miercuri, 30 martie 2016

Global vorbind, avem o corupție mediocră

"Global vorbind, avem o corupție mediocră. Ceea ce înseamnă că fenomenul corupției în România este o realitate, dar discursul excepționalist despre o corupție „made in Romania”, superioară și definitorie „Românului”, este o aberație."
Global vorbind, avem o corupție mediocră. Ceea ce înseamnă că fenomenul corupției în România este o realitate, dar discursul excepționalist despre o corupție „made in Romania”, superioară și definitorie „Românului”, este o…
qmagazine.ro
Comments
Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Ce nu se spune este ca marii corupatori sunt "neexceptionali".
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Ei nu sunt nici locali. Ce spune de fapt omul este ca prin cultivarea boiangereasca a mitului "cei mai", se creeaza o psihoza cu scopul de a incremeni pe cetatean in senzatia "imposibilului". Si ASTA este perfect adevarat. Mungiu spune "in Europa suntem renumiti, Romanii care fura sine de cale ferata" (acum un an doi scria asta).
Realiatatea? Au fost cativa tigani la inceput care au facut asta, pe urma s-au organizat Polonezii cu nemtii. Si cand scria madam Mungiu aceste aberatii, politia Germana vorbea deja doar de mafii poloneze in colaborare cu locali. Si atunci daca realitatea este alta, in interesul cui scrie aceasta fiinta asemenea productii? Exemplul, desigur, este total aleator - la fel mint la fiecare pas! Si, cum spuneti, marii hoti sunt neatinsi ,iar averea lor ramane chair cand sunt la inchisoare!
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Mie mi se pare corecta definitia exceptionalismului conform careia a spune despre Romania ca este corupta este un subiectivism raportat la un referential nedefinit. Asa se spune de cateva zile si despre Brazilia, s-a spus despre Ucraina, si altele. Ne-am invatat sa traim intr-o defensiva totala recunoscandu-ne pacatosi in corpore, fara sa facem comparatii, fara sa ne raportam la repere fixe. Ne-am mai invatat sa ghicim ca aceste etichete pot ascunde intentii de ingradire a suveranitatii prin necesitatea stringenta de "ajutor" din partea celor ce au nevoie de protectorate sau colonii.
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ "... a spune despre Romania ca este corupta este un subiectivism raportat la un referential nedefinit. ". PERFECT. Acesta este accentul de repetat pana la trezire: suntem sufocati cu calitificative eliptice de comparatie, cu referentiale aninand in aerul toxic al autorilor platiti. Sunt totusi atat de numerosi romani de valoare care realizeaza acest lucru: de ce nu am vazut nici o confruntare publica a apologetilor acestei atitudine, in care sa fie invitati sa expuna clar si documentat, care este referentialul ales de ei, si sa aiba buna cuviinta sa discute la subiect binele sau raul fundat al acestui referential. Confruntati pana cand le tremura picioarele, denigratorilor. Ca nu se poate crede ca au ei controlul irevocabil al mediilor, oricat de stapani ar fi ei pe editura de stat si de partid, si alte canale bine finantate!
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Doua cauze: vulnerabilitatea datorata familiilor si paradigma in schimbare conform careia politicul era a-tot-puternic si-ti deschidea cate o portita de interventie..Cu un pas in urma evenimentelor par a fi ramas grupurile traditional basiste-antibasiste care continua in vechea traditie ruptura societatii, nebagand de seama ca interesele in acest moment sunt comune..
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Ei, basisti - antibasisti, aici am vazut si eu numerosi slujbasi harnici, care deindata ca un discurs romanesc incepe sa se contureze in mod inbatabil, sparg gheata prin atribuiri de genul basist-antibasist. Dar boala auto-denigrarii este mai veche si analizele acestea trebuie sa vina ziua in care nu mai sunt punct de plecare, ci nimic mai mult decat referinte oritentative pentru a sti unde trebuie combatut inapoi.

Cum se poate ca Romania sa fie inca divizata in acest fel - undeva vorbeste A.I. Pop, si Buzura si Giuerscu si cati mai au misiunea sa deschida gura, dar denigratorii vorbesc ... altundeva, ca si cand ar fi pe planete diverse? Cat mai trebuie pana cand internetul este folosit la justa lui valoare - pentru ca sa putem gasi in internet un site incontestabil, cu surse istorice si politice, Daca boistii aduna marturii "ale calatorilor" - sa se publice altundeva marturii pozitive ale tot atat de multi calatori, plus ceva din biografia celor care denigrau romanii, misiunea lor si contextul care ii facea sa fie potrivnisi si dusmanosi. Ar fi sute de tineri dornici sa ajute al adunarea unor asemenea materiale. NU SE POATE ca sa fie un Daniel Roxin si un Oreste nu stiu mai cum care sa preia aceasta sarcina, cand avem totusi oameni cu greutate, care au destule argumente si cunostinte main-stream, pentru a putea replica. S-au boicotat cartile lor? Foarte bine - sa se regaseasca pe internet. Sa fie oferite gratis si pentru traduceri voluntere. Am vorbit cu tineri in romania care mi-au marturisit ca doreau sa invete istoria, si au renuntat, caci nu doreau sa invete istorie boiangie.

Da, este adevarat ca alibiul basist - antibasist este folosit cu iscusinta. Este oare atat de dificil sa se lanseze un discurs legat de nevoile fundamentale ale romanilor, care sunt perpendiculare pe aceste incidente de scurta durata - oarecum pe linia discursului lui Calin Georgescu: elementar, fundamental!
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Chiar daca basismul traieste si infloreste, antagonismul pro-ante nu mai are cine stie ce viitor dupa succesul unui alt discurs si anume acela anti-sistem. Acest discurs apartinand unor tineri "destupati", ai dreptei romanesti de tip multinational s-a dovedit castigator in urma cu cateva luni, nu la urne cat in a servi dorintei acute a unora de schimbare. E drept ca atitudinea tehnocratilor poate invalida acest grup cu discursul lui, dar contradictia actuala va persista: national/patrioti vs clasicii aparatori ai valorilor euro-atlantice. Primul trend il vad ca fiind in crestere. Toate acestea sunt insa forme neimportante de manifestare cata vreme tara e condusa de altii prin binoame, trinoame care nu au nimic de a face cu curatenia analogilor din matematica..Aici e problema ce trebuie constientizata la valoarea si la potentialul de a instala un regim autoritar..

Niciun comentariu: