vineri, 15 ianuarie 2016

La ce or mai fi bune librariile?

La ce or fi bune librariile? – 8 ianuarie 2016


Am înțeles că se închide și librăria Sadoveanu. Ce mare lucru ? La ce ne-o trebui nouă librăriile ?
Încetul cu încetul cam tot ce înseamnă cultură dispare. Îmi aduc aminte cu nostalgie de chioșcul de ziare de la Sala palatului- unde găseai ziare străine chiar și pe vremea lui Ceaușilă. Acuma e un fel de magazin soios de mâncare. De ăla aveam nevoie. Bucureștiul e cred singura capitală din Europa cu pretenții de civilitate unde nu poți să-ți cumperi un ziar străin. Ce nevoie avem de ziare străine- nici măcar ale noastre nu mai există ?
Cică librăriile vindeau cărți. Ce-i aia carte ? Nu e șaorma , nu e joc de păcănele. Cartea o poți găsi la biblioteci. Dar nici bibliotecile nu prea mai există. Și oricum- ce nevoie avem noi de carte- că tot n-o poate cumpăra nimeni ?
De ce vindeau librăriile cărți ? Doar în România a apărut Generalul Store- acolo unde se vindeau chiloți lângă cârnați. Ce avem noi nevoie de librărie ?
Nu sunt neapărat un nostalgic al comunismului, atunci când o carte costa 5 lei și un album de artă 40. Salariul fiind de 3500. Dar bunicii mei- care n-aveau școli înalte- își cumpărau cărți. O groază de cărți. Ieftine. Scoase la edituri cum era de exemplu "Cugetarea". Asta prin anii 20-30 ai secolului trecut. Cartea- cel puțin în perioada interbelică- nu era un lux pentru România. 
Am tras o înjurătură scârboasă pentru un distins "intelectual" care a preluat nu mai spunem noi cum o editură și care a fost principalul motor în scumpirea cărții. Pentru că dumnealui consideră că respectiva carte nu e chiar pentru orice mârlan- ci doar pentru oamenii din elită. Și uite așa- dacă ai un salariu de - să zicem - 3000 de lei azi (ceea ce e destul de mult) și-ți cumperi o carte de 30 de lei- ai dat 1/100 din salariul tău pentru 1 carte. Care s-ar putea foarte bine să nu-ți ajute la nimic. Nu repară instalația de gaze, nu înlocuiește prizele- la ce o fi bună cartea ?
Aștept cu interes momentul (maxim 10 ani) în care cărțile vor ajunge la muzeu în România. Cine să mai citească ? Vom fi cu toții foarte ocupați de lupta dintre Dana Asasina și nevasta legitimă a lui Leo sau de al n-lea copil făcut de dl. Borcea. 
Dacă aș fi dl. Iohanis- dar nu sunt- aș da de urgență o ordonanță prin care aș anula toate taxele și impozitele pe care le plătește o librărie- cu condiția să rămână librărie. După care aș stabili un preț maximal la cartea produsă în România. 
Evident că o să apară tot felul de bocitoare care o să explice într-un mod foarte doct că prețurile așa de mari sunt din cauza drepturilor de proprietate intelectuală, bla, bla , bla. Ceea ce e o mare minciună. Pentru că nu te obligă nimeni să mai plătești astfel de drepturi lui Moliere sau Mark Twain. Și iarăși nu te împiedică nimeni ca pentru niște cărți bune să ajungi la o înțelegere cu autorul lor- ca să nu-ți ia o groază de bani. Adevărul e că banii mulți nu ajung la autor- ci la editor. Care poate să-ți ceară cât dracul pe mama domniei sale- pentru că el e stăpân.

Costel Gilca Rămâne Humanitas! Noi idei trebuie propagate!

Prospectiv A-z  Humanitas trebuie sa reziste chiar daca nu-i profitabil dpdv al contabilitatii. Exact cum trebuia si cand era oficial Editura Politica.

Costel Gilca E același lucru:))

Smaranda Dobrescu Stiu ca Ionut Vulpescu, fostul ministru al Culturii s-a zbatut sa puna de acord cu Teodorovici autorul noului cod fiscal reducerea TVA la carti incepand cu 1 ianuarie 2016 de la 9 la 5%, urmand ca in felul acesta sa beneficiem de cel mai redus TVA european la carti. NU stiu daca a devenit articol de lege, vom constata cat de curand, daca nu cumva acest lucru nu se va dilua in cresterea altor componente de pret de pe lantul editura-distributie-librarie. In prezent chiar si editurile cu exceptia a 3-4 mai mari se zbat in greutati majore, adesea nefiind in stare sa inchirieze macar un spatiu la targurile de carte.Lasam la o parte faptul ca in lipsa unei promovari sustinute a cartilor romanesti, autorii sunt obligati adesea sa-si suporte cheltuielile de editare/tipografie doar cei ultra consacrati si cu tiraje mari fiind privilegiati. Concluzia: suntem intr-o perioada de tranzitie intre cartea tiparita si ebook.. Ne obliga nu doar comoditatea ci si preturile. Ce fac insa copiii, tinerii studenti care nu au acces la un calculator?

Stefan Kovacs Dl. Liiceanu a fost ăla de a scumpit cărțile. Acum vreo 2 ani- când cu licitațiile pentru manualele școlare- se dădea cu fundul de pământ că sunt prea puțini bani, că el vrea să facă cine știe ce.

Prospectiv A-z  As adauga ca citeam recent cum muzeele locale incep a se inchide/reprofila, iar colectiile acestora se 'pierd'. 

Aici, in principal din cauza amazon.com, multe librarii au dat faliment; oamenii prefera sa cumpere cu discount mai mare de pe internet, dar pierderea pentru comunitati este greu de estimat.

Iata si un link la o scrisoare deschisa adresata Ministrului Culturii:http://www.cotidianul.ro/scrisoare-deschisa-adresata.../

Una peste alta, cred ca noi discutam despre ceea ce e considerat un lux de cei mai multi, dar absenta acestui 'lux' chiar ca lasa viitorul la voia intamnplarii.

Stefan Kovacs Depinde foarte mult de modul în care este văzută cultura. Orașele mari- cum e Stuttgart-ul sau Manchester (ca să vorbesc numai din experiență proprie) rezistă. În lumea francofonă FNAC-ul face legea- și au librării care merită reținute ca monumente (mă gândesc acum la cea din Barcelona). E altceva să atingi o carte și altceva să te uiți pe Internet la un rezumat. Evident că pentru comunități izolate amazon- ul o fi bun- dar cultura o face librăria și nu depozitul.

Preda Mihailescu Gustul culturii creaza nisa cafenelelor - librarii, in care poti bea o cafea sau chiar manca, si cumpara carti, sau doar rasfoi. Si asta va putea produce tranzitia spre cafenele in care iti poti ataca Kindle-Reader si citi din colectia cafenelei in libertate, pentru un adaos de 10% la consumatie, sau asa ceva. O noua atmosfera pentru cei care pe drept cuvant sunt dedicati si iubitori ai unui anumit ritual al alegerii si al lecturii. Si FNAC - il faut aimer, cum se spune! Pentru unii a fost cutitul in spinarea buchinistilor... Schimbarea si accelerarea nu se pot critica sau opri, se pot usor amortiza...


 Gavrila Ch Iata una destul de calda /de sezon, pentru edificarea celor de pe gard - cam multi... : http://www.pagini.com/.../patapievici-apocrif-cum-sa.../



Prospectiv A-z  Apocrif sau nu, acest text pare a se potrivi cu caracterul.

Gavrila Ch Ca sa avem si noi falitii nostri/recte -horribilus dicte/Pata...

Gavrila Ch La asemenea intampinare din partea grupului, propun lectura acestui articol despre cel mai mare director de ICR dintre fizicienii-cum pseudofilozof sa devina obligatorie a la minimalia moralia/sic.

Niciun comentariu: