luni, 27 noiembrie 2017

Cu ghidul la biserica

Cu ghidul la biserica – 4 noiembrie 2017


Motto Bettermann: Eu te bateam pana te cacai pe tine si apoi le explicam turistilor ca bisericile noastre, spre deosebire de cele occidentale, nu sunt muzee; ca se pot vizita dupa perioadele in care se oficiaza slujbele religioase. Le explicam ca este o forma de respect sa nu deranjezi slujba si le mai explicam cat de ordinar si de lipsit de bun simt esti sa_i aduci acolo pe turisti intr-un moment nepotrivit pt o vizita turistica si nu pt participarea la serviciul religios. Apoi le mai explicam faptul ca la serviciul religios ortodox poate sa participe oricine pana la momentul la care corul intoneaza: "usile, usile, sa luam aminte....." moment dupa care niciun neortodox nu mai are voie sa se afle in biserica. 
Dar, deh, tu vrei sa faci pe ghidul turistic fara sa ai habar despre lucruri esentiale din domeniul pe care se presupune ca iti desfasori activitatea. Daca la secta din care faci parte vine cineva si vrea sa filmeze slujba fara acordul pastorului tau, cum este tratat?
Rezistența Urbană: Ohoho, violența fizică aplicată drept corecție, salut Inchiziția și Evul Mediu. Dublată de violență verbală, că merge excelent. Fix ce zice dogma creștină, cu iubitul aproapelui. Nu a fost vorba de filmare, dar oricum foarte amuzant ce creștin-ortodox agresiv e acest cont de postac.
Motto Bettermann: Exact. Dadeam deoparte ortotoxul din mine. Nu poti sa ai asteptari prea mari de la un pupator de moaste ce sunt. Asta e, am si eu sensibilitatile mele dar in restul timpului sunt un prooccidental. Sunt pe drumul spre despatimir dar mai cad in ispita cand intalnesc un personaj ca tine. Sa-mi ajute Dumnezeu sa-l iubesc in.continuare si daca se poate sa va ajute si voua sa vedeti limpede frumusetea ortodoxiei. Daca nu va place, asta e, dar macar nu mai aruncati rahat in ventilator. Nu aveti si alte lucruri frumoase de facut?
Mikael Missirian: Deci daca ortodoxii sunt un club exclusivist de ce este subventionat din banii tuturor?...
Motto Bettermann: Se subventiineaza toate cultele inregistrate oficial si confirmate prin recensamant. Se aloca proportional cu numarul adeptilor declarati. Sunt unii care au pus ochii pe ortodoxie. Deschideti ochii, se joaca murdar impotriva ortodoxiei . Va intrebati de ce exista acest razboi numai impotriva acestei religii ? Va dati seama ca intrati actori intr-un scenariu despre care nu prea aveti habar?
Motto Bettermann: Daca tot esti adeptul construirii de spitale in loc de catedrale , de ce nu ti_ai dus grupul de turisti sa viziteze spitalul Colentina sau Spitalul Floreasca? Poate voiau sa faca poze in sala de operatii in timp ce era un pacient deschis pe masa.!!! Trebuia sa incerci aceeasi atitudine cu bodiguarzii de acolo si ai fi.vazut ca nu ar fi fost la fel de intelegatori precum preotul; iti explicau ei cum.sta treaba dupa care iti aplicau un tratament corespunzator daca fortai nota. Hai pace tie!...
Semnat : "un fanatic religios"


[INTERZIS] Asta chiar s-a întâmplat zilele trecute. Am dus niște străini care vizitau Bucureștiul la Mănăstirea Antim, construită în 1715 și scăpată la limită de demolare totală în anii '80, bulevardul Unirii trece razant pe lângă ea. O parte dintre ziduri a fost dărâmată atunci, iar Palatul Sinodal (parte a ansamblului bisericesc) a fost mutat din calea blocurilor noi.
Oricum, eram cu oamenii ăștia în curtea mănăstirii, erau prima oară la București, nu mai văzuseră ansamblu ortodox, admirau arhitectura în timp ce le spuneam povestea locului. Am ajuns pe treptele bisericii mănăstirii și am continuat explicațiile. Înăuntru era slujbă. Iese imediat un preot tânăr (P):
P: Cine e cu româna dintre dumneavoastră?
Eu: Eu.
P: Să știți că nu aveți voie în biserică cu oamenii aceștia.
Eu: Aoleu, de ce?
P: Sunt turiști, înăuntru e slujbă, vor face gălăgie și vor fotografia.
Eu: Păi o să le spun să nu vorbească și să nu facă poze, ok? Nu am cum să nu le arăt interiorul.
P (vizibil deranjat): Deci dânșii nu au voie în biserică pentru că nici măcar nu sunt ortodocși!
Eu: Haha, deci numai ortodocșii au voie aici, la mănăstire?
P: Da!
Eu: Auzi, n-ai cum să le interzici accesul, n-ai niciun motiv. Cum să-ți bați joc de niște turiști care au venit să-ți vadă biserica? Cum să-i discriminezi bazat pe religie? Tu te auzi când vorbești?
P: Dar...
Eu: E bine cu salariul pe care-l primești de la stat ca angajat BOR? E bine cu taxele pe care nu le plătește BOR pe clădiri, terenuri, afaceri etc.? O să intru fără probleme în biserică.
Și am intrat, cu tot cu străini, trecând pe lângă preot, care se uita la noi uimit. Străinii au fost foarte ok, nici n-au vrut să meargă spre altar, au stat în spate 5 minute și au admirat în liniște interioarele pictate. După ce le-am explicat discuția cu preotul, s-au amuzat.
Voi cum ați fi discutat cu preotul?

Preda Mihailescu Astia rezista avant la lettre, Care ca au pus si ceva pe cap, ca si mintea le cam rezista ... cugetarii.

Prospectiv A-z .
Timpuri noi, stapani noi, slugi noi...

Preda Mihailescu Prospectiv A-z Cam multe slugi.

Prospectiv A-z .
Cam vorbarete...

Dana Fantu Chiar asa. Dar peste Presedinte la Cotroceni de ce n-a dat buzna? Ca e ales de popor si platit din bani publici, parca.

Smaranda Dobrescu De notat orgoliul cu care si-a povestit isprava.

Dana Fantu Exact.

Preda Mihailescu Acest amestec de orgoliu cu rautate si dispret pare sa fie o MOLIMA. Urmaresc desfasurarea, si am remarc cum calitatea emotiilor acestea negative si obtuze se regaseste insotind pozitii din cele mai diverse -- nu chiar diametral opuse, este drept. Nu vazut oameni aparand biserica, sau victimele zvapaiatilor de carton-iesel -- acestia probabil ca sunt in mod necesar mai maturi. In rest, raspandirea cred ca este similara molimilor: cine este confruntat cu acest ton, si nu stie sa il tine al distanta -- fie din defensiva sau din ofensiva il preia. 

Ma intreb daca ar avea de lucru, ar mai exista aceasta molima?
Smaranda Dobrescu Asta presupune ca frustrarea ar da nastere la astfel de agresivitati si la lipsa de delicatete si subtilitate.. Posibil. Cred insa ca exista si componenta educationala, in special cea dobandita in familie. Altfel cum s-ar explica suficienta unui personaj emblematic precum Gabriel Oprea?

Preda Mihailescu Smaranda Dobrescu Doamna Dobrescu, da -- cu precizarea ca dobandirea lipsei de educatie din familie, este o forma mai abstracta de exprimare, pe care unii din cititori obisnuiti cu o gandire clasica greceasca, cu numerele care sunt naturale doar daca sunt pozitive -- o vor receptiona cu usoara deruta https://www.facebook.com/images/emoji.php/v9/feb/2/16/1f642.png:-) 

Mai simplu as spune: de acasa nu sunt inzestrati cu minime doze de bun simt si respect al celuilalt -- si restul se preia si amplifica, efective ca un proces de infectie.

Dana Fantu Eu vad lucrurile mult mai simplu: domnisoara face parte din miscarea de #rezistenta. Dupa cum ii arat si numele, si audienta aplaudaca. Ese doar recompensata pentru crearea acestui gen de evenimente sau dezbateri. 
Cunosc o persoana cu exact acest profil, nu as fi surprinsa sa stiu ca este ea, prea seamana. E si ghid... si detine exacg acest profil, inclusiv sponsorizarea din partea celir care ataca Biserica. Fie doar si prin faptul ca-i asigura grupurile de turisti.

Dana Fantu Imi imaginez ca, in urma acestei demonstratii de neam-prost (iar se potriveste cu persoana pe care o cunosc) turistii aceia au ramas putin debusolati. 
I-am citit toate raspunsurile la comentarii, ca sa vad pana unde o duce ignoranta&tupeul. Din pacate, acestia sunt printre noi.

Motto Bettermann Am coborat la nivelui de exprimare pe care era capabil sa il inteleaga respectivul .
Problema este alta: Tipul acela de individ este exponentul unei mase de oameni care primeste acest stil de antrenament in adunari asazis religioase finantate din exterior.

Preda Mihailescu Motto Betternmann -- Nu de dumneavoastra era vorba, ci de el, cum isi relateaza isprava de la Antim, si cat este de sigur ca are dreptate. Mi se pare corect, daca iti pierzi vremea cu un animal, te cobori la nivelul sau -- sperand sa mai auda si omul din el ce ii spui -- nu este nici o acuza ascunsa. Un animal -- si s-ar putea, daca il cunoasteti, ca aici sa fie la mijloc fitesh misionarism neo-protestant din America. Dar in general, se cultiva ura anti-orodoxa pe toate lungimile de unda -- "progresisti", "economisti", "secularisti si savanti ratati" toti stiu sa urasca si dispretuiasca in egala masura Biserica Ortodoxa. Spre exemplu al de isi zice Goodman, este un vid pasionat in mintea sa, dar este de datorie vidului sa produca ura de biserica. SI exemple am vazut intr-adevar foarte felurite. 

Deci se poate ca acel "ghid" sa fi fost cumva in legatura cu neoprotestanti, dar genul acesta de ura este foarte raspandita.

Smaranda Dobrescu E posibil ca acel/acea persoana-ghid sa fie doar o adepta fanatica a corectitudinii politice, care dezavueaza orice credinta cu aceleasi argumente ca si comunistii. In general miscarea #rezist e denumita neomarxista.

Motto Bettermann @Preda Mihailescu.Am inteles despre cine era postarea. Intamplarea face ca am experimentat in cateva randuri, diverse forme de comunicare cu astfel de oameni dar incercarile mele de a discuta logic si cu argumente de bun simt s-au lovit de acelasi "patern"; Scriu patern si nu sablon pt a sublinia ideea ca astfel de "personalitati" se modeleaza dupa reteta straina. Tiparul standard al acestor "agresiv-rezistenti" este un amestec de discurs obtuz si insistenta in minciuna. Problema cea mare nu vine din faptul ca ei denigreaza fara o baza solida, ea vine din faptul ca instinctul de autoconservare a valorilor sanatos-crestine se defineste printr-o lipsa de reactie care trece initial drept toleranta. Spiritul autentic crestin te indeamna la toleranta pana la limita la care valorile tale sunt calcate in picioare. Acesta este momentul in care trebuie sa pui mana pe sabie pt a taia capul balaurului. Poporul nostru are momente in care doarme pe el. Poporul roman este acum.sub anestezie dar asta nu inseamna ca el nu realizeaza dimensiunea raului, el nu poate sa reactioneze pt ca muschii lui sunt amortiti pt o vreme . Momentul trezirii noastre va insemna eliberarea brutala. Ca sa ajungem in acel punct trebuie sa terminam de parcurs exodul. Trebuie sa dispara generatia care a trait in sclavie si care accepta lantul pe gat, apoi trebuie sa se maturizeze generatia care acum este libera sa faca orice. Aceasta generatie va insemna cu totul altceva. Ei nu vor avea mai nimic si vor lupta pt supravietuire si afirmare. Lupta aceasta salbatica va face sa ramana in viata doar cel care are mai multa minte. Genetica ii ajuta.

Preda Mihailescu Motto Bettermann --- "ea vine din faptul ca instinctul de autoconservare a valorilor sanatos-crestine se defineste printr-o lipsa de reactie care trece initial drept toleranta. "-- sau mai crud spus, drept pasivitate, a se vedea, chiar indiferenta. Cred ei.

Motto Bettermann Am primi deja blocaj pe pagina initiala::)).....si acolo vorbeau de intoleranta ortodoxiei........ha ha ha...... Sa le scrie cineva ca nici in Viena, in Domul Sf Stefan nu se poate intra in timpul slujbei.Acolo am vazut un grilaj la intrare iar turistii intra doar 2-3 m sa cumpere fotografii in timp ce sunt supravegheati de oamenii bisericii. Nici nu se discuta sa faci fotografii. Daca vrei poze le cumperi de la intrare. Domul este o constructie imensa iar intre zona unde este grilajul de la intrare si zona unde se oficiaza serviciul religios este o distanta f mare.

Niciun comentariu: