vineri, 28 noiembrie 2014

Fara probleme, despre independente



Fără probleme, despre independențe...16 septembrie 2014
Stefan Kovacs
Dl. Ponta ar câștiga fără probleme alegerile dacă în momentul primei dezbateri televizate i-ar întreba pe contracandidații săi ”Ce părere aveți despre autonomia Transilvaniei ? ” La chestia asta ar tăia curentul- pentru că dl. Iohanis n-are cum să spună altceva că e de acord (a bătut palma cu UDMR), dna. Macovei e obligată prin imaginea de democrată pe care și-a făcut-o la Bruxelles să fie de acord iar dna. Udrea și-a făcut propagandă (la fel ca și Papae I-ul) exact în zonele de maghiari și de rromi.
DAR...ce ne vom face peste 10 ani ? Ce ne vom face peste 15 ani ? Un stat național și unitar- cum este România astăzi și-a luat angajamentul să fie mumă- și nu ciumă- pentru toți cetățenii României. N-am cifre statistice- și probabil că sunt la secret- despre contribuția fiecărei regiuni istorice la PIB-ul României astăzi și în 1988- comparativ- și nici despre fondurile de dezvoltare furnizate de statul român pentru fiecare din regiuni- dar am un simțământ că n-am ieși foarte bine la analiză. Pentru că la ora aceasta statul român poate asigura cu greu salariul unor funcționari și pensiile de stat. Mai mult- descentralizarea a dat fonduri pe mâna unor idioți- populari dar totuși idioți- care au ajuns primari, șefi de consilii județene, etc. Când tu n-ai apă curentă în tot orașul dar îți construiești piramide de sticlă la primărie- înseamnă că e ceva defect în modul în care înțelegem descentralizarea.
O să vină fondurile Europene- spuneți dvs. Da, dar nici fondurile Europene n-au fost gândite- pe plan național- ca să trimită banii pentru cei care trebuie să se dezvolte. Dacă guvernul Boc va fi vreodată judecat (sperăm din tot sufletul)- sper ca unul din capetele de acuzare să fie tocmai libertatea în care a lăsat tot felul de firme fantomă care aveau în spinare tot felul de personaje politice- inclusiv de foarte sus- adică din guvernul Boc. Respectivele firme luau fața la așa-zisele competiții- după care făceau treabă de mântuială sau nu făceau deloc. Evident că la un moment dat aceste fonduri se vor termina și vom constata că avem 3000 de femei rrome managere pe copaia în care fac semințele- făcute de firma Cat... și din păcate câteva zeci de procente de români nealfabetizați- dar așa cum am spus- firma a luat banii și a dat și la cine trebuie.
În condițiile astea- dacă Scoția ,Catalonia și Țara Bascilor se separă fără prea mari violențe- trebuie să ne așteptăm mai curând sau mai târziu ca persoane gen Sabin Gherman să nu mai fie doar niște ciudați. Ce-ar fi de făcut ?
Germania- din care nimeni nu vrea deocamdată să se separe- este o Republică Federală. De la reunificare cam uităm atributul de federal- dar așa este- cu parlamente regionale, cu guverne regionale pe o structură comună. Ăsta e exemplul bun- la care ar mai trebui să adăugăm faptul că Iuliu Maniu- și câțiva din cercul acestuia- au privit unirea cu România exact prin prisma federalismului- iar Transilvania a devenit parte integrantă din Regat- numai după 1921. Din păcate/fericire- după Unirea din 1918 regățenii s-au făcut că nu înțeleg ce vor Maniu, Hallipa sau Flondor. Lecțiile istoriei ne arată că înlocuirea din posturile de conducere a localnicilor- fie în Basarabia sau în Transilvania- cu regățeni- n-a fost exact cea mai populară măsură. Iar separatiștii maghiari- ca și separatiștii rusofoni- și-au găsit în boncancul jandarmului român cea mai eficientă propagandă contra României.
Lecția tristă a istoriei se numește Iugoslavia. Un stat artificial creat după 1918 pe motivul fals al eroismului armatei iugoslave- un stat care de la început și-a oprimat minoritățile (mai rău ca pe comuniști)- iar lecțiile istoriei- de la asasinarea regelui iugoslav în 1934 la Marsilia , continuând cu înfrângerea din 1941 și terminând cu mizeriile de la Sarajevo, Srebrenica și Vukovar- ar trebui învățate. Predominanța impusă cu forța a elementului srâb în administrație nu s-a dovedit a fi de nici un fel eficientă- Tito- cel care a eliberat Iugoslavia de naziști- și majoritatea partizanilor lui- erau croați. Trădătorul Mihailovic- șeful cetnicilor era sârb.
Dacă înlocuim cuvântul național cu cuvântul federal- și acordăm o autonomie nu ca în Catalonia- ci ca cea din Flandra- poate avem norocul să rămânem cu un stat în forma sa actuală- ba poate chiar mărit. Moldova se va uni mult mai ușor cu o republică federală. 
Prospectiv FCh . Economia face si desface. In rest, numai de bine!...
S.K Croația a intrat în UE- Serbia cu toate sacrificiile făcute- după ce i-a predat pe Miloșevici și compania- nu. Problema ține 1. de dreptul democratic al unei majorități de a-și hotărî destinul singură; 2. de relațiile dintre minoritatea majoră și restul statului respectiv. Catalanii au avut de la incorporarea forțată în Spania- cel puțin 3 războaie de independență- dintre care 2 cel puțin s-au terminat nasol- cu eroi catalani jupuiți de vii, etc. Imnul național- Els Segadors- vorbește despre niște secerători care se apropie de marele seceriș- ăla la gâtul opresorului castilian. https://www.youtube.com/watch?v=V-BdN3ZiH2w
P.FCh .Nu stiu problema catalana, as lasa romanii de acolo sa ne educe. Totusi, admiterea Croatiei in UE nu inseamna deocamdata nimic in contextul conversatiei noastre. Sper ca si-au invatat lectiile dela sloveni, romani, bulgari si altii.

Neadmiterea sarbilor cred ca are pe undeva de-a face cu ce zice Dmitry Gorenburg, nesiguranta orientarii lor vestice in conditiile montarii unei contraofensive a Rusiei la revolutiile colorate. Adica, sarbii joaca in prelungiri.

http://russiamil.wordpress.com/.../countering-color.../
S.K Esențialul- după mine- este ca orice s-ar întâmpla să se întâmple fără conflicte armate. N-o să-i dea afară catalanii pe spanioli- dar poate că posturile de conducere o să fie ocupate de catalani iar banii din Catalonia vor rămâne în Catalonia. Idem- dacă separatiștii noștri vor ajunge vreodată să se separe- ar fi sinucigaș pentru ei ca înconjurați de atîția români să se poarte urât cu românii...
S.K  Ca și cetățean român cu nume maghiar și care nu cunoaște nici un cuvințel din maghiară- cu tată etnic german și mamă nepoată de unionist de la 1918- n-am avut niciodată probleme cu numele meu în această țară. Că or fi fost ridicări de sprâncene uneori- cu nesimțirea mea caracteristică am trecut peste ele ca tancul sovietic T34 peste naziștii cotropitori. Imperiul austro-ungar- filiala Transilvania- a cerut celor care doresc să lucreze la stat- fie ei români, germani sau de alte naționalități- să-și maghiarizeze numele- ceea ce străbunicul meu a și făcut. În România nu s-a cerut acest lucru după război încoace- și ăsta a fost un lucru bun.
P.FCh .N-am cum sa nu fiu de acord cu o asemenea prescriptie, insa Martie 1990 ne informeaza de cum negociaza cealalta parte.

De fapt, haideti s-o spunem pe fata: Desi e minoritatea cu drepturile cele mai multe din EUropa, maghiarii romani sunt pusi pe hartza de catre niste lideri la fel de [...] ca si cei mai rai dintre romani.

Si daca am mentionat pe croatii si bosniecii din SUA, hai sa spun si ca maghiarii romani ajunsi aici dupa 1989 au trecut mai intai prin Ungaria de unde au fost 'invitati' mai departe. HarCovenii mai bine ar intelege ca-s captivi ai istoriei inghetate de catre propaganda liderilor proprii...
S.K  La ce-i ajută ? După deschiderea granițelor mă așteptam la un pic mai multă compasiune- nu numai pentru concetățenii lor dar și pentru ei înșiși. A, s-au reluat niște terenuri (restituite prin misterul nesfânt al prostiei judecătorești) așa că azi avem pe prințul Charles care merge la moșia Bathory sau care o fi - dar pentru amărâții lor din HarCov n-au aruncat nici măcar cu hârtie igienică peste graniță. De aceea îmi e peste putință să înțeleg sâcâiala frecventă cu steagurile, manifestațiile, taberele de vară cu diverși extremiști...fraților, dacă nu vă place sunt sigur că aveți și cetățenie maghiară- că se poate- carelu în Ungaria...
P.FCh  Prostia si saracia merg mana in mana intr-un cerc vicios. Pana s-o ivi vreunul dintre ei mai breaz sa le spuna ce si cum. Sau nu.
P.FCh HarCovenii nu-s singuri. Se mai gaseste cate unul cu complexul slujeanului s-arate cu degetul Dambovita dupa ce el insusi a spurcat-o.

http://www.cotidianul.ro/orasul-nebun-al-europei-de-est.../
Gradinaru Gheorghe In opinia mea este evident ca, daca sarim peste exagerarile unor lideri maghiari care nu au nimic de a face cu Romania si a caror actiuni raspund unor interese straine noua, problematica minoritatii maghiare cu prioritate din cele doua judete( HR si CV), trebuie abordata cu mai multa flexibilitate de o maniera a acomoda in principal intereselor ambelor populatii si nu in ultimul rand a contracara influenta externa . Aceasta schimbare insa nu inseamna , in nici un caz federalizarea ca o solutie si asta nu numai din cauza ca solutia care a stat la baza infiintarii URSS s-a dovedit un esec pe termen lung ci plecand de la conditionarile noastre istorice, de conditiile de formare a statului national roman si nu in ultimul rand de pozitia geostrategica a noastra.
Prezent la București pentru a participa la lansarea raportului CEPA dedicat României, (Romania’s 'Tipping Point' - Advancing the Rule of Law, Governance and Public Leadership) președintele Center for European Policy An...
Smaranda Dobrescu Aparitia conceptului de "razboi limitat" vine exact in intampinarea ideilor NATO si UE de a creste responsabilitatea in aparare a statelor de granita si de a slabi importanta solidaritatii aliantelor.
"În epoca razboiului limitat, statele de frontieră au responsabilitatea de a investi în mecanismele care le asigură supraviețuirea ca societăți independente."Curaj, Romania! Bugetul pe anul viitor care taie de la capitole bugetare necesar a fi intarite (sanatate, educatie, investitii) ca sa suplimenteze financiar Apararea va aparea dupa alegerile prezidentiale!
S.D  Un aspect la care aparent nici Scotia nu s-a gandit destul nici Londra care ar fi facut eforturi mai mari sa satisfaca dorintele Scotiei:
Scotia ar putea sa incerce sa-si pastreze moneda la paritate cu sterlina, dar acest lucru ar presupune rezerve mai mari decat o banca centrala scotiana ar fi capabila sa atraga din afara Iar o moneda scotiana care fluctueaza fata de lira sterlina engleza inseamna costuri mari ale tranzactiilor si comert redus intre cele doua tari. Deasemenea nu se intrezareste o solutie cel putin pe termen scurt care sa ajute Scotia sa devina membru UE si deci sa cupleze la euro.
S.K  Scoțienii speră că vor fi primiți în UE până în 2016. Acum dacă UE vrea să devină un mecanism funcțional- ar trebui să-i poată primi și mai devreme- fără ranchiuna aferentă...
S.D  Ne vom lamuri cat de curand. Totusi cele mai multe analize ale europenilor au previziuni rele in special in ce priveste clatinarea stabilitatii continentului european in cazul lui DA. http://www.social-europe.eu/.../price-of-scottish.../
P.FCh Foarte clare dimensiunile pe care analizeaza Sachs problematica scotiana. Mai cu seama apreciez dimensiunea cu aspiratiile scotiene la un model de social-democratie scandinava--a se vedea motivul cu rejectia modelului de economie financiara pe care am subliniat-o si eu.

La un moment dat vad ca expediaza si el analiza, de exemplu cand nu spune ca un vid in Scotia s-ar umple de cine stie ce, fapt care ar vulnerabiliza peste masura NATO si UE.

Iata si curcubeul aici:
"The key point is that the costs of separation are a matter of choice, not of inevitability. They would depend mainly on how the RUK, the EU, and NATO decided to respond to a Yes vote, and how moderate a newly independent Scotland would be in its negotiating positions."

Niciun comentariu: