luni, 5 februarie 2018

COLUMBO NU ȘTIE CE-I AIA STAT DE DREPT

COLUMBO NU ȘTIE CE-I AIA STAT DE DREPT
Deoarece era sfârșit de săptămână, așadar aveam o „fereastră” de timp liber, m-am gândit să nu-l risipesc, ci să mă documentez asupra statului de drept de pe alte meleaguri, cu democrații consacrate. Așa că am ales un episod antediluvian din COLUMBO, pentru a studia în paralel cum este la ei față de cum este la noi.
Iată ce-am văzut și ce concluzii am tras:
1.Un domn criminal ( deoarece, trebuie să spun pentru cei mai tineri și care nu știu, toți criminalii din serialul COLUMBO sunt domni rafinați și foarte inteligenți sau doamne rasate, îmbrăcate trăsnet și cu mintea brici), incomodat de tenacitatea agasantă a aparent zăpăcitului locotenent de poliție, roagă un prieten să-l ajute . Prietenul spune ”nici o grijă, am cunoștințe printre superiorii lui , consideră problema ca și rezolvată”. Hait! trafic de influență, până seara bonomul amic este reținut de DNA , iar a doua zi primește sigur arest preventiv de la ONORATA INSTANȚĂ. Dacă a apucat să vorbească și cu superiorii lui Columbo, îi umflă pe toți. Fără 4-5 ani de închisoare nu scapă.
2.Dacă nu-i umflă și s-a hazardat superiorul să-l scoată din ”caz” pe Columbo, e abuz în serviciu ; 5-6 ani lejer , dacă mai coroborăm și cu alte fapte, hai că ajungem și la 7-8 ani . Dacă mai e și grup infracțional (amicul cel de treabă, amanta lui care-i verișoara superiorului direct și superiorul superiorului direct, cel care a luat decizia finală ) ”batem” la 10 ani.
3.Oricum , amicul criminalului, dar care habar n-are că ăla-i criminal, ci îl crede un om de treabă hărțuit de un locotenent sâcâitor ca o durere de măsea, măcar pentru ”complicitate morală la abuz în serviciu ” tot va fi reținut deîndată de DNA, mai ales că, din fericire, nu are nici o imunitate , deci nu poate fi obstrucționat mersul justiției printr-un vot în Senat (deoarece și la ei se numește tot Senat) și n-o să se supere iar bosumflatul președinte Iohannis, pe pagina lui Facebook, că „penalii...”
4.Columbo, mai spre sfârșitul episodului, îl presează pe domnul criminal , spunându-i că o terță persoană ( doamnă) știe despre el niște lucruri pe care le-ar putea face cunoscute publicului, și va fi vai și-amar de reputația criminalului. Dacă domnul criminal are tehnică de ascultare la purtător, sigur-sigur îl ridică pe Columbo, de pe stradă, pentru șantaj . Cel puțin 4 ani și recuperarea prejudiciului, prin punerea în vânzare a garsonierei familiei Columbo, c-așa a găsit scris pe bilețel Camelia Bogdan,de la Curtea de Apel, îmbujorată de emoție și îmbrăcată cu o rochie foarte șic și deloc scumpă.
5.EPILOG: până seara , o arestează și pe consoarta locotenentului Columbo, deoarece este ”soția soțului ei” și imposibil să nu știe de acțiunea infracțională a inculpatului. Doar nevestele –nu-i așa?- știu întotdeauna mai mult decât declară, a se vedea cazul Marina Popovici din dosarul „TROFEUL CALITĂȚII” , care exact cu motivația asta a făcut mai mulți ani de pușcărie, nevinovată...
Comments
Prospectiv A-z
Prospectiv A-z .
DNA, moartea filmului?! Sau d'aia n-avem filme c'avem DNA si inregistrarile sunt proba la dosar.
 
 
Luminita Arhire
Luminita Arhire Vă dați seama că peste ani filmele cu procurori DNA vor fi cum au fost filmele cu securiști odioși imediat după 1990... cred că și Oana Pellea a jucat într-unul... cred că Stere Gulea era regizorul. Cred că m-am plictisit de moarte.
 
 
Prospectiv A-z .
Eu credeam ca o sa va referiti la alea ale lui Sergiu Nicolaescu; e drept, nici nu le-am prea apucat p'astea 'dupa'.


Cum scriam recent aici, schimbare in Romania va reflecta schimbare geopolitica, actualii stapani vor fi schimbati cu altii si toata porcaria se ia dela capat.
 
 
Luminita Arhire
Luminita Arhire Prospectiv A-z Cât mai avem resurse de umor, nu e totul pierdut... dar vedeți, despre ăștia care vin după noi se spune că sunt „tineri, frumoși și liberi”... dar VESELI, nu... Toți sunt încruntați și cu pumnii strânși, pătrunși de MISIUNE... toți sunt serioși... Nimic nu mi se pare mai imbecil și mai trist decât „cine nu sare/ nu vrea schimbare”...
 
 
Prospectiv A-z .
Cei care vin dupa nu-s de departe cei care sar de #rezist in sus. Problema este mai ales daca restul nu inteleg ca nu e bine sa-i lase p'astia sa vorbeasca pentru toata societatea...


Poate ca oamenii cumsecade ar trebui sa inteleaga 2 aspecte ale democratiei romanesti:
1) Democratia a fost viciata pe fata, cel putin din 2012 incoace;
2) Cand opui unui *vot majoritar* si tacut o minoritate hiper-nervoasa si amplificata, nu-i intotdeauna clar cine stabileste agenda.

Eu unul incep a reparcurge istoria romaneasca postbelica, pe care o credeam traita si de aceea stiuta, cu alti ochi, prin perspectiva *schimonosirilor necesare* pentru a disloca hidra instalata acum.
 
 
Alexandru Stanescu
Alexandru Stanescu Bietu' Colombo ! Tristă soartă .

Niciun comentariu: