vineri, 10 noiembrie 2017

Mesajul psihiatrului Ion Vianu

Mesajul psihiatrului Ion Vianu 21 octombrie 2017

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

October 21 at 1:07pm

" Ca roman sunt deceptionat cum arata Romania postcomunista. In naivitatea mea o anticipam ca pe o comunitate de oameni liberi si creatori; din nefericire este lucrata de egoism, iar frica se manifesta pe cai mai subtile decat in comunism."

 

 

Mesaj din inimâ al psihiatrului Ion Vianu, fiul criticului literar Tudor Vianu: „Aș vrea să spun românilor: Nu vă fie frică!"

EVZ.RO

 

Preda Mihailescu Cred in naivitatea lui Ionel Vianu. Aproape mai mult decat in cea proprie, care este MARE.

 

Prospectiv A-z .
Nu ti-am inteles comentariul pana n-am citit finalul "Populațiile vor continua să se amestece, cum s-a întâmplat în tot cursul Istoriei. Valului demografic Europa nu trebuie să-i opună armele ci atractivitatea civilizației, dacă o poate dovedi. Astfel, radicalismul religios s-ar putea stinge, cu timpul. România ar putea consimți un sacrificiu, România noastră confruntată cu o emigrație masivă; o anumită forță de muncă străină ar fi de folos. Reușesc mai bine civilizațiile primitoare decât cele defensive". Poate in discutia lui despre religii, Vianu este naiv, aici cred ca-i mai grav.

Iata ca stie despre ce-i vorba in lume: „Vedeți, eu refuz să mai vorbesc de tranziție după 28 de ani. Și comuniștii s-ar fi jenat, prin 1976, să vorbească despre greaua moștenire lăsată de burghezie! Pur și simplu, constat că trăim într-o țară în care mulți indivizi o duc bine: dacă ești indiferent și ai bani poți avea o viață plăcută. Dar statul nu-și face datoria, a devenit sluga oligarhiei. Sănătatea publică, transporturile, educația sunt la pământ. Regresul educației naționale face parte din această indiferență generalizată pentru viața publică"

Ba chiar vine si cu o solutie: „Dacă aș mai avea energia de a duce o luptă politică, aș milita pentru înscrierea unui articol în Constituție care să proclame inteligența drept principala bogăție națională, demnă de atenție și protecție. Nu este admisibil să irosim inteligența și creativitatea copiilor noștri. Aveți dreptate, cu cât tratăm inteligența mai rău cu atât opinia publică devine mai manipulabilă. Iar statul rămâne mașina de muls a oligarhiei. Pentru mine, a fi patriot înseamnă un singur lucru: grija dezinteresată pentru cauza publică, res publica. Găsiți o mână de patrioți și se va întoarce țara". 

Insa, repet, finalul parca nu-i scris de acelasi om care incepe atent la boala si gandeste chiar la o solutie locala. Este scris de unul cel putin robit intelectual de aceeasi oligarhie pe care o numeste in diagnostic.

 

Smaranda Dobrescu Prospectiv A-z, ai dreptate! Nu am citit decat prima pagina, nu am observat ca mai exista o pagina. Totul era perfect la inceput. Imi pare rau ca distinsul domn s-a molipsit de o particica de sorosism. . Destul de importanta.

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu @ Exista faimoasa fraza a lui Nae Steinhardt: "Este o vreme cand a repeta in mod decis ca 2+2=4 este un act cultural mai important decat orice savanta filosofie" (citat ciuntit, din memorie). De asemenea din memorie, retin ca gura lumii atribuia ca adresat la remarcii tocmai pe tatal lui Ion. Astazi 2+2 = 4 inseamna "O colonie ramane o colonie pana cand nu se impune vointa proprie de suveranitate", Analiza din articol priveste Romania ca o tara suspendata in vacuum, un sistem Newtonian izolat. O abordare ..

 

Smaranda Dobrescu Sa spunem ca aceasta abordare corespunde intentiei autorului. Ce ne facem insa cu ideea" Omul are o componenta sadica atat de accentuata incat chiar si fara aportul doctrinei religioase isi poate exercita actiunea de distrugere"(Nu vorbeste de islamici, ci in general) Cum se poate impaca aceasta stampila cu ideea asimilarii altor religiosi sau mai putin religiosi care vin sa rapeasca din beneficiile unor destructivi ? E posibil ca civilizatia sa fie cea care asterne intelegerea si pacea? Cum egalizezi nivelul de civilizatie daca sentimentul distrugerii persista nefiind reglat de nimic?. Ce faci pana se vor actualiza, adapta, religiile, treaba de decenii, poate?

 

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu Raspunsul scurt este "Evolutia spirituala pare sa fie aproape perpendiculara atat pe cea tehnologica cat si pe cea social-statala". Restul sunt comentarii, si desigur primul comentariu este ca fixatia pe o falsa asociatie intre religie si inimicitii colective este cea mai simpla scuza pentru a nu privi mai atent asociatia intre marxism si alte mai recente doctrine-cult de tip ateu, si cele mai mari crime din istoria umanitatii. Minciuna crede ca se instaleaza prin repetitie. Fiul lui Ion, numit Tudor ca buicul, a studiat teologie ... cumva inteligenta merge impotriva dogmei.

Niciun comentariu: