vineri, 15 ianuarie 2016

Prospectiva momentului


Prospectiv A-z
Un destept, uitandu-se in juru-i si extrapoland pentru viitor ne anunta ca secolul 21 ar fi religios sau n-ar fi deloc. Recent, Sarkozy admitea evidentul, ca orice politician cazut, ca omiterea caracterului crestin din documentele oficiale ale consolidarii UE, a fost un act de lasitate. Tenorul discutiilor dela reinceputul de Grup Prospectiv pe facebook graviteaza in jurul notinuilor de stagnare, decadere, descompunere etc. Teme ale morbiditatii economico-socio-politice.
EUropa n-are viitor, cel putin EUropa pentru care politicienii romani au sacrificat atat de mult pentru a ne da si noi cu ei. Motivul este tocmai inlocuirea lui Dumnezeu cu tot felul de surogate laice, un proces inceput cu Iluminismul, al carui certificat de nastere poate fi declaratia lui Nietzsche cum ca Dumnezeu ar fi murit. Cum ne spune altul, cand omul inceteaza sa mai creada in Dumnezeu, ajunge sa creada in toate.
Ca arhi-exemplu de inlocuitor laic al lui Dumnezeu avem progresul, instrumentat de tehnologie si contabilizat de economie. Variatiuni ale temei progresului sunt tot atatea cate domenii de activitate avem. Filozofii numesc progres hartza prin care ei justifica gasirea adevarurilor, cei de Dreapta, piatza ca model de organizare/randuire a tuturor celor de sub stele, cei de Stanga, statul social.
A se observa, considerand scara civilizatiei, in reteaua de intelesuri de mai sus faptul ca atunci cand ILUZIA inceteaza--in cazul nostru a progresului exprimat prin observatii empirice de genul tehnologia nu mai 'avanseaza' sau economia e in faliment--timpurile redevin ale profeti(i)lor si lumea e in cautare de un Mesia.
Ca a doua observatie, cazul romanilor are urmatoarea caracteristica: dupa un lant de 'emancipari' fortate si impuse din exterior, romanii din timpul fictiunii statale profanate de Basescu-KWJ inca mai cred in iluzia pietei/statului social, fara sa vada ca prin interconectare lucrurile nu mai depind de cat de mult cred ei in asemenea iluzii.
Ca a treia observatie, a se nota ca iluziile impartasite in grup de oameni sunt constante umane, necesare fiintarii socialului/comunitatilor. Deci nu se pune problema evaluarii acestora in termeni morali decat daca acel contract prin care sunt puse in efect este invalidat. Invalidarea contractului social prin care am fost mai toti inchinati progresului este din ce in ce mai evidenta.
In caz de esec al iluziei progresului, supravietuitorii se vor reorganiza in jurul unei idei eterne si/sau in jurul unui set comun de experiente.


Octavian Lupu
Octavian Lupu Ma trag dintr-o familie de popi ortdocsi din partea mamei. Cu toate acestea religiozitatea nu a fost niciodata punctul meu forte. M-am nascut in plin ev stalinist, dar nici stalinismul nici comunismul nu sunt elementele care m-au facut sa nu stau prea bine cu religia. Mi-aduc amite cand eram adolescent am cititi ceva despre moartea unor copii nevinovati, probabil in timpul razboiului. M-am intrebat, cum este posibil asa ceva daca exista un Dumnezeu. Cineva mi-a dat un raspuns speculativ de genul ca ei cei puri au platit pentru pacatele noastre. Omul parea foarte relaxat si transpus cand dadea aceasta explicatie. Stiam ca are un copil nou nascut si l-am intrebat daca acest copil ar muri dintr-un motiv sau altul, tot asta ar fi explicatia pe care si-ar oferi-o siesi. Evident ipochimenul a amutit. Nu se gandise la asta. Mai tarziu, mult mai tarziu am gasit spusa unui filozof antic grec (i-am uitat numele si n-am chef sa i-l caut acum), care spunea vis-a-vis de credinta si zei urmatoarele: daca un zeu vede relele care se intampla pe pamant si nu intervine inseamna ca fie este neputincios, fie ca nu-i pasa, ceea ce inseamna ca este rauvoitor. Si atunci de ce m-as ruga la el se intreba retoric filozoful. Traim intr-o epoca in care informatia, cunoasterea pare mai importanta ca oricand. De aceea tot mai multi sunt cei care spun precum Carl Sagan: "Vreau sa stiu nu sa cred". Iar daca e sa ne uitam la Islam se pare profetia lui Marlaux este pe dos: "Veacul acesta nu va fi religios sau nu va mai fi deloc". Pe de alta parte sunt de acord cu ceea ce spunea generalul Patton: "In transee nimeni nu este ateu". La toti ne este frica de moarte pentru ca reprezinta necunoscutul suprem.


Flavius Chircu
Prospectiv A-z 'Traim intr-o epoca in care informatia, cunoasterea pare mai importanta ca oricand. De aceea tot mai multi sunt cei care spun precum Carl Sagan: "Vreau sa stiu nu sa cred".'

Chiar dpdv al cunoasterii/epistemei curente, a cunoaste e o iluzie. Informatia este ce ne comunicam unii altora, intarind astfel iluzia cunoasterii/adevarului prin numarul de colportori.

Eu vreau sa stiu ca nu pot sa stiu. Si sa cred ca eu cred. Dar de ce s-ar aseza universul si proiectiile lui dupa voia mea?


Flavius Chircu
Prospectiv A-z Sper sa se inteleaga ca ceea ce spune dl. Lupu si adaug si eu in comentarii nu-s decat aspecte legate de sistemul de valori al fiecaruia si nu cauzele fenomenelor discutate in postarea principala. Acestea pot deveni cauze numai in momentul agregarii la scara mare--fenomen care inceteaza sa mai fie cauza intr-o citire hegeliana a fiintarii noastre pe Pamant.


Octavian Lupu
Octavian Lupu D-le Prospectiv A-z, daca exista persoane care s-au pierdut in complexitatea exegezei mele si fie sunt prea timizi sau considera nu este de demnitatea domniilor lor sa-mi adreseze direct cereri de lamuriri sau/si critici, v-as ruga pe dvs sa deveniti cutia de rezonanta a a acestor doleante, fara doar si poate legitime. Va multumesc anticipat. smile emoticon


Alexandru Botu
Alexandru Botu Mi-as dori sa pot sa-i iubesc la fel de mult si pe cei care cred si pe cei care nu cred. De apreciat o fac deja de la inceputuri.


Draghi Puterity
Draghi Puterity "Dumnezeu e mort."

Nietzsche

"Nietzsche e mort."

Dumnezeu

Sorry, postarea merita un comentariu mult mai serios, insa nu m-am putut abtine. grin emoticon


Draghi Puterity
Draghi Puterity In opinia mea, progresul tehnico stiintzific e doar un amplificator al naturii umane. Tehologia in sine, e neutra. Energia atomica e exemplul cel mai la indemana. Nu cred nici ca e un "inlocuitor de Dumnezeu" desi poate unii cred asta (Gordon Moore care a enuntat "legea" care ii poarta numele legata de progresul exponential al microelectronicii afirma recent ca e o "lege a naturii"). Mai degraba "religia pietelor" ca panaceu al tuturor problemelor unei societati mi se pare un "Dumnezeu fals" cu un grad mare de nocivitate.

Cred ca definirea UE ca o uniune laica, ne vine in intampinare noua romanilor orthodocsi. Ah, ca UE de acum nu mai e cea care a fost in momentul in care noi doream mai mult ca orice aderarea la ea, asta este o alta poveste, insa a pasa responsabilitatea exclusiv politicienilor care ne-au tarat, nu-i asa, impotriva vointzei noastre in UE, nu mi se pare o abordare prea fair play.

Politicienilor nostri le putem cel mult reprosa ca nu au inteles la timp "doublespeak-ul" "cotropitorilor", care erau toti dornici "sa ajute Romania". Eu propuneam candva, mai in gluma mai in serios, un dictionar NWO - roman pentru clarificarea unor termeni gen "pietze" - suma intereselor spleculantzilor de pe WallStreet, "economie de piatza" - acel sistem care garanteaza castigurile acelor speculanti, "democratie" - metoda de control a populatiei prin care i se creaza acesteia iluzia ca ar participa la luarea deciziilor, FMI - arma strategica de distrugere a unor economii emergente, "consultant strain" - asasin economic, s.a.m.d.

In fine, sunt prea multe de spus pe tema asta, prefer sa las cuvantul, pentru moment, altor colegi coprospectivi.


Flavius Chircu
Prospectiv A-z In comentariul meu de mai sus arat ca responsabilitatea/cauzalitatea nu-i o chestiune atat de certa pe cat este de grava.

Sa revenim totusi cu picioarele pe pamant:

'Ah, ca UE de acum nu mai e cea care a fost in momentul in care noi doream mai mult ca orice aderarea la ea, asta este o alta poveste, insa a pasa responsabilitatea exclusiv politicienilor care ne-au tarat, nu-i asa, impotriva vointzei noastre in UE, nu mi se pare o abordare prea fair play.

Politicienilor nostri le putem cel mult reprosa ca nu au inteles la timp "doublespeak-ul" "cotropitorilor", care erau toti dornici "sa ajute Romania".'

Cand politicienii se duc si decid in spatele usilor inchise, eu n-am de unde sa stiu cat au stiut si cat n-au stiut din ce ne-au vandut noua de bun. Cand ma uit acum ca politicienii nostri inca tac precum ala'n papusoi, imi permit sa-i consider responsabili cel putin in masura in care nu dau cartile pe fatza--la a indrepta situatia nici nu mai gandesc. Dupa 26 ani tot trebuie sa astept luna decembrie sa mai iasa aerul din pingeaua vreunui Mos Teaca pentru a mai 'afla' cu tzaraita cum am fost aruncati pe drumul asta...

Asa ca ii consider pe politicieni responsabili de TACERE.



Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Exista Dumnezeu (?) si dumnezeii pentru uzul nostru. Dumnezeu este incomprehensibil, dumnezeii sunt reprezentari oamenesti ale ideii de Dumnezeu. Credinta nu presupune intelegerea lui Dumnezeu. Activitatile umane genereaza crize din diferite cauze si de diferite feluri, final depasite intr-un fel sau altul. Printre formele de schimbare este si criza (cu pierderi insemnate). In mare o criza presupune ruptura dinamicii si echilibrulului unui status cu incapacitate de a fi reglat sau stabilizat fiabil. (Barus Michel).Durkheim completeaza prin termenul de "anomie" - pierdere a reperelor si normelor, dereglare generala cu consecinte imprevizibile.In crizele sociale sunt perturbate contextele fapt care face sa fie caduce mjloacele uzuale de control si reglare. Consecinta este dezintegrarea sistemelor sociale si dezaqdaptarea unor straturi intregi de populatie. Iesirea din criza presupune stabilizarea indicatorilor reper ai functionarii sociale cu aparitia unei forme noi de reglare. Iesirile din crize sunt lente cu posibilitati de recidiva. Crizele sectoriale pot contamina intregul.Avem in actu mai multe crize.


Flavius Chircu
Prospectiv A-z Da, domnule Turcu, ca la catedra. Numai ca am sa va intreb ca ala din gradina de langa scoala, s-a rezolvat/controlat/reglat/stabilizat FIABIL vreodata ceva?

Un marxist spunea odata, de mult, capitalismul nu rezolva, ci muta problemele.

De fapt, tot acest vocabular care ne aseaza in mintea noastra deasupra tuturor, este fructul hubrisului care l-a cuprins pe om in modernitate. Inainte de modernitate, omul era sub vremuri, indura lumea si viata in felul in care fusesera asezate; noi, romanii partial invatati, i-am luat in baza pe cei mai vechi, mai cu seama pe proto-romanul mioritic.


Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Doamna Smaranda Dobrescu enumera criterii utile identificarii crizei (in care ne aflam). Insumi am facut referire la conceptul de criza din sociologie. In discutie a intervenit "Dumnezeu".In practica tocmai avem o problema cu Alah si discutia despre radacina crestina a Europei. In UE discutam despre suveranitati si despecificari etnice, nationale si contramasurile la care recurg unii si altii plus probleme de demografie si migratii. Americanii cer "stabilitate". Criza aduce de regula conduceri autoritariste. Corul reclama democratie si ocrotire sociala. Se mai vorbeste de iesirea din criza prin razboi monial. Avem in desfasurare razboaie zonale de diferite forme si conflicte inghetate cu risc de dezghet, in chiar granitele noastre. "Dumnezeu este mort" sau doarme si in "Atelier" ne preocupa solutiile fiabile. Domnul Prospectiv A-z cere exprimari accesibile in ideea ca ce discutam este citit nu numai de noi ( personal cred ca este analizat de un program informatic al FB caruia i se cere blocarea unor conturi atunci cand vehiculeaza teme incorecte politic sau agitatie entropizanta, poate ca la semnalarea computerului incep sa fie interesati analisti de inteligenti si abea apoi si prin exceptie analisti din echipele unor lideri politici), dar mai citesc "prietenii FB ai fiecaruia care si comenteaza, ceea ce este foarte bine pentru decantarea numitorului comun in "norul" diverselor reactii , situari, personale. Ce solutii fiabile am propune ? Daca sistemul global este in criza exista solutii de redresare sau doar solutii pentru refacerea altfel a lumii dupa ce aceasta in care traim s-ar prabusi - dezagrega ?



Octavian Lupu
Octavian Lupu Domnule profesor Mihai Ion Turcu, eu n-am pus problema existentei unui Dumnezeu ci problema credintei in acesta. Iar problema credintei implica si problema intelegerii divinitatii. Pentru ca a-l nu-l intelege inseamna sa lasi pe profesionistii credintei, Clerul, sa faca si sa intreprinda orice in numele lui. Sa ne amintim de clerul catolic medieval care vindea indulgente pentru iertarea pacatelor (ce afacere buna ar fi si azi chestia asta) precum si de inchizitia care condamna oameni la moarte in chinuri groaznice pentru pacate inchipuite. In alta ordine de idei, cu toata stima, nu cred ca are rost sa teoretizam cu trimiteri savante "ce este crizele si ce vrea ele". Am mai spus-o pe vremuri in cadrul acestui grup ca FB nu e o platforma pentru conferinte, comunicari stiintifice si seminarii savante ci o platforma de comunicare pentru oameni cu pregatiri diferite cu nivele de educatie diferita cu sisteme de valori si credinte diferite. Pentru a ajunge la o cat mai buna comunicare trebuie sa renuntam fiecare in diverse proportii la argotica specializarii noastre si sa tindem spre un limbaj simplu dar nu simplist. Ne aflam orecum pe picior de razboi. Ganditi-va ce haloimes ar fi intr-un comandament inter-arme daca fiecare arma componenta (infanterie, navala, aviatie, artilerie, etc) ar refuza sa renunte la argotica proprie (care nu este neaparat cuprinsa intr-un manual de proceduri) atunci cand trebuie sa colaboreze pentru un scop comun. Dupa cum bine spunea cineva (becher, nu spui cine), daca ai o idee clara in cap o poti spune si in pas de dans. Inchei sperand ca nu v-am ofensat si cred ati observat de-a lungul timpului ca intodeauna am pretuit latura dvs creativa in detrimentul celei academice rezumata mai mult la a fi depozitara de cunostinte. O seara minunata va urez.


Flavius Chircu
Prospectiv A-z "Sa ne amintim de clerul catolic medieval care vindea indulgente pentru iertarea pacatelor" iar clerul de acum vinde... asigurari. Nu s-au imprumutat Isarescu-Basescu ca sa (se) asigure?


Octavian Lupu
Octavian Lupu D-le Prospectiv A-z v-as ruga sa va mentineti in spatiul temporal medieval. Sunteti foarte crud facand aceasta remarca tinand cont prin ce drama trece familia Basescu si cine stie ce drame i se mai pregatesc. smile emoticon


Flavius Chircu
Prospectiv A-z Intr-adevar, medievalii stiau mai bine, si cand cumparau si cand vindeau, politzele lor erau pentru afterlife, nu pentru ce se intampla in timpul vietii.

Niciun comentariu: