miercuri, 28 decembrie 2016

Avem analogii electorale cu Republica Moldova?

Avem analogii electorale cu Republica Moldova? – 4 noiembrie 2016
 
Prospectiv A-z

Nu mai inteleg nimic. Citesc acum cateva zile o analiza care o compara convingator pe Maia Sandu cu Monica Macovei. De atunci incoace, ici si colo, observ ca multi din cei care n-ar fi prietenii Monicai Macovei in peisajul politicii romanesti o sustin totusi pe Maia Sandu. Asta ma face sa intreb: Ce nu-i bun pentru Romania e bun pentru Moldova?

 

 

Vasile Gheorghe De ce ar fi mai bun Dodon? Mai ales că este prorus și vrea federalizarea Moldovei?

 

Prospectiv A-z .
Domnule Vasile Gheorghe, raspundeti cu o intrebare unei intrebari. Nu stiu cu ce ar fi mai bun, sa raspunda cei care voteaza pentru el.

De fapt, eu gandesc la camasa romaneasca a Monicai Macovei si celor ca ea inainte sa gandesc la paltonul moldovenesc de dincolo de Prut.

Nu cumva Vestul vrea romanii NUMAI in genunchi? Nu stiu, ganditi si raspundeti dumneavoastra, va rog.

Revenind la federalizare dorita de Dodon, nu este la randul ei viziunea occidentala despre Romanai una regionalizata? 

Incercand sa aflu mai multe odata cu intrebarea mea initiala, am dat o cautare dupa 'Maia Sandu' pe facebook. O dezbatere electorala intre aceasta si Dodon este printre primele rezultate. Dureaza mai putin de o ora si urmarind-o am observat ca AMANDOI acesti candidati au oligarhi si mari puteri in spate, adica oricare ar castiga, se merge pe satisfacerea agendei altora inaintea celei nationale.

Sa-mi fie permisa o ultima revenire: Noi lamentam coruptia din Romania, iar aceasta ofera motivatie campaniei orientata politic a DNAului. Iata un link la un text al d-lui Adrian Severin, discutat aici acum cativa ani:http://blog.prospectiv.org/.../valoarea-strategica... Poate ne ajuta sa determinam unde a disparut miliardul din bancile moldovenesti, oarecum in simpatie cu modelul disparitiei intreg sectorului financiar romanesc din timpul cedereului. 

P.S. Regionalizarea propusa de Dodon e fireasca, iar acest lucru ar trebui sa fie acceptat in primul rand de unionisti. Altfel, cum si ce credeti ca s-ar uni cu Romania? In conditiile de azi, doar doua judete saracute din centrul tarii stau in gat politicienilor romani de atata timp; cum ar fi cu o Transnistrie plina de rusi?

 

 

Valoarea strategică a corupției în confruntările geo-politice

BLOG.PROSPECTIV.ORG|BY GRUPUL PROSPECTIV

 

Prospectiv A-z .
Textul despre natura coruptiei a fost ocazie sa vad ce scrie dl. Severin despre alegerile moldovenesti:

http://adrianseverin.com/lupta-si-unitatea-dintre-pro-si.../

Doua citate:

1) "Este acesta un eșec al politicii Occidentului european sau euro-atlantic? Câtuși de puțin! Asta a dorit Occidentul. O zonă tampon incapabilă de autoapărare la frontiera sa estică, pe care să o poată domina în voie sau la nevoie să o poată tranzacționa cu Rusia."

si

2) "Avem de a face însă cu un eșec absolut al politicii naționale românești. Nu mai are rost să reamintesc aici concepția privind relația româno-moldavă pe care România ar fi trebuit să o urmeze. M-am referit zadarnic la ea cu alte prilejuri. Acum este prea târziu. Oricum nimeni nu își va asuma vreo răspundere. Fapt este că românii au ratat o altă întâlnire cu istoria."

Lupta și unitatea dintre „pro" și „anti" în alegerile moldave (2) - Adrian Severin

Analiștii bucureșteni ne-au obosit neuronii în ultimele săptămâni explicându-ne doct dialectica relației dintre „pro-european" și „anti-oligarh" în ofertele și opțiunile electorale basarabene. Ni s-a explicat că există candidați „pro-europeni" (adică „anti-ruși", căci a fi pentru Europa înseamnă neg...

ADRIANSEVERIN.COM

 

Vasile Gheorghe Eu nu sunt pentru UE, am si avut mai multe argumente in dialog cu dl Adrian Severin. Unul din argumentele împotriva UE este și regionalizarea, dar și dorita federație europeană. Cred că aici mai degrabă eu vorbesc mai aproape de România și Basarabia. De altfel, la recentul marș al Unirii, argumentele mele corespundeau cu ale moldovenilor de pește Prut, cei câțiva cu care am discutat.

 

Prospectiv A-z .
Domnule Vasile Gheorghe, inainte ca fiecare din noi sa fim pentru/impotriva ceva, eu propun sa prospectam putin pe caile mai putin batatorite ale gandului. Altfel doar cautam portofelul sub felinarul altora.

 

Vasile Gheorghe Ptin urmare, cel care nu e de acord, nu a "prospectat" . Am crezut că v-am explicat pe scurt "prospectarea". Întrerupem discuția. Ce este, stemă sau cap? Imi pare Propagandă rusească. Pravda sau adevăr, tovarășul dușman? Știm, este RAZNA!

 

Vasile Gheorghe Bine ziceți cu portofelul, ați pus ceva bani in el din felinarul altuia. Eu în loc de portofel meu, am sinceritate si iubire de țară.

 

Prospectiv A-z .
"Ptin urmare, cel care nu e de acord, nu a "prospectat" ." Nu domnule, nu-mi faceti procese de intentie! As reformula intepatura asta asa: Cine nu raspunde intrebarilor mai grele n-a prospectat suficient. Restul sunt lozinci.

Daca sunteti patriotul informat si prospectiv, raspundeti va rog intrebarilor!

 

Smaranda Dobrescu Domnule Vasile Gheorghe, as dori sa va dau un exemplu a ce inseamna in acest grup actiunea de a prospectiva: In doua vorbe aceasta are conotatia de a aduce unui subiect in discutie argumente pro si contra intr-o evolutie posibila a acestuia, a sublinia avantaje si dezavantaje, a cumpani si nu neaparat a trage concluzii. Adica facem in problema respectiva cativa pasi inainte spre cunoastere fara sa respingem nicio parere.
In urma cu cateva zile am prezentat parerea mea despre UE la acest moment. Nu este exhaustiva, e pasibila de critici, dar este un punct de vedere prospectiv:
"Am iesit dintr-o dictatura si tot ce o caracterizase consideram a fi fost impropriu dezvoltarii capitalului si a personalitatii umane. Ceea ce oferea prin Constitutie Uniunea Europeana , in principal valorile ce stau la baza constructiei europene mi s-au parut a fi exact ce aveam nevoie dupa anii in care incercasem obligati diferite forme ale lipsei de demnitate umana. 
Asadar, am agreat constient valorile UE cum ar fi libertatea, democratia, demnitatea umana, egalitatea de tratament, statul de drept, respectarea drepturilor omului si a minoritatilor,prevalarea in societate a pluralismului , nediscriminarii, tolerantei, justitiei, solidaritatii si egalitatii dintre femei si barbate. La toate aceste promisiuni se adaugau si libera circulatie a fortei de muinca, a bunurilor si a capitalului, deloc de neglijat. 
Dupa ani de zile cu statut de membru UE am constatat ca destule dintre valori au fost respectate nuantat sau chiar neglijate in vreme ce altele care alcatuiau conceptual de corectitudine politica devenisera o religie de neatins. 
Cel mai adesea m-am intrebat unde este solidaritatea care trebuia sa defineasca "Europa egalilor" De ce Romania a ajuns o piata de desfacere sau Grecia o tara datoare pe zeci de ani, de ce progresul economic s-a manifestat doar in tarile cu fonduri R& D mai mari si cu o economie mai dezvoltata, de ce cotele de export ne-au limitat sansele de a fi prezenti pe pietele europene cu produse traditionale, si ne-au omorat ramuri de activitate, de ce egalitatea de tratament s-a spulberat prin diverse directive printre care Compactul fiscal care ne-a limitat deficitul bugetar, si investitiile.? Au existat cazuri in care UE a tacut cand parlamentari au cerut amprentarea romanilor, etc. 
In momentul de fata in masura in care valorile ar fi respectate si nevoile noastre majoritare s-ar auzi in CE sau in PE facandu-se apel la programele alegerilor nationale europarlamentare acceptate de populatie si indeplinite in cadrul suveranitatii nationale, sau am avea posibilitatea sa renegociem unele din dispozitiile Tratatului nu as avea nimic impotriva uniunii monetare sau chiar a uniunii larg integrate. In caz contrar, ipoteza unei solutii in afara UE poate fi luata in considerare."

 

Vasile Gheorghe Prezentarea dvs este sinceră, pe cealaltă am suspectat -o de propagandă rusească . Nu sunt documentat, ca dvs, dar m-am exprimat coerent si am prezentat argumente după realitatea post UE. Dar mai sus vorbeam despre alegerile din Basarabia. Am discutat la Marșul Unirii cu câteva persoane din Chişinău. E adevărat, nu prospectam, dar dialogam, aflam cum văd ei situația și ce vor. Nu stiu de ce îmi vorbiți desore ieșirea din dictatură, de parcă nu am dialogat. Oricum, pe vremea dictaturii am protestat și am fost luat de miliție de careva ori.

 

Smaranda Dobrescu Iesirea din dictatura mi-a folosit drept argument pentru a justifica dorinta generala de dupa revolutie de a ne alinia statelor europene cu valorile surazatoare si tentante de la acea vreme.

 

Prospectiv A-z .
"pe cealaltă am suspectat -o de propagandă rusească" Domnule Gheorghe, soarta face ca nu-mi pasa de genul acesta de etichete care paralizeaza discutia intre romani si, de cand cu candidatura lui Trump, chiar si intre americani. 

Dodon este omul rusilor. Atat lucru mi-e clar si mie. Sunteti multumit?

Intrebarile raman totusi: Cu o Maia Sandu, ce va face sa credeti ca 
1) Moldova nu va esua, cum s-a intamplat si cu Romania compactului EUropean, 
sau ca 
2) Moldova si Romania se vor uni cum va doriti (desi tot n-ati raspuns ce ati face cu masivele minoritati neromanesti din Moldova)?

Dati-mi voi sa raman nelamurit despre problemele de mai sus si sa observ ca exista romani dincoace de Prut care inteleg ca prioritatile ar trebui sa fie altele--in sensul asta, observati si recenta postare a d-lui Bochis Borşanu Alexandru Silviu, la care raspundeti la fel ca la intrebarile mele https://www.facebook.com/.../permalink/1269814756415436/

 

Preda Mihailescu Prrospectiv A-z  @ Iata un om care s-ar putea sa inteleaga cate ceva din riscurile de amandoua partile http://agora.md/.../anatol-Salaru-dorinta-lui-igor-dodon.... Cat timp va rezista.

 

Alexandru Cosmin Codreanu Vasile Gheorghe, uneori am mai putina rabdare si tact decat prospectivii de pe acest grup. Alteori par a avea o memorie mai buna decat ei, suficienta pentru a-mi aminti ca aceat grup a fost dizolvat de "oameni de bine". De asta va intreb, cand acuzati pe unii dintre noi ca suntem oamenii rusilor sunteti pregatit de acuza ca sunteti omul americanilor? Sau asta in acceptiunea dumneavoastra este o lauda?


Dinica Roman  https://www.facebook.com/HistoryInPictures/photos/a.1417075835221721.1073741827.1417074428555195/1774396632822971/?type=3

 

History In PicturesLike Page

October 24 · 

West Germans stare down the East after a young woman made it across the line.

^^ Be sure to like our page for more awesome history! ^^

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/vasile.ernu/posts/10154238272664825

 

Vasile Ernu

October 31 · 

E parastas nu e botez: Cîteva notițe despre alegerile din Basarabia 
____

Am adormit mai devreme. M-am trezit că avem turul 2. Am tras cu ochiul și o să spun cîteva gînduri.

Lupu a zis că o ajută pe Sandu și l-a ajutat pe Dodon. La el s-au dus grosul voturilor lui.

Că nu a ajuns Dodon președinte din turul 1 trebuie să-i mulțumim lui Usatîi, altfel cîștiga Dodon deodată! Ciubașenko a blocat intrarea lui Dodon din primul tur.

Leanca nu contează. E cadavru politic sau va intra in circuitul de întreținuți de prin ambasade.

Ironia alegerilor. Unire? Dodon a luat mai multe voturi la București decăt unionistul Ghimpu. Unioniștii au tras doar 2 %? Igor Dodon - 53, Mihai Ghimpu – 51 de voturi la București. MAE, SIE, SRI & co: Noapte bună. Păi cînd ai consilieri specialiști în "găini care fată" de unde vrei mai mult? Repet: statul Român "investește" în niște "impotenți &aventurieri" poilitici. Vai de capul nostru. Cam asta este rezultatul investițiilor financiare și geostrategice ale României în RM. La Cotroceni sau Palatul Victoriei cineva mai gîndește? Nu, băieții sînt ocupați cu număratul banilor.... De "ziaruștii și experții" mercenari români care au împînzit RM nu mai zic nimic.

Geostrategic: România este perdantul nr. 1 al alegerilor de la Chișinău.

Scorul Maiei Sandu este foarte bun. Să nu uităm că ea este încă asociată într-o mare parte cu cei care au halit miliardul și cu o reformă a educației tare dubioasă. Deci mobilizarea a funcționat. Să ne trăiască și ambasadele partenerilor strategici. În turul 2 are mari șanse să răstoarne situația.

Vinovați? Pentru elita de la Chișinău (politică, jurnaliști &intelectuali &clasă de mijloc) vinovați sînt bătrînii pentru că votează "nu cu cine trebuie" și tinerii pentru că "nu au ieșit la vot". În realitate, cred eu, s-a ieșit la vot mult mai mult decît mă așteptam. După dezastrul guvernării "proeuropene" care se reduce la "jaful miliardului" și din care au făcut parte cam toți candidații direct sau indirect e surprinzător că oamenii mai speră în ceva. Iar această elită de "centru Chișinăului" care ciugulește din mîna puterii și este mult mai interesată de "festivalul levănțicii" decît de situația cetățenilor ar trebui să caute vinovatul prin centru orașului nu prin satele și orășelele pustiite mai ceva ca după război.

Și probabil că Plahotniuc a dat mîna cu "partenerul strategic" așa că totul e ok. Vom avea Maia Sandu. Nici unei dintre baricade nu le recomand să pregătească șampania. Mai bine lumînările că sînt mai "adecvate". Situația din Basarabia este de parastas nu de botez.

Prospectiv A-z .
https://youtu.be/ACf5ZYxPqes


 

 

Pet Shop Boys - Go West. (High Definition Video)

YOUTUBE.COM

 

Dinica Roman pe refrenul asta se golea Romania de capete!

 

Smaranda Dobrescu Dinica Roman , taiati w si refaceti traseul invers! https://www.facebook.com/images/emoji.php/v6/f4c/1/16/1f642.png:-)

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10207967014359024

 

Bogdan Duca

November 10 · Bucharest · 

Alegerile din Republica Moldova sunt reeditarea alegerilor din SUA, la scară românească, de după făcutul vinului.

Avem un Trump- pe domnul Dodon, o parodie de conservatorism, cercuri de interese complicate dar şi cu destul simţ al realităţii. omul ştie că Republica Moldova nu va intra nici în UE, nici în NATO, nici nu va putea să se unească cu România. Or conştientizarea realităţii e un bun început, tot timpul...

Avem şi o doamnă Clinton- pe doamna Maia Sandu, un sifon sexy în care s-a băgat sub presiune multă ideologie progresist-neoliberală şi care împrăştie iluzii nerealizabile pentru basarabeni: aderarea la UE, la NATO sau chiar unirea cu România...

Ce vor alege cetăţenii din Republica Moldova?

 

Dinica Roman https://www.facebook.com/bogdan.alex.duca/posts/10207968035944563

 

Bogdan Duca

November 10 · Bucharest · 

Urmăresc online dezbaterea dintre Maia Sandu şi Igor Dodon. E foarte interesantă şi destul de convingătoare: Maia Sandu este o non-opţiune.
E ceva mai rău decât Klaus Iohannis- pentru că, spre deosebire de Iohannis, vorbeşte strident. 
Şi probabil de aceea va fi votată şi făcută preşedinte- ca să aibă şi Trump o problemă suplimentară pe agenda relaţiilor americano- ruse https://www.facebook.com/images/emoji.php/v6/f4c/1/16/1f642.png:).

E la ea inocenţa din discursul politic de la noi de acum câţiva ani: când spune "Occident" se umezeşte, când pomeneşte pe "Anghela Merchiel", pare că este lovită de săgeata lui Cupidon....
Mai ţineţi minte că aşa era şi la noi, când politicieni aveau orgasme declarative doar dacă aveau şansa de a se da în poză cu vreun Barosso, Merkel sau Berlusconi....

 

Bucur Maria Bine punctat..!

 

Prospectiv A-z https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1437360396278927...

 

Prospectiv A-z https://www.facebook.com/alexandru.racu.7/posts/10154840142401614

 

Mihai Ion Turcu Steaua Doamnei Macovei a apus.

 

Dinica Roman http://www.dw.com/.../o-vizit%C4%83-important.../a-35990893

 

 

O vizită "importantă" | România | DW.COM | 07.10.2016

DW.COM|BY DEUTSCHE WELLE (WWW.DW.COM)

 

Preda Mihailescu Doamna Mogherini nu poate fi decat foarte inteligenta. Cat despre "legitimitate" - lor le-au trebuit 80 de ani pentru a intelege ca interesul Austriecilor pentru o ciosvarta de vale de munte, luata cu adevarat pe nedrept de Italia, este legitim. Deci - ce vorbeste?

Niciun comentariu: