marți, 7 noiembrie 2017

Economia reala romaneasca, in spirala mortii

Economia reala romaneasca, in spirala mortii – 20 octombrie 2017
 
 
Gheorghe Piperea's post.
Economia romaneasca propriuzisa, nu cea nominala, este in spirala mortii--te si uimesti la cat mai poate sa cada. Intrebarea decadei ar fi: Ce trebuie/poate fi facut pentru a 1) opri caderea, 2) schimba sensul de miscare al economiei romanesti?
Cred ca Puterile statului (Palatele, BNR, liderii de partide...) ar trebui sa vina impreuna si sa gandeasca la ce si cum.

Problema structurala cea mai grava a economiei romanesti este concentrarea extrema a averii si a resurselor.
In Romania sunt cca 600 de mii de srl-uri. Aproape jumatate au fie cifra de afaceri zero, fie pierderi continue care se reverbereaza in ani de zile. Restul reprezinta sub 1% din cifra de afaceri totala a companiilor. 
Exista, in schimb, in jur de 6000 de societati pe actiuni care reprezinta mai mult de 99% din cifra totala de afaceri din Romania. Lucrurile sunt si mai grave daca observam ca exista doar 100 de companii cu un export mai mare de 100 de milioane de euro anual.
Problema nu este doar inadmisibila inegalitate, care contrazice orice analiza libertariana sau mit al economiei ultra-liberale de piata si al economiei. 
Problema este lipsa de adancime si de distributivitate a economiei. Nu exista decat 5-6 proiecte care ar putea capta mai mult de 500 de milioane de euro sau listari adevarate la bursa (ultimile doua au fost niste farse sinistre). Si, in plus, dificultatea financiara sau disparitia oricareia dintre cele 100 de companii care sustin - mult prea fragil - economia ar insemna fracturi majore ale unor intregi ramuri economice si extinse drame sociale si comunitare determinate de somaj. Aceste entitati nu sunt doar adevarate gauri negre care atrag gravitational toate resursele si toata atentia mediatica si politica, dar sunt, pur si simplu, prea mari pentru a fi lasate sa falimenteze. In cazul lor, regulile si principiile capitalismului industrial, liberal, si sabloanele economiei de piata sunt inaplicabile. Regula responsabilitatii si a sanctiunii esecului (falimentul) se aplica doar celorlati. Iar acesti ceilalti - si noi toti, de altfel - sunt supusi obligatiei de a salva, chiar cu riscul ruinei proprii, maretele, sfintele entitati care sunt prea mari pentru a fi lasate sa falimenteze. La aceste sfinte se roaga enoriasii neo-liberali, cei care detesta (pentru ei, incognoscibilul si inextricabilul) comunism, fara sa isi dea seama ca prea-maresc si venereaza niste entitati comuniste. Enoriasi care, in acelasi timp, ii dispretuiesc pe batrani si pelerini. Si ii banneaza, ii raporteaza si ii combat virtual pe cei care nu gandesc la fel ca ei.

Alexandru Botu Domnule Pospectiv A-z, indemnul Dumneavoastra: "Cred ca Puterile statului (Palatele, BNR, liderii de partide...) ar trebui sa vina impreuna si sa gandeasca la ce si cum." pare a se baza pe trei utopii si anume:
-Puterile statului
-sa vina impreuna
-si sa gandeasca
Din cate se vede in practica este greu ca macar una dintre utopii sa fie eliminata, iar toate trei dintr-o data, cu atat mai mult. Sigur, ar fi ceva daca s-ar incepe cu una dintre ele, caci ar avea legatura cauzala si cu celelalte.
Eu am crezut, citind, ca textul gandit de Dumneavoastra era o intrebare, respectiv: Cine trebuie sa oblige Puterile statului (Palatele, BNR, liderii de partide...) sa vina impreuna si sa gandeasca la ce si cum?.

Prospectiv A-z .
Domnule Botu, iau jumate in gluma ce spuneti si va raspund totusi: vreo putere garanta, ca sa-l parafrazez pe KWJ.

Serios vorbind, desi aflam cel putin odata pe luna ca romanii nu-s de capul lor, apropos de orice pornind cu BNR, continuind cu padurile si terminand cu taxarea multinationalelor, refuz sa cred ca puterilor statului le este interzis dreptul de a propti firmele ROMANESTI prin mecanisme legitime chiar si in neoliberalism.

Cred altfel doar daca de pe linia domnului Dragomir aflam ca impuscarierea mogulilor autohtoni s-a produs cu dedicatie din triaj si nu pentru a face loc firmelor de casa ale urmaselor lu' Tanti Secu.

P.S. Este adevarat, puterile statului au fost bine mersi impreuna pe timpul lui Basescu si KWJ-Ciolos. Si de gandit au tot gandit, la ce gandeau acestea? Coprospectivii pedelisti/liberali poate au raspunsul.

Alexandru Botu Domnule Prospectiv A-z , Va multumesc ca ma luati pe "jumatate in gluma", asa am devenit foarte vesel si optimist, cel putin pentru sfarsitul asta de saptamana!

Smaranda Dobrescu Puterile reale ale statului nu sunt cele definite constitutional si de aceea au o relevanta flotanta. Puterile statului, cele oficiale ar veni impreuna cat de cat daca le-ar reuni un proiect de tara asumat si clar definit de toti. In acest moment mie mi se pare ca Guvernul este acela care cedeaza prerogativele puterii constitutionale iar Parlamentul refuza sa si le foloseasca din grija exagerata de a-si anihila reciproc gruparile opozante, principala preocupare. De gandit, fiecare gandeste, dar la lucruri diferite si nu toate in interesul comun (ce notiune demonetizata!). Daca justitia si serviciile si-ar intra in matca lor legala, daca personaje de tipul Klemm s-ar incadra in atributiile normale ale jobului, daca presedintele in vizita la parteneri ar invata sa mai spuna si NU, atunci am avea sperante..

Prospectiv A-z .
Poate ar trebui actionat intr-adevar din zona Guvernului si Parlamentului CA SI CUM "justitia si serviciile AR FI in matca lor legala, IAR personaje de tipul Klemm s-ar incadra in atributiile normale ale jobului". Se poate spune ca exact asta au incercat haiducii lui Dragnea-Tariceanu, impreuna cu TOATA seria de *dezvaluiri* si sper ca procesul sa continue, altfel radem unii de altii a paguba.

Prospectiv A-z .
Guura ..sei adevar graieste. Ar trebui adaugat ca sponsorul ei si ea insasi au contribuit la infaptuirea acelui plan, nestiind la timpul acela CA SE JUCAU CU FOCUL.

https://youtu.be/YOMOc6rNneY


Elena Udrea face dezvăluiri șocante din…



In 2005, un om a primit, de la George Soros, un buldog. El s-a apucat sa-l dreseze si să-l invete…

Prospectiv A-z .
Daniel Dragomir la RL:

La Washington există o nemulțumire cu privire la activitatea Ambasadei SUA de la București

Reporter: Încotro credeți că se îndreaptă Parteneriatul Strategic cu SUA? Suntem noi parteneri de nădejde?

Dragomir: Din ce știu, din informațiile pe care le am, la începutul fiecărui an calendaristic sau financiar sunt stabilite de către Departamentul de Stat al SUA diverse obiective pentru fiecare ambasadă în parte. Și mai știu că la Washington există o anumită nemulțumire cu privire la activitatea ambasadei de la București.

Pentru că pe zona de investiții și de extindere a activităților comerciale și a mediului de afaceri planul stabilit la Washington a fost îndeplinit în proporție de numai 7-8%. Asta deoarece Parteneriatul Strategic stabilit cu România pentru secolul XXI are pe lângă componenta militară și pe cea economică, de afaceri, cea culturală, cea tehnologică și cea socială. Ori îndreptarea eforturilor Ambasadei SUA exclusiv către componenta de justiție îi face pe cei îndrituiți să se întrebe dacă Parteneriatul Strategic cu SUA funcționează sau stagnează.

Demn de menționat este faptul că acest Parteneriat nu a fost făcut la cererea României, ci a fost discutat și negociat la cererea SUA, în special a Administrației Obama. Acest Parteneriat Strategic este deosebit de important pentru noi, ori noi ne-am făcut datoria cu vârf și îndesat față de partenerul american pe toate componentele. 

http://m.romanialibera.ro/.../interviu-cu-col--sri--r...


Romania libera - stiri iesite din tipar -…

Niciun comentariu: