miercuri, 30 martie 2016

Despre rău

Stefan Kovacs
Despre rău
---------------
Binele e mai puțin, mai pal, mai lipsit de energie. Oamenii care fac binele sunt relativ săraci, mai dispar, nu au puterea să facă bine decât câte un pachet de biscuiței, o ciocolățică, ceva pe care-l uiți după 5-10 minute.
Să-l dai răului...chiar și expresia populară spune destul. N-am auzit de ”să-l dai binelui” niciodată.
Răul există. Și se vede. Și se simte. Și nu e nici pe departe luciferic și nici frumos sau impresionant. E meschin, vânăt și strâns de boaște- dar e rău.
Răul rămâne. Răul ia forma locului, răul umple. Și băltește.
În primul rând, Răul suntem noi. Ni-l facem singuri din exces , din prostie, ca niște copii care chinuiesc animalele. Ne place. Ne simțim bine în rău. Dacă ar fi să adunăm câte gânduri rele și câte opinii și mai rele apar numai în FB-ul românesc- cred că nu ne-ar ajunge Biblioteca Națională- pentru 1 zi.
Răul ni-l dă comunitatea și școala. Nenea ăla care te ciupește de-ți lasă vânătaie doar pentru că s-a întâmplat să te intersectezi cu el, învățătoarea care-ți sparge capul cu rigla, profesorul care te nedreptățește, colegii care râd de tine și care nu te acceptă în grupul lor...
Răul ni-l dă societatea. Profund ne-echitabilă, societatea care nu te vede și nu te aude atunci când ai nevoie dar îți cere.Societatea care te otrăvește, îți otrăvește copiii, după care amețit de otravă îți pune o pușcă în mână și te trimite să mori glorios și absurd pentru patrie.
Vorbind acum extrem de serios- totuși cineva acolo sus ne ocrotește- cât poate- de rău. Am părăsit un secol unde am avut 2 războaie mondiale- războaie care, dacă ne amintim- au fost generate de avansul societății și al tehnicii- și totuși agresorul n-a ieșit învingător din nici unul din războaie (ne referim aici numai la Germania).
Din păcate nimeni nu ne poate ocroti de noi. Atunci când din interese meschine declari că Gigel e bun, Costel e rău și trebuie să facem neapărat război contra lui Costel- deja răul e în floare. Fie că ne referim la Costelul corupt, Costelul rus, etc. Orice fel de campanie de pedepsire care este motivată de niște absurdități abstracte se termină rău.
Comments
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Daca gandurile si opiniile rele sau rautacioase emise pe FB s-ar materializa, am tipa cu totii. Totusi in cele citite discern grade comparative ale raului care poate incepe cu un bobarnac fizic sau psihic, sfarsind cu o conflagratie mondiala. La acest din urma rau se refera si filosoful Hanna Arendt gandindu-se la numarul de victime si punand intrebari retorice:
Cine este adevaratul vinovat atunci cand vietile atator oameni sunt curmate in moduri asa de infame? Cate fatete are raul si care este dimensiunea lui reala? Raul absolut apare doar in cazuri exceptionale, sau oricine se poate face vinovat de el, in functie de circumstante?
Cred ca am avea nevoie de o viata mult mai lunga ca sa putem sa ne dam un raspuns la cateva din aceste dileme..
 
Prospectiv A-z:
Raul, domnule Kovacs, este rasplatit de hiper-mecanismele economico-politice. Pe de alta parte, raul nu mai este condamnat, odata cu suspendarea functiei sociale a religiei.


Solutia ar fi ca noi sa reincepem sa recunoastem binele.

Niciun comentariu: