miercuri, 28 decembrie 2016

Vaccinarea romanilor la consumerism

Vaccinarea romanilor la consumerism – 21 noiembrie 2016


Dinica Roman shared Gheorghe Piperea's post.

Vaccinarea romanilor la consumersim

Bravo Gheorghe Piperea, bravo inclusiv pentru ortografiere! Daca fudulia cumparatorilor pe credit ar durea pe moment, lumea nu s-ar mai duce naibii ca acum!

 

Gheorghe Piperea

November 20

Sunt ultra-saturat de reclamele la black friday*. Dupa reclamele de peste vara care anuntau, senin, ca la noi e vineri negru si vara si tine cate trei luni, acum ni se anunta o vineri neagra de fro 2 saptamani, pana la sanxgiving, cand incep cuvenitele reclame de Xmas. Creatorii din advertaizing nu numai ca debordeaza de imaginatie (unu', la radio, zice ca incepand de luni o sa fie cel mai tare blacfraidai ever...), dar se mai si copiaza intre ei ca niste intelegenti ce se afla. 
Cert este ca rumanu' cumpara lucruri de care nu are nevoie cu bani pe care nu ii au, doar pentru ca nush-ce vedeta le spune sa cumpere. 
Ne trezim si noi un pic?

*Cristian Dogaru, unul dintre ziaristii care scriu la coldniuz a numit aceasta "sarbatoare" black fraier-day. Pe buna dreptate.

 

Prospectiv A-z  .
Dl. Gheorghe Piperea ofera cu mijloacele sale antidot la un simptom-doua din cele descrise aici:https://www.facebook.com/groups/AtelierGP/permalink/1284924468237798/

 

Prospectiv A-z  to Atelier *Grupul Prospectiv*

November 21 · 

Pentru omul relativ informat de mai oriunde, care musai ii pasa de Romania, este exasperant sa vada ce greu se urneste trenul ideilor pe romaneste. Asta in conditiile in care romanul e ca pastravul de munte, agil in a-si schimba directia dupa cum simte momentul.

Intr-adevar, sunt ani buni deja, cel putin din 2008, de cand ideile neoliberale isi pierd din greutate, dar asta nu se simte in Romania, mai cu seama cand mai toate partidele politic, inclusiv cel nominal de Stanga, aglomereaza spatiul discursiv cu dreptaciuni.

Mai mult, desi exista o bogata literatura anti-coloniala in lume, care precede cu decenii inclusiv colapsul sistemului sovietic, nu vad niciun racord la aceasta, ca si cum romanii ar vrea sa redescopere roata pornind iterativ dela buturuga. Trebuie sa intelegem ca mai toate miscarile de emancipare de dupa RMII s-au intamplat pe scheletul gandirii anti-coloniale--in Romania pre-1990, se vorbea de anti/colonialism, dar fiind cu neocolonii sovieti in ceafa, romanii doar tranzactionau in lozinci.

Cu ce preocupa manuitorii spatiului public mintile romanilor? Cu proiectarea cacarezelor mediatice cu prastia, dela unul la altul. Ce a facut unul, ce a facut altul si tot asa. Romanii cred ca-s in miezul problemei dar nu inteleg ca-s asmutiti pe framiturile care cad unora si altora in timp ce marile tunuri se dau multinationale si actori grei de peste mari si tari. Desi PSDul ar face bine sa-si verifice candidatii impotriva viitoarelor acuzatii de ciordeala, ar trebui sa intelegem ca de mai bine de 10 ani, Dreapta jefuieste Romania si oricum in schema mare a lucrurilor, ciordelile astea n-ar conta asa mult daca lucrurile s-ar misca intre romani...

Revenind la politica si la alegerile din cateva saptamani: Cum e posibil ca niste agenti neocoloniali (cu cei doi dela Palate in capul listei) sa nu aiba parte de un baraj ideatic pe masura ticalosiilor care le dospesc? Cum e posibil ca PSDul, nominal de Stanga, sa nu fie tras de maneca pentru deraparile programatice de Dreapta? Cu ce ajuta acum ca Victor Ponta ne spune la cate a rezistat, daca Ciolos le drege in mai putin de un an? Asta in timp ce atatia oameni de treaba sunt gata sa jure pentru fecioria sa politica.

Sa fie TOATE in Romania lasate numai la mila externilor? Pai aia n-au mila, frati romani!

P.S. Poate ca romanul nu-i doar agil in a sesiza momentul, ci si un pic miop. Ne-am prins cu toti ca-i ciordeala generalizata si ne-am repezit cu *Sho' pe ei!* Trebuia sa vedem un pic mai departe la cum tema coruptiei a fost initiata si intretinuta o buna bucata de vreme de actori externi. Cozile de topor din interior ar fi trebuit sa intrevada ca sunt inlocuibili si musai inlocuiti.

Niciun comentariu: