luni, 24 noiembrie 2014

Neamtul



NEAMȚUL-18 noiembrie 2014

Mihaila Agostiniu Scrie presedintele CA RTV, Stelian Tanase pe blogul sau:
“Dragă prietene - îmi scrie trăducătorul meu din Spania, Joaquin Garrigos - sunt emoționat cu rezultatul alegerilor. Acum România are prilejul să nu mai fi o țară caragialească. Nu mă așteptam la acest rezultat, nu-mi vine să cred că a câștigat Iohannis. Mi-a făcut o bucurie imensă.” Ar trebui să înțelegem exact impactul în Occident al alegerii ca președinte a lui Klaus Iohannis. Occidentalii sigur ne văd cu alți ochi începînd de duminică, 16 nov. O țară înapoiată, cu cel mai mare procent de analfabeți, coruptă, cea mai săracă din Europa, o țară trouble-maker. A reușit duminică să treacă peste zidul care ne despărțea de lumea civilizată. Europa se termina la Budapesta, de duminica asta se termină la București.
E o surpriză de mari proporții. Un miracol – cum îmi spunea cineva ieri. E una din puținele dăți cînd românii te obligă să îi respecți. Au răsturnat toate calculele, s-au rupt de instinctele lor ancilare și au ales să le fie președinte un neamț, un neortodox, pe cineva care nu face parte din grupul dominant. Asta se întîmplă extrem de rar în procesele elective. Candidatul trebuie să semene pînă la identificare cu alegătorii ca să fie ales. Și românii, uite, au ales cu mintea lor cea proastă un neamț din provincie, pe unul care nici măcar nu aparține  establishement-ului politic. Subiectul merită o discuție separată. O voi face într-o serie de articole, serie deja începută săptămîna trecută. Acum vreau să amintesc doar cîteva lucruri.
In anii 50 Tudor Arghezi a fost invitat la Buftea să vadă noul studio cinematografic. Echipamentele erau aduse din Germania de Est, de la studiourile Defa Berlin. I s-au arătat platourile, decorurile echipamentele și la final oficialitățile i-au cerut cîteva cuvinte pe care să le reproducă în gazete. Arghezi a zis doar atit – Toate sunt bune și frumoase, dar vă lipsește un neamț !  O remarcă perfectă. Spunea totul, fără să îl pună rău cu autoritățile.
Ei bine, duminica asta neamțul nu a lipsit, a fost acolo unde și cînd trebuia. Avem un neamț  în sfirșit în șandramaua asta de țară, to fix it, s-o repare. Am urmărit duminică minut de minut tot - informații, exit-poll-uri, imagini, comentarii. Telefoanele m-au asasinat. Atmosferă de zi mare! Ce șansă avea un venetic, un străin de neam și țară, un minoritar ca Iohannis să cîștige? Zero, ziceau experții din stafful lui Ponta, ( ei au crezut că sunt deja cîștigători ). Campania PSD a mers pe sloganul “Sunt mîndru că sunt român” care a vrut să sublinieze că Ponta e român getbeget, ortodox practicant, iar Iohannis un venetic, un străin, cineva în care nu poți să ai încredere deci nu îl votezi. Noi trebuie să alegem unul dintre ai noștri, s-a spus, etc etc. Această tip de campanie a dus la momente penibile, rasiste, xenofobe, intolerante. Cine a stîrnit asemenea sentimente s-a jucat cu focul.
Totuși electoratul nu s-a lăsat sedus, dimpotrivă a privit cu reticență balivernele astea. Stafful PSD a încercat un amestec de stînga ideologică radicală, populism și naționalism deșănțat. Spre mirarea lor, a fost o rețetă falimentară. Ce a schimbat lucrurile, de ce nu a funcționat ? Contactul românilor cu Europa din ultimii zece ani a schimbat masiv mentalitatea noastră. Sunt milioane de români care lucrează, călătoresc frecvent în Occident și și-au schimbat opiniile. Nu ne mai temem de străini, îi admirăm, îi imităm, mîncăm o pîine pe seama lor. Cei care nu au de a face direct cu Europa civilizată, au în casă televizor cu 100 de canale, au internet. Stafful lui Ponta nu a observat aceste schimbări profunde și a folosit strategii de acum 20-25 de ani, cînd diversiunile și manipulările de acest tip i-au asigurat succesul lui Iliescu. Epoca mineriadelor și a manipulărilor naționalist-securiste s-a dus. Lumea românească a anului 2104 e complet alta.
Mi-am dat seama că se întîmplă ceva pe contrasens cînd patriarhul Daniel duminică după-amiază i-a întors spatele candidatului PSD. Amintesc că BOR l-a sprijin masiv în campanie pe Ponta în schimbul unor fonduri, resurse, proprietăți, ajutoare din partea Guvernulu. Patriarhul a declarat - “In istoria pooporului român, ca răspuns la rugăciunile sale pentru a dobîndi libertatea și unitatea naționala, adesea Dumnezeu a lucrat chiar și prin oameni străini de neamul nostru.” A fost recunoașterea unui fapt pe care cu o zi înainte nu ar fi îndrăznit să o facă.
Alegerea lui Klaus Iohannis echivalează cu o a doua șansă - după decembrie 1989 cînd revoluția a stirnit entuziasm pretutindeni - pentru ca România să fie privită altfel. Să ajungă în rîndul lumii, așa cum a fost sub mîna altui neamț, regele Carol I. Într-un anumit sens faza poscommunistă s-a încheiat chiar dacă regimul ante 89 și tranziția care a urmat sunt încă prezente prin destule sechele.”


Mihaila Augustiniu Hm.... deci cei cu decoratii gen Legiunea de onoare slujesc Franta iar cei cu premiul Nobel , Suedia sau Norvegia... Dar cei cu premiul Oscar? . Relaxat si eu (caci stau in fotoliu cu o cafelutza ) as spune ca orice opinie formata intr-un sens se moate modifica in orice fel daca se proceseaza informatii suplimentare . Adicatelea, o preconditie e capacitatea de procesare, alta preconditie e disponibilitatea de a accepta informatii noi, alta preconditie este nivelul de discernamant. Ori cum natura umana , mai ales la nivelul stadiilor infantile de dezvoltare ale psihicului, este de a reduce nefamiliarul la familiar in virtutea "teoriei efortului minim ", de cele mai multe ori se refuza alterarea realitatii personale ... Din fericire, orice persoana are nativ capacitatea, transformabila in aptitudine , de a stabili relatii intre relatii . Ceea ce poate aduce un plus evolutiv. Rog interpretati ceea ce am scris strict in sensul celor scrise, in nici un caz in afara contextului.
Smaranda Dobrescu Domnule Mihaila Augustiniu, intr-o discutie relaxata v-as spune opinia mea: Ca sa te convinga parerea cuiva prima conditie este ca tu personal sa nu ai o parere formata, caz in care daca ai o minte deschisa poti rezona la acea parere. A doua conditie este ca sa recunosti emitentul parerii drept o autoritate.
Simetric, va pot reda parerea unui necunoscut mie, domnul Paul Lozna: " ...cea mai valoroasă decoraţie a primit-o Klaus Iohannis de la Otto Schily, fostul mi¬nistru de Interne al Germaniei, în ziua de 11.12.2007. Acesta l-a decorat pe primarul Sibiului, Klaus Werner Ioha¬nnis şi pe suc¬cesorul său la Ministerul de Interne, Wolfgang Schau¬ble, din partea Societăţii Ger¬mane! Decoraţia, cea mai înaltă distincţie din Germania, a fost înmânată pentru merite deosebite aduse Germaniei!!! Şi noi care credeam, ca nişte naivi, că Iohannis slujeşte România."

Fac mentiunea ca nu doresc sa fac nici un comentariu, dar fiind vorba de pareri diferite in ce priveste viitorul presedinte, zic eu sa le pastram pe amandoua in memoria noastra, fara sa dorim sa ne convingem reciproc de adevaratul sens al lucrurilor.
M.A  Esential este schimbarea, ideea a cetateanul prin vot poate schimbac
S.D Esential este sa accepti orice vot exprimat democratic, indiferent cata manipulare exista in spatele acestuia.
M.A  Absolut ! Atata vreme cat nu e vorba de o frauda directa, prin furt de voturi, prin modificare de rezultate sau alte procedee sa le zicem "mecanice ", atata vreme cat omul, manipulat sau nu, dar in creierasul lui hotarat, voteaza cinstit, totul e ok
M.A Ar fi ideal sa existe o politica de stat in sensul general al educatiei si cu o accentuare a educatiei civice, dar ma tem ca nici un guvern in urmatorii 20 de ani nu isi va asuma un astfel de obiectiv.
M.A  In acest sens , fara nostalgii, imi amintesc pretul cartilor in librariile comuniste, comparativ cu pretul painii... Si stim bine ca se editau si carti de valoare, nu doar ode si poezi patriotice ....
S.D  Educatia civica ar oferi niste repere in analizele personale. Ar fi foarte utile. De recunoscut insa ca afectele, umorile personale predomina in orice alegere. Modul in care te-a atins personal o anumita guvernare, modul in care te-a afectat un anume politician, feelingul personal fata de un politician necunoscut determina comportamentul fiecaruia, si e bine sa fie asa. Ma tem insa ca in starea de emotie care a reprezentat fundalul tineresc si hotarat al demonstratiilor, nimeni nu a avut curiozitatea sa se intoarca la principii si anume care sunt liniile programatice ale candidatului.
Poate data viitoare!
S.D  O carte buna gasita in trecut te bucura infinit de tare. O carte pe care ti-o doresti acum si ti-o refuzi din motive financiare te indurereaza la fel de mult.
M.A  Doamna ... din pacate o dezbatere pe principii nici in '90 n-am avut .... Iar de-atunci la orice alegeri , catindatzii au tzinut-o mai mult cu "Ba pe-a ma-tii" .... Ne-om mai face bine f'o data?
Viorel Straoanu Nu va exista o data viitoare.The next generation nu are educatie civica ,nici macar cunostintele capatate de noi la dirigintie. N-am nimic cu cu the next ,n-am conflicte cu ei gen ,,pe vremea mea ... ".Fac doar constatari.Nu gindesc cu capul lor ,programele scolare si in special mentalitatea profesorilor,nu-i lasa.Parintii sint debusolati si nu stiu,nu pot ,n-au chef sa-i direjeze ,,la deal" .Ii lasa sa curga pe panta.In atari conditii sint o masa de manevra viitoare foarte usor de manipulat de indivizi rapaci.Generatia din care ma mindresc ca fac parte ,a stiut pt ce iese in strada in 89,au avut un target bine definit cu toate ca si acolo a fost o gaselnita care a declansat focul si mai intai au iesit in strada cei maturi care acum au pensii de mizerie.Apoi am prins curaj si noi urmind exemplul ,,puriilor" cum le spuneam.Ce exemplu sa urmeze the next din ziua de azi ? Al Cui?Al meu ? Nu poate pt ca sint muuult mai multi cei a caror putere de convingere e mai marea ca a mea.Putere in a convinge ca cel care te plateste are dreptate. Ma minunam studiind istoriile neamurilor cum au decazut civilizatii ca Maya,cum s-au prabusit imperii ca acela care a avut resurse sa contruiasca Piramidele si altele fara cuprins ca imperiile lui Alexandru Macedon,Roman sau cel Otoman.Ca numitor comun toate au avut, pe linga particularitati,disolutia culturii si lacomia.Asistam si noi la acelasi fenomen.Incultura promovata de politicile haotice si lacomia ridicata la rang de calitate morala vor duce la decaderea lumii cu care ne-am obisnuit.Totul duce la anarhie si haos de unde vor renaste iarasi civilizatii .The next generation este pervertita de indivizi care n-au a face cu comunismul sau alt curent ideologic.Sint pervetiti de sistemul monetar care conduce de facto lumea,de indivizii din spatele sistemelor care produc bani din neant.Personal n-am nici o speranta .Ma uitam pe imaginele cu Basescu in Piata de acum 10 si 5 ani.Cele cu Iohannis de acum 2 zile in aceeasi Piata sint trase pe acelasi calapod.Diaspora va vedea cu ce se maninca Iohannis in maxim 3 trimestre.Apoi va tace milc.Cum au mai facut-o.Va exista poate the next-next generation,care sa fie constienta si sa dea de pamint cu lacomia si prostia.
V.S  Ca veni vorba de diaspora,(retoric intreb) : unde mama naibii era acum 3 ani cind ne cafteam cu jandarmii la Parlament ?!?!?! Ascultau manele si prajeau mici in Hyde Park.
Prospectiv FCh ."Ar trebui să înțelegem exact impactul în Occident al alegerii ca președinte a lui Klaus Iohannis. Occidentalii sigur ne văd cu alți ochi începînd de duminică, 16 nov. O țară înapoiată, cu cel mai mare procent de analfabeți, coruptă, cea mai săracă din Europa, o țară trouble-maker. A reușit duminică să treacă peste zidul care ne despărțea de lumea civilizată. Europa se termina la Budapesta, de duminica asta se termină la București."

Domnule Mihaila, cineva ne ia de nou nascuti? De cate ori din 22 decembrie 1989 n-am fost noiromanii astfel considerati? Numai ca sa coboramd dupa fiecare asemenea consideratie pe scara involutiei societatii.

Repet, nu ma exprim inca de dl. Johannis, pana nu-si pune cartile pe masa, dar nici nu mai pot cumpara rahaturi occidentale ambalate de Stelian Tanase.

Romania a ajuns bijuteria asta de tara dupa o alta minune, Basescu, iar a considera ca Budapesta, the ultimate troublemaker de serviciu, inca e parte din EUropa mi se pare de domeniul stiintifico-fantasticului.
V.S  Ne mai dau cite o bucatica de admiratie falsa caci stiu ca ne place sa fim mingaiati pe crestet si apoi sa papam zaharel facind sluj.Ne admira pe naiba.Le stam in git .Credeti ca se bucura de succesele noastre? Incepind cu cele sportive ,unde-i caftim pe unde apucam si terminind cu cele economice?...Lumea lor se termina de fapt la Budapesta.De Ungaria nu are nevoie UE.Dar n-avea incotro,trebuia sa-i primeasca si pe unguri ca sa ajunga la noi.Altfel ar fi fost o uniune in interiorul careia s-ar fi aflat o enclava greu de traversat pt a ajunge la aur , petrol si granita de Est.Ar fi trebuit rute ocolitoare.Ungaria nu e buna nici macar ca piata de desfacere pt UE.Asa ca niciodata nu vom fi buni pt ei decit pt carat crosele de golf ,dar,na,sintem in interiorul clubului.

Niciun comentariu: