG-urile. La urma urmelor, Guvernul de tehnocrati se poate considera ca preda puterea si politicile societatii civile, fara sa bagam macar de seama
" E simplu: nu avem bani în plus, îi folosim mai bine pe cei europeni deja antamați. Toate obiectivele de politici din cele 47 de fișe sunt eligibile din fonduri europene. Ce am făcut de fapt a fost să luăm strategiile existente + modele de bune practici din societate (de gen „Teach for Romania”) și să căutăm bani pentru ele în fondurile europene, care au obiective larg și vag definite în acest moment. Vom îngusta aceste obiective prin ghidurile care urmează a fi scrise."
Guvernul a discutat un pachet de măsuri de combatere a sărăciei. Anunțul public făcut de premierul Cioloș și publicarea câtorva elemente din prezentarea pe…
economistul.ro

Comments
Prospectiv A-z:
Sunt eu singurul care ma iau de cap cand citesc propaganda asta facuta in limba cea mai de lemn de un tanar "politolog și publicist, consilier de stat pentru afaceri europene la Cancelaria Guvernului României"?

P.S. Mi-e teama ca un like dat comentariulu Smarandei s-ar confunda cu un like dat textului.

Niciun comentariu: