marți, 7 noiembrie 2017

Urmatoarea reduta? Energia

Urmatoarea reduta? Energia – 13 octombrie 2017

Prospectiv A-z shared a link.
Urmatoarea reduta? ENERGIA!






Doina Nicolescu Asa ne trebuie fiindca am ascultat ce a spus FMI! Mai putem indrepta legislatia?

Prospectiv A-z .
Cu o *insurectie*. Eu zic, ar trebui incercata mai intai una parlamentara.
Ovidiu Stoica De unde am plecat si unde am ajuns, Romania producea aproape tot atat de multa energie cat Franta la sfarsitul anilor 1980s

Doina Nicolescu Acest domn cred ca ar trebui sa vorbeasca pe cifre. Absurd ce spune: aparatele de aer conditionat si aerotermele duc la supra sarcini!!! Inainte de 1990, cand aveam si industrie puteam asigura peste 6500 MW/h. Cat este necesar astazi? Hidrocentralele sunt necesare pentru varfurile de sarcina.

Smaranda Dobrescu Razvan Nicolescu, fost ministru al energiei (nu stiu in ce perioada) declara:"La această oră o treime din energia produsă în România provine din energie eoliană. Preţurile la energie s-au calmat. Însă sunt absolut convins că ne vom lovi de o volatilitate a lor tot mai mare în lunile şi anii care urmează. Este nevoie să ne adaptăm la această nouă realitate. Care ar putea fi lecţiile ultimelor săptămâni?", se întreabă Nicolescu. „România are nevoie de o piaţă de derivate care să ajute la gestionarea mai bună a riscurilor de volatilitate. "

Intrebarea mea este daca si cum poate ajuta existenta unei piete de derivate scaderea pretului la energie. 
Poate stocarea in baterii de putere pe model chinez sa fie o idee mai putin costisitoare, avand in vedere si variatia puterii furnizate de parcurile eoliene de la zero MW pana la 4000 MW. Oricum in ideea acceptata a automobilelor electrice ( germanii s-au angajat sa fabrice doar astfel de automobile urmand sa fie prin 2022 doar acestea in circulatie ), necesarul de energie electrica va creste

Prospectiv A-z .
Sa incredintezi sectorul derivativelor inseamna a lasa cotetul cu gaini in grija vulpilor. In teorie, derivativele sunt intr-adevar instrumente de netezire a pretului. In practica, sunt pariuri legalizate in care pierde tot timpul consumatorul. Warren Buffett le numea arme de distrugere in masa!


Prospectiv A-z .
Avem in ENRON un exemplu al liberalizarii pietei de energie pe care talibanii privatizarii l-ar dori uitat. Aceasta companie ajunsese inaintea falimentului sa angajeze cei mai grozavi oameni de afaceri americani ai momentului, toti absolventi de super-universitati, cu experiente impresionante. Erau atat de destepti incat dadeau ora exacta pe energie. Valoarea lor de piata era un fenomen. Apoi COLAPSUL. S-a aflat cu ocazia falimentului ca energia ar trebui sa ramana un teren plictisitor, iar tot entuzisamul ce a insotit ENRON se datora escrocheriilor care in fond FRAUDAU consumatorul si investitorii. De exemplu, au fost redate inregistrari audio ale unor conversatii telefonice dintre samsari (traders) dela ENRON si operatori de energie din California--cei dintai le spuneau celor din urma sa mentina uzinele de electricitate nejustificat in reparatii pentru ca ei sa poata vinde energia la suprapret in mijlocul verii californiene.

As mai adauga ca am cunoscut locuri in SUA unde pretul energiei variaza foarte mult--de 5-10 ori mai scump/ieftin. Ca regula, acolo unde energia e o regie a statului/orasului, energia este de 5-10 ori mai ieftina decat acolo unde este in maini private.

Energia este probabil ultimul giuvaer al coroanei fostei economii nationale romanesti. Mi-a intrat in vizor odata cu izgonirea lui Sima din Romania atunci cand el vroia s-o listeze la Londra. Se poate spune ca Sima a fost izgonit de mana lunga a baietilor destepti din energie, pe care Ponta i-a cam terminat. Cred ca recentele crampe ale puterii in Romania au ca obiect energia si furniturile militare. Belina si alte prostii legalistice sunt doar praful in ochii unei tari de spectatori.

Ce ar trebui/putea fi facut? Pe cine intereseaza, sa pornim o discutie!

https://en.wikipedia.org/wiki/Enron


Enron Corporation was an American energy, commodities, and services company based in Houston,…

Smaranda Dobrescu La 16 ani dupa falimentul Enron se pot trage niste concluzii mai clare ale cauzelor caderii celei care a fost una din cele mai importante firme in energie.
1. Enron a fost o companie cu o structura foarte bine consolidata, ce a devenit un intermediar financiar cu foarte mare succes si cu o sustinere solida din partea finantatorilor. Doar ca, pana la urma s-a dovedit ca imprumuturile bancare sunt bune pentru dezvoltarea companiei doar atata timp cat nu sunt exagerate si devin daunatoare.
2.In prezent traim intr-o economie bazata pe servicii, si nu pe productia de bunuri ca pana in urmă cu cateva zeci de ani. Acum se vand bucati de hartie si atunci cand vinzi bucati de hartie ingredientul principal al succesului afacerii este increderea in business-ul tau si in sistemul care sta in spatele acestuia, ceea ce inseamna transparenta. Acestea se pare ca au fost subapreciate.
3. Enron s-a confruntat cu o criza de lichiditati si cu probleme extrem de asemanatoare cu cele prin care trece acum Europa: imprumuturi nesustenabile, lipsa de cash sau pierderea increderii investitorilor
4. O buna perioada de timp, s-a considerat ca imprumuturile, chiar exagerate, facute pentru amplificarea efectelor pozitive ale investitiilor (prin mecanismul aşa-numitului "leverage"), sunt un lucru bun. După falimentul Enron insa, actionarii au realizat ca regula este valabila doar atata timp cat pietele nu au nici o retinere in a furniza lichiditati companiei. "Leverage"-ul (adică efectul de levier) creste afacerile si amplifica profitabilitatea investitiilor. Dar nu la nesfarsit. 

Prognoza de viitor e dificila caci depinde de cateva elemente inca nedefinite:
- Va fiinta Autoritatea europeana de energie (cosul de MWh) sau energia ramane o problema a tarilor suverane. 
- Se va continua sau nu cu acordarea de certificate verzi pentru incurajarea energiilor neconventionale
- Ce hotarare se va lua la nivelul UE (daca se va lua) in privinta energiei nucleare 
- Care este procentul alocat in viitor diferitelor tipuri de energie care sa satisfaca necesarul de energie al tarii. Aici avem problema noxelor provenite de la hidrocarburi, simultan cu problema sociala a reducerii exploatarii minelor de carbune/lignit Aceasta va trebui inlocuita prin energie eoliana si nucleara. Exista fonduri pentru dezvoltarea grupurilor de la Cernavoda? Putem sa cream o rezerva de energie in sistem in caz ca nu putem conta pe energia eoliana din cauze naturale? etc. Acest plan are necunoscute externe, necunoscute de politica energetica nationala si probleme de finantare. Ce e insa sigur este ca nu marind pretul KWh la consumatorul casnic se vor rezolva.

Prospectiv A-z .
Arabia Saudita s-a razgandit, nu-si mai scoate monopolul national al petrolului (Aramco) la vanzare pe piata publica. Va considera insa vanzarea catre parti private, au contactat deja fonduri suverane (China etc.).

MORALA?! A se re/citi ce am scris mai sus despre privatizarea energiei. Consumatorul plateste mai mult, speculantii financiari iau TOATA crema. Restul e uruiala pentru gugustiucii periferiei!

Saudi Aramco is considering shelving plans for an international listing in favour of a private share sale to the world's biggest sovereign wealth funds and institutional investors.

Talks about a private sale to foreign governments including China and other investors have gathered pace in recent weeks, according to five people familiar with the initial public offering preparations, amid growing concerns about the feasibility of an international listing.

The Saudi state oil company has struggled to select a suitable international venue for its shares, as New York and London have vied for what has been billed as the largest ever flotation.

The company would still aim to list shares on the kingdom's Tadawul exchange next year if they pursue the private sale, the people said. No final decision has yet been made and an international listing could still occur next year.

If Saudi Aramco pursues the private share sale option, an international listing could also follow, but would probably not be until at least 2019.

The latest proposal by the company's financial advisers was described by one of the people as a "face-saving" option for Saudi Aramco, which has worked on plans to list its shares internationally for more than a year.

One person working for Saudi Aramco said that the Chinese government was close to playing a key role in any new plan.

Doubts among advisers and the country's highest authorities have grown about listing on an international exchange. Saudi Aramco's internal operations and finances have been shrouded in secrecy for decades and its close relationship with the state has thrown up numerous financial, legal and regulatory challenges.

Saudi Aramco said: "A range of options, for the public listing of Saudi Aramco, continue to be held under active review. No decision has been made and the IPO process remains on track."

https://www.ft.com/.../42b521c0-b028-11e7-beba-5521c713abf4


Oil company could turn to private share placement as…
Prospectiv A-z .
Reinserez aici o discutie de acum un an, initiata de o preluare facuta de coprospectivul Gheorghe Gradinaru:

https://www.facebook.com/groups/AtelierGP/permalink/1261244840605761/



In intelepciunea sa, "statul de drept" de după…

Prospectiv A-z .
Iata ce comentam atunci:

Toata discutia e... incendiara, nu realitatea. Asta-i mersul lucrurilor pe piatza de capital, daca dl. Nastase si ceilalti premianti ar fi inteles macar partial jocul, alta ar fi fost situatia. 

La momentul acesta, nu mai poti decat sa 1) vezi daca Proprietatea si/sau OMV a incalcat vreo conditie stipulata in contractul cu statul roman, 2) cumperi acele actiuni de pe piata londoneza. 

Nu se va intampla nimic din cele 2 de mai sus, asa ca ramane doar potentialul de discutie incendiara. Aruncand petrom pe focul stins al romanitatii.

P.S. In contextul asta trebuie inteles si demersul lui Sima de a lista ce a mai ramas din energia romaneasca la Londra, intrerupt la timp, ca doar lucrul nu era inca bine facut.
P.P.S. Lucrurile nu se vor opri aici. Odata listata, cumparatorii acelor actiuni vor putea incepe sa faca presiuni asupra intregului de parca ar fi proprietarii de drept ai pachetului majoritar...

Niciun comentariu: