luni, 5 februarie 2018

ADULTS IN THE ROOM

Daca dorim noi si altii interesati o solutie urgenta de apel la trezire in scopul reinoirii democratiei europene, se pare ca ultima carte a lui Varoufakis este exact ce avem nevoie
ADULTS IN THE ROOM
Yannis Varoufakis
Comments
PAz
O carte revelatoare pentru starea lumii noastre, scrisa dintr-o perspectiva pe care ar fi bine s-o adopte mai multi politicieni/tehnocrati carora li s-a cerut la un moment dat sa faca o porcarie contra natiei lor si impotriva celor mai bune idei in raport cu situatia momentului.

Pentru moment, doua idei:

1) Varoufakis descrie chiar la inceputul cartii momentul in care Larry Summers l-a intrebat daca vrea sa fie insider, cu conditia renuntarii la idei contrare *intelepciunii de sistem* exprimate in public, sau daca vrea sa fie outsider, pozitie din care mass media de sistem il ataca si pierde chiar si sansa teoretica de a schimba sistemul.

2) Mai departe, Varoufakis afirma ca nu ar exista o conspiratie a celor din sistem impotriva restului lumii, cat un sistem extrem de complicat, cu o logica proprie, in care poti fi decat un functionar, indiferent de nivelul dela care operezi.

Referitor la prima idee, ma intreb unde sunt outsider-ii romani, fosti insider-i, care sa explice romanilor ce si cum. De ce nu li se aud vocile?

A doua idee ar trebui sa ne dea de gandit din mai multe puncte de vedere. Ce sens mai are sa subscriem la un asemenea sistem si/sau la toate sub-sistemele constitutive? Sa ne amintim in sensul acesta si recenta postare a romancei care-si dorea partid unic...

De citit si comentariile altora pana jungeti sa cititi si sa comentati si dvs insiva cartea lui YV:
https://www.amazon.com/Adults.../dp/0374101000/ref=sr_1_1...
Dinica Roman
Dinica Roman https://jacobinmag.com/.../yanis-varoufakis-syriza-greece...

"His publisher tells us “In this fearless account, Varoufakis reveals all.” This is not true. Rather, he constructs a narrative that selects some facts and omits others in a way that is blatantly self-justifying and distorts the history of this conjuncture."
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Dinica Roman @ Domnul Dinica - ajuns la fraza "However, Varoufakis’s book conceals as much as it reveals. Most importantly, it does not clearly conceptualize the sociohistorical forces at play, both because of an overbearing egocentrism and a lack of s...
Dinica Roman
Dinica Roman Audiatur et altera pars!

But more glaring an omission is his failure to account for his actions in the days of July 2015, when he was no longer finance minister but still a Syriza MP. On July 15, when the first crucial vote on the troika-dictated meas
ures was taken, Varoufakis absented himself from parliament and retreated to his villa on the island of Aegina. When the next vote was taken a week later, a bill of 977 pages of oppressive measures, he voted yes. In August, on the ultimate vote on the memorandum, he finally voted no, recalling:

"we received more than a thousand pages – which read as if translated from troika-English into Greek by something like Google Translate … The full horror was evident from its first page, in which the Greek authorities committed to agree to everything the creditors demanded, with no reciprocal commitment from the troika to agree on anything in return – a pledge of utter subservience."
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Dinica Roman @ Din cate tin minte, Varoufakis are o naratiune destul de coerenta a finalului misiunii sale: Pregatise o replica la atacul troicii, un fel de hair cut, era vorba de 30 de miliarde, suma mai mult simbolica la acele dimensiuni (!). Si afla ca niste membrii din conducerea Siirza (nu spune daca Tsipras insusi!) au dat garantii lui Schäubele ca asa ceva nu se va intampla. El a renuntat de indata ce a inteles ca singurul lui plan de opozitie fusese tradat.

Asta este versiunea lui si ar cam raspunde la ce spune "altera pars", am auzit-o cred ca si intr-un dialog cu Chomski. Acum nu trebuie sa fie acceptata, dar mi se pare fair sa fie mentionata in context.
 
 
 
Dinica Roman
Dinica Roman Domnule Mihailescu, azi am decis sa explorez sugestiile youtube care-l includeau pe Varoufakis. Mai ales cele care purtau samburi pentru actiuni viitoare defensive in fata atacului capitalului in Romania le-am redat. Cred ca odata cu anuntarea turnului pisa al datoriilor pe aparare ce le previzioneaza Romania, niste oameni ar trebui sa fie cu mult mai atenti la panta falimentului de tara care se prefigureaza. Pana acum cateva zile nu stiam exact ca datoriile Greciei proveneau in cea mai mare masura din credite date de industriile de aparare franco-germane...
 
 
 
Preda Mihailescu
Preda Mihailescu Dinica Roman @ "Pana acum cateva zile nu stiam exact ca datoriile Greciei proveneau in cea mai mare masura din credite date de industriile de aparare franco-germane..." - Da, chiar si falsa minciuna cand au fost primiti in Euro, tot cu armamentul a avut de-a face. Ei aveau corect 2.9% PIB datorie, dar aveau o comanda de tancuri de 15 miliarde, care dupa legea EU avea sa intre in contabilitate la livrare! Deci totul ok - dar s-a schimbat guvernul, au venit socialistii, si cand au intrat tancurile (:-) ! ) socialistii nedorind sa apara cu deficit marit, au antedata bilantul de plata. Cu scop politic intern.

Cand s-a pornit scandalul acest fapt a fost uitat sau trecut sub tacere! Ma intreb acum daca nu au fost chiar niste Greci streamlined care au dat sugestiile cum se poate face.

Alt moment impresionant a fost scurt dupa ce incepuse taraboiul - Grecia inca nu avea mai mult de 50 miliarde datorii - cum se poate!? - Westerwelle face o vizita oficiala, sa promita ajutoare. Si de fapt sa asigure banii cu care Grecia sa plateasca o alta datorie tot pe armament, de data asta helicoptere, tot fata de Germania. Supravegherea puzderiilor de insule, in contextul in care Turcii din cand in cand mai incearca sa puna piciorul pe una dni numeroasele nelocuite, este costisitor. Ca sa nu mai vorbim de legendele (?) care spun ca Egeea este plina de petrol.
 
 
Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Sunt interese mari probabil ca Varoufakis sa nu aibe audienta si influenta majora. Personal nu mi-l inchipui avand un comportament narcisic si nici ca ar conta infatisarea, hainele si motocicleta sa. Conteaza ca s-a opus vanzarii Greciei in continuare, ca a cautat solutii pro poporul grec. E drept ca intrebarea " vrei sa fii inside sau outside" e deosebit de dificila, dar orice argument pentru o optiune sau alta sunt sigura ca-l explica. Cred ca e mai important sa citesti cartea si sa-ti faci singur/a o parere. (desi nici eu nu ma prea incumet pe caldura asta sa incep o carte de peste 500 pagini...) :-)
 
 
PAz:
Sa nu ne facem chip cioplit!


Varoufakis conduce inca din fatza, desi te gandesti poate ca sistemul lucreaza la demolarea lui chiar si prin cei care ar trebui sa-i fie alaturi.
 
Prospectiv A-z .
Nu credeam ca voi reveni, dar iata inca o voce critica la adresa celei mai recente carti a lui YV:
...
 
 
Prospectiv A-z .
Tot acolo e si un link la schita planului 'butonul nuclear' de a trage presul de sub sandramaua finantelor EUropene: https://www.yanisvaroufakis.eu/.../an-emergency-program.../
Manage
yanisvaroufakis.eu
 
 
Prospectiv A-z .
Noi l-am tot discutat pe Varoufakis aici asa ca adaug la conversatia aceasta un link catre o serie de articole ale lui Eric Toussaint in care ni se prezinta si o alta fateta a sus-numitului. Observati va rog ca se poate selecta limba in care doriti
afisate textele (engleza, franceza, germana, italiana etc.).

Din cel mai recent text, preiau un paragraf care arata cum Varoufakis s-ar fi opus unei comisii care sa ia datoriile la puricat...

In his narrative of the events of 2011, Varoufakis never once mentions the citizen debt audit initiative, in which he refused to participate.

The CADTM’s views regarding the necessity of an audit of the debt began to be recognised in Greece starting from 2010. Several interviews were published in the Greek press. For example, the Greek magazine Epikaira published a long interview of myself, for the CADTM, and Leonidas Vatikiotis, |3| a journalist and far-Left activist. There I explained the causes behind the explosion of public debt and how the Ecuadorian experience could be a source of inspiration for Greece in terms of an audit commission and the suspension of debt payments. To conclude, I was asked “What should Greece do?” and I answered: “An Audit Commission involving prestigious and experienced people should be formed immediately. My advice is clear: Open the books of account! (…) Proceed in the utmost transparency and in the presence of trade unions and citizens’ associations and discover which part of the debt is illegal and odious as per the international terminology. Denounce it!”

http://www.cadtm.org/spip.php?page=recherche&lang=en...
Manage



 

Niciun comentariu: