marți, 27 decembrie 2016

Reconcilierea e posibila?

Reconcilierea e posibila? – 16 noiembrie 2016

Prospectiv A-z shared a link.
Observ ca mai nou tot polemistul roman e un cartograf. Obiectul polemicii pare a fi politica externa romaneasca de la caderea Parlamentului Rusiei in fata tancurilor lui Eltin pana la timpul prezent. Ideea principala ar fi ca desi Romania si-a jucat toate cartile pe integrare occidentala, tara e din ce in ce mai izolata in conditiile in care vecinii Romaniei se reorienteaza catre Est conform principiului dominoului.
Sunt multe simplificari si prea putina analiza in gestul polemistului de serviciu, care are totusi meritul de a fi o reactie implicita la obstinatia cu care subiectul polemistului insista ca niciun cost nu e prea mare pentru a-si dovedi occidentalismul. Mai ales cand costul este suportat disproportionat de altii in raport cu beneficiile.
Daca Romania ar fi chiar singura intr-o mare slava, asta ar face-o in sfarsit mai pretioasa in ochii americanilor. Numai ca simplificarea asta exagereaza gradul apropierii celorlalti de Rusia simultan cu departarea de SUA/occident.
Ceea ce nu par a intelege, mai ales avocatii occidentalismului in Romania, este ca occidentul si Rusia nu sunt in mod obisnuit situate in sensurile diferite ale aceleiasi dimensiuni--exceptie facand cazul in care interesele, si in consecinta relatiile, Romaniei au fost reduse doar la dimensiunea personala, respectiv retorica.
Este drept, maniheismul acesta, care a redus totul la alternativele pro-, respectiv anti-, are animatori si in occident/SUA, nu doar in Romania, cu care flasnetele romanesti se fac ca ar fi in treaba/discutie. Aceasta este o butaforie de toata frumusetea care face ca interesele reale ale animatorilor externi si interni sa fie obscurate de barajul discursiv construit pe principii si axiome de dansii ad-hoc inventate.
Revenind, Momentul Trump ar trebui sa dea de gandit elitelor din Romania ca-i cazul sa se puna impreuna si sa conceapa un plan pentru Romania. Abia dupa aceea incepi si te uiti la multele dimensiuni ale acestui plan in vederea satisfacerii lor optimale pe o dimensiune si/sau alta, cu o putere/coalitie si/sau alta.
Desigur, ideea de mai sus necesita la randul ei agregarea unei mase critice a elitei, lucru nemaintamplat in Romania de cand romanii s-au emancipat de sub tutela sovietica. In plus, ai avea nevoie de oameni care pot gandi si actiona multidimensional cu oarece naturalete...
In realitate, semnalele dela Bucuresti sunt foarte anemice in sensul celor de mai sus. Sunt ceva miscari in sensul unor noi partide cu emanciparea nationala la centrul obiectivelor declarate, insa chiar si acestea sunt periodic zguduite de centrifugalitatea unor membri. Imi explic acest fenomen prin faptul ca a devenit foarte ieftin sa-ti cumperi/instalezi oameni in posturi cheie in Romania.
Mai departe, exista posibilitatea unei resetari a relatiei americano-ruse. Desi asta elimina pericolul iminent al razboiului, Romania poate sa cada oriunde intre cele doua/prietenii lor europeni. Gestul lui Johannis, de a trimite odata cu felicitarile pentru victoria lui Trump in alegeri si angajamentul de a ridica cheltuilile militare, n-ar fi chiar natang daca presedintele nu s-ar opune taierii de taxe propusa de PSD. In plus, acest reprezentant in Romania al vorbitorilor de germana din EUropa ar trebui sa treaca impreuna cu reprezentantul francezilor/viitorul prim ministru la ridicarea taxelor si impozitelor aplicate multinationalelor/companiilor straine, odata cu implementarea unui plan de ridicare a salariului minim pe economie in Romania. Abia atunci si-ar merita numele de presedinte/prim-ministru al romanilor! Pana atunci raman doua figuri jalnice care fac figuratie in tragi-comedia neocolonialismului romanesc--de exemplu, vor trebui sa se imprumute in numele poporului pentru a suplimenta cheltuielile pe aparare, fara o crestere corespunzatoare a securitatii nationale, caci si aceasta e o masura multi-dimensionala care include factori precum demografia, infrastructua, educatia, starea de santate etc.--acesti factori, fiind asa de scazuti in Romania, nu mai pot fi doar ai Stangii!
P.S. Citez din Cotidianul:
"Chiar în ziua lansării noii serii a ziarului Cotidianul a avut loc o dezbatere despre reconciliere. Mi-am dat seama cu acest prilej că, din păcate, unii continuă să meargă pe panta confuziei de mai sus. Au fost însă trei opinii care mi-au dat şansă să cred că proiecţia unei reconcilieri poate deveni cîndva o realitate: ale lui Ilie Şerbănescu, Emil Constantinescu şi Andrei Marga!
1) Ilie Şerbănescu a pus punctul pe „i", entuziasmînd auditoriul prin concreteţea tuşelor sale. Astfel, el a subliniat că este imposibilă reconcilierea românilor cu cei care au spoliat ţara în aceşti ani, cu acel establishment internaţional care a impus obedientelor autorităţi de la noi măsurile care au distrus economia românească şi au sărăcit populaţia. „În ce priveşte buzunarul, nu cred că e spaţiu prea mare de reconciliere", spunea Ilie Şerbănescu, după ce a demonstrat că nu a existat niciodată o conciliere atunci cînd s-au dispus măsurile de austeritate continuă din aceste decenii!
2) Emil Constantinescu, fostul preşedinte al României, a atras, de asemenea, atenţia că un plan de reconciliere în societatea noastră nu poate veni decît din partea adevăratei elite intelectuale din România, iar primul pas ar fi identificarea celor care ar putea intra în această categorie. Nevoia unui proiect care să adune laolaltă „energiile pozitive al naţiunii" - iată primul pas pentru a naşte mai întîi o conciliere!
3) Şi Andrei Marga a subliniat că o conciliere în societate nu este posibilă în orice condiţii, dînd argumente livreşti, în absenţa unor studii care să analizeze condiţiile din societatea românească ce ar putea deschide o astfel de perspectivă.
Faptul că acum se discută din nou despre ideea unei reconcilieri nu este rău, dar ar trebui, mai întîi, să vedem ce putem concilia, care sînt subiecţii unei astfel de întreprinderi, apoi să vedem dacă există chestiuni care ar putea fi reconciliate, lucruri care au funcţionat cîndva şi care ar trebui repuse pe tapet. Cît timp, însă, vom confunda noţiunile, ne vom afla în faţa unui haloimăs, a unei utopii despre care vom vorbi şi peste un secol, constatînd mereu eşecul unei idei nobile."


Nu se poate face o Re-conciliere fără o conciliere anterioară

Mihai Ion Turcu Tot ce se vehiculeaza in acest moment in media romaneasca este strident electoral.

Dinica Roman Domnule Mihai Ion Turcu, nu vorbim despre stridente electorale. Vorbim despre realitatea obiectiva pe care duo-ul neoliberal Iohannis-Ciolos o impune Romaniei: http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-21416583...

Din ce sa creasca Romania alocarile pentru Aparare?



Mihai Ion Turcu Dinica Roman @Comentariul meu cred ca este gresit atasat (de mine) ma refeream la initiativa PSD de eliminarea de taxe, ne promulgata de Presedinte, adresata CCR, cu precizarea ca este impotriva eliminarii taxei pentru radio si TV national.

Prospectiv A-z .
Comentariatul Cotidianului:

Moftangiu
+10
Daca in '90 nu au acceptat concilierea, cand aveau de pierdut doar prestigiul si functiile, acum cand au acumulat averi si risca sa ramana si fara ele si fara putere, credeti ca mai sunt sanse de conciliere ?

SASE CASE
+17
Ca exemplu Baso-PNL-ul este o mostra de reconciliere in jurul unui ideal comun al pnl-pdl , hotzia maxima si tzepe pentru fraieri.

Prostu' Satului
+11
Subiectul "reconcilierii", in sine, este foarte interesant. Comentariul autorului asupra subiectului este in relativ corect. Alegerea celor 3 personaje "reprezentative"poate suporta mai multe discutii. 1. Domnul Ilie Serbanescu este o persoana a carui credibilitate si echidiatanta fata de anumite curente interne nu poate pusa la indoiala, de nici o persoana cu bun simt. 2. Domnul Emil Constantinescu, a fost un Presedinte ales "pe cai mari", care a sfarsit lamentabil prin faptul ca "serviciile m-au invins", desi n-a recunoscut niciodata ca a fost in functiune intr-o perioda extrem de favorabila. Frecvent acesta face referire la "adevarata elita intelectuala", in care se considera a fi inclus, fara a fi se recunoscut de persoane sau o entitate competente. 3. Domnul Andrei Marga, o personalitate intectuala a caror decizii a generat frecvent controverse justificate, datorate tocmai de catre lipsa unor analize prealabile privind consecintele. In concluzie: Lansarea in mediul public a unor propuneri de actiuni cu impact important, necesita analize preliminare profunde. In caz contrar putem ajunge in situatia unuia care arunca o piatra si a celorlalti care se straduiesc sa o scoata, de multe ori inutil!

Ctin. @ Prostu' Satului
+1
....tot Prost. In plus, ai zice ca are zece vieti, sa tot faca analize preliminare si studii prealabile pentru necesitati evidente, care nu cer decat determinare, o conceptie(aspectul livresc...nu-i asa) si capacitatea de a pune in practica un proiect. Se poate construi ceva in absenta concilierii. Evident ca NU! Atunci cat sa se mai astepte pana la primii pasi? Nu suntem ultimii in Europa? Cat de jos se mai poate merge? Mai trebuie si muncit pe aici. Dar nu oricum!

Radu Humor
+4
Singura reconciliere posibilă acum, după aceşti 27 de ani de jaf organizat, de manipulare ordinară şi ridicarea minciunii la nivel de politică de stat, poate fi făcută abia la ieşirea din puşcărie a celor vinovaţi de halul în care a fost adusă România ! Nu se poate nici concilia, dar cu atât mai mult reconcilia, călăul cu victima, dar mai ales invers ! !

Cata
+5
nu se poate face reconciliere in Romania cu o calsa politica infecta si un presedinte debil! astia nu sint in stare sa gindeasca decit cum sa fure si sa minta pentru a-si pastra pozitiile. ce exemplu da presedintele care are o decizie definitiva care arata ca a aprticiapt la ilegalitati? cine cu cine sa se reconcilieze, bogatii cu saracii si cei satui cu flaminzii? la noi si bogatii si satuii sint speriati de bombe si nu dau 2 bani pe alta parere decit a lor. de, orgoliul e muuult mai mare decit omenia care, saramna, a plecat in pribegie. ori reconcilierea caracterelor e imposibila. sint foarte putine! doamne fereste, sa nu se creada ca am ceva cu cei avuti. dimpotriva, bravo lor. un lucru sa nu uite insa. sa fie oameni. stiu ca e greu...problema e cu avutii si cu puterea care-s hoti si astia-s 99%! si astia distorsioneaza socialul. concilierea si reconcilierea pleaca de al virful statului si e obligatia presedintelui dupa cum scrie in constitutie. dar, ce noi avem presedinte??? avem un papagal coclit care face pe neamutul sic a rehabar nua re sa fie om! un gainar, hot de case! si uite asa se casca fractura in cadrul societatii...emil constantinescu a tradat Romania. incetati a-l mai ridica in slavi si invita sa vorbeasca!

c.g.
0
In tara asta care este lucrata din exterior de circa 100 de ani pentru a fi faramata, iar poporul roman imprastiat in Lumea asta cam prost facuta ! Nu putem sa fim in stare de acte de iertaciune deoarece rusii dupa 30.dec.1947 au exterminat, asasi-nat, impreuna cu cozi de topor autohtone, ELITELE ROMANESTI si le-au inlocuit cu analfabetii satelor si oraselor, din care actuala clasa politica, in majoritate, isi trage seva ;rusii s-au amestecat in treburile interne ale ROMANIEI in dec'89 iar '' excursi-onistii '' rusi au tras cu abnegatie in romanii sa ii bage in case, iar unii au tupeu sa spuna ca a fost revolutie cand in fapt a fost lovitura de stat, iar criminalii autohtoni sunt in libertate sau la pensie cu valori de pensii nesimtite, ca l-au instalat la Cotroceni pe batranul edecar Ion Iliescu iar Premier, pe dusmanul de neam si tara, Petre Roman ! Trebuie sa subliniem faptul ca atat in 30.Dec.1947, sau dec'89, sau pana in 1.Dec.2018, cand aniversam 1oo de ani de la ctitorirea REGATULUI ROMANIA MARE, data pana la care putem sa fim faramati ca stat national unitar deoarece am fost adusi in starea de NIMENI ECONOMIC de forte externe care atrage un NIMENI POLITIC , ca cei alintati '' colegii americani '', de cineva din Est, nu au avut si probabil nu o sa aiba nimic impotriva faramarii ROMANIEI in cnezate si voievodate ca in feudalismul timpuriu ! Ambasadorul SUA la Bucuresti, mister Hans Klemm, s-a fotografiat in Ardeal cu steagul iredentistilor, secui fara nici o jena, identic si la fel ambasadorul Marii Britanii, mister Paul Brummell, asta dovedeste intentiile dusmanoase ale tarilor lor fata de ROMANIA, care a fost aburita sa fie membra; N.A.T.O., U.E., in Parteneriat Strategic cu SUA, cand in fapt este azi o colonie jefuita in dispret pentru mediu de bogatiile solului si subsolului precum coloniile din Africa si America de Sud ! ROMANIA este pe farasul istoriei datorita dusmanilor ei nu putini care trag sforile sa fie terminata ca tara ! '' Ghinion ... '' !

Smaranda Dobrescu Din comentariul lui Prospectiv Az-remarcabil de altfel- gasesc valoroasa ideea ca cele doua mari puteri nu se afla in directii diametral opuse in asa fel incat daca esti deceptionat de manifestarile uneia din ele , automat sa rezulte ca cealalta prezinta doar non-manifestarile primei. Realitatea ne cam dovedeste lipsa de autenticitate a Romaniei in relatiile externe, fiind prea dese cazurile in care aceste relatii sunt doar discursive iar interesele de tara se dovedesc a fi de fapt interese personale corporatiste sustinute de politic. sau chiar mai rau, interese personale ale elitei.

Mihai Ion Turcu Lipsa de viziune macro si de "virtute" micro....

Alexandru Cosmin Codreanu Prospectiv A-z  Faina intervenție.

Alexandru Cosmin Codreanu Merita aici facuta o observatie. Numarul celor care incep sa ia in calcul (si) o deschidere spre est este in crestere. La fel cu cel al nationalistilor.

Prospectiv A-z .
Vom vedea la si dupa alegeri. La noi, inainte de alegeri, multi viteji s'arata!

Mihai Ion Turcu Grupul Visegrad semnalizeaza ceva stabilimentului UE, implicit ne face un serviciu. Cea mai mare si puternica tara din grup este Polonia....

Niciun comentariu: