vineri, 28 noiembrie 2014

Emil Constantinescu: Scrisoare deschisă preşedintelui ales al României, Klaus Werner Iohannis



Postata de Petre Opris

Petre Opris Un fost preşedinte care nu îşi dă seama de situaţia ridicolă în care se află? În urmă cu câteva zile îl susţinea pe Victor Ponta la alegerile prezidenţiale şi acum îi face curte şi morală domnului Klaus Iohannis.
Prospectiv FCh ."Este vorba de o discuție care își propune să examineze atât evenimentele decisive din 1989 și din anii imediat următori, cât și perspectivele care se deschid azi, într-un context mult diferit și în direcții pe care cu toții trebuie să le identificăm cât mai atent pentru a le putea fructifica, sau măcar pentru a nu plăti un preț prea mare pentru națiunile noastre. Cu experiența pe care am dobândit-o în acești 25 de ani, consider că prezența dumneavoastră la această dezbatere ar fi benefică, atât pentru a spori substanța acesteia, cât și pentru a vă oferi un contact direct cu principalele probleme ale regiunii în care vă veți exercita mandatul"
P.O  Luni, Victor Ponta a rostit o propoziţie simplă: Este bine să tăcem acum!
P.O  În opinia mea, fostul preşedinte Emil Constantinescu se acoperă de ridicol. Nu este prima dată când face asta. Scrisoarea respectivă denotă grandomanie şi o lipsă de bun simţ.
Viorel Straoanu Scuza-ma dar nu vad grandomania si lipsa bunului simt iar paralela zicerii lui Ponta cu dl presedinte e cel putin de neinteles.Ti se pare ca ar fi vreun psd-ist sub acoperire dl presedinte?
P.O  Este problema dumnevoastră dacă nu vedeţi gestul total deplasat al lui Emil Constantinescu. Participarea la conferinţe internaţionale se face cu un anumit scop. Se pare că fostul preşedinte nu înţelege că lumea ştiinţifică şi anumiţi politicieni din România nu participă la evenimentele la care Emil Constantinescu este invitat de onoare.

P.O    Constantinescu şi Ciorbea: din dreapta lui Coposu la stânga lui Ponta

sursa: adevarul.ro

Fostul preşedinte Emnil Constantinescu şi fostul premier Victor Ciorbea, primii oameni de dreapta care au condus ţara după Revoluţie, au ajuns să-l ia acum în braţe pe Victor Ponta, urmaşul lui Ion Iliescu în fruntea PSD
Emil Constantinescu este ultimul nume, şi poate cel mai important, dintr-o lungă listă de oameni politici pentru care ideologia a fost doar o situaţia de moment. Constantinescu şi-a început cariera politică în stradă, în primăvara anului 1990, protestând faţă de maniera lui Ion Iliescu de a readuce liniştea prin bâta minerilor.A fost membru-fondator şi vicepreşedinte al Alianţei Civice (1990), cea mai importantă organizaţie neguvernamentală din ţară şi preşedinte al Academiei Civice. Aceste asociaţii s-au alăturat partidelor de dreapta din Opoziţie şi au format împreună Convenţia Democratică din România - CDR (1991).
În 1992, avându-i alături pe liderii ţărănişti Corneliu Coposu şi Ion Diaconescu, Constantinescu a candidat pentru alegerile prezidenţiale, dar a fost învins clar de Ion Iliescu, marele său rival politic. În toamna lui 1995 moare Seniorul Coposu, iar multe dintre regretele oamenilor aveau să se transforme, peste un an, în voturi pentru Emil Constantinescu, care îl învinge pe Iliescu, învinge sistemul, şi ajunge la Cotroceni. Primul preşedinte de dreapta din istoria României îşi începea mandatul. „Un mandat de speranţă în libertate, democratizare şi decomunizare“, aşa cum îl numeşte profesorul de drept Ioan Stanomir. În cei patru ani de mandat, Constantinescu a pus ţara pe traiectoria occidentală, a demarat negocierile de aderare la NATO şi UE, dar a sfârşit „învins de sistem“ şi a refuzat încă un duel cu Ion Iliescu. După foarte mulţi ani de tăcere, Emil Constantiescu s-a auzit din nou, însă vocea sa a căpătat, între timp, un puternic accent de stânga.
Cu o săptămână înainte de turul doi al prezidenţialelor, fostul preşedinte i-a trimis o scrisoare lui Victor Ponta în care i-a transmis că îl susţine în drumul său spre Preşedinţie. „Dumneavoastră, domnule prim ministru, aţi menţionat de mai multe ori că aţi fost un foarte tânăr participant activ, în 1990, la fenomenul Piaţa Universităţii. Speranţele puse atunci în progresul României prin adevăr şi justiţie pot fi îndeplinite acum de generaţia tinerilor de atunci dacă ei vor avea puterea să se desprindă de tot ce a fost urât şi umilitor în tranziţia postcomunistă“, i-a scris Constantinescu lui Ponta. Victor Ponta e liderul partidului plămădit de Ion Iliescu. Ion Iliescu, omul împotriva căruia protesta Emil Constantinescu în Piaţa Universităţii. „Mai lipseşte ca fostul preşedinte Constantinescu, marele luptator pentru memorie, să ne spună că Ion Iliescu a fost adevăratul erou al revoluţiei din decembrie 1989. Eu înţeleg că dl Constantinescu vrea să-şi ridice singur statuie, dar să nu ne ia de proşti. Un caz dezolant de rinocerizare“, a reacţionat politologul Vladimir Tismăneanu, într-un text publicat pe contributors.ro.
Premierul Victor Ponta a reacţionat imediat pe contul său de facebook. „Îi mulţumesc domnului preşedinte Emil Constantinescu pentru cuvintele frumoase din scrisoarea adresată şi pentru direcţia morală pe care a oferit-o întotdeauna poporului roman“, a scris şi Ponta.
Precedentul Ciorbea
În 1996, Emil Constantinescu îl numeşte premier pe ţărănistul Victor Ciorbea, personaj emanat de puternica mişcare sindicalistă din prima jumătate a anilor 90. „Am fost întâiul premier creştin democrat şi cel dintâi prim-ministru al PNŢCD, după 63 de ani, dintre care 45 de ani de comunism“, scrie Ciorbea pe blogul personal.
Rezistă în fruntea Executivului numai doi ani, fiind doborât de colapsul financiar spre care se îndrepta România. Supărat pe partid, pleacă din PNŢCD şi fondează Alianţa Naţională Creştin Democrată (ANCD), un partid concurent al ţărăniştilor istorici. Eşuează şi se întoarce în PNŢCD, la începutul anilor 2000, cu o dorinţă mare de a prelua şefia partidului de la Vasile Lupu şi Andrei Marga. Reuşeşte. Timp de trei ani conduce un partid muribund, pe care, în toamna lui 2004, îl lasă în agonie.
CV-ul fostului premier ne prezintă însă o varinată oficială mai dulce: „În august 2004 m-am retras din viaţa politică“. În toamna lui 2012, Ciorbea se înscrie rapid în PNL cu scopul precis de a prinde listele USL pentru alegerile parlamentare. Ajunge în Parlament, dar pentru numai un an şi jumătate, pentru că Victor Ponta îl instalează ca Avocat al Poporului, deşi, oficial, Ciorbea încă avea carnet de liberal. Din noua sa funcţie se remarcă rapid ca fiind obedient politic. A refuzat să conteste la Curtea Constituţională scandaloase ordonanţe de urgenţă date de Ponta, deşi era singurul care o putea face. Aceasta este poveste rece a celor doi arhangheli ai dreptei, convertiţi, subit, la doctrina roşie a PSD.
Pe urmele sfetnicilor
Doi dintre foştii consilieri ai lui Emil Constantinescu din vremea mandatului său prezidenţial, Bogdan Teodorescu şi Mugur Ciuvică, se află şi ei acum de cealaltă parte a baricadei. Primul este consilierul premierului, în timp ce Mugur Ciuvică este invitat permanent în studioul Antena 3.
„Se întoarce Coposu în mormânt“
Analiştii politici contactaţi de Adevărul sunt împărţiţi când vine vorba de gesturile foştilor oameni de dreapta. Unii au fost surprinşi, alţii mai puţin. Unora le e jenă, altora, dimpotrivă, li se pare înţelept.
Sorin Bocancea, politolog: Mi-a fost foarte greu să citesc scrisoarea, să constat că, după ce a scos PNŢCD din istoria parlamentară, prin decizia de a se retrage din cusa prezidenţială în 2000, Emil Constantinescu ţine să rămână în istorie ca fiind o mare deziluzie a celor care şi-au dorit o forţă de dreapta în România. Când îi vedem pe Victor Ciorbea şi Emil Constantinescu înţelegem eşecul Convenţiei Democratice. Emil Constantinescu ia o decizie pentru care Corneliu Coposu se întoarce în mormânt. Sunt doi oameni cu fracturi inexplicabile. Victor Ciorbea este o jucărie a premierului.
Mircea Kivu, sociolog: La Victor Viorbea mă aşteptam, pentru că el era cam scos din viaţa politică şi graţie lui Victor Ponta a primit o demnitate impotantă în stat, cea de Avocat al Poporului. În ce-l priveşte pe Emil Constantinescu, am fost surprins să aflu că îl susţine pe Victor Ponta. Nu-mi explic gestul său. Nu cred că va obţine ceva din partea lui Ponta, iar argumnetul său mi s-a părut extrem de subţire, acela cu dublarea indemnizaţiilor pentru deţinuţii politici. Un aviz pozitiv al Guvernului nu înseamnă nimic, iar foştii deţinuţi politici sunt acum sub 50. Gestul său a fost unul simbolic.
Sorin Ioniţă, politolog: Nu m-a surprins deloc decizia lui Victor Ciorbea de a-l susţine pe Victor Ponta. Este consecvent omul. A fost în campania USL, apoi a fost a fost numit de Guvernul Ponta Avocat al poporului. Alfred Bulai, sociolog: Nu este nicio surpriză că Emil Constantinescu îl votează pe Victor Ponta. Are o idee despre ce înseamnă Preşedinţia şi crede că Ponta se califică mai mult decât adevrsarul său.
Lucian Dîrdală, politolog: Mi-e jenă să comentez, pentru că l-am cunoscut pe Emil Constantinescu, am lucrat cu el. Mulţi din colaboratorii lui Emil Constantinescu au adoptat o poziţie anti-Băsescu. Cred totuşi că este un mesaj nepotrivit. În cazul lui Victor Ciorbea nu este nicio surpriză din moment ce a aceptat să îndeplinească funcţia de Avocat al Poporului, sprijinit de PSD.
P.O  „Dumneavoastră, domnule prim ministru, aţi menţionat de mai multe ori că aţi fost un foarte tânăr participant activ, în 1990, la fenomenul Piaţa Universităţii. Speranţele puse atunci în progresul României prin adevăr şi justiţie pot fi îndeplinite acum de generaţia tinerilor de atunci dacă ei vor avea puterea să se desprindă de tot ce a fost urât şi umilitor în tranziţia postcomunistă“, i-a scris Emil Constantinescu lui Victor Ponta cu o săptămână înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
P.O  Pe scurt, domnul Emil Constatinescu ţine morţiş să fie băgat în seamă.
V.S  1.Eu n-am nici o problema.Problema este la dv pt ca nu ati inteles ca in grup intodeauna argumentam pozitiile noastre.2 Lui Victor Ponta i-a urat intr-un fel succes si l-a indemnat sa se desprinda de trecutul postdecembrist. 3. Dl Constantinescu tine mortis sa fie bagat in seama? De ce ar vrea asta ? ...si aici am incheiat aceasta discutie sterila
Gheorghe Gradinaru Petre Opris daca eram in campanie electorala as fi inteles postarea dumneavoastra.Eu cred ca o participare a lui KJ la eveniment ar fi modul de reactie win to win pentru acest eveniment. Oricum a analiza gestul lui EC prin prisma argumentelor prezentate de dumneavoastra nu face decat sa ne aminteasca o campanie electorala rusinoasa prin continut si manifestari.
Smaranda Dobrescu Eu citesc invitatia adresata de presedintele Constantinescu presedintelui Johannis, tinand seama si de perceptia actualei situatii din tara, ca o chemare la o analiza cauzala a faptelor trecutului sfert de secol ce determina faptele actuale ale popoarelor noastre. Intentia invitatiei in acest caz este aceea de a realiza cu totii ca dezbinarea, ura, resentimentele societatii romanesti actuale in contextul general pot provoca rupturi care ne vor opri poate sa mai avem istorie. Daca citim cu oarecare aplecare si articolul-avertismen-t al lui Adrian Severin vom constata ca doar inteleptii sunt capabili de renuntare la invrajbirea romanilor.
Dumitru Rusănescu Tăcerea e de aur; dar n-a auzit de ea.
Ionel Iani Velciov Domnul Emil Constatinescu, vrem nu vrem, face parte dintr-o bucatica de istorie a Romaniei, dar atat !!! Ii acordam respectul pentru ca a fost presedintele ...candva... al tarii !!! Insa trebuie sa tinem cont ca nimeni, in ultima campanie electorala, nu i-a dat nici macar un vot ( si ala scris cu pixul pe buletinul de vot) ... Deci, el este marele perdant al ultimei campanii prin uitaresi nebagare in seama ...
Mihaila Augustiniu Intentia este laudabila, dar formularile expresiilor lasa de dorit. In fond, nu Emil ii face un favor ca-l invita ci Klaus i-ar face un favor daca ar accepta. Ca sa nu mai spun ca dupa felul in care este textualizata activitatea, suna cam a pierdere de timp pentru a se toca niscai bani de la niste sponsori. Personal, cred ca Johannis ar avea altele mai bune de facut, iar Emil ... sa-si mai taie o tzara din lungu' nasului ...
P.O  Gheorghe Gradinaru Cu respect vă comunic faptul că nu s-a terminat campania electorală în România, iar bubuielile nu se vor lăsa aşteptate la Palatul Victoria. Expresia cazonă este următoarea: "se dă cu praf de mers la palat". Nu este prima dată când întregul personal de la Palatul Victoria va fi pus sub lupă şi unii dintre funcţionarii de acum îşi vor pierde locurile de muncă. Alţii vor face precum domnul Marius Oprea în decembrie 2008 (prezentarea demisiei înainte de concedierea sa oficială).
P.O   Gheorghe Gradinaru În ceea ce priveşte participarea domnului KWI la conferinţă, nu am mai văzut până acum o invitaţie la un asemenea eveniment prin intermediul unei scrisori deschise. I-a spus cineva acest lucru domnului Emil Constantinescu? Nu insist cu trimiterea pe adresa dvs. a unor invitaţii pe care le primesc frecvent pentru a participa la conferinţe internaţionale de istorie (exact domeniul celei care se va desfăşura la Bucureşti). De aceea susţin că este penibilă forma pe care a ales-o domnul Emil Constantinescu pentru a-şi comunica regretul faţă de neparticiparea domnului Iohannis la conferinţă. Acesta ar fi unul dintre mesajele principale ale scrisorii. Conferinţe au fost şi vor mai fi organizate în România, aşa că nu va fi nici o gaură în cer dacă domnul Iohannis nu va participa la cea unde a fost invitat domnul Constantinescu. În altă ordine de idei, pentru mesajul public al domnului Constantinescu, de susţinere a lui Victor Ponta la alegerile prezidenţilae, eu vă pot spune doar atât: Emil Constantinescu este o persoană nefrecventabilă deoarece a susţinut în calitate de profesor univ.dr. cariera politică a unui plagiator patentat.
P.O  Şi tot despre conferinţe internaţionale de istorie, pot spune membrii grupului următorul aspect: în urmă cu trei zile s-a difuzat în direct, pe principalul post de televiziune din Polonia (TVP1), o ceremonie foarte frumoasă care a avut loc într-o sală din Praga, cu ocazia sărbătoririi a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului. La festivitatea respectivă au fost amintite cinci state care au scăpat de comunism în 1989: RDG, Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria. Nici un cuvânt despre România, Bulgaria şi Albania. Acesta este un mic aspect privind percepţia istoricilor, politicienilor şi a publicului larg din alte ţări faţă de evenimentele care au avut loc la Bucureşti în decembrie 1989. Nu sunt încântat să scriu acest lucru, dar îl comunic pentru ca românii să înţeleagă faptul că ei nu sunt centrul Universului şi al mişcărilor anticomuniste. Un fost coleg spunea ceva despre nasul unui fost preşedinte şi cred că are dreptate.
M.A  Pentru unu care tragea de fustele dansatoarelor invitate la jacuzzu de la Predeal ... are cam mult tupeu.... Hai , ca unii din noi mai stim si niscai ... dedesubturi...
P.FCh .
1) Observ ca membri ai Grupului asociati cu armata la un moment dat sau altul al vietii lor formative si/sau profesionale au o problema cu mai orice ar umbri victoria johannita. Sa fie ceva ce scapa celorlalti?

1') Victorii ca ale d-lui Johannis au mai fost in istoria Romaniei post-1989. Aceasta victorie nu are niciun element la vedere care sa o distinga in mod unic.

2) Daca nu va place de dl. Constantinescu, poate explicati in cateva propozitii si de ce. Odata, cam asa se astepta la Grup. Mai mult, am putea intelege daca o intalnire a celor doi, Constantinescu si Johannis, l-ar putea ajuta pe cel din urma sa nu repete ceea ce a facut primul si cu care nu sunteti de acord.

3) N-as confunda victoria johannita cu un moment 'pe ei, pe mama lor!' Pot sa inteleg de ce 2,5 ani cu Ponta au intins nervii unora, nu pot intelege de ce 10 ani cu Basescu par a fi ignorati ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat si lucrurile ar putea fi reluate exact de unde le-a lasat Basescu. Stiu, EBA si E. Udrea par a gandi exact asta, dar sper ca nu vor fi bagate in seama. Mai preocupat as fi ca regimul johannist sa nu fie o continuare a celui basist decat sa cer, ca aceiasi membri, demisia Guvernului/Parlamentului/structurilor locale de putere.

3') O eroare foarte grava este aceea de a (crede ca se poate) porni dela ZERO. O eroare de necunoastere sau... ?

4) Daca Ponta a indemnat catre tacere, cred ca era vorba de el si echipa sa, nu de milioanele de votanti ai lui si cu atat mai putin de milioanele care s-au abtinut dela vot. Si ceilalti sunt liberi sa se exprime, decibelii expresiei lor de bucurie vor indica in scurt timp limitele decentei lor.

5) Limitele discursului la Grup nu ar trebui impinse si testate acolo unde discurs romanesc public exista deja, ci catre idei noi, paradigme de reprezentare necomune in spatiul romanesc etc.
M.A  Ok . Daca credeti ca e mai placut sa va cititi si recititi propriile opinii in diverse formulari, no problemo,personal pot parasi forumurile. Cine a lucrat in armata si / sau struturi, garantat stie mai multe dedesubturi despre iubitii conducatori, oricare ar fi ei. Dedesubturi pe are pe timpul activitatii nu le pot discuta, iar cand trec in rezerva pot aborda numai anumite aspecte
P.FCh Nu-i vorba de acele picanterii, domnule Mihaila. Desi istoria ne spune ca-s mai degraba frecvente--probabil au de-a face cu zicala lui Kissinger cum ca puterea e cel mai mare afrodisiac.

E vorba de a analiza ce este la vedere, iar vreun detaliu biografic, picant sau nu, inca trebuie sa se potriveasca intr-o schema generala de actiune a personajului.

Repet insa, premiul e al analizelor, nu al detaliilor biografice izolate. Intra-devar, cum explicati dvs. problemele Romaniei din timpul CDRului prin prisma a ce stiti despre omul Emil Constantinescu?
S.D  Ca sa ne intoarcem la conferinta: Daca 12 fosti sefi de stat participa la aceasta conferinta organizata de fundatia condusa de presedintele Constantinescu pentru a analiza tendintele convergente sau divergente din zona si acestia sunt invitatii regelui Mihai la un dineu, nu este normal ca presedintele inca neinscaunat al tarii sa-i salute pe fostii omologi? Cum ar fi fost de exemplu ca Pompidou sa nu onoreze o reuniune a predecesorului sau Charles de Gaulle?
V.S  D-na Dobrescu,constatarea mea este ca au aparut pe aici niste personaje din neant, ca votantii diasporezi la urnele din Paris si Londra Au stat pititi pe undeva inainte de alegeri si nimeni nu le stia intentiile,vocatiile si simpatiile.Acum vin sa-si ia tara inapoi ,sa dizolve Parlamentul,cer alegeri anticipate...Ernesto Guevara ar fi rusinat.Credeti-ma.
M.A  Orice individ este si suma picanteriilor sale. =)) Cum credeti ca poate emana o anumita imagine care sa fie creditata de public intr-un anumit fel, daca in caleidoscopul alcatuirii sale intime, parte consistenta din mozaic contrazice imaginea publica?
V.S  I-auzi una !
M.A  Pai stau si ascult : ???


Niciun comentariu: