vineri, 15 ianuarie 2016

Care mai e rolul guvernelor?

Care mai e rolul guvernelor? – 7 ianuarie 2016


Avionul ieșit de pe pistă la Cluj. Dezastrul de la Colectiv. Incidentul din Koln. Atentatele de la Paris. Toate aceste lucruri ne demonstrează - dacă stăm să le citim- un singur lucru. Faptul că guvernele- în măsura în care se pot numi guverne relativele însăilări triste (PPE based) nu mai au nici un fel de interes să aibă grijă de cetățenii lor. Orice fel de sistem- fie că vorbim de guvernul Cioloș sau Hollande, fie că vorbim de o mașină- funcționează atunci când există un aport de energie din exterior- o chestie care are legătură cu ceva denumit entropie. Atunci când acest aport de energie (în traducere liberă- resurse) nu există sau este insuficient- atunci gradul de dezordine crește și sistemul o ia razna. 
Bun, cum se traduce asta în fapt- dacă ne uităm un pic la istoria un pic mai recentă ? La sfârșitul secolului XIX- sistemele erau un pic controlate de la vârf- inclusiv măreața republică franceză. Acest control de la vârf a fost relativ temperat de primele puseuri democratice- care opreau chiar spânzurarea (sau asomarea) ticălosului fără un pospai de judecată. Drept care s-a creat un teren liber pentru anarhiști. Noi astăzi ne văităm apropo de comuniștii cei răi- fără să mai luăm în considerare respectivul val anarhic- care a lichidat pe președintele Franței- respectiv Sadi Carnot, pe consoarta lui Franz-Joseph- distinsa Sissi, regele Italiei, președintele SUA MC Kinley, etc. Atenție, anarhiștii ăștia nu aveau cine știe ce rețele organizate- erau pur și simplu atentatori individuali care-și propuneau să scape lumea de tiranie și de dureri de dinți (pe bune, a fost motivația unor francezi). Bun, la vremea respectivă apare o carte destul de interesantă, tradusă și în România , carte a lui Jack London "Călcâiul de fier". Ce spunea pe-acolo Jack London, cam socialist din fire ? Că guvernele vor trece încet sau mai repede pe un ciclu "revoltă-represiune" care va abate atenția opiniei publice de la lucruri mai importante- deturnând-o spre acțiuni cu mare impact emoțional- care vor fi urmate de represiuni guvernamentale violente îndreptate împotriva tuturor celor care nu sunt de acord cu puterea. Și a urmat primul război mondial. Apoi marea Criză. Apoi venirea lui Hitler la putere și cel de-al doilea război mondial. Între timp a apărut o alternativă la ciclul revoltă-represiune, alternativă care a venit pe fondul democratizării relative despre care vorbeam mai înainte și care s-a numit URSS. Atunci când lași un partid comunist să fie legal (ceea ce Mussolini și Hitler au înțeles) n-ai cum să dai drumul la represiune- pentru că cei care pot fi loviți vor deveni membrii sau simpatizanții partidului comunist. S-a terminat războiul și democrațiile - cele care au mai rămas- au avut de ales între mai vechea represiune și posibilitatea de a "dezamorsa" pericolul comunist- și au ales a doua soluție- prin statul social.
Ajungem la zilele noastre. Statul social s-a dovedit a fi o frână bună dar relativ costisitoare în calea comunismului. Atunci când trebuie să împarți o părticică cu restul lumii nu poți să-ți permiți să te îmbogățești ca un porc- și mai ales să te manifești porcește în public- pentru că te poți trezi cu ceva mișcări sociale- care să se termine cu revolte. Și aici există 2 alternative- încerci să îmbunătățești și să corectezi statul social sau îi bagi în mama lor pe cei în nevoie și nu-ți pasă. A doua alternativă - de la Maggie Thatcher încoace- e sloganul neocon-ilor și implicit al actualului PPE. Și ce vedem noi aici ? Păi cel puțin pentru România și eventual pentru Europa- noi vedem niște autorități care nu-și asumă răspunderea să facă ceva concret- pentru că ele fac management. Atunci când tu, autoritate aeronautică afirmi că nu e răspunderea aeroportului din subordinea ta să curețe pista, atunci când tu, firmă a statului minți că oamenii au căldură în case sau dai vina pe altă firmă, atunci când tu, mass-media germană spui că nu e bine să dai lucruri reale în public pentru că nu știm cum le vor interpreta oamenii, atunci când tu, primar sau senator afirmi că niște victime sunt vinovate pentru că au provocat pe bieții urangutani care trebuie să-și manifeste instinctele primare- e clar că asistăm la o mișcare coordonată și uniformizată de downgrade. Cu subtextul explicit "la naiba cu nevoile cetățenilor, noi suntem la putere". Pentru acest downgrade s-au inventat și farsele cu LGBT-ul (jenant atunci când cetățenii Franței de exemplu sunt loviți puternic de criza economică să afirmi că o problemă urgentă de-a ta e legalizarea căsătoriilor homosexuale). Mișcările dnei. Merkel de anul trecut sunt în mod clar o politică combinată de downgrade (permiterea accesului milionului de refugiați pentru care nici măcar tu- Germanie- nu poți să le asiguri standardul de viață german și care vor provoca doar haos și restrângerea serviciilor statului către cetățenii germani) și bici (actul sadic contra Greciei). 
Și așa cum ne-a spus-o clar dna. Merkel- asta ne așteaptă. O reducere controlată dar clară a serviciilor prestate de stat către cetățean- plus represiunea pentru cei care au păreri contrare (cenzurarea FB e deja făcută în mod deschis în Germania la insistențele merkeliene). Totul combinat într-un sos despre solidaritate (dar nu cu cetățenii europeni) și corectitudine politică. Peste care se mai adaugă niște pomeni de imagine- cum este cea cu fondurile structurale.

Gavrila Ch cand proverbiala eficienta si promptitudine a informatiei la nemti si elvetieni e pusa la indoiala, te gandesti la miracolul autocenzurarii/or fi avand si astia licuricii lor; posibil ca cei prinsi pentru agresiune sa fie redistribuiti Romaniei, ca parte a cotei acceptata umanitar.

Stefan Kovacs Orice e posibil. Am petrecut suficient timp prin Koln ca să cunosc zona- și n-a fost niciodată o zonă cu probleme. Pe de altă parte -părerea mea e că tot incidentul a fost provocat ca să dea un semnal- și atitudinea primăriței și șefului poliției ridică întrebarea dacă nu cumva au fost mână în mână cu atacatorii.

Preda Mihailescu Si va veni o zi in care inscenarea si iruptia spontana vor semana leit, ca doua picaturi de apa, si tu, omule, nedumerit te vei uita la soare. Cam acolo suntem - cum sa mai distingi facatura de intamplare?

Mihai Ion Turcu "Veniva vremea, si acuma este....". Rezulta a fi fost o slaba prezenta si o slaba mobilizare a politiei la Koln. In fapt atata politie cat in conditii normale era suficient sa fie. Politiile au o expeienta si rutina. Sunt imprejurari cunoscute in care se aduna lume in anume locuri , anul nou in strada, sarbatoarea berii, carnavalul.... politiile avand rutina si adecvare pentru misinea lor in asemenea momente. Ce s-a intamplat acuma difera de normalitatea experimentata. Ce s-a intamplat diferit este ca o hoarda de alogeni, intelesi intre ei, au napadit turma de cetateni adunata spre a casca gura in locuri stiute, deci intelesi intre ei, au generat diversiuni pe fondul carora au jefuit cetatenii surprinsi, derutati si panicati. Au aruncat cu petarde in oameni, au inghesuit brutal si licentios femeile, cei care s-au retras in dezordine in strazile adiacente acolo au fost maltratati si jefuiti de unii care-i asteptau, cu alte cuvine o treaba golaneasca pusa la cale de niste pierde vara care s-au acumulat in timp si se aluvioneaza masiv acuma, in ograda "civilizatilor avuti" fleti de felul lor prin insasi faptul de a trai intr-o societate civilizata.(Asa au fost invadate societatile agrare de triburi de nomazi pastori - razboinici, pentru care jaful constituia sursa de venit, in forma stabilizata , sub amenintarea cu violenta si jaful, cerand in schimbul pacii tribut, jaf institutionalizat). Buna parte din acesti aluvionati au venit in Europa, nu calare ca altadata, special pentru a beneficia de facilitatile statului social bogat, civilizat, occidental. Ca musulmanii sunt indoctrinati sa creda ca au si o misiune sfanta este secundar. Nu cred in vre-o cponspiratie. Analizele trebuie sa porneasca de la simplu la complex.

Stefan Kovacs Sunt de chestionat numărul (1000 de oameni mi se pare mult prea mult pentru o simplă aventură), locul (în fața Domului- gara fiind oarecum secundară) și acțiunea (rușinarea unor doamne care nu erau în burkha (bonus portofele și telefoane). Eu cred că a fost o acțiune organizată, controlată, cu aceeași valoare ca și cea de la Paris- să bage spaima în oameni.
Gavrila Ch daca erau romanii, din tzigani nu ne mai scoteau/au si nemtii astia cate'un lider ca te cutremuri - vrei, nu vrei.

Preda Mihailescu MIT @ Incetul cu incetul imi pun si eu unele intrebari - din simplul motiv ca numai in oraselul nostru mititel de 100 000 de locuitori, sunt unele zile cand este ticsit centrul de furgonete de politie, si politisti bine dotati sunt impartiti prin oras. Desigur, cand este o demonstratie ND (nu a mai fost de vreo 7 ani), atunci sunt 5000 de politisti, dar deseori nici nu stii din ca cauza sunt aici. Deci sunt mobili. Exista desigur cirmcumstanta de indoiala, ca fiind sarbatoare, de anul nou, in oras erau putini, si la apel au reactionat incet... chiar si in Germania, nu se poate exclude.

Analiza de la simplu la complicat este buna. Dar exista un mic detaliu - pe un fond in care predicatori exalteaza ideea ca "nu sunteti vitali, noi facem copii", golanii au, constient sau inconstient, un focus. Divers de cel al altor golani, sa zicem de culoare, in America!

Mihai Ion Turcu Preda Mhailescu@ Negrii din America sunt americani. Supra compensarile complexelor acetor invadatori moderni nu ar trebui sa ne intereseze. Trebui eimpachetati prin procedura de urgenta si expedoati . Au problemele lor in tarile lor sa si le rezolve mai bine sau mai rau, dupa noroc si pricepere.Europa nu salveaza lumea. Momentan trebuie sa se adune rapid si sa se prezerve pe sine, ca ce pentru noi este valoare. America are problemele ei interne, noi avem problema noastra interna, europeana si mijloace pentru rezolvare, trebuie doar bine definite obiectivele si etapele. Frau Merkel a dat-o-n bara sa se duca si gasca de birocrati bruxellezi sa-si sune desteptarea.....

Stefan Kovacs Poliția germană- așa cum o știu eu- e un pic idioată (a se vedea filmele cu polițiști) dar categoric eficientă și nu foarte permisivă. Pentru că manifestarea respectivă n-a durat doar 5 minute mă întreb de ce n-au fost încărcate vreo 3 camioane cu polițiști de serviciu plus arme din dotare- iar arăbeții ar fi putut fi scoși rapid din dispozitiv cu lovituri de pat de armă. Nu mai țin minte unde- dar am văzut relativ recent niște dispozitive polițienești din Germania de stătea pisica-n coadă- extrem de eficiente în alungarea unei astfel de mulțimi. De ce n-au făcut-o ? Probabil pentru că li s-a dat ordin să nu "agreseze" refugiații pașnici...
................................................................................................................................................................................

Niciun comentariu: