duminică, 10 ianuarie 2016

"Lucian Boia falsifica istoria"

„Lucian Boia falsifica istoria" – 6 ianuarie 2016


Smaranda Dobrescu
 
 

Multi dintre analistii de azi deplang lipsa de unitate actuala a romanilor, dificultatea adunarii lor in jurul unui mare proiect de tara. Suntem divizati, resentimentari, imposibil de miscat din convingerile noastre. In aceste conditii si asa improprii dezvoltarii armonioase a tarii iata ca sunt istorici care adauga la lipsa noastra de coeziune ideea dezbinatoare ca romanii din Transilvania nu si-au dorit in 1918 Marea Unire..Desigur ca adevarul istoric si cunoasterea lui sunt primordiale fata de orice alt deziderat de moment al romanilor. Asadar, iata problema:

 

 

„Lucian Boia falsifică istoria!" – o spune Academicianul Ioan Aurel-Pop

sf December 29, 2015 at 12:22 Respect pt pozitia domnului academician vis a vis de boia. Acum, nu…

ADEVARULDESPREDACI.RO

 

November Nov Da, am citit puţin din Lucian Boia. Mereu l-am suspectat că scrie "la comandă". În cartea "De ce este România altfel", chiar a răsucit istoria la 180 de grade. Cu scuzele de rigoare dar istoricul nostru...compară mere cu pere (mă refer stricto-senso la cartea mentionaţă mai sus şi la articolul aici de faţă). Academicianul Aurel Pop are dreptate!

 

Alexandru Botu Eu nu cred ca, pe termen corespunzator, demitizarile, cu si fara falsificarea istoriei vor avea consecinte notabile. In anumite cercuri vor constitui subiecte interesante si pozitionari de la hilar/psihiatric pana la rational/echilibrat. Cu certitudine, acestea nu vor face brese, doar ciupituri.
Dar, cele mai periculoase, infinit mai periculoase decat exercitiile intelectuale pomenite sunt monstruozitatile de manuale scolare, care nu prezinta, asa cum ar trebui, punctul de vedere al Academiei Romane.

 

Smaranda Dobrescu Adica se continua generatiile posibil dezinformate..

 

Alexandru Botu http://www.kishiniov.eu/.../ma-bucur-ca-se-reduc.../...

 

 

Mă bucur că se reduc orele de istorie, latină și geografie -…

KISHINIOV.EU


Ioana Muresan Am citit in paralel "Istorie si mit in constiinta romaneasca" a lui Boia (precum si restul cartilor lui, mai putin cele recente, daca a mai aparut ceva anul trecut) si "Istoria, adevarul si miturile" a lui Ioan-Aurel Pop, scrisa ca o replica la prima. M-a convins aceasta din urma, in privinta lui Boia. Problema e insa ca Boia are un scris atractiv, potrivit publicului larg, pe cand scrisul acad. Pop e mai stiintific, mai riguros, dar mai neatragator. Boia e sustinut de editura lui Liiceanu si de toata gasca de telectuali din jurul ei, astia se promoveaza ei intre ei, asa ca e greu...
Despre 1918 in Transilvania: cu siguranta nu a fost unanimitate, cum e si firesc: unii au vrut, altii, mai putini, n-au vrut. Conteaza mai mult ce vor acuma emoticon wink
Despre lipsa de unitate a romanilor in jurul unui proiect de tara: Care proiect? Si promovat de cine? In cine mai poti avea azi incredere? te "aduna" cineva, dar oare de ce te aduna? cu buna-credinta sau in ideea de-a te monitoriza mai usor si de-a te manipula?

 

Smaranda Dobrescu Ioana, mi se pare corect tot ce ai spus. Imposibilitatea identificarii unui proiect de tara larg acceptat ca si absenta acelui lider providential care sa insoteasca proiectul sunt resimtite dureros de noi, dar nu pot spune ca daca pe moment nu s-au manifestat, aceste fapte nu pot avea loc in viitorul apropiat. Uneori istoria creaza oportunitati exact la momentul critic. Speram..

 

Ioana Muresan In mod logic, in era globalizarii, si solutia trebuie sa fie globala...noi romanii oricum am fost ultimii de cele mai multe ori... asa ca sa asteptam, cu incredere, ceva din afara...un val care sa ne cuprinda si pe noi si sa ne duca...

 

Smaranda Dobrescu Un trend, nu stiu daca cu puterea de val ce impinge si ocupa nisipuri il remarcam in Franta, Polonia, Ungaria. Este o atitudine, este o incercare de recastigare de suveranitate. Nu insa si de restabilire a democratiei liberale. Un alttrend abia schitat ar putea fi cel initiat de Varoufakis, un fel de pan-europenism in care sa fie pus in valoare potentialul fiecarei tari si sa apropie actuala UE de ideea initiala de "Europa egalilor". Indiferent ce curent exterior ne va antrena, aici e bine sa gaseasca pareri larg impartasite.. Altfel vom incepe cat de curand sa ne razboim intre noi..

 

Mihai Ion Turcu "Romanii" sunt un popor vechi si experimentat in tehnica supravietuirii, dovada este faptul ca exista. Avem cateva date "genetice" , suntem de la origine pana in prezent o populatie rurala sau inca prea aproape de aceasta conditie pentru a exista schimbari definitorii , si o populatie "imperiala", putem enumera "imperiile" care au exercitat stapanire efectiva sau nominala asupra teritoriului si populatiei actualei Romanii, o entitate care va avea 100 de ani, ceea ce istoric insemneaza nimica. Paradoxal avem identitate. Avem invatarea de minte ca trebuie sa tinem cont de "imparat" de la care se asteapta ocarmuire luminata. Iarasi putem enumera rare dar vehemente explozii de energie negativa acumulata care au adus schimbari. Aceste explozii n-au fost neprogramatice fiind si unitare dar si raportate la imprejurari externe favorabile, deci realiste . Ultima in 1989. Prabusirea regimului comunist n-a lasat in loc clase organizate politic si elite politice care sa preia natiunea pe care s-o organizeze in sensul unor obiective struturale. Iarasi ne comportam ca populatie imperiala atenta la "marele licurici". Impreuna cu lumea in care existam tocmai traversam o criza mondiala pe care unii si altii incearca s-o analizeze , defineasca si prognozeze. Cert ne aflam in regres si deuta avand guvernari nevolnice. Circula la nivel de populatie si in patura politica locala, la nivel de judete, varianta regionalista de functionare nationala. Este prezent in plan secund, mai putin in zona cu populatie ungureasca, pune probleme de concept, si in momentul in care va fi mai multa liniste in general si mai putine riscuri legate de o reforma structurala de asemenea proportii se vor relua discutiile. Sentintele Domnului Boia sunt ale unui autor. Ce spun ungurii este vechi si scopotic. Ungurii au o problema de identitate europeana.Este adevarat ca Transilvania (Marele Principat) este marcata de central-european din medieval pana in modernitate cu referinta la Imperiul Habsburgic si disfunctiuni induse de Ungaria ( in Imperiul Habsburgic) cu impact asupra romanilor transilvaneni. Prezent ne aflam "in imperiul Habsburgic" cu capitala la Bruxelles.....

 

Smaranda Dobrescu Expunerea logica a D-voastra mi-a indus intrebarea: Daca asociem Uniunea Europeana cu Imperiul Habsburgic, oare care au fost cauzele dezmembrarii acestuia? Pe scurt, cauzele fundamentale care au dus la dezintegrarea Dublei
Monarhii au fost pe de o parte, acutizarea tensiunilor interne, preponderent de natură etnică - dar nu numai - din Imperiul austro-ungar, iar pe de altă parte acţiunile Marilor Puteri inamice, care au încurajat mişcările naţionale ale cehilor, slovacilor, polonezilor, românilor şi slavilor de sud.
Componenta internă a complexului de cauze care au dus la disoluţia Imperiului habsburgic a avut o evoluţie constant ascendentă, culminând cu explozia din septembrie-decembrie 1918; în schimb, componenta externă a aceluiaşi complex de cauze a avut o evoluţie mai sinuoasă. Cu alte cuvinte, nu întotdeauna conducătorii Antantei - iar din aprilie 1917 ai Puterilor Aliate şi Asociate - au fost la fel de entuziaşti în privinţa dezmembrării Austro-Ungariei; însă aceste ezitări n-au mai avut forţa de a submina caracterul ireversibil al procesului.
Mutatis-mutandis am putea continua asociatiile de idei..

 

Mihai Ion Turcu Smaranda Dobrescu Am putea, Daca schematismul Bruxellesului nu se amelioreaza si nu creste intelitgenta, insemnand comprehensiune a realitatilor plus viziune, proiectul va muri.

 

Smaranda Dobrescu V-as da dreptate dar nu prin like



 Octavian Lupu Când discutăm despre "idei" ca cele promovate de Boia discutam de fapt despre contestarea de catre unguri a Trianonului. Ei bine eu unul m-am săturat de atitudinea defensivă a României. Nu mă interesează cine au fost primii în Ardeal. Un teritoriu se câștigă sau se pierde prin război. România Mare nu a fost edificata prin acțiuni de rapt ci prin tratate internaționale general recunoscute încheiate în urma unor războaie. Dacă ungurii vor Ardealul, vorba aliatului nostru transatlantic, come and get it. Și atunci om mai vedea. Impactul unei cărți care prezintă la modul manelist istoria României pentru a o face mai vandabila nu trebuie supraestimat. În schimb trebuie avut în vedere ca vectorii purtători ai romanismului cum ar fi biserica, televiziunea și radioul național, fundațiile înființate cu acest scop, trebuiesc sprijinite și coordonate pe baza unei strategii bine puse la punct și care să promoveze un naționalism de secolul XXI. Proiectul european este mort iar obrăzniciile și golaniile iredentistilor maghiari nu mai trebuiesc tolerate. Trebuie ca atâta timp cât SUA ne consideră importanți pentru jocurile lor geostrategice să - i atragem și pe ei în această luptă de conservare a romanismului, atât în plan ideatic cât și teritorial. De la marile puteri contestatare ale Trianonului, Germania și aș include aici si Rusia, nu avem cum sa ne așteptăm la ceva bun. În ceea ce privește americanii ei prezintă avantajul că dacă nu le câștigi bunăvoința prin argumentație o poți câștiga cu bani.

 

Alexandru Botu Citez din Dumneavoastra Domnule Octavian Lupu:
."...În schimb trebuie avut în vedere ca vectorii purtători ai romanismului cum ar fi biserica, televiziunea și radioul național, fundațiile înființate cu acest scop, trebuiesc sprijinite și coordonate pe baza unei strategii bine puse la punct și care să promoveze un naționalism de secolul XXI.... "
Nu regasesc in enumerarea Dumneavoastra institutiile de invatamant, oare aceste sunt atat de compromise incat nu-si mai pot reveni la matca traditionala?

 

Octavian Lupu Aveți dreptate l-am omis din greșeală. Dar poate că nici învățământul nu a făcut mare lucru în acest sens (citiți manualele alternative) astfel încât să mi se intipareasca în memorie.

 

Alexandru Botu Ba dimpotriva, daca vedeti ceea ce am postat eu mai sus.

 

Smaranda Dobrescu Se pare ca sentimentele de defetism si blazare in fata situatiei ne cuprind chiar si pe cei mai optimisti. Ca sa cooptam americanii in ideea de aparare a romanismului si implicit a actualelor granite va trebui sa-i scoatem mai intai din automatismele neoconservatoare dominante si din obsesia Romania=cea mai corupta tara.

 

Octavian Lupu Dacă mă uit la sprijinul pe care SUA l-au acordat și îl acordă unor regimuri ultracorupte exact pe problematica expusă de mine, doar pentru că ei consideră ca acest sprijin servește intereselor lor, nu ar trebui să ne facem griji prea mari cu corupția. Ceea ce trebuie să deplângem și să corectam este absența unor lideri care să aibă clar în minte ce trebuie făcut și pe această bază să negocieze cu americanii și nu doar să pișe ochii extaziați când prin fața lor defilează trei sergenti alcoolici americani.

 

Alexandru Botu Pragmatism machiavellic, asta ne propuneti?

 

Octavian Lupu Pragmatism da. Cinismul machiavelic este unul de salon raportat la ceea ce au făcut și fac marile puteri în istoria recenta.

 

Preda Mihailescu Subscriu la ultima remarca a dlui Lupu. Cand am citit prima data Machiavelli, pe fundalul povestilor din copilarie, marele cinic mi-a aparut ca un adevarat gentilom!

 

Mihai Ion Turcu Este primul politolog modern.

 

Preda Mihailescu Copiez aici o replica data mai sus, caci poate unii lectori sunt atrasi de imaginea micutului laptuc decontructiv, si nu au citit. Scuze pentru repetitie!

Mi se par usor in suprafata comentariile. Are stil, lucreaza bine. Sa spunem lucrurilor pe nume: este un politruc care era sef de OB sub Ceausescu si calatorea la Paris, unde a fost scolit de o grupa trotzkista insusindu-si nu numai stilul "deconstructivist", ci si doctrina pura din spatele acestui stil: distrugerea oricaror spatii de identificare. Am cunoscut oameni din acestia in occident - spuneau pe sleau "urasc orice are o identitate - catolici, nationalisti, orice, vreau sa ii distrug". Punct.

Apoi, a fost lansat prin burse, si purtat pe perne de editura de stat Humanitas, de ICR sub Pata, care a tradus in masa lucrarile sale, ajungandu-se ca istorici contemporani sa nu gaseasca alte referinte decat Boia si Djuvara. Caci Pop si alti istorici seriosi nu sunt tradusi.

Am cunoscut multi tineri care mi-au declarat ca au renuntat la studiile de istorie la Bucuresti, caci tonul era dat de Boia, Diaconescu si indivizi cu acelas program. De Diaconescu se vorbeste mai putin, dar este altfel periculos, caci isi da o aura patriotica, si amalgameaza dibaci mesaje aparent nationale, in favoarea unor mici comunitati romanesti din Ucraina, neglijate - cu tematica prnicipala "Ardelenii nu au dorit unirea".

Concluzia: este un program larg, Boia, un exponent. Restul sunt mizilicuri - da, a invatat cum sa momeasca oameni, folosind lehamitea de patriotardism rasunator din perioada ceausista (pe care le l-a SERVIT!), a creat la numerosi desradacinati spiritual senzatia de alternativa, de renasterea unui spirit critic. Le-a oferit un placebo: "daca insulti Romania si istoria ei, alaturi de mine, vei beneficia de privilegiul de a te simti superior gloatei, de a suferi mai putin de starea generala a societatii". Asta este singurul sau truc stilistic. Restul este PUTEREA MEDIEI. Cum se face ca nici una din cartile dlui Pop nu sunt usor de cumparat - eu am asteptat trei ani pana mi-a procurat un prieten una. Dar Boia se gaseste si la closet!

Solutia incepe prin mediatizarea puternica a lui Pop si altora ca el. Solutia incepe cu aceeasi moneda - demascare publica. Candva, undeva trebuie sa se PRODUCA o serie de confruntari telivizate intre cate un Boia si niste oameni competenti, care sa isi asume sacrificiul de a cobora la nivelul acestuia, pentru a-l demasca si face de ras cu propriile mijloace. Sau Djuvara contra Matei Cazacu, aceeasi poveste - Cazacu desfiinteaza argumentat cartile lui Djuvara, dar cartea lui nu se gaseste. Si Matei este la Paris, deci poate corespunde si snobismului unor romani, care cred ca ex occidente lux.

 

Alexandru Botu Da, se pare ca unii, cei obraznici, sunt organizati si umbla in haite, ataca, urla, scheauna sa fie auziti, pe cand cei modesti si sfiosi, binecrescuti si educati umbla singuratici. In loc de simbol, greu de inteles, cascam gura la haita.

 

Preda Mihailescu Alexandru Botu @ Ca fenomen, aveti perfecta dreptate: Beranger. Dar NU TREBUIE sa fie asa. Iata - eu ma intreb, un om cu o minte si imba ascutita ca dl Plesu, cum se poate ca tolereaza de 20 de ani un asemenea specimen? Caci daca vroia, il facea ciulama, prin surprindere, intr-o singura emisiune. Si ar putea inca sa vrea. Cel putin se pare ca dl Pop inecpe sa inteleaga ca nu ajung niste carti docte si boicotate de mafie, trebuie sa se manifeste public. Cred ca sunt destiu care sa poata sustine o contrapozitie!

 

Octavian Lupu D-le Preda Mihailescu, ma scuzati ca ma inserez in dialogul dvs. cu dl. Alexandru Botu, dar as dori sa fac urmatoarea afirmatie: dl Andrei Plesu l-ar fi combatut pe dl Boia daca ipochimenul s-ar fi manifestat pe la inceputul anilor 90. Dupa ce dl AP si-a descoperit vocatia de om de dreapta desi el este 100% produsul sistemului comunist (nu exagerez cu nimic cand spun asta), prietenia domniei sale cu domnul Patapievici, a carui opinie despre poporul care l-a primit si educat este binecunoscuta, trebuie sa-l fi facut ca alegatiile d-lui Boia sa-i miroasa a flori de tei comparativ cu imprecatiile lui Pata, cum ii spuneti dvs duios. Despre calitatea morala a d-lui Plesu nu as dori sa discut aici pentru a nu divaga de la discutie. As mai avea o rugaminte: despre ce Beranger este vorba? Dat fiind faptul ca membrii grupului sunt persoane cu pregatiri diferite, cu zone diferite de interes pe zona social-politica, economica si filozofica cred ca ar constitui un element de politete minimala sa fim mai precisi atunci cand apeleam, pentru a ne argumenta opiniile, la numele unei personalitati mai putin cunoscute in afara domeniului sau de expertiza. No offence.

 

Preda Mihailescu Octavian Lupu @ Din pacate sunt perfect de acord si si mai din pacate, la curent cu motivele pentru care dl Plesu nu face ceea ce ar putea face. Dar mai oftam si noi cu voce tare - si lasam spatiu zilnic de a crede intr-o minune. Mai down to earth, in toata aceasta increngatura, Plesu este singurul in care mai recunosc trasaturi din specia umana careia imi place sa ii apartin, deci nu exclud ca ele sa se reactiveze - la ceilalti doi ... hai sa zicem ca nu as miza nici o pereche de ciorapi rupti. "Pata, cum ii spuneti dvs duios. " - ei da, duios se injura cel mai bucuros, ca suntem totusi civili emoticon smile 

Cat despre Beranger - ma refeream la Beranger al lui Ionescu din Rinocerii. Prototipului imbecilului cumsecade ca mine si atatia altii, care vede cum unu dupa celalalt devin toti rinoceri (se inhaiteaza, in imaginea dlui Botu), si ia decizie eroica de ... a ramane om, egal cat de ponegrit si vulnerabil ar deveni acest mod de existenta. Beranger, nu ma refeream la un autor, ci la un personaj de teatru. Scuze - probabil ca pentru mine rinocerii sintetizeaza atat de bine procesul de incremenire totalitara, ca il retraiesc de fiecare data cand are loc in viata asemenea procese.

 

Preda Mihailescu Oooops - Berenger, se scrie cu e, nu cu a. Inca odata scuze!

 

Octavian Lupu "Vai, niciodata n-am sa devin rinocer, niciodata, niciodata. Nu ma mai pot schimba. As vrea, as vrea atat de tare. dar nu pot. Nu ma mai pot privi, mi-e prea rusine! (Se intoarce cu spatele la oglinda) Ce urat sunt! Nefericit cel ce vrea sa-si pastreze originalitatea! (Are o tresarire brusca.) Ei bine, orice-ar fi! Am sa ma apar impotriva tuturor!"

 

Preda Mihailescu Da. Haide sa fim urâti impreuna 

 

Octavian Lupu De acord. Totusi trebuie sa remarc ca avem niste rinoceri destul de frumosi.emoticon smile



Smaranda Dobrescu Ma asociez D-lui Lupu cu ignoranta mea. Personajul Beranger, cat imi sugereaza mie fraza ar putea fi poetul si cantaretul ramas cunoscut mai ales prin versurile:
« Moi, noble ? oh ! vraiment, messieurs, non.
Non, d'aucune chevalerie
Je n'ai le brevet sur vélin.
Je ne sais qu'aimer ma patrie... (bis.)
Je suis vilain et très-vilain... (bis.)
Je suis vilain,
Vilain, vilain. »

Dar chestia cu "Je ne sais qu`aimer ma patrie" se potriveste si nu prea contextului de mai sus...emoticon smile

 

Alexandru Botu Probabil, desi ne fierbe in suc propriu, Domnul Preda Mihailescu la acest Beranger s-a referit, deoarece a fost un poet critic la adresa unor categorii de potentati. Celor interesati le pot trimite cartea Opere complete, descarcata de pe internet.

 

Smaranda Dobrescu Multumesc, Alexandru!

Niciun comentariu: