marți, 27 decembrie 2016

Ghettoizarea. Un risc mai mare decat invazia ruseasca

Ghettoizarea. Un risc mai mare decat invazia ruseasca – 14 noiembrie 2016

 

Dinica Roman shared Bogdan Duca's post.

 

Bogdan Duca

November 14 · Bucharest


Ghettoizarea. Un risc mai mare decât invazia rusească

După victoria lui Trump în alegerile din SUA şi consecinţele sale regionale (rezultatele din alegerile din Bulgaria şi Republica Moldova), nu am putut să nu remarc un fenomen deosebit de îngrijorător în dezbaterea publică manipulată de mass-media mainstream din România.
Este vorba de inventarea unui mit; acela al insularităţii României, iată, înconjurată de state care, "trădând" idealurile euro-atlantismului, se orientează tot mai pronunţat spre Rusia.
România începe să fie "vândută" mediatic românilor ca fiind o oază de democraţie şi de libertate, într-o mare musai "roşie", neobolşevică, totalitară. De asemenea ni se sugerează că toţi (cehi, slovaci, maghiari, sârbi, bulgari, greci, turci, români basarabeni şi, desigur, americani) greşesc în timp ce România are dreptate.

Acest mit al insulei de democraţie şi de libertate este o formă perversă de extremism, care acoperă de fapt auto-izolarea şi ghettoizarea statului român şi societăţii româneşti.
Am mai fost pe acolo: anii cei mai stupizi din secolul XX, "iepoca de aur" a lui Ceauşescu, i-am petrecut într-un astfel de ghetto în care ni se susura ideea că nimeni în lume nu e mai democrat, mai liber, mai socialist, decât poporul închis între graniţele frumoasei noastre ţări..
Acelaşi scenariu ni se susură şi acum: spre deosebire de România euro-atlantică, democratică, liberă, restul sunt sau tind să devină victimele Răului absolut care este identificat cu un duşman ce face parte deja din mitologia politică a poporului român: Rusia. La care se pot adăuga, pentru accentuarea dramatismului, ameninţarea maghiară, a "bulgăroilor cu ceafă groasă" (doar aşa le spunea poetul nostru naţional), a "grecoteilor cu nas subţire" şi al turcilor ("lihtele păgâne").

Desigur, nimeni nu poate demonstra că România ar fi "mai" democratică decât Bulgaria, Serbia sau Ungaria, sau că economia noastră ar fi mai "viabilă" decât cea a Ungariei, Slovaciei, Cehiei sau Austriei (care va avea şi ea în curând un preşedinte naţionalist, conservator, "populist").
Ba din contră, o ţară în care preşedintele, secondat de ministrul de justiţie, acuză de extremism şi spune explicit că se va împotrivi unui demers constituţional, iniţiat de 17 procente din populaţia ţării, este o ţară cu ceva (dar serioase) carenţe de democraţie şi de libertate. O ţară în care avem o cenzură ideologică (CNA, CNCD, Institutul Wiesel), în care suspiciunile "rezonabile" ale procurorilor sunt suficiente pentru privarea de libertate a unor cetăţeni, iar serviciile secrete sunt, practic, atotputernice, nu poate fi considerată "land of the free" decât prin comparaţie cu China sau Coreea de Nord, categoric nu cu Bulgaria, Ungaria, Cehia sau Slovacia....

Evident, ghettoizarea nu va face decât să agraveze inevitabilul: România este o ţară ce nu poate fi ignorată, într-o regiune care trece prin schimbări geopolitice majore..
O presă, o intelectualitate şi o "societate civilă" care sugerează, sau îndeamnă direct la ghettoizare şi lipsă de respect faţă de opţiunile democratice ale popoarelor vecine, comite un rău greu cuantificabil prezentului şi viitorului acestei ţări.

Acum, mai mult ca oricând, România trebuie să deschidă dialogul sincer, pragmatic şi motivat de interesul naţional (care este libertatea şi prosperitatea cetăţenilor României) cu toţi vecinii şi toţi factorii de influenţă geopolitică din zonă.
România trebuie să devină un actor suveran şi raţional în UE şi în NATO, un bun vecin şi un partener onest de dialog şi de afaceri. 
O societate civilă responsabilă, o intelectualitate responsabilă, o presă responsabilă, trebuie, mai mult ca oricând, să încurajeze guvernul (oricare ar fi acesta) la o politică externă raţională şi prietenoasă. 
Da. Politica externă de până acum a dat faliment. Trebuie să o înlocuim cu o alta rezonabilă, care, foarte important, va lucra cu mai multe scenarii şi nu va mai miza soarta României pe o singură carte.

Da. Ghettoizarea României, sugerată iresponsabil zilele acestea poate fi un rău mai mare pentru ţară decât un război.

 

 

Ghettoizarea. Un risc mai real şi mare decât invazia rusească

După victoria lui Trump în alegerile din SUA şi consecinţele sale regionale (rezultatele din alegerile din Bulgaria şi Republica Moldova), nu am putut să nu…

BOGDANDUCA.WORDPRESS.COM

 

Dinica Roman Gavrilescu V. Constantin: Au ieșit Ungaria sau Bulgaria din NATO sau UE și n-am aflat noi? Sau înscris în CSI? Da, Basescu a înghețat relațiile cu Rusia, ceea ce a fost o greșeală. Nici Ungaria nu se pupă -n bot cu rușii, are doar relații economice. Asta pentrucă are ce exporta în Rusia spre deosebire de noi care nu avem. V-aș recomanda dle Duca să vizitați Ungaria, Cehia și Slovacia, să stați de vorbă cu oamenii de rând din țările respective. Ați rămâne surprins de antirusismul lor, ca de fapt și de antiromânismul acelorași popoare. E lăudabilă dorința dvs de a convinge politicienii români să negocieze de la egal la egal cu vecinii. Dar pe vecini cine-i convinge să nu ne considere țigani și să ne trateze că pe egali ai lor. Dvs puneți problema de parcă ei ne-ar invita la tratative și noi nu am vrea. Greșit total. Ei nu vor să stea de vorbă cu țiganii Europei.

Bogdan Duca
 Domnule Gavrilescu V. Constantin: Nu vorbesc în necunoştinţă de cauză. 
România, în ultimii 16 ani, a avut şi are o politică ostilă faţă de vecini. Dispreţuim pe bulgari, am permis bombardarea Serbiei, tratăm Ungaria ca un duşman etern. 
Când guvernul conservator al Ungariei a fost atacat în UE, atacul s-a făcut prin intermediul României- iar asta nu are cum să se uite.

România s-a izolat singură. E un fapt. 
România nu a negociat niciodată cu marile puteri ci a fost servilă de la început, în ciuda intereselor regionale. Este iar un fapt.

România nu este un partener de încredere în regiune, e iar un fapt. Pentru că ştii foarte bine că punctul de vedere al României îl afli mai uşor de la Bruxelles şi Washington.

Gavrilescu V. Constantin: Nu vă supărați, dar cum se traduce in acțiunile politicienilor noștri disprețul față de bulgari, de exemplu.
Ziceți că România nu este un partener de încredere în zonă. Cunoașteți mai multă istorie decât majoritatea dintre cei care comentam pe aici, așa că v-aș ruga să spuneți care stat balcanic este un model de încredere în zonă.

Bogdan Duca: Cât despre rusofobia maghiară sau slovacă- ea nu împiedică relaţii strânse între cele două ţări. 
Nimeni nu spune că în politica externă trebuie să ne iubim. Trebuie doar să găsim punctele comune.


Dinica Roman Gavrilescu V. Constantin Dle Duca am permis bombardarea Serbiei. Da cine nu a permis? A declarat cineva război SUA pentru asta. Dimpotrivă, România a fost una dintre foarte puținele țări europene, care împotriva directivei UE nu a recunoscut Kosovo. Da, aveți dreptate, este bine să ai relații bune cu vecinii. Dar nu-i poți obliga să trateze cu tine când nu ai ce să le oferi. Apoi, relația economică între România și Ungaria este bună, dpdv al Ungariei, care este unul dintre cei mai mari investitori din România și cel mai important din Ardeal. Austria este de asemenea al doilea investitor în România. Dacă noi nu avem capital autohton să investim în țările respective, normal că nu sunt interesați de noi decât ca piața de desfacere și în cel mai bun caz , furnizor de materii prime.


Bogdan Duca Păi când induci tensiuni politice, şi aceste investiţii stau să tremure.
Izolarea politică a României are consecinţe deja vizibile: la summitul de la Bratislava România nu a contat deşi punctele de vedere regionale: maghiaro- bulgar şi al grupului de la VIşegrad au fost parte cheie a dezbaterilor.


Gavrilescu V. Constantin În relațiile cu vecinii am indus noi tensiuni politice? Politicienii noștri au mers să agite spiritele în Ungaria, așa cum vin ei la noi? Puteți da un exemplu de acțiune sau declarație a unui politician român actual care a indus tensiune?


Bogdan Duca Da. Poziţia lui Traian Băsescu şi a PDL de atunci în PPE, în contra lui Viktor Orban şi partidului său, colegi de PPE.

Apoi tot delirul acesta cu iredentismul maghiar- unde fandacsiile câtorva sute de zăpăciţi secui, sunt potenţate de ai noştri, tocmai pentru a tensiona relaţia cu Ungaria, invocând, vezi Doamne, iredentismul maghiar.


Gavrilescu V. Constantin Poziția României față de minoritatea maghiară este considerată și apreciată de organizațiile europene drept una dintre cele mai corecte.
Provocările iredentistilor maghiari nu au reușit, așa cum ar fi dorit ei, să ducă la o reacție violentă din partea românilor. Guralivi și palavragii c a Vadim Tudor nu au fost luați în serios de nimeni.
Apropo, sunt convins că aveți cunoștință despre modul violent în care în multe localități cu populație majoritar maghiară s-au rezolvat problemele cu romii. Romanii nu au procedat niciodată așa.


Dinica Roman Gavrilescu V. Constantin Păi ce ar mai avea de tratat cu noi, cum ne-ar putea trata de la egal la egal vecini ca Ungaria care a cumpărat aproape jumătate din Ardeal, pământ, chiar localități intregi ca Sovata, etc., sau Austria care nu cred că mai are rost să amintim că deține aproape în majoritate sistemul bancar și de asigurări din România, petrolul, pădurile, etc. Ziceați că suntem colonie americană. Greșeală. Suntem colonie austro-ungară. Până la 1918, doar o treime din România, astăzi în totalitate.


Smaranda Dobrescu "un fenomen deosebit de îngrijorător în dezbaterea publică manipulată de mass-media mainstream din România.
Este vorba de inventarea unui mit; acela al insularităţii României, iată, înconjurată de state care, „trădând" idealurile euro-atlantismului, se orientează tot mai pronunţat spre Rusia."

Cu nici 24 ore in urma cine se exprima urmare rezultatului alegerilor din Moldova: "România, tare mă tem că ai rămas singură.."

Adica a ramas o insula, singura, fara prieteni caci nu se grabeste sa faca pasul uniformizarii. .Mare lucru consecventa exprimarii....

 

Preda Mihailescu Cati din ei sunt prosti, ci cati perversi sunt necesari, pentru a fi urmati de niste prosti? Perversi cunoastem cativa, care spun mereu lucrurilor pe dos, in numele romaniei curate sau mai stiu eu cum genetic modificate. Dar de ce se iau atatia dupa perversi?

 

Smaranda Dobrescu In presa, pe FB , in metrou, se discuta despre roseata hartii din estul Europei in al carei centru transpare o culoare diferita si de intindere destul de mare.Lumea e ingrijorata si gata sa accepte ca solutia este o harta monocolora. Este vorba nu de harta zonelor de influenta a rusilor, ci de harta tarilor ai caror presedinti au relatii bune cu Moscova si vor avea probabil si mai departe. Ma intreb daca exceptia pe care o prezinta Romania fata de celelalte 4 tari inconjuratoare nu se poate transforma intr-un atu al acesteia. Investitorii euroatlantici, de exemplu care cauta locuri profitabile de investitii se vor duce in tarile unde nu sunt doriti sau in Romania care abia asteapta capital vestic.?Schimburile economice se vor face cu rosii sau cu exceptia de la rosu? Just a question.

 

Draghi Puterity Se vor face cu cei de unde ies cei mai multi bani. Period.

 

Draghi Puterity https://www.facebook.com/images/emoji.php/v6/f51/1/16/1f603.png:D

https://www.facebook.com/rezistenta/posts/1219471631460432:0

 

Smaranda Dobrescu Daca as credita pe toti membrii retelei FB care detin creioane colorate, as presa si eu si as spune: hai baieti la revolutie! Ce vrem de fapt, cum , cu ce mijloace, cu ce pierderi, unde vrem sa ajungem,? Asta e important! Nimeni nu va refuza solutia optima pentru romani. Deocamdata monocolorul sugereaza o intelegere perfecta in Europa, o armonie si o consensualitate care ne indeparteaza gandul de la conflicte, de la ideologii de la inegalitati, de la excesele neoliberale. In Rusia exista doar oameni ai stangii, nu exista oligarhi, nu mafie, nu interese, nu cenzura, lapte si miere doar . Poate ar trebui sa-mi inchipui ca vestul Europei in totalitate sau macar in majoritate a intrat sub zona de influenta a Rusiei.!! 
Draghi, am criticat si voi mai critica si masurile UE absurde si lipsite de viziune si solidaritate,ma revolta si situatia de protectorat ce ne-o ofera partenerii strategici, dar nu am nicio garantie ca dincolo e mai bine. Ei, cu harta, ce garantii au?

 

Preda Mihailescu Nu inteleg ce reprezinta harta? Ce sunt culorile? Ce inseamna toti la fel in afara de Elvetia, Norvegia si Romania?

 

Smaranda Dobrescu Rosu se doreste a fi zona de influenta ruseasca pe care eu o contest. Ieri era doar o zona mica, urmare a alegerii presedintilor Bulgariei si Moldovei, rusofili. Azi, romanii au extins-o.Maine ma astept sa apara si America de sud.

 

Preda Mihailescu Niste prosti! Banuiesc ca influenta pentru ei este sinonim cu a nu fi nebun ca Hillary si sa il faci vinovat pe Putin de razboiul din Siria (nu este) si de prostiile ei informatice, si cate si mai cate.

 

Smaranda Dobrescu Ma gandesc ca daca Putin si Trump gasesc o cale de intelegere si uita atat de razboiul cald cat si de cel rece, daca rezolva problema Siriei, ne-am putea concentra si pe probleme economice, interne si de UE. Sa nu uitam ca avand o crestere uluitoare de peste 5%, nu suntem capabili nici sa dam 1% la salarii si probabil nici sa completam cei 2% la armata. Intrucat paza buna trece primejdia rea, poate ne concentram atat pe refacerea serviciului militar obligatoriu, cat si pe achizitionarea de armament la prima mana si mai ales ca vom reusi sa refacem industria noastra de aparare distrusa la ideea NATO, ce o gasea inutila ca si in alte tari. Refacerea ei e posibil sa se faca cu ceva fonduri americane, gandesc, caci ar fi in interesul tuturor, sa aibe toate tarile o solutie autonoma de aparare, indiferent daca mai exista vreun bloc militar international sau nu.

 

Mihai Ion Turcu Nu stiu, pentru ca nu sunt informat, ce anume castiga national SUA dintr-un conflct post razbi rece cu Rusia ? Relatiile internationale intre puterile semnificative mondial nu sunt batute in cuie. Deocamdata pare a se putea spera ca domnii Putin si Tramp ar putea avea conveniri practice, punctuale, suficiente pentru un respiro de care toata lumea poate profita.

 

Draghi Puterity Hei, imaginea postata de mine se dorea o ironie la adresa isteriei create pe tema asta in mass-media romaneasca. Scrie doar pe ea "Tari in care nu e citit Dan Tapalaga". https://www.facebook.com/images/emoji.php/v6/f57/1/16/1f609.png;)

Departe de mine ideea ca sub sfera de influenta a Rusiei toate lucrurile ar merge mai bine

 

Mihai Ion Turcu Rusia este un vecin periculos, Este un start mare puternic, cu interese strategice importante care in urmarirea lor trece peste piedici minore, fizice si morale. State ca Romania au nevoie de aliante, garantii, pentru a putea spera ca acest vecin masiiv cu interese strategice (istorice)proprii va treve peste suveranitatea noastra (precara). garantii care n-au functionat de la Imperiul Otoman inclusiv, incoace. Imperiul Otoman,suzeranul Moldovei, obligat sa apere vasalul sau, a cedat Basarabia Rusiei. Romania nu este o tara mica ( in referinta auropeana) poate avea o anume capacitate militara. Tactic si Rusia poate calcula daca in urmarirea unui interes, i-i este convenabil sa procedeze in forta si la ce nivel al acesteia. Rusia are aqrmata de ocupatie in RM (Transnistria), politic iata poate anula pana si vaga tendinta de emancipare aRM de comanda ruseasca.Daca Rusia va ocupa Oblastul Odesa,are granita cu Romania si strategic poate fi interesata de Dobrogea.EU va gesticula si atata tot. Cata vreme in Dobrogea exista o baza militara americana, Rusia va ezita. Avem asadar nevoie de buna diplomatie si de cooperarea SUA. Cred ca o vom avea.

 

Draghi Puterity De ce ar avea o Rusie subpopulata nevoie de noi teritorii? Nu cumva doar pentru a avea zone tampon care sa o apere de agresiuni din afara? Si atunci, ce tratam? Boala sau simptomele?

 

Smaranda Dobrescu Cred ca intram intr-o epoca in care este irelevanta simpatia individuala pentru o putere sau alta. In calitate de locuitori ai zonei tampon, ne intereseaza in cel mai inalt grad buna intelegere si colaborare intre cele doua puteri acum in discutie. Greul il va purta Trump, expus nu la putine pericole.Incetarea razboiului rece va sterge orice semnificatie a culorii tarilor din jurul nostru iar Turcia va deveni si ea mai putin amenintatoare.

 

Mihai Ion Turcu Ce pare ca am putea spera de la Tramp este o abordare pragmatica si la obiect, detasata de clisee manipulatorii.

 

Draghi Puterity Dupa experienta cu Obama, dresat rapid de neoconsi, eu nu ma astept la schimbari fundamentale in politica externa a SUA. 

In opinia mea, treaba cu noul razboi rece impotriva Rusiei (si probabil a Chinei) a inceput inca sub Bush cel mic, cu numirea lui Tenet la shefia CIA (ce-i drept el tinea hatzurile dinainte).

 

Smaranda Dobrescu http://www.corectnews.com/politics/aliatii-ne-sunt-dusmani

Aliatii ne sunt dusmani?

De cateva zile se imprastie pe internet o gogomanie geoplitica sub forma de harta. Este particica noastra de lume, cu o Romanie ca o pata in albastru-cenusiu impresurata de o mare pecingine de un rosu vulgar si sangeros. Explicatia foto: "Romania, inconjurata de tari pro-ruse". Care sunt fioroasele…

CORECTNEWS.COM

 

Preda Mihailescu La fel de adevarat ca si moartea lui s-o roshii.

 

Mihai Ion Turcu Zona noastra, "noile state UE"au probleme cu politicile UE fata de noile state UE si in general. Rusia are politica proprie, incluzand un proiect strategic "Europa-Asia". Toti stim ca daca proiectul UE cade ne vom putea baza pe ce suntem sau ce vom mai fi, ca state, in locul geoplitic in care ne aflam.

Niciun comentariu: