marți, 12 ianuarie 2016

Umberto Eco: Invazia imbecililor...

Umberto Eco: Invazia imbecililor.. – 6 ianuarie 2016


Octavian Lupu
 
Numai cu marele Umberto Eco nu fusesem in dezacord in aceasta seara ca in rest.... Am dat peste un fragment de interviu al acestei mari personalitati. cautand altceva. Nu pot fi de acord cu alegatiile domniei sale care sustine ca pe retelele de socializare nu trebuie sa aiba acces decat desteptii (cel putin sa dea o definitie pentru ca niste fascisti italieni supravietuitori ai celui de al doilea razboi mondial sa poata face o selectie la intrarea pe facebook). Aceasta sustinere este echivalenta cu aceea care spune ca si votul ar trebui sa constituie privilegiul unei elite de destepti. Un studiu relativ recent al unei universitati americane arata ca in ultima decada, cred, esthablishment-ul american a tinut cont de doleantele electorilor americani, adica ale prostilor, in proportie de sub 1%, adica deloc. Cred ca am postat acest studiu dar a cazut la concurenta cu cateii si pisicutele care-mi sunt foarte dragi. Ca sa nu mai mentionez faptul ca acelasi fenomen s-a manifestat worlwide. Halul in care a ajuns planeta din punct de vedere ecologic, social si economic se datoreaza apropape in exclusivitate desteptilor. In link-ul de mai jos apare distinsul domn Marian Preda fost tutar al lui Basescu, si marele jurnalist independent Prelipceanu. Adica eu prostul sa las internetul doar pe mana lor? Maestre, cred ca glumiti.


Reţelele de socializare au dat posibilitatea disidenţilor din China sau Turcia să prindă voce, au devenit un spaţiu al diversităţii şi al schimbului de opinii. Dar şi…

Prospectiv A-z As fi mai precaut cu extrapolarile facute pe citate scoase din context. Din ce mi-l amintesc pe Eco, acesta este un maestru al ironiei. Adica intr-un fel scrie si in altul se citeste.

Domnule Lupu, ar trebui sa ne fie clar: cand le convine, e vointa/vocea suverana a poporului. Cand simt ca nu le-ar mai putea convine, e vointa/vocea prostilor.

Asta apropos si de schimburile noastre recente, la care v-ati suspendat replica in aer, despre resmnare (vezi TrUngureanu) versus misculatiune... In caz ca (m-)ati pierdu firul, eu sunt pentru toate miscarile legale impotiva abuzului de putere, exercitarii puterii anapoda etc.

Octavian Lupu Ma gandeam ca, din politete, sa va las sa credeti ca imbratisez teza scoaterii din context. Dar, pana la urma stiti cum e: mai prieten mi-e adevarul emoticon smile. Mai mult am fost destul de dragalas sa nu bat moneda pe contextul geopolitic in care a facut aceste afirmatii la acea data: posibilitatea exprimarii in mediul virtual a disidentilor chinezi si turci, el deplangand faptul ca odata cu acestia au capatat acces si tot felul de imbecili. Mai mult le-a cerut jurnalistilor (?!) sa introduca ....filtre?. Dl Umberto Eco a mai abordat aceasta tema cu multi ani in urma cand detinea o coloana de editorial la finele unei publicatii economice anglo-saxone (Business Week?). Domnia sa sustinea ca televiziunea este un mijloc de a-i face destepti pe oamenii prosti (in sensul de a le oferi un soi de educatie prin emisiunile de factual) si de a-i prosti pe oamenii destepti (in sensul de a-i indeparta de la lectura si de a-i face permisivi la constructele prefabricate, lucru pe care, intr-o masura mai mare sau mai mica o face azi si internetul, in special pentru cei care refuza diversitatea de opinii pe care o ofera acest spatiu virtual). Acum insa vorbeste foarte clar de imbecili. Deh, are si dumnealui o anumita varsta, anumite frustrari. Dar acestea nu-i scad cu nimic maretia ci doar il fac mai uman.

Preda Mihailescu Mda - Desi este un 68-ist si un angajat, eu nu il vad pe Eco ca pe unul care vede maximele sale ca pe unele gata sa fie transformate in butoane. In Italia se mai poate respira fara ca fiecare butada sa fie luata a la lettre - cred ca revolta lui Eco este in primul rand impotriva Wiki, care pentru un erudit ca el este o lada de gunoi, si asa este. Este un loc in care pe teme sensibile ai o selectie a totalitarismelor existente, si de fel una a ideilor deschise: simplu, caci cei manati de tendinte totalitare (fie ele politic corecte sau de alta natura) formeaza palcuri de producatori de texte Wiki, si elimina alternativa. Selectia naturala functioneaza prost!

Dar eu cred ca Eco arunca piatra in lac, sa se priveasca fenomenul si in alt registru. O sa vina o sociologie a internetului (in Germania exista deja catedre in aceasta directie), poate ea sa urmareasca poate mai organizat tendintele, oscilatiile si influentele ce pornesc din internet.

Smaranda Dobrescu Problema retelelor sociale, a psihologiei celor ce simt nevoia sa comunice, ce anume, de ce, este de multa vreme in atentia multor analisti. Nu e un lucru nou faptul ca fiecare se pronunta cum considera ca e mai corect. La Umberto insa s-au proptit toti sa semnaleze incalcarea dreptului universal la libera exprimare. La urma urmelor chiar si Eco are drreptul la libera exprimare. In definitiv Umberto Eco este suma ideilor din cartile sale iar dreptul de a se pronunta in privinta retelelor sociale il are oarecum in virtutea meseriei sale de jurnalist si specialist in comunicare (vezi Numarul Zero, ultimul roman aparut la noi)

Octavian Lupu Stimata doamna hai sa nu o luam asa pe aratura: nu i-a interzis nimeni d-lui Umberto Eco sa aiba opinii. Cu atat mai putin eu care sunt practic un nimeni in spatiul virtual, dar internetul exista tocmai pentru ca este populat de foarte multi nimeni ca mine. Altfel ar fi doar asa un soi de intranet pentru burtaverzime cat si pentru cei care si-au cumparat certificatul de intelectual rasat la Pitesti sau de la domnul general. Dl. Eco toata viata lui, sper ca lunga, a trait din opinii exprimate in diverse studii si medii. Nu l-a oprit nimeni sa aiba opinii. Singura justificare pe care i-o gasesc pentru cele exprimate recent rezida in faptul ca domnia sa, considerat om de stanga de altfel, a fost extrem de dezamagit de numarul mare de italieni care l-au adus prin vot pe Berlusconi la putere. Acuma, noi de un par egzamplu, ce sa facem, sa le interzicem internetul lui Mandrutza si tuturor celor care au votat cu Iohannis? Eu nu as fi de acord pentru ca am pierde niste colegi de grup pretiosi. emoticon smile Incerc sa inchei intr-o nota mai vesela pentru ca iata o opinie a lui Eco cu care sunt in intregime de acord: "Man is the only laughing animal because, unlike other animals, we know we have to die. Laughter is a way to tame death, a way not to take our death too seriously, by not taking too seriously our life."

Smaranda Dobrescu Ma duc sa citesc cateva pagini ale lui Eco, si daca revin de pe aratura, voi raspunde.. emoticon smile

Alexandru Botu Eu nu raspund, caci sunt pus la....

Smaranda Dobrescu Pentru orice problemă complicată există o soluţie simplă - şi aia greşită. (In numele trandafirului)

Octavian Lupu Nu știu ce vreți să spuneți dar cred că era mai simplu dacă treceati peste orgoliu și-mi dădeați un like. emoticon smile

Smaranda Dobrescu Ma intreb cum as reactiona eu in locul lui Umberto Eco (cu modestie):
"Young people need to be taught to filter and question the information they receive through the internet, rather than take it at face value. It's a difficult task. I use Wikipedia and I know that I can trust it 99 per cent of the time, but people have said on my page that I was the first of 13 children and that I married the daughter of my publisher. None of that is true. So even this can be subject to manipulation. One of my grandsons is 15 years old and says many of his friends believe the conspiracy theories they read on the internet. There is no quality control—it's an enormous problem."
http://intelart.blogspot.ro/.../if-i-ruled-world-umberto...


Octavian Lupu Stimata doamna raportat la inexactitățile de pe Wikipedia mie se pare mai de speriat chestia care i-a fost impusă lui Google și anume ca in numele vieții private anumite date să poată fi șterse. Am avut ocazia să compar anumite biografii sau articole din presă despre politicieni corupți înainte și după această reglementare. Am văzut biografii curățate și articole din presă dispute. Dacă dvs vreți să cenzurați internetul în ansamblu pentru că Wikipedia este imprecisa/incorectă vis - a - vis de biografia d-lui Eco vă urez succes în acest demers. Eu unul, să mă ierte dl Botu, nu pun botul la așa ceva. Mă întristează faptul că o intelectuală de talia dvs persista în a crede în faptul că dacă cineva are o opera remarcabilă, asta îl face infailibil indiferent de ce opinii sau credințe afișează la un moment dat. Cred că și dl Eco ar fi în dezacord cu o asemenea opinie /credința, fie ea susținută chiar de fanii săi.

Smaranda Dobrescu Nici Eco, care ar putea fi banuit de prea multa originalitate nici eu nu vorbim despre cenzura. In ce ma priveste ar insemna sa-mi permit sa reneg un intreg trecut. Cuvantul filtrare v-a indus probabil in eroare. Eu cel putin il consider o rezerva sau o suspiciune de care trebuie sa dau dovada fata de aproape orice servesc din media, de pe internet. Filtrarea este individuala si este rezultatul multor informatii, deductii, experiente. Nu reusesc intotdeauna. Ma gandesc ca nici macar cu cei apropiati gata sa ma invinuiasca de cenzura si de deviat pe aratura. De data asta nu mai gasesc emoticonul zambitor.

Octavian Lupu Imi cer scuze pentru vorbele nepoliticoase dar hai sa cadem de acord ca nu suntem de acord. Consumam prea multa energie cu acest subiect asupra caruia continuam sa avem perceptii diferite. Ceea ce nu s-a inteles este faptul ca internetul este o jungla.Daca un intelectual vrea sa nu se amestece cu prostimea poate sa dezbata o serie de teme in cadrul unor grupuri specializate, de exemplu. Internetul este un level playing field unde un laureat al premiului Nobel are exact aceleasi drepturi ca un imbecil. Daca intelectualul considera ca acest mediu de comunicare nu-i este potrivit sau adaptat staturii sale are la indemana conferinte, teleconferinte, seminarii, pixul si hrtia etc. Jaroslav Hasek spunea in prefata unuia dintre celebrele sale romane despre peripetiile bravului soldat Svejk ca, citez "Viata nu este o scoala de bune maniere". La fel si spatiul virtual al internetului. Cine are stomacul prea fin sa se abtina.

Smaranda Dobrescu De acord.

Preda Mihailescu Nu inteleg miza aparentei controverse de mai sus. Din pacate, dl Lupu exprima o dilema care, desi eterna, este foarte apasatoare in aceste vremuri. In numele unor probleme ce merita realmente sa fie adresate, se produc injustitii si fraude. Si atunci ce: numai discuti ce probleme sunt, pentru ca stii ca nu vor fi rezolvate, dar va veni unul care, promitand ca rezolva problema societatii - si-o rezolva pe a lui! Zici va vrei sa aperi sfera privata a cetateanului - si dispar din prima, pe net, informatii neplacute despre niste onesti politicieni. 

In alta ordine de idei, noi oricum suntem niste virtuali autodestructori: am ca oaspete un foarte bun criptolog, care a "kancked (cum sa traduc)" in urma cu 15 ani sistemul de telefonie mobila GMS, si alte pozne virtual pline de impact - omul, bine informat dinaintea noastra, nu are fb, nu are gmail, nu are date in cloud, si nu tine calculatorul lui de lucru atasat la net. Si motivele sunt foarte reale - serviciile lumii fac troc ... cu noi, cu datele noastre, cu cheile noastre eventual, cu profile samd - si asta chiar si in micuta lui tara incercata, care este Israel. 

Deci putem fi inselati si prost informati, putem fi ... furati si dedublati, cate si mai cate ni se pot intampla, deci mi se pare de bun simt dezvoltarea unor filtre proprii...

Octavian Lupu Preda Mihailescu Bine gandit, bine spus.

Alexandru Botu Si reciproca: Pentru orice problema simpla se pot inventa solutii supercomplicate, toate corecte, dar nefolositoare.

Si corolarul: O problema nerezolvata nu multiplica numarul problemelor aparute dupa rezolvare.

Draghi Puterity Pentru mine, treaba asta cu "dictatura elitelor" e inca o tema deschisa. Nu imi place de fel ideea, insa nu prea pot sa ii gasesc mai multe dezavantaje decat avantaje. Desigur ma refer la elite autentice, nu la lichele care se autoproclama a fi "elita". 

Imi vin in minte cuvintele lui Adrian Nastase la cumpana dintre ani:

"Mă uit pe diverse forumuri, site-uri, bloguri, pe facebook. Mai ales pe facebook. Cel mai adesea mă ingrozeste ce văd, ce citesc acolo. Injurii, obscenităti, ascunse in spatele câte unui nick name. Frustrări de tot felul ale unor oameni supărati pe viată. Pe viata lor. Adeseori, români care s-au bucurat să plece din tară pentru a strânge bani pentru ei si pentru familie. In ultimii ani, criza economică, cresterea numărului de refugiati – care a dus la o „ofertă" mai avantajoasă de fortă de muncă ieftină – i-au marginalizat si mai mult. S-au angajat pe un anumit drum, acum le este greu să se intoarcă, copiii – unii – sunt la scoli, acolo, altii s-au obisnuit să stea la bunici. Multe familii s-au destrămat, intre atătea drumuri si tentatii. Si atunci se razbună. Pe cei de acasă, in general. Pe oamenii politici, cel mai adesea. Aruncând cu pietre pe facebook. Anonimi. Atunci cănd ajung in fata calculatorului. O nouă formă de betie a celui permanent nemultumit. O formă specială de invidie care vrea să distrugă. O formă de răutate socială indreptată impotriva tuturor."

https://nastase.wordpress.com/2015/12/31/intre-ani/

Sa vina oare de aici salvarea?

Smaranda Dobrescu Vezi, problema FB-ului ne preocupa pe toti. SE vede treaba ca raspunde unor nevoi umane: de comunicare, de apreciere, de aflare de noutati, de drog compensator al unor prietenii inexistente in ceea ce numim realitate. Este o caracteristica a unor decade. Ceva se va schimba poate cand vom realiza lipsa completa de identitate pe care sa ne-o putem pastra si ne vom da seama ca orice parere, gust, talent se vor corela si masina infernala ne va livra pe tava cu un numar de cod cui are nevoie de aceea tipologie.

Costel Gilca FB are un singur merit in acesti ani de inceput: a scos mizeria caracterelor de sub pres.
Pana la FB aceasta mizerie era limitata la cercul de prieteni...si nu putea sa interactioneze al nivel global..intr-un interval scurt de timp.
FB ul permite.
Nu e nimic schimbat....singurul lucri schimbat de social media (FB in special) este viteza de reactie...in rest mizeria este fix aceeasi!

Prospectiv A-z ...este o solutie in fb la unele din problemele de mai sus: simbolic, ridici un gard in interiorul caruia cultivi o gradina.

Mihai Ion Turcu Domnul Preda a acceptat statutul de destept prin excelenta. Desteptii comunica cu alti destepti in medii exclusive si scriu carti destepte. Comunicarea FB este una relativ libera ( exista cenzura) si este bine ca oamenii sa comunice intre ei. Haosul (informational) se organizeaza in plus unii destepti au material gata furnizat pentru analize. Este util de aflat ce cred prostii.

Smaranda Dobrescu V-ati exprimat Domnule Profesor in termeni normali nicidecum peiorativi. Din ce in ce termenul de "destept" este ironizat. E interesant, cred eu sa se cunoasca parerile "prostilor" doar daca ii consideram majoritari emoticon smile

Mihai Ion Turcu M-am exprimat in termenii articolului originar fara a pune ghilimele. Daca as avea in vedere QI si statistica , am avea niste proportii definite. Majoritari sunt oamenii cu nivel de inteligenta in ecartul normalitatii acestia fiind si baza societatii, de care oricine cu scaun la cap din politica, tine cont. Umberto Ecco nu este politrician si Domnul Preda este mult prea destept (destept este altceva fata de inteligent).

Smaranda Dobrescu Excelent!

Mihai Ion Turcu Multumesc. Va doresc o zi frumoasa si atept descoperirile Dumneavoastra fermecatoare in spatiul imaginilor.

Alexandru Botu Domnule profesor Mihai Ion Turcu. Ati concluzionat intr-o postare, mai sus, ca:..."Este util de aflat ce cred prostii.". Din acceptiunea termenului prost cred ca ati ales pe cea adjectivala, adica pe cea a persoanei "fără ştiinţă de carte; (om) neînvăţat, ignorant", nu pe cea substantivala "lipsit de inteligenţă, fără judecată, fără minte; nătărău, nerod, tont, prostănac", caci in primul caz nu este exclusa inteligenta si nici iesirea din prostie, pe cand in cel de-al doilea caz avem de a face cu o stare netransformabila, cu maximul in idiot.
Pe de alta parte, poporul zice ca "unde-i minte multa este tot atata si prostie", ceea ce ma face sa cred ca sunt folositoare pentru trasul invataturii prostiile monstruoase facute de oamenii foarte destepti. Daca mi-ati permite, as putea, in stilul unor postulate celebre, sa conchid ca "Nimeni nu poate fi inteligent tot timpul", ceea ce ne si convine.

Mihai Ion Turcu Am folosit termenii articolului comentat. "Prost", "prostime' provine din slava. insemneaza "om de rand", cuvantul era folosit cultivat inclusiv in documentele medievale. Tot din slava avem echivalentul "nerod". In vorbirea noastra populara, regionala, avem aparentul pleonasm "prost la cap" pentru a indica un deficient mintal. Plecand de la analfabetismul prostului sau nerodului s-a ajuns la asimilarea neinvatatului cu neinteligentul. " Nu va psusei ca-i neroada ! E neroada rau..." (Gaitele)....

Niciun comentariu: