sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Paradisul e piata libera



Paradisul e piata libera – 26 noiembrie 2014
Smaranda Dobrescu
Paradisul de multe ori ni l-am inchipuit dupa sufletul nostru ca un spatiu atemporal unde poti asculta orice muzica doresti, poti surade chipurilor dragi si vei primi acelasi suras cald, unde se aud fosnete de aripi si zboara cate o pana prin aer. Iata cum ne propune insa un tip elevat, imaginea paradisului (in ajutorul celor lipsiti de imaginatie):
"Paradisul este ceva care trebuie dobandit si, odata dobandit, il pierzi imediat, asta este esenta Paradisului in viata in care noi traim. Dar posibilitatea insasi de a-ti pune problema imbunatatirii vietii tale sau a demnitatii vietii tale depinde de acest simplu aranjament, in care preturile nu sunt facute de birocratii imputiti care conduc sau ocupa vremelnic institutiile statului, ci de mine si de tine, prin faptul ca evoluam liber pe o piata a schimburilor. Este atat de simplu! Si sa te revolti impotriva principiului libertatii individuale in numele unui stat care, cica, ar face dreptate daca ar avea toata puterea – asta este, pe de-o parte, intelectualmente vorbind, culmea prostiei! Iar din punct de vedere moral este viciul de care-ti spuneam: lipsa de claritate morala asupra comunismului."
Adica fericirea pietei care regleaza totul, aranjeaza totul pentru cei merituosi... Ati ghicit!!... HRP!
http://www.contributors.ro/…/video-horia-roman-patapievici…/

Preda Mihailescu Sunt surprins de calitatea ghiveciului care amesteca paradisul nedobandit sau chiar pierdut cu liber schimbismul pe o piata zisa libera ca sa pedepseasca (singurul lucru plauzbil) o tendinta la nostalgii parazitare. Sper ca acest ghiveci nu este datorat conditiei intelectuale a autorului, ci cumva provocat de un interlocutor (este scris la persoana a II-a) ce provoaca coborarea nivelului. Dar nu ma incita la lectura - mai degraba incerc cu Severin part II...
S.D  Economic parerile autorului se situeaza in zona neoliberalismului conform caruia piata face si desface totul, regleaza automat optim lucrurile, fara interventia statului.
Social, acelasi autor considera ca un vot cenzitar ar scuti societatea romaneasca de participarea celor lipsiti de responsabilitate sa influenteze viata cetatii. Doar cei cu avere pot dovedi suficienta responsabilitate. Etc, etc. De fapt, nu este singurul dintre luminatii neamului care socot ca asa e drept. Cu cat mai mult elitism asumat, cu atat mai multe segmente de populatie propuse la ignorare civica
P.M  Si o doza de cocaina pe zi, da - o filozofie de mare cinste, care nu te face sa te indoiesti de ce viziunea dumneavoastra a raiului, simpla si clasica, este atat de divergenta de a sa. Am citit de curand pe net o lista a recomandarile facute de Beria la ocuparea Romaniei. Vreo 50 de recomandari - deci ordine de aplicat, desigur. Unul din cele importante spunea: "Se vor promova din randul clasei muncitoresti si taranesti numai acei exponenti care nu dovedesc nici o aptitudine, inclinatie sau dorinta pentru carte sau munca". Ca si in cazul revelatiilor lui Watts, si aici aveam in clar-text ceea ce am trait in copilarie si forma cosmarurile parintilor si celor apropiati. In mod constient generatia primilor Patapievici au insamantat deci, la comanda, samanta incompetentei morale, sociale si profesionale pe care generatia urmatoare o imputa cu dezgust "neamului romanesc". Dulce, stimata doamna, dulce este graiul romanesc cu care il putem rasplati in gand pe acest scribalau pentru maturitatea si acuitatea sa de gandire.
P.M  Smaranda Dobrescu @ Vorbim de aceeasi lume rasturnata - dar eu ramaneam naiv pana la sfarsit, imaginand ca promovarea aceasta rasturnata era legata cumva de aparitia fioroasa a celor in cauza, sau de santaje si alte mijloace pe masura caracterului - faptul de a vedea scrisa sub forma de ordin, succint si precis incitarea la tocmai acest procedeu, m-a prins pe piciorul stang, cum se spune. Oricum, cu aceasta, atitudinea celor dezgustati de romani, si care provin din mediile care au contribuit tocmai la crearea acelui tip de romani de care sunt dezgustati - capata un raspuns pe masura lor: ordonanta lui tatuca.
S.D  Scuze, va rog! In timp ce scriam mesajul acum sters vorbeam si cu altcineva iar scrisul s-a imprimat la mesajul de la grup. Doream de fapt sa scriu ca perioada aceea plina de teroare si bariere puse unor categorii de copii in privinta accesului in scoli (liceu, facultate) in mod paradoxal a reusit sa formeze o pleiada de oameni exceptionali al caror imbold in viata a fost acela ca doar prin excelenta reala pot capata o sansa. Adica trebuiau sa fie "cei mai buni" In felul acesta au reusit sa dobandeasca diviziile de tancuri suficiente pentru a le pune in inferioritate pe cele ale lui Stalin.
Stefan Kovacs Dl. Patapievici- ca și Liiceanu și Pleșu- sunt niște generalizanți ai propriilor lor idei. Evident că era mai bine ca Revoluția Franceză să nu fi existat și ca dnul. Pleșu și compania să fie niște conți, marchizi sau ceva care să poată tăia capul prostimii după voie. DIn păcate- nu e cazul. Altfel toate vorbele alea goale cu capitalismul uită faptul că fără venirea bolșevicilor la putere în 1917- și spaima generată de răspândirea bolșevismului- n-am mai fi avut azi nici măcar o umbră de stat social- iar viața ar fi fost cam ca la începutul epocii victoriene. Din păcate capitalismul de origine reganiană nu merge mai departe cu viziunea.
S.D  Eu cred ca ultimii ani, criza si globalizarea iesita de sub orice limite au avut ca efect distrugerea statului social nu numai la noi, unde a fost cel mai lesne caci nici nu prea exista, dar chiar in tari europene cu traditii bune in domeniu. In prezent notiunea de stat social are o reprezentare numerica raportata la PIB-ul respectiv. Una cate una cad la examenul respectiv din ce in ce mai multe state. Vor ramane sa tina steagul sus cele nordice. In sensul in care ne indreptam, statul social ve ramane o frumoasa amintire care intarea pe vremuri una din valorile de vaza ale Europei .
P.M  Directia vizibila asta este - totusi sunt multe lucruri in miscare, multe spirite alerte care cauta sa imprime o directie umana masinariei care doar aparent pare scapata de sub control. Les jeux ne sont pas clos.

Niciun comentariu: