duminică, 5 noiembrie 2017

Evolutie ROBOR


Incet, dar sigur, Prima casa se transforma in risc sistemic.
Robor la 3 luni : 1,82%.
Robor la 6 luni : 1,94%.
Cu un Robor de 3%, deja o rata de 1000 lei in iulie 2017 sare de 1300 in octombrie 2017. 
Cu un Robor de 5%, rata sare de 1600 in martie 2018. 
Cei cu salarii nete de 2000 de lei pe luna sa calculezeze cat le mai ramane de mancare, imbracaminte, facturi la utilitati si educatia copiilor, dupa ce platesc rata la Prima casa. 
Iar Statul sa calculeze cate din cele cca 200 de mii de credite Prima casa contractate "ieftin" intre 2014-2017 vor mai putea fi achitate. Ca sa stie cu cat va creste deficitul bugetar antrenat de acest ajutor de stat dat bancilor si dezvoltatorilor imobiliari in ultimii 8 ani. Si ca sa stie cat aparat administrativ va fi necesar la fisc pentru a-i urmari silit pe cei evacuati din prima casa, din casa viselor (de fapt, din colivia de aur), din casa pe care o credeau proprietatea lor, pentru achizitionarea careia aveau si suportul garantiei statului pentru jumatate din credit - intrucat ajutorul nu a fost pentru debitori, ci pentru banci, garantia achitata bancilor de stat va fi recuperata de la debitori (care vor fi fost deja evacuati din case...), cu dobanzi de 18% pe an.
Bine macar ca statul a reusit sa se imprumute in euro-bonduri, la costuri mult reduse fata de oferta "generoasa" de lei de saptamanile trecute a bancilor cu activitate in Romania.
PS Creditele in lei cu dobanda variabila, calculata in functie de Robor, contractate in perioada 2014-2017, cand acest indice a fost tinut in mod artificial, cartelar, la niveluri penibil de mici in raport de dobanda de interventie a BNR, devin produse financiare toxice, chiar mai periculoase decat creditele in CHF din
anii 2007-2008.
PPS Cifrele de mai sus nu sunt rezultatul unor calcule exacte. La astea cica s-ar pricepe BNR. Eu vorbesc de sume in valori rotunjite, expuse de oamenii cu care discut, estimate de ei in raport de situatia concreta a fiecaruia.

Claudia Giurca Ca sa intelegem, cei neavizati, ce ne indica ROBOR...



Cresc accelerat preturile la locuinte. Si mai apasator : cetatenii romani se asteapta ca aceste preturi sa creasca si mai mult.
Se repeta scenariul sumbru din oct 2008 al jucatorilor consumului pe credit. De data asta, la o scala in-imaginabila pentru desteptii care, in 2009, au pus la punct programul Prima casa, menit a salva bancile si dezvoltatorii imobiliari printr-un efort bugetar al statului intins pe 3 ani. Acum nu numai ca acest program de ajutor de stat ne-concurential este sleit de orice energie dupa triplarea perioadei de valabilitate in raport de cea initiala, dar este criticat chiar de BNR si, in plus, in conditiile cresterii Robor, devine un risc sistemic pentru economie si pentru Statul roman.
Vor plati cei care au alimentat de la tribune oficiale entuziasmul irational al consumului pe credit si care au furnizat bancilor dopajul financiar necesar alimentarii creditului "ieftin" dat populatiei si statului? Cel mai probabil, nu.
Mai intai pentru ca "avem" un art.25 alin.3 in Legea BNR care stabileste o incredibila si de ne-evitat imunitate de raspundere penala si civila a sefimii BNR.
Si apoi intrucat costurile iresponsabilitatii acestor "competitori" dopati din banking, inclusiv cele cu provizioanele pentru credite neperformante si "optimizarea" fiscala vor fi imprastiate in toate creditele si depozitele bancare sub forma de comisioane de frunza verde si alte speze foarte originale si foarte inteligente ale biznisului banksteresc.
Urmariti saptamana asta profetiile macro-prudentilor. Veti vedea toate acuzatiile din lume la adresa oricui, exceptand banksterii si BNR.

Prospectiv A-z .
Tot Gheorghe Piperea:
"de câteva săptămâni bune (după ce a apărut această informație), chiar Banca Națională spune că e ceva natural să crească ROBOR-ul și că n-ar trebui să ne surprindă această chestiune. Dacă ar fi vorba despre o creștere naturală (așa cum se întâmplă în piețe mature și profunde – cum este piața americană sau cea europeană), am putea spune că nu e nimic de obiectat. Problema care se pune nu este că acum creșterea asta este sau nu naturală. Problema care se pune este că scăderea inadmisibil de abruptă și ținerea acestui indice ROBOR la o valoare de trei ori mai mică decât indicele dobânzii de referință a Băncii Naționale au fost artificiale. Asta este problema reală și aici se poate vorbi despre o eventuală regie, pentru că aici, în afară de faptul că, pe fondul unui ROBOR foarte scăzut, a crescut exponențial creditarea în lei… Și nu orice fel de creditare, ci în special cea din programul Prima Casă. La ora actuală, s-a ajuns la 220.000 de credite ipotecare date în interiorul acestui program, cele mai multe în ultimii 3 ani, la dobânzi extrem de reduse, pentru că dobânda se calculează în funcție de ROBOR: la ROBOR se adaugă o marjă fixă, undeva la 2-2,5%; doar că, atunci când ROBOR-ul este foarte mic, PARE că această dobândă este foarte mică și deci creditul este foarte ieftin; numai că, atunci când începe să crească ROBOR-ul (și crește ROBOR-ul și pentru că băncile încep să se împrumute între ele, la costuri mult mai mari decât ar arăta piața), se ajunge ca ratele respective să fie din ce în ce mai voluminoase. Se face greșeala uneori să se calculeze în felul următor: «La o rată de 1.000 de lei, hai să adăugăm 2 puncte procentuale (cât înseamnă creșterea ROBOR-ului) și ne dă o creștere a ratei care nu este așa de semnificativă!» În realitate, însă, se face o foarte mare greșeală, pentru că ROBOR-ul nu se aplică doar la o rată, ci la întreaga sumă (la soldul creditului) și în plus creditele de acest gen sunt împărțite în 3-4-5 perioade, perioada inițială însemnând că nu se plătește aproape deloc din principal, dar se plătesc foarte multe rate. De aceea, o creștere de 2 puncte procentuale a ROBOR poate să ajungă ca ăla care are în momentul de față o rată de 1.000 de lei să plătească 1.600 de lei imediat ce a sărit cu două puncte ROBOR-ul. Ca să nu mai vorbim de faptul că, dacă se ajunge la predicția din martie a președintelui Consiliului Fiscal (de ROBOR 5%), se ajunge la o dublare a ratei – lucru care, după părerea mea, se va întâmpla prin februarie. Doamne, ferește să se întâmple! Dar ăsta este trendul pe care eu îl sesisze și asta este o regie, un scenariu
https://psnews.ro/robor-urzeala-bancilor-piperea-bate.../



Smaranda Dobrescu Inteleg ca ROBOR-ul scazut din ultimele luni, foarte atragator pentru creditare pe termen lung a coincis cu o reclama puternica in media privind acordarea de credite "intr-un sfert de ora" . Acest aspect poate fi privit ca o strategie a BNR de a incuraja cat mai multe credite la care la momentul potrivit sa le mareasca ratele cu 50-60% prin cresterea ROBOR la toata suma, sau la cele doua-trei transe din suma totala. Daca e o politica cu premeditare, atunci se poate judeca in alte conditii.. Scuza cu aplicarea unor tehnici de economie comportamentala nu prea tine, zic eu, caci teoria respectiva abia a fost premiata cu un Nobel in domeniul economic in urma cu nici o saptamana. Si chiar daca BNR-ul se pricepea la aceasta teorie, printre obiectivele ei se numara si evitarea riscurilor pentru economie. ori, diminuarea banilor la buget care garanteaza si el parte din creditele de la prima casa ca si lichiditatile diminuate urmare exceselor de creditare si a nerespectarii altor reguli prudentiale va determina o criza de finantare a economiei. Ca sa zic asa, tot guvernul consiliat de D-l Piperea https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/f6a/2/16/1f641.png:-( va fi obligat sa gaseasca solutia.. Asta ca sa mai inteleaga si companiile nationale din domeniul energiei de ce au fost obligate sa plateasca partea cuvenita statului din profitul lui 2016.

Prospectiv A-z .
Exact Smaranda, BNR nu poate fi acuzat de naivitate/nestiinta. Au intins o cursa slabilor de inger. Efectele le vom vedea.

Niciun comentariu: