duminică, 5 noiembrie 2017

Conflict intre puterile statului

Conflict intre puterile statului – 27 septembrie 2017

 

Smaranda Dobrescu

September 27

E clar ca exista un conflict intre puterile statului.. Reprezentantii coalitiei de guvernare ar trebui sa se adreseze de urgenta CCR pana cand nu se reactiveaza #resist-ul si mai ajungem la alt "guvern al meu" si la o instabilitate majora.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a avut deja o poziție publică în legătură cu instrumentarea de către procurorii DNA a dosarului Belina. Toader a declarat marţi că legalitatea unei hotârâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu de procuror.
Toader a explicat că actele normative infraconstituţionale - cele cu putere de lege - se veritică sub aspectul constituţionalităţii de către CCR, iar cele care sunt sub lege, se verifică de către instanţa de contencios administrativ, de către judecătorul specializat.
Si lucrurile sunt valabile si la catedra si in realitate.

 

Prospectiv A-z .
https://www.facebook.com/andrei.alexandru.9083477/posts/684620958398427

 

Andrei Alexandru

September 27 · 

Am citit azi pe site-ul Președinției României un comunicat din care am extras următoarele:
"O delegație a celor 21 de grupuri de inițiativă civică și organizații nonguvernamentale, care au solicitat o audiență președintelui României, Klaus Iohannis, a fost primită miercuri, 27 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, de către Simina Tănăsescu, consilier prezidențial pentru Reformă Instituțională și Constituțională, Dan-Andrei Muraru, consilier prezidențial pentru Relații cu Autoritățile Publice și Societatea Civilă, și Laurențiu-Mihai Ștefan, consilier prezidențial pentru Politică Internă…
Cu acest prilej, reprezentanții societății civile au subliniat că imparțialitatea și credibilitatea unei instituții fundamentale precum Curtea Constituțională a României sunt afectate serios de o serie de decizii luate în ultima perioadă de către această instituție."
Comentariul meu. Ce urmează ? Președintele României, garant al Constituției, va face o declarație din care va reieși că oricât iubește de mult societatea civilă a celor 21, el este obligat să le ceară tuturor, fie că le place sau nu, să manifeste respect față de Curtea Constituțională și de deciziile acesteia. Nici în ruptul capului nu-mi pot închipui că Președintele României împărtășete opiniile societății civile a celor 21 sau, mai rău, că le-ar fi inițiat.

 

Smaranda Dobrescu Umorul D-lui Andrei Alexandru de mijloc de saptamana. Daca am corela aceasta actiune probabil menita sa ajunga in strada circuland deja niste mici convocari, cu anuntul de azi al ANRE ca va scumpi de la 1 ocrombrie cu 6% energia electrica si cu infirmarea acestui fapt de catre Dragnea, e clar ca se doreste o vanzoleala cu dublu scop. Dar poate, ma insel!

Prospectiv A-z .
|https://www.facebook.com/magda.gradinaru/posts/1620896131275294

 

Magda Gradinaru

September 27 · Bucharest · 

Chemarea la implicare civica masiva nu se cuvine sa vina de la presedinte decat in cazuri-limita, in care societatea trebuie sa reziste exceselor de putere si arbitrar ale statului. Mesajul de aseara al presedintelui Iohannis, continuat astazi cu o convocare la Cotroceni a organizatiilor neguvernamentale este unul de alarma.

Din doua, una: ori este Romania in pragul unui abuz grav si iminent de putere in care institutiile statului, cu exceptia presedintiei, sunt complice, iar societatea trebuie sa isi puna armura si sa scoata armele in apararea democratiei si, paranteza, a presedintelui ori se joaca simpatia populara si viitoare mandate. Poate fi si o strategie romantica, o punere in discurs si atat, dar asta deja nu mai da titlul in ziar.

Sigur ca Dragnea and co. se prezinta ca fiind statul si asta e o uzurpare colosala. Sigur ca justitia trebuie sa duca la capat anchetele, fara sa se loveasca de protectia de clan a majoritatii parlamentare. Sigur ca societatea are dreptul si de aici obligatia de a protesta fata de deciziile arbitrare ale ministrului Educatiei si fata de confiscarea legislativului. Dar presedintele nu e societatea, ci reprezentatul ei. Poate sa o reprezinte la sedinta CSM, de pilda, unde societatea nu are scaun, de pilda.

Daca, insa, presedintele ne convoaca la implicare civica maxima, inseamna ca are date ca stam mult mai rau decat vedem la Antena 3.

Smaranda Dobrescu "Strategie romantica" a presedintelui? Ce vorbe de alint!!

 

Smaranda Dobrescu ONG-urile care si-au dedicat viata independentei justitiei au cerut presedintelui prin scrisoarea adresata luni, urmatoarele:

1. Sesizarea de către Preşedintele României a Comisiei de la Veneţia pentru o opinie privind problemele de drept ridicate de:
a. Decizia nr. 396/06.06.2017, prin care CCR impune Parlamentului să legifereze un prag valoric pentru infracţiunea de abuz în serviciu,
b. Hotărârea CCR 1/22.06.2017 privind regulile de redactare a opiniei separate sau concurente,
c. Decizia nr. 277/21.07.2017, care stabileşte un drept exclusiv al CCR de a se pronunţă direct asupra hotărârilor judecătoreşti supuse revizuirii în condiţiile art. 509 pct. 11 din Codul de procedura civilă,
care, în opinia noastră, sunt fie nelegale şi netemeinice sau chiar contravin textului constituţional, fie sunt rezultatul arogării de către CCR a calităţii de legiuitor pozitiv, prin subminarea atribuţiilor altor puteri din stat.
2. Înfiinţarea la nivelul Preşedinţiei a unei Comisii pentru redactarea unui Cod electoral care să pornească un amplu proces de consultare publică cu partidele politice şi societatea civilă pentru reforma legislaţiei electorale pentru aplicarea unor vechi deziderate ale societăţii civile, cum ar fi:
a. Revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor;
b. Eliminarea pragului electoral la alegerile locale pentru o cât mai bună reprezentare a comunităţilor locale;
c. Scăderea numărului de semnături necesare partidelor şi independenţilor care doresc să candideze (la orice tip de alegeri);
d. Introducerea votului electronic la distanţă pentru toate tipurile de alegeri, începând cu alegerile pentru Parlamentul European din 2019;
e. Îmbunătăţirea prevederilor legale privind votul prin corespondenţă, care s-a dovedit un eşec la alegerile parlamentare din 2016;
f. Schimbarea modalităţii de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale, astfel încât contribuţiile financiare (cotizaţii şi donaţii) să se facă exclusiv prin metode de plata electronică, iar intrările şi ieşirile de bani din conturile partidelor sau conturile de campanie să se publice în timp real, atât în timpul, cât şi în afară campaniilor electorale;
g. Legalizarea crowdfunding-ului pentru finanţarea campaniilor electorale.
3. Exprimarea unei poziţii publice categorice şi neechivoce privind pericolul grav la adresa independenţei justiţiei şi luptei anticorupţie, precum şi la poziţia României în Uniunea Europeană, pe care îl reprezintă:
a. Proiectul de lege anunţat la 23 august 2017 de către Ministrul Justiţiei, care introduce mai multe modificări în Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judecătorească şi Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii;
b. Iniţiativa legislativă parlamentară depusă de Preşedintele Senatului pentru modificarea Legii nr. 303 din 28 iunie 2004, republicată, care modifică procedura de numire a procurorilor generali, adjuncţilor acestora şi procurorilor şefi de secţii din PICCJ, DNA şi DIICOT;
c. Alte propuneri legislative parlamentare de natură să impieteze asupra puterii judecătoreşti şi asupra actului de justiţie.

Probabil ca aproape toate exced litera Constitutiei.

 

Smaranda Dobrescu Sa presupunem ca am avea un Piketty roman care ar avea in cap si in computer un model optim de fiscalizare pentru crestere si pentru reducerea drastica a inegalitatilor. Ce-ar trebui sa faca daca cumva ar dori sa participe la guvernare ca sa-si probeze si demonstreze solutia fiscala? Dupa o matura gandire, ar trebui sa renunte. Este inevitabil ca avand asa idei DNA-ul sa nu conteste solutia sau actul normativ si sa nu-i puna catuse! Asa am ajuns! Cine mai vrea sa fie ministru, cine-si mai doreste insigna de deputat? Poate cei acoperiti? Desigur, nu fac analogii cu cazurile in speta...

 

Smaranda Dobrescu Tăriceanu consideră că președintele Iohannis refuză să acorde prezumția de nevinovăție miniștrilor Sevil Shhaideh și Rovana Plumb, asta cu toate că și el a beneficiat de ea, făcând referire la investigația în ceea ce privește casele din timpul alegerilor prezindețiale.
https://www.dcnews.ro/cadere-guvern-tariceanu-iohannis...

 

 

Cădere Guvern. Tăriceanu: Iohannis vrea instaurarea unui Guvern de tehnocrați

Călin Popescu Tăriceanu a lansat un atac foarte dur la…

DCNEWS.RO

 

Smaranda Dobrescu Asta nu e razboi politic? 
CSM a dat aviz negativ pe legile de reforma a justitiei prezentate de ministrul Toader. Procurorul general Lazar se si antepronuntase asupra acestui tip de aviz, eminamente politic. Fiind consultativ, Ministrul poate sa introduca proiectul in Guvern si sa-si urmeze cursul spre Parlament. Teama mi-e ca presedintele va spune: Halt!. De remarcat ca CSM nu a fost de acord nici macar cu orevederile care tineau de aliierea cu deciziile CCR. Nu ar fi de mirare ca tefelistii in asteptarea vestei de culoare rosie sa nu invete pe dinafara lozinca cu "CCR-ciuma rosie" Rima poetica..

 

Smaranda Dobrescu O instabilitate remarcabila in tara. Azi dolarul a mai crescut cu 0,43%.La 1 octombrie se stabilesc noile accize functie de raportul euro/leu, precum si noile preturi marite la electricitate si gaz care probabil ca tin si acestea seama de cursurile euro, dolar. Cum se face ca nu se nimereste nimic bun de durata pentru necajitul de roman? Deja cresterile la curent electric si gaze naturale incepand cu 1 octombrie insumand 12 % sterg mare parte din cresterea pensiilor si salariilor, avand in vedere ca acestea se regasesc in absolut toate preturile. PSD declara ca nu are nicio putere asupra Autoritatii independente care e ANRE si probabil ca acestia, pe terminare de mandat Ponta sau Ciolos trag tare cu profiturile de final. Pe ei cine ii controleaza?

 

Doina Nicolescu CSM nu vrea sa cedeze puterea pe care o are asupra politicienilor. Nu va aduceti aminte de cate ori a pus Inspecria Judiciara sa cerceteze declaratiile politicienilor? Constitutia stipuleaza clar ca declaratiile politice nu intra in competenta organelor judiciare!

 

Smaranda Dobrescu Probabil ca ministrul Toader va prelua unele observatii CSM, si va trimite proiectul de reforma a justitiei pe filiera legislativa. Daca acesta va fi votat de Parlament probabil ca presedintele il va retrimite in Parlament . Poate se vor accepta unele observatii acceptabile si se va reintoarce la promulgare . In acest caz presedintele se va afla intr-o situarie dificila, de neiesit. Va ceda sau va fi demarat referendumul de suspendare.

 

Prospectiv A-z .
Coalitia dela putere prea il baga pe ministrul Tudorel Toader in fata crezand ca asta va putea actiona ca paratraznet. E bine, dar nu-i suficient.

 

Gheorghe Gradinaru Normal alaturi de pozitia luii Tariceanu ar fi trebuit sa avem si reactia lui Dragnea-daca nu vor reactiona solidar la interventia lui kwj in procesul legislativ legat de justitie vom vedea un fis.Eu personal nu as vedea exagerata nici o declaratie a Parlamentului legata de actiunile de antepronuntare ale lui KWJ in procesul adoptarii unor legi de catre Parlament.KWJ are dreptul constitutional bine determinat in aceste cazuri

 

Smaranda Dobrescu Gheorghe Gradinaru Acest caz daca ar fi sa fie corect tratat ar putea justifica parlamentul sa ceara o suspendare. Si asa guvernul a ajuns sa fie un sir neintrerupt de noi ministri. Ce te poti astepta de la o atare lipsa de experienta dar presupusa loialitate fata de lider? Loialitatea se disipa si ea in urma unor examene de constiinta...


Gheorghe Gradinaru Smaranda Dobrescu se pare ca suspendarea excede marja de manevra a puterii fiind o masura neagreata in exterior, dar in rest cred ca orice actiune politica de reactie este bine venita

 

Smaranda Dobrescu Gheorghe Gradinaru Depinde de presedinte daca e dispus sa intoarca a doua oara in Parlament legile justitiei modificate. Mai probabil insa, Dragnea va dori "pace si intelegere" si va ceda celor mai importante propuneri de schmbare. Iata trei personaje care ne tin in aceasta rusinoasa stare a justitiei prin combinatiile lor de santaj reciproc.

 

Smaranda Dobrescu Ministrul e cel care a discutat la Bologna si la CE (Timmermans) proiectul de reforma. Au fost acceptate ideile continute in proiect. In dezacord este presedintele, DNA, M. Klemm si parte din CSM (10-8). SRI-ul nu se pronunta, dar merge pe mana DNA, ca exosta o istorie satisfacatoare a acestei colaborari.

 

Smaranda Dobrescu E un caz tipic in care nu pot fi multumiti toti partenerii externi si in care presedintele are cu DNA o relatie mutual avantajoasa. Dificil.

 

Smaranda Dobrescu "Președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Tallinn, că prevederile legilor justiției trebuie discutate din nou cu reprezentanții sistemului judiciar, după ce CSM a dat un aviz negativ, Iohannis adăugând că reforma sistemului judiciar nu se poate face împotriva acestuia, transmite MEDIAFAX"

In schmb se pot face conform Constitutiei, Domnule Presedinte!
http://www.cotidianul.ro/iohannis-legile-justitiei.../

Niciun comentariu: