vineri, 28 noiembrie 2014

Mai avem voie sa ne punem intrebari despre "votul" de duminica?



Stefan Kovacs

Sunt un om rațional care provine dintr-o familie de oameni raționali. Am fost educat în Politehnică- deci nu cred nici în zâne și nici în spiriduși. Recenta ”manifestație” de duminică- însă îmi depășește nivelul de înțelegere. Așa că poate, împreună, vom găsi niște explicații.
Hai să începem cu ”preambulul”. Acum 2 duminici s-a votat în primul tur. Niște oameni- nu știm câți n-au putut să voteze.Bun, cei de la Gândul și de la Adevărul- pe lângă faptul că sunt niște băsiști împuțiți- au lansat o lozincă care deranjează inteligența oricărui om normal ”Noi suntem eroi”. Poftim ? Eu știam că erou e cineva care se sacrifică pentru ceva, care salvează pe cineva de la moarte, care face cine știe ce mare ispravă. Pentru mine Racoviță a fost un erou, Ecaterina Teodorescu o eroină. Să-i spui unui hipster fără educație că e erou pentru că stă n ore la coadă să voteze- înseamnă că arunci un băț aprins în mijlocul unei băți de benzină. Ce eroism e aici ? Jos Ponta poate fi considerat un eroism ? 
Dar lucrurile sunt și mai complicate. Din n varii motive statul român nu vrea să știe câți români sunt pe-afară. Chestia asta ar trebui să fie o treabă cinstită și colegială între stat și emigrant- la momentul la care te stabilești în Rio Cacamaca- de exemplu- comunici ambasadei din respectivul stat că ai de gând să stai mai mult de 6 luni acolo. Ambasada din Rio Cacamaca- plină de solicitudine- ia legătura cu tine, te mai întreabă de sănătate, te mângâie pe cap dacă ți-a intrat copilul la școala locală. Aiureli cu spiriduși și zâne. Revenind la normal trebuie să spunem că statul român a patronat- suficientă vreme- rețele de trafic de persoane. Ilegale. Rețelele. Hă ?? Păi ce credeți că alde COcoș și dna. Andreescu și-au făcut banii din mici mișculații ? Nici pe departe. Lucrul este știut- începând de pe vremea când îl făcea defunctul stat iugoslav. Că l-am preluat apoi și noi- pentru că ieșeau bani buni din n firme fantomă- care nu răspundeau de nici un fel de autoritate- și care duceau forță de muncă ieftină de la care mai luau și comisioane- este evident. În clădirea unde șade institutul meu viețuia înainte Autoritatea pentru munca în străinătate- sau cam așa ceva- condusă de un PD-List jalnic și care n-a fost informat la timp- adică prin 2007ă că PD-Leaua nu mai vrea să aibă nimic cu vreo evidență- drept urmare a făcut scandal. Pentru statul român băsist nu dădea bine că și-au luat ochii de pe emigrație- mai ales cu state precum Olanda sau Marea Britanie care nu se simțeau prea fericite când își agățau țiganii caii în centrul orașelor. Dacă la 100 de imigranți legali ai vreo 1000 ilegali- din aceeași țară- atunci înseamnă că este sigur o problemă majoră de trafic de persoane. Vorbim aici de chestii pe lângă care EADS e mic copil - și în toți acești ani au apărut suficiente cazuri pe sticlă ca să arate că așa e. Nu știu dacă actuala guvernare știe sau nu de chestia asta. Ceea ce știu e că jandarmii francezi nu atacă niciodată- la fel ca și poliția italiană- că le-a spus un consul sau un ambasador să o facă. Bun, revenind, dacă ești ilegal- și posibil și infractor (știați că avem cele mai multe fetițe la produs din Europa- mai multe chiar decât albanezele sau rusoaicele ?) în mod normal nu prea ai avea dreptul să votezi- chiar dacă ești cetățean român.
Lucrurile se complică și mai mult pentru că afirm- și sunt curios dacă cineva poate să dovedească contrariul- că toată șarada cu oamenii care n-au putut să voteze a fost doar o regie bine pusă la punct în laboratoarele lui Felix Tătaru și compania. Începând cu sloganul și provocările și continuând cu faptul că doar în câteva orașe- adică exact 4- au apărut vezi Doamne mari probleme. Suspect și curios e că nici una din ambasadele din zonă n-au spus absolut nimic- n-au dat publicității (cum ar fi și normal când ești acuzat tu MAE și tu ambasaor- de exemplu dl. Mazuru că sunteți incapabili) nici un fel de raport. Nu cred că în interiroul unei secții de votare ca cea din Paris nu există camere de luat vederi- deci eu, în locul dlui. Ponta mi-aș fi pus problema de ce nu poate vota cineva în maxim 3 minute.Eu cred că marea majoritate a celor care făceau scandal afară nici n-a vrut să voteze. Dacă vroia- ar fi trebuit să-i găsim pe ceva liste de protest, pe la ceva ONG-uri cumva. Nu e curios că în fieful lui Boc sunt manifestații pentru că săracii n-au putut vota- și în rest, scriptic, tăcere ? Eu cred că majoritatea scandalagiilor erau figuranți plătiți ca să facă scandal. Un 50 de Euro de persoană- pentru 300 de persoane cât au fost- maximum- în poză- e rezonabil ca și cheltuială. Am văzut- și se pot analiza pozele- suficiente persoane de culoare- ca să nu mă înșel. Acțiunea s-a desfășurat la Paris, Londra și Stuttgart- unde mi-am petrecut o perioadă foarte mare- adică de prin 2008 până în 2013- cam minim 2 săptămâni/an- fără să întâlnesc un picior de român. Revin și reiau- nici un fel de poliție din lume nu șarjează niște oameni care stau cuminți la coadă- sau pleacă acasă când nu se mai dă nimic- deci provocarea mi se pare clară și extrem de vizibilă.
FInalmente- dl. Ponta ne-a oferit nimic. Aș fi așteptat și eu să facă scandal- să spună adevărul- că n-ai cum să pierzi 10% avans pe ”noi suntem eroi”- dar domnia sa ne-a servit un aforism a la Gâgă- ăla cu poporul- după care a tăcut ca o lebădă. Pentru că nu cred că a făcut bara-bara cu Băsescu (deși e posibil și asta)- cred că a înțeles că în jurul său sunt suficienți trădători. Măcar la Geoană s-a cerut re-verificarea. Aici ne-am trezit- grație dlui. Rus și compania- că avem n votanți în străinătate de care nu știam nimic.
S.K  Poporul habar n-are ce e aia neoliberalism. Dacă Ponta avea cât de cât cojones- termina de miercuri cel târziu cu manifestațiile anti-Ponta și îi dădea în gât pe provocatori. Sunt curios ce s-ar fi întâmplat cu ”eroii” dacă ar fi cerut polițiilor țărilor respective legitimarea și verificarea legalității șederii ”eroilor” pe respectivele plaiuri.
Prospectiv FCh .
Nici Ponta nu stie cu ce se haleste social-democratia! Domnule, PSDul e in cadere libera din 2005 incoace. Repet ce am scris ieri, desi datele se acumuleaza pe zi ce trece in sensul acesta, cand vezi ce face Ponta e greu sa-i regreti esecul....Vezi mai mult
Alexandru Botu Perfect de acord cu:" Numai ca aparatul de partid PSD ori se reformeaza in sensul social-democratiei autentice, ori dispare si vom astepta formarea altor partide--care mi-e teama ca au sa fie mult mai militante, cel putin la fel de militante ca 'eroii' strazii din ultimele saptamani".
Am insa sentimentul ca fac toate astea dinadins, nu din ravaseala ori prostie.

Niciun comentariu: