vineri, 30 decembrie 2016

Comparatie cu Suedia

Comparatie cu Suedia – 24 noiembrie 2016


Alexandru Cosmin Codreanu shared a link.

„Anii de muncă sunt influențați de măsura în care găsești locuri de muncă la o vârstă înaintată. Sunt mai mulţi factori care influ­ențează media vârstei profesionale și pot spune că, spre exemplu, românii lucrează mai puțin, dar au șanse mai mici de a se angaja de la o vârstă încolo. Sunt oameni în România care la 60 de ani întâlnesc dificultăți în a se angaja", a spus Sorin Faur, HR coordinator al firmei de audit și consultanță fiscală BDO pentru regiunea Europa de Est și Balcani.

Articolul semnat de Mihaela Pascari și publicat de ZF are meritul de a identifica încă o problemă a pieței forței de muncă din RO: apariția timpurie față de alte state membre UE a oamenilor inutili. Consider afirmația de mai sus a dlui. Faur incompletă; Dificultățile în a găsi locuri de muncă în RO apar mai devreme, respectiv la 40 de ani. Situația este dramatică, cu atât mai mult cu cât la această vârstă oamenii se află angrenați în credite imobiliare pe termen lung.

 

 

România versus Europa: Un român lucrează cu şapte ani mai puţin decât un suedez, dar trăieşte în medie cu opt ani mai puţin | Ziarul Financiar

ZF.RO

Smaranda Dobrescu Eu cred ca exista aceasta legatura intre varsta de pensionare si speranta de viata dar este doar una din componentele care determina o speranta de viata mai mica la noi. La noi nu e inca concludenta aceasta legatura caci in decurs de 27 ani varsta de pensionare a crescut de la 57 la 63 la femei, respectiv de la 60 la 65 la barbati, timp in care speranta de viata la femei a crescut cu 6 ani si la barbati cu aproape 7. Asta spun datele statistice. Adevarul ca varsta reala de pensionare este in continuare foarte mica datorita pensiilor de invaliditate si existentei grupelor de munca. Ea este in realitate in medie de 54 ani.la total pensionari,(cea mai mica din Europa). 
O alta caracteristica este dorinta romanilor de a se pensiona cat mai rapid, spre a salva ce se mai poate salva din sanatatea subrezita pe de o parte si de a scapa de incertitudinea si stressul unui potential somaj. Ideea asta va dainui la noi: o pensie cat de mica e de preferat somajului. Acest aspect se datoreaza economiei, crizelor, privatizarilor, tranzitiei. 
O alta specificitate este insusi sistemul sanitar care nu satisface nevoile varstnicilor. La toate acestea se adauga transportul urban sau interurban, adevarate cosmaruri, orele suplimentare, etc. Cei care doresc sa munceasca peste varsta legala de pensionare-si acum e posibil- sunt in general profesori din invatamantul universitar, consilieri, informaticieni.Comparatia cu Suedia nu e poate cea mai potrivita. Cu Bulgaria, cu Rusia suntem mai aproape ca cifre.

 

Mihai Ion Turcu Avem nevoie de un sistem flexibil si de o solida organizare a resursei pentru plata pensiilor de stat. Este foarte posibil ca oameni varstnici dar sub varsta de pensionare sa ramana someri,fiind si bolnavi, ultimul loc de munca din care au fost concediati fiind la o multinationala, fara a exista contract colectiv. Ce solutie poate avea ? Ajotor de somaj ? Convenabil este sa mori la timp.

 

Smaranda Dobrescu Plata contributiei pentru pensie nu presupune existenta unui contract. Ea se retine automat pe lege, atat partea angajatorului cat si a angajatului. Nu se pune problema ca multinationala sa nu plateasca partea ei sau mai rau, a angajatului prelevata din venitul lui. Asta ar fi retinere la sursa, caz penal. Daca angajatul ramane somer de lunga durata va lua pensia cuvenita (diminuata proportional) la implinirea varstei standard de pensionare.. Intre timp, daca se califica va lua ajutor social. Daca va ramane ministru Dragos Paslaru nu va mai lua ajutor social ca poate are o masina ramasa de pe cand avea salariu, televizor, cateva gaini. Se cheama ca ar prejudicia sistemul de asistenta sociala. Sistemul public de pensii nu are cum sa fie in echilibru caci sunt 4,3 milioane de contribuabili care platesc 25% din salariu si 5,3 milioane de pensionari care primesc 35% din salariul mediu pe economie ca valoare a punctului de pensie. Problema Romaniei este SOMAJUL ascuns, cronic conform caruia doar 45% din maturii de varsta activa au un contract oficial de munca .

 

Alexandru Cosmin Codreanu In lumina celor de mai sus este doar o chestiune de timp pana cand sistemul va intra in colaps.

 

Smaranda Dobrescu In colaps nu intra caci legea bugetului consolidat permite transferuri de la buget (din Impozite) catre sistemul public de pensii, sanatate, somaj) Totul merge pe deficitul bugetului consolidat si pe imprumuturi. Asa fac toate tarile care au raportul intre tineri si varstnici dezavantajos.

 

Alexandru Cosmin Codreanu Intr-o tara care se bazeaza exclusiv pe taxe si fara nicio politica concreta de crestere a natalitatii si cu o emigrare masiva a fortei de munca active nu pare ca vom avea mult timp pana intram in faliment. Sper sa exista argumente impotriva acestui scenariu

Niciun comentariu: