vineri, 10 noiembrie 2017

Omul si Sistemul

Omul si Sistemul – 20 octombrie 2017

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

October 20 at 11:38am

Nu intrati pe pista falsa a fotografiei...

 

 

Omul și Sistemul

In 2005, un om a primit, de la George Soros, un buldog. El s-a apucat sa-l dreseze si să-l invete sa-i atace ne-prietenii. L-a trimis si la Bruxelles să se [...]

COTIDIANUL.RO

 

Smaranda Dobrescu AN nu vrea sa foloseasca femininul de la buldog.. https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/fa5/1.5/16/1f642.png:-)

 

Alexandru Botu Da, asa pare, dar de ce nu a zis Muldog? Era mai simplu. Ca in fabula aceea interpretata de Toma Caragiu si Mircea Dinescu in care scriitorul de fabule (MD) nu era foarte clar, aparent din cauza de rima.

 

Motto Bettermann Nu TB a construit sistemul asta, el.doar le-a permis arhitectilor sa aplice planul. A facut bine sau rau?!..... eu nu stiu

 

Smaranda Dobrescu Poate ca in America de Sud, cineva, vreodata, un dictator sa fi fost inaintas in inovarea sistemului. Basescu, inovator sau nu cunostea sistemul securist comunist, un bun izvor de invatatura. Va puneti intrebarea acum daca basismul a fost salutar sau nu?

 

Motto Bettermann Nu exista "basism" exista doar arhitecti care fac planul si exista "muncitori" capabili sa foloseasca mistria. TB a fost un bun muncitor, rezultatele o confirma. Ca romanul traieste mai prost in tara lui este altceva. Pt sistemul care l-a instalat la putere a facut o munca exemplara, pentru romani.....poate pe termen lung sa fie bine( cu toate ca eu,cu toata educatia mea, nu pot distinge binele trambitat). Asta este motivul pt care am scris ca nu stiu daca e bine sau rau

 

Smaranda Dobrescu Motto Bettermann ii voi lasa pe prospectivii mai tineri sa-si spuna parerea. Eu pot fi subiectiva in ce-l priveste pe personajul Basescu si sistemul creat (aplicat) de el. Prea am lucrat mult timp cu el ca sa nu pot anticipa orice miscare de-a lui.

 

Motto Bettermann Eu n-am avut experienta asta si asta e motivul pt care nu ma pot pronunta cu privire la asa ceva . Pot spune doar ca rezultatele "muncii" sale sunt aparent nefavorabile noua la momentul actual dar nu stiu care ar fi fost destinul romaniei daca intram sub sfera de influenta ruseasca. Ideea este ca probabil TB a avut de ales intre doua rele si a ales mai mult sau mai putin determinat de niste factori pe care ii cunostea la momentul deciziei. Noi romanii avem tendinta sa ne aratam viteji dupa razboi dar de f multe ori uitam ca fiind implicat intr-un razboi, asupra noastra se manifesta un cumul de forte care dau o rezultanta uneori diferita de optica celor care privesc relaxat din tribuna........este ca in cazul suporterilor participanti la un joc de fotbal. Este usor de injurat din tribuna dar pe teren lucrurile se vad cu totul altfel. La inceput am fost fan TB dar pe parcurs am vazut lucruri care nu mi-au placut si pe care nu le-am inteles pt ca aveam prea putina experienta ca sa le inteleg; atunci am incetat sa mai fiu fan dar am decis ca nici nu trebuie sa mai judec pe cineva atat timp cat nu port papucii lui.

 

Smaranda Dobrescu 1. "nu stiu care ar fi fost destinul romaniei daca intram sub sfera de influenta ruseasca. Ideea este ca probabil TB a avut de ales intre doua rele si a ales mai mult sau mai putin determinat de niste factori pe care ii cunostea la momentul deciziei"
Basescu a devenit presedinte la sfarsitul lui 2004. Pana atunci capitolele de aderare la UE erau finalizate conform unei celebre "to do list" gestionata de premierul Nastase si devenisem parteneri NATO in 2004 in prezenta lui Iliescu, Nastase, etc. Deci optiunea euroatlantica nu a avut nimic cu Basescu si nici el cu aceasta. Ceva tot a facut Basescu: A facut o propaganda zgomotoasa pro euroatlantica si in acest timp vindea rusilor combinate care dominau piata, nu pentru a le mentine in viata, ci dimpotriva pentru a le inchide. (cel mai cunoscut exemplu este ALRO). In calitatea lui de responsabil cu privatizarile din programele PSAL in guvernul Ciorbea/ Vasile/ Isarescu a reusit sa instraineze pana in 2000 cele mai importante unitati mari economice. Astfel, (un exemplu ar fi vanzarea Combinatului de la Galati, master in zona catre englezi -Mitall) a netezit calea ca Romania sa nu mai fie furnizor preferat pe piata mondiala pentru unele produse asa cum era pana in 2000. Cu ajutorul sau –si nu numai al lui, dar el a avut un rol importamt, am ajuns o tara cu caracter de piata de desfacere.
2. Deosebit de conform oricaror cerinte ale vestului, Basescu a actionat in cateva randuri cel putin in mod flagrant impotriva intereselor tarii: apelarea la cel mai mare imprumut FMI acordat vreodata, 20 mld $ concomitant cu taierea salariilor cu 25% in timpul crizei. Imprumutul achitat din greu de romani a servit capitalizarii bancilor straine cu filiale in tara in timpul crizei. Al doilea lucru lipsit de naturaletea necesara a fost acceptarea in calitatea de presedinte de tara care participa la sedintele Consiliului European a semnarii Pactului fiscal care ne limita drastic deficitul bugetar in conditiile-aflate mai tarziu- ca nu toate tarile au fost obligate sa accepte acest sacrificiu care limita imprumuturile eventuale pentru investitii si progres. Am fost tara care a acceptat fara sa discute vanzarea pamantului agricol strainilor, cu pretul cel mai mic si de calitate optima. In prezent peste 40% din suprafata agricola a tarii este instrainata cu efecte multiple si inca nu vizibile in totalitate. Basescu ar fi putut intervene in forma legilor care permiteau instrainarea petrolului catre austrieci si a bustenilor neprelucrati tot catre acestia, tara ramanand plesuva in paduri pe o suprafata de cel putin 30%. De aici, schimbarea de clima, stricarea habitatului natural al unor animale unice in Carpati, deschiderea culoarelor de poluare masiva si de alunecari de teren. 
3.A construit impreuna cu fostul ministru al justitiei Monica Macovei un sistem juridic care sa fie supus in totalitate presedintelui prin numirile facute de acesta in scopul eliminarii tuturor adversarilor politici si incarcerarii lor. A decis impreuna cu partenerii externi ca Romania e prea corupta si in CSAT a luat decizia ca coruptia este un element de siguranta nationala si pe cale de consecinta SRI a avut dezlegarea de a urmari si intercepta orice om de afaceri, politician, etc incomod impotriva caruia aparea o delatiune pusa de multe ori la cale si aceasta de catre DNA + SRI. 
Lista poate continua la nesfarsit. Dar faptul ca aceste metode persista si in prezent, dupa 3 ani de la parasirea dupa 10 ani a presedentiei lui Basescu nu inseamna altceva decat ca sistemul inovat de el traieste si nu poate fi numit decat basism. Motivul pentru care Basescu a facut atatea compromisuri si a expus tara unui tratament umilitor de multe ori din partea partenerilor straini a fost intelegerea avuta cu acestia de a-l sustine la conducere cu orice risc, in schimbul unei obediente care a saracit tara de resurse materiale si umane. Cu ajutorul conjugat al americanilor si europenilor, Basescu a reusit sa se mentina la putere si dupa referendumul din 2012, pierdut clar de acesta. Ministerul de Interne, Curtea Constitutionala, CSM-ul, etc toate s-au pus in slujba presedintelui in a nu recunoaste evidenta demonstrata de referendum: poporul nu-l mai dorea. 
Toate astea, pe scurt. Urmarile celor 20 ani sunt si vor fi insa nesfarsit de lungi si nocive.

De altfel intre 2013 si 2015 s-au derulat la Atelier (Grupul Prospectiv) multime de discutii pe aceasta tema, marturie a perceptiilor majoritar exprimate de membrii grupului.

 

Prospectiv A-z .
Motto Bettermann: "La inceput am fost fan TB dar pe parcurs am vazut lucruri care nu mi-au placut si pe care nu le-am inteles pt ca aveam prea putina experienta ca sa le inteleg; atunci am incetat sa mai fiu fan dar am decis ca nici nu trebuie sa mai judec pe cineva atat timp cat nu port papucii lui."

Cred ca incurcam putin lucrurile. Nu suntem chemati sa judecam persoanele private, dar cu cei ale caror actiuni se rasfrang asupra unui popor intreg situatia sta altfel. De fapt, romanii au fost chemati sa judece, in 2009, in 2012 si l-au judecat, numai ca ce folos?! 

Si ca veni vorba, puteti numi ceva bun facut de Basescu? Ceva care sa se fi dovedit bun in timp, nu care ati crezut la timpul acela ca ar fi bun.

 

Motto Bettermann Privind in urma, nu imi aduc aminte ca vreunul din presedintii romani sa fi facut ceva bun pt tara noastra; asta doar daca privim situatia ei actuala. Restul sunt pareri mai mult sau mai putin subiective

 

Prospectiv A-z .
Nu vi se pare suspect ca pentru niciun alt presedinte nu s-a insistat sa ramana la putere desi poporul decisese altceva?

 

Motto Bettermann Nu . In politica, ramai la putere atat timp cat te sustine cine poate. Sa ne ascundem dupa deget? Intotdeauna conduce acela care-i mai puternic, nu acela care-i mai destept.


Smaranda Dobrescu Motto Bettermann Obtii putere mai multa urmare unui deal mai atragator penytru altii. In alte cuvinte cu cat esti dispus sa sacrifici mai mult /multi, cu atat puterea iti zambeste mai imbietor..

 

Prospectiv A-z .
"Intotdeauna conduce acela care-i mai puternic" Unii si-au dat viata, altii inca si-o mai dau, inclusiv cei in teatre de operatii NATO prin toata lumea, TOCMAI PENTRU A NU FI CONDUSI de cel mai puternic. 

Domnule Motto Bettermann, nu stiu daca unii ar numi acesta cinism sau viclenie insa este clar semnul pierzaniei in Romania sa te resemnezi ca esti condus de cel mai puternic in conditiile in care tara se tot afunda. 

Care era putea celor 13 colonii americane in comparatie cu a Imperiului Britanic in 1789? Care era puterea Romaniei in comparatie cu a Tratatului dela Varsovia in august 1968? Care era puterea Francezilor Liberi ai lui de Gaulle in comparatie cu Germania nazista? 

Nu cumva istoria este facuta exclusiv de cei care par a nu tine seama de diferentialul de putere?

 

Motto Bettermann Putem sa-i spunem si cinism. Ce am scris eu sunt lucruri reale, fie ca ne convine sau nu . Am relevat un adevar, un lucru concret . Inseamna ca sustin astfel de lucruri sau ca ma fac fericit? Istoria este facuta de aceia care prin orice mijloace ajung sa domine. D aveti alta parere, o respect insa vreau sa delimitam planul ideal de cel real

 

Motto Bettermann adica NATO lupta pt egalitatea SUA cu Rusia ?....

..

Motto Bettermann "Unii si-au dat viata, altii inca si-o mai dau, inclusiv cei in teatre de operatii NATO prin toata lumea, TOCMAI PENTRU A NU FI CONDUSI de cel mai puternic".................................................................................................. Scuze..nu am citit cu atentie Aveti dreptate, cei care lupta pe camp , mor pentru a nu fi condusi de catre cei mai puternici dar cei cere-i conduc si care-i finanteaza din birouri lupta pentru cu totul altceva....cel putin asa se vede din pozitia din care ma uit eu. Va sochez poate, dar asa se vede prin ochelarii mei

 

Anna Zelinski Cei care luptă în teatre de operații NATO sunt mercenari (numiți voluntari); cei mai puțin norocoși mor fără ca sacrificiul lor să fi slujit un ideal. Nici ei nu cred în Bau-baul care li se arată.

 

Motto Bettermann Mercenarul lupta pt bani in primul rand si merge sa lupte voluntar in razboiul altora. Isi asuma faptul ca poate sa si moara pe front. Este o deosebire grozava intre cei care mor aparandu-si tara in care traiesc si cei care merg sa lupte pe teritoriul altei tari


Prospectiv A-z .
raduprajan spune la blogul lui Adrian Nastase:

Îmi permit două mici corecții, d-le prim-ministru. Sunt curios dacă veți fi de acord cu ele:

1) Poate că, într-adevăr, Soros a fost cel mai proeminent membru al comitetului care i-a dat omului buldogul. Dar au mai fost și alții, mulți alții: toți hăitașii care îl conduc pe președintele SUA (oricare ar fi el), care conduc CIA, lumea, pt. ca stilul lor de viață – identificat fraudulos, pentru prostirea opiniei publice americane, cu „stilul de viață american" – să rămână mereu la același nivel. Pentru că, la urma urmelor, din 1945 încoace, buldogi din ăștia au fost împărțiți (les chiens sont laches, cum spun francezii, parcă a fost și un film cu titlul ăsta) pe toate meridianele globului: America Latină, Italia, Grecia (1967), Africa, Orientul Apropiat…;

2) Eu nu cred că buldogul a început să-și alerge stăpânul pt. că era flămând. În ziua respectivă, buldogul își făcea, ca de obicei, datoria: poliția politică, demonizarea, decimarea, obstrucționarea stângii, totul sub masca împărțirii dreptății. Când, deodată, zbang: persoane fizice sau juridice scot la iveală – unele de voie, altele de nevoie – o serie de probe care atestă indubitabil corupția stăpânului buldogului.

Antena 3 difuzează filmul în care Mircea Băsescu ia mită de la țigani, iar la remarca acestora, referitoare la o rată precedentă, „Banii sunt pt. Traian", răspunde: „O parte din bani au plecat deja". Și buldogul n-are ce face, dovada e prea mare ca s-o poată băga sub preș: e OBLIGAT să-l ia în colți pe fratele stăpânului, ca să poată simula, în continuare, independența, libertatea, lupta dezinteresată și reală împotriva corupției.

Alt exemplu: deja arestat și anchetat, Dinu Pescariu o dă în gât pe cățeaua deținută de stăpânul buldogului (în mod evident, omul iubește câinii), în speranța naivă că, dacă va colabora cu „justiția", își va ușura pedeapsa. Bineînțeles, buldogul ar fi preferat s-o lase dans la nature pe cățeaua stăpânului său, dar, o dată înregistrat denunțul, nu mai are ce face: o ia în colți și p-asta, altminteri, obediența lui față de stăpân riscă să devină prea bătătoare la ochi.

Si asa mai departe…

CU TOATE ACESTEA, chiar și în astfel de cazuri, buldogul a încercat, conștiincios, să minimalizeze pagubele: întemnițată pt. scurt timp, cățeaua a fost repede eliberată. Fratele stăpânului stă să fie eliberat condiționat dintr-o clipă-n alta. Cât despre stăpânul însuși, el nu a fost și, cel mai probabil, nu va fi deranjat niciodată, chit că, mai nou, buldogul a fost luat în posesie de alt președinte „de dreapta" fantoșă, „ales", și el, în fruntea statului, în mod miraculos, ca și precedentul, deși toate sondajele de opinie îl dădeau câștigător detașat pe contracandidatul său de stânga (din 2004 încoace, avem o alternanță exemplară la Cotroceni, care sfidează matematic toate prognozele: „dreapta" după „dreapta" după „dreapta", de trei ori consecutiv). Nu conteaza că, în filmul ăla, fratele săpânului buldogului poate fi auzit cât se poate de clar precizând adevarata și finala destinație a mitei. Nu conteaza nici denunțurile repetate ale lui Bercea Mondialu-n acest sens. Stăpânul buldogului e intangibil. Vorba unui clasic în viață:

„Vreau să știe omul care zicea că nu a luat nimic și nu-și cunoaște țiganii: am documente pentru el. Lasati-l pe Mircea Basescu momentan. Eu am vrut să-mi fac autodenunț cu frate-sau, nu cu el și cu ginerele lui Băsescu. Eu am vrut să fac autodenunț, dar cu frate-sau, nu cu el. Denunțul există, dar cineva de la Parchet nu vrea să-l bage în seamă. Justiția din România este controlată de cineva și nu pot să dau detalii acum."

(Dintr-un interviu acordat, pe 10 august 2017, televiziunii Antena 3, de țiganul Sandu Anghel, zis Bercea Mondialu', infractor, pușcăriaș, închis pentru tentativă de omor – și-a înjunghiat un nepot -, care, prin intermediul fiului, Florin Anghel, i-a mituit pe Mircea și Traian Băsescu cu vreo 300.000 de euro, pentru a-l scoate din închisoare, apoi, constatând că „Președintele" i-a „tras țeapă", luându-i banii fără a-l elibera, s-a autodenunțat)

C-așa e-n tenis!

 

Draghi Puterity Apropo, care e mai nou sperantza de viatza la un buldog? https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/faa/1.5/16/1f603.png:D

 

Smaranda Dobrescu Depinde daca se intalneste cu un Rotweiler sau cu un Pitbull suparati .

Niciun comentariu: