joi, 14 ianuarie 2016

Prospectivi despre atomizarea socio-politica in Romania


Smaranda Dobrescu
January 10, 2016
"Merită menționat în acest punct că vocabularul politic al României de azi, dominată de dogmele dreptei neoconservatoare, este pervertit în sensul descris de George Orwell în romanul “1984”, specific mai ales dictaturilor de extremă stângă. Așa cum în lumea orwelliană, Ministerul poliției era denumit “Ministerul dragostei” iar Ministerul propagandei, “Ministerul adevărului”, așa și în lumea românească a domnului Vasile Dâncu, potrivit dicționarului “tehnocratic” propus de acesta, dictatura este denumită “democrație”, oligarhia este “puterea poporului”, reprimarea libertății este “lupta împotriva corupției”, justiția selectivă este “stat de drept” etc. În condițiile unei asemenea confuzii, cetățenii știu doar că sunt nemulțumiți dar nu sunt capabili să definească în termeni corecți problema, pentru a fi capabili apoi să îi găsească rezolvarea corectă. În cele ce urmează voi folosi termenii cu înțelesul lor clasic iar nu cu cel al noii limbi de lemn din dicționarul Dâncu.)"
Începutul anului 2016 a aprins două mari dezbateri în “colonia” România: una se referă la faptul că printr-o schimbare neconstituțională – deci o…
ADRIANSEVERIN.COM

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu In acest demers ar fi nevoie de o larga cooperare a societatii. Din pacate, segmentul cel mai dinamic, mai explicit in dorinta de schimbare , acei tineri frumosi si indoielnic de liberi refuza colaborarea in plan politic si social cu actualii sau mai vechii oameni politici, cu cei in varsta, cu cei de stanga, adica considera ca in afara mesajului lor neoliberal ceilalti sunt niste nostalgici comunisti care le incurca vietile. Cat sunt ei de liberi este o apreciere ce presupune subtilitate iar suficienta acestora nu le permite sa si-o manifeste. In mod firesc mi-as pune intreaga incarcatura de speranta in tineri.Deocamdata ii vad fie complet neinteresati de politica, fie atenti sa nu apara nationalistii pe care ii vad automat legati de ortodoxia rusa si inclinati sa respinga euro-atlantismul.Sunt destule tabu-uri in societatea tanara care ma sperie, in special gandindu-ma ca acest segment promitator isi joaca la ruleta viitorul, inconstient ca-si reteaza sansele la libertate si la idei proprii..

Flavius Chircu
Prospectiv A-z "acei tineri frumosi si indoielnic de liberi refuza colaborarea in plan politic si social cu actualii sau mai vechii oameni politici" Daca mai vechii oameni politici ar da pe fatza targurile pe care le-au facut, in numele prezentului trait de acesti fraieri, lucrurile ar sta altfel. Nefacand asta, veshii/fostii politicieni lasa pe tinerii de azi la voia intamplarii, cum s-au gasit multi dinte ei cand erau si ei tineri si furiosi pe ceausism/socialism/comunism etc.

Tinerii, in fond, nu-s decat ce am crescut. Cei de azi cu ce a fost mai facil de asimilat din Capitalism, mangleala, shpaga, ipocrizie, corectitudine politica, activism de genul 'minte multa nu se cere, sa fii prost si sa ai putere!' etc.

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Accept si ideea ca cei care au facut vreodara targuri cu amanetare viitoare, nu sunt acum prezenti public sau nu au nevoia sa comunice cu nimeni fapte pe care le doresc uitate.

Flavius Chircu
Prospectiv A-z Smaranda Dobrescu Atunci trebuiesc acceptati si tinerii dezorientati si creatori de dezordine/entropie. Dubla responsabilitate pentru cei care au targuit si tac; cu ceva responsabilitate si pentru taiunitori...

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu As dori foarte mult sa cred ca cunoasterea unor fapte ale trecutului determinante pentru prezent si viitor ar putea schimba atitudinea frumosilor tineri, pe care chiar i-as pretui daca ar fi curiosi si iscoditori fata de aceste subiecte. Asta ar insemna ca multi factori, incepand cu mijloacele media si cu partenerii externi ar fi de acord sa fie tras valul incet, incet..

Flavius Chircu
Prospectiv A-z Smaranda Dobrescu "Asta ar insemna ca multi factori, incepand cu mijloacele media si cu partenerii externi ar fi de acord sa fie tras valul incet, incet.." Daca elita romana cosemnatara de porcarii asteapta acordul dela foreign handlers nu-i nici macar speranta. Romanii de rand, si inclusiv fiecare generatie de tineri furiosi, chiar ajung sa creada ca-s... prosti.

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu De exemplu, in manifestarile de strada care au dus la demisia guvernului, oare nu ambasadorul SUA a fost primul care si-a dat acordul continuarii manifestatiilor, urmat la scurt timp de Presedinte care a preluat spiritul strazii si a incurajat manifestarile civice? Este oare vreun presedinte care sa nu sfatuiasca demonstrantii sa renunte la proteste si sa vina la masa de negocieri?Oare nu presa este aceea care incrimineaza Parlamentul zi de zi, influentand impotriva parlamentarismului si a democratiei pe toti ce au resentimente gata sa iasa la suprafata? Ce ar fi putut face elitele in acest caz? Imi pun insa intrebarea de ce politicienii-pe care nu-i consider elite- nu au avut propuneri politice, ca doar asta e vocatia si meseria lor?

Flavius Chircu
Prospectiv A-z Am senzatia ca ne opintim in ambsadori si mass media, entitati neplatite de romani, pentru a umbri responsabilitatea politicienilor care tot cosemneaza, initial cu sau fara stirea lor, la afundarea Romaniei. Eu vorbesc de acele episoade de pe vremea lui Iliescu/Constantinescu/Iliescu/Basescu prin care Romania a fost angajata de acestia si oamenii lor pe niste cai dovedite intre timp falimentare. De exemplu, de ce Nastase/Iliescu nu au condamnat mafia devalizatoare de banci din timpul CDR-ului? Faptul ca Nastase si-ar fi apropiat pe unii din membrii acesteia nu-i decat explicatie partiala...

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Prospectiv A-z , iata o curiozitate si o necesitate justificata. Fara a cunoaste adevarul umblam si scriem ca bezmeticii pe FB. Ipoteze, scenarii.

Draghi Puterity
Draghi Puterity Citeste "Romania Europeana" a lui Adrian Nastase, Prospectiv A-z. Daca am citit eu corect printre randuri, treaba cu devalizarea bancilor a fost de fapt metoda prin care se dorea scurtcircuitarea istoriei, adica faza acumularii primitive de capital.

Parerea mea, care probabil nu va putea fi confirmata public de autor, e ca ei au vrut nu doar capitalism in Romania, ci capitalism in Romania cu capital romanesc, in sperantza ca astfel mai multi romani vor beneficia de aceasta formula (alternativa "socialismului realist" tocmai era "bombardata umanitar" in Yugoslavia). A fost adus si apoi mentinut la putere Basescu (prin multiple fraude), tocmai pentru a inversa acest trend, si pentru a avea in Romania capitalism, insa doar cu capital strain. De care, evident, nu profita in primul rand romanii. Acestora din urma li s-a rezervat rolul de vatafi, proletari si iobagi.

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Acest lucru este confirmat si in ultima carte a lui Adrian Severin. E rar ca doi politicieni sa cada de acord asupra unor intrepretari sau evenimente, dar in acest subiect este un agreement total.smile emoticon

Draghi Puterity
Draghi Puterity Smaranda Dobrescu - o am si eu, insa inca e in Romania. De abia astept sa o primesc.

Draghi Puterity
Draghi Puterity Iar legat de "privatizarile strategice", e si mai simplu, Prospectiv A-z, ele au fost cele menite sa deschida Romaniei usa catre piatza UE (Rusia fiind in cadere libera in aceea perioada de "sfarsit al istoriei" wink emoticon ).

Desi si eu sunt extrem de frustrat cand stiu ce am avut si vad unde am ajuns, ma abtin sa arunc cu piatra in cei mentionati de tine. Era totusi o strategie cu cap, si cu sanse de reusita, daca nu ar fi neglijat psihologia poporului roman. Daca ar fi inteles ca nu mai suntem patriotii care credea Ceausescu ca suntem si nici chiar Crestinii Sfantului Andrei, si ca istoria ne-a facut transformat in cei care spun "Sa-mi moara si mie capra, dar da Doamne sa moara si capra vecinului!".

Flavius Chircu
Prospectiv A-z Draghi Puterity Problema este alta: De ce Nastase si l-a luat pe Bittner&co om de casa?

Draghi Puterity
Draghi Puterity @Prospectiv A-z - Habar nu am. Poate din greseala. Poate a avut nevoie de un mafiot ca sa poata lucra (si) cu mafiotii. Stiu ca actiona conform principiului "tine-ti prietenii aproape si dusmanii si mai aproape". Poate Bitner sau altii au fost initial corecti, dar au cedat ispitei. Si cum, vorba bancului, ... nu are umeri... Chiar nu stiu.

Insa de un lucru sunt convins si toate instinctele si informatiile pe care le am sunt intr-un acord cum rareori mi se intampla sa am: Adrian Nastase a vrut binele Romaniei, si a avut si stiintza sa i-l aduca. Noi, "in nemernicia noastra", am fost cei care l-am impiedicat. Am pus botu' la tot ce a iesit din laboaratoarele "aliatilor" si nu a mai contat ce a facut el pentru noi ci doar sa ii moara lui capra.

Observi ceva? Pornim de la strategii, si tot la "termopanele" lui Nastase ajungem. Sa iti spun ceva, sincer de tot: ma doare exact in paispe daca cumva si Nastase a "ciupit" ceva pe parcurs. Fatza de muntele de lucruri bune care le-a facut pentru Romania si mai ales cel pe care l-ar mai fi putut face, nu conteaza nici cat un strop de apa pe un vulcan in eruptie!

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Cred ca AN a fost cel mai tradat sef de partid de catre oamenii lui. Personal nu-mi vine sa cred ca si-a dorit ca seful sau de cabinet, sau Bittner sau colegii importanti pusi in functii cheie sa aduca blam si rusine partidului. Dimpotriva e posibil camulti baroni sa fi suferit constrangeri de diferite feluri din partea liderului ca sa fie capabili de tradarea aceea din noapte de la hotel. Eu imi amintesc ca toate propunerile sociale pe care i le-am prezentat le-a tratat cu toata atentia si le-a promovat.Adevarat, ca Boc le-a abrogat.

Flavius Chircu
Prospectiv A-z Draghi Puterity A ciupi e una, nu despre asta vorbesc, fiind un obicei al meseriei, nu doar al pamantului; a-i scoate basma curata pe cei care au praduit totul e alta. Resortul acelei absolviri nu mi-e clar, iar explicatia ta "Habar nu am. Poate dingreseala" nu face dreptate personajului. De asta spun ca resortul trebuie facut cunoscut pentru a ne scuti de ridicolul pe care-l sesizeaza Smaranda. Ironia soartei ar face o dreptate stramba daca golanii aia au furat in numele lui, pastrandu-si grosul si dandu-i "ciupeala," dar scotandu-l pe Nastse bun de plata.

Cred ca vorbim de 2 chestii diferite, Draghi, iar Adrian Severin s-a referit odata la Grup la o strategie a Vestului de a pune Estul cu botul pe labe, inclusiv prin coruptii devalizatoare. La acel gen de dezvaluiri ma astept dela fostii politicieni, caci altfel ce pretentii realistice putem avea dela un Ponta/KWJ?

Smaranda Dobrescu a scris: "Fara a cunoaste adevarul umblam si scriem ca bezmeticii pe FB. Ipoteze, scenarii." De parca paguba'n bostanarie noi o facem, prospectivii de pe facebook. Paguba e facuta odata de cosemnatari, iar a doua oara (indirect) tot de ei prin nespunerea adevarului.

Fara cunoasterea adevarului, noi ne luam de Ponta si/sau instalarea si intarirea regimului KWJ, insa daca am afla ca la fel ca la KWJ se decid alegerile intr-una din 1996 in Romania, ce am mai spune?

Flavius Chircu
Prospectiv A-z Draghi, iti multumesc pentru recomandare, am gasit-o din prima cu Google. E un gest bun din partea autorului sa faca asemenea lucrare disponibila. Observ totusi ca are 571 pagini (incluzand referintele bibliografice), asa ca daca poti fi mai specific in sensul intrebarii mele initiale (de ce si-a apropiat AN acei golani in loc sa-i condamne?) ar fi de foarte mare ajutor caci n-am o agenda de a baga pe vreunul la apa, doar de a cauta si a intelege distanta dintre tineri si politicieni/varstinici, remarcata de distinsii Smaranda Dobrescu & Adrian Severin.


P.S. Sper sa se inteleaga sau cei mai vechi la Grup sa s-si aduca aminte de preocuparea pentru soarta bancilor in Romania. NU SE POATE FACE CAPITALISM FARA UN SECTOR FINANCIAR BANCAR SANATOS.

Flavius Chircu
Prospectiv A-z Din cartea "Romania Europeana" a lui Adrian Nastase extrag dela pagina 91: "Clasa politică românească nu a reuşit să ajungă la un set de valori comune, care să formeze nucleul „dur“ al viitoarelor reforme şi evoluţii ale României, în jurul căruia să oscileze interesele secundare ale fiecărei grupări politice. În măsura în care clasa politică românească chiar a acţionat până acum relativ omogen şi a asigurat continuitatea proceselor tranziţiei, trebuie observat că omogenitatea şi continuitatea eforturilor au fost asigurate din exterior, ca urmare a presiunilor comunităţii internaţionale şi prin formularea cu rigurozitate de către Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică a cerinţelor aderării. Preocupată, înainte de orice, de conflictele interne şi de marea redistribuire de avuţie, care a avut loc prin privatizare şi prin reparaţiile abuzurilor comuniste, clasa politică românească nu are, în prezent, o viziune consensuală cu privire la viitorul României."

Eu inteleg de aici ca au fost cerinte, dar alea ar fi fost bune si ar fi compensat lipsa de unitate.

Dela pagina 112 aflam despre starea in care a gasit Romania la instalare in anul 2000: "(6) un sector bancar-financiar slab, aflat la apogeul unui lung şir de falimente frauduloase; [...] (10) o corupţie generalizată în administraţie, dublată de lipsa cronică de personal competent atât în administraţia centrală, cât şi, mai ales, în cea locală."

Deci se stia de jaful bancar si de coruptie, n-au fost chestiuni inventate in scop electoral de CV Tudor.

P.S. In trecere, dela paginile 88-89 aflu ca modelul sau de dezvoltare economica la scara mare a fost implicit cel al lui Reagan, supply side economics. A devenit clar intre timp cu Stanga, inclusiv cea romaneasca, o luase pe drumul trasat de Clinton-Blair-Schroeder, acesti lupi neoliberali in haine de miei socialisti. Uite asa aflu ca cel putin pana in 2007, data aparitiei cartii, lui Nastase nu i-a devenit clara contributia lui Reagan la economie...

Adrian Severin
Adrian Severin Dle Prospectiv A-z, ați putea găsi, cel puțin parțial, răspuns la nedumeririle dvs citind articolele mele critice la adresa lui Adrian Năstase publicate în anii 2000-2004. (Multe cred, în ziarul Ziua.) Atunci când ulterior l-am apărat pe Năstase și i-am arătat meritele, nu am retractat criticile anterioare. Critici dure dar făcute cu bună credință și care, în ciuda aparențelor, nu au anulat nici un moment sentimentele mele de prietenie față de el. Dacă le puneți pe toate cap la cap veți avea o versiune mai complexă a portretului lui Adrian Năsatse. Acesta ar explica multe din paradoxurile evoluției lui Năstase. Alte informații nu se cade a fi făcute publice în acest moment căci mai mult ar deruta lumea. Dacă doriți, vi le voi împărtăși personal. Oricum, faptul că oficial astăzi se neagă sau se păstrează sub tăcere lucrurile bune pe care le-a făcut, este o mare nedreptate. Cred că istoria o va repara.

Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu In ultimii 30 de ani am avut contact direct cu tineri ( studenti).Critica pe care o fac priveste bagajul cultural slab mobilat de scoala urmata. Ca fenomen social se constata o scadere a lecturii care pina in 1989 era principala modalitate culturala practicata. In cauza poate fi o mutatie legata de explozia mediilor de informare si locului excesiv de important al televiziunii. Tinerii sunt informati nu cultivati. Altfel sunt deschisi, diligenti si simpatici. Rezerva generala fata de politica, desi constatam un exces de politizare a cetatenilor, decurge din felul de a se face politica de partid. Felul de a se face politica de partid este in acest moment preocuparea partidelor si Presedintelui. Se poate spera in ameliorari. Preocuparea excesiva pentru coruptie ( reala) este conditionata de UE si SUA (deloc virgine), care fac din coruptie o problema de securitate nationala si colectiva (UE NATO). Este un heirupism de tipul "luptei de clasa". Sa speram ca se va reusi o reducere a coruptiei si o normalizare in consecinta a vietii politice insasi asteptata de cetateni. Urmeaza sa votam, deruta este maxima.

Draghi Puterity
Draghi Puterity Daca l-am inteles eu bine pe domnul Adrian Severin, SUA au avut initial un rol determinant in generalizarea coruptiei din Romania. Scopul pare sa fi fost acapararea controlului asupra economiei si structurilor de putere din Romania. Abia cand americanii au observat ca in mediul corupt sadit de ei incep si altii sa "culeaga roadele", au creat, prin cateva "asset-uri" locale, mecanismele cunoscute de combatere a coruptiei. Organisme care, bineinteles, ii combat doar pe "ceilalti corupti".

Octavian Lupu
Octavian Lupu Draghi Puterity Mi se pare interesanta interpretarea dvs, dar eu cred ca daca americanii ar fi dorit ar fi avut intreaga economie romaneasca la picioare. Dupa experimentul dezolant CDR, colac peste pupaza la putere ajung din nou commies. La acea vreme slagarul nu era anticoruptia (corporatiile americane nu sunt fete mari si chiar si Pentagonul are prevazut in posturile sale bugetare un mic capitol numit "comisioane neautorizate"), ci stabilitatea politica (cu conditia sa nu fie de stanga). Adica daca i-am dat spaga pardon comisionul neautorizat cuiva sa avem siguranta ca-l gasim si peste 6 luni si livreaza ceea ce a promis. Cred ca indiferent daca ne primeau sau nu in NATO, americanii nu stiau precis ce vor face cu noi: vom fi membri adevarati sau vom fi folositi ca moneda de schimb in viitoare targuri geopolitice, la pachet cu fratii nostri moldoveni.

Draghi Puterity
Draghi Puterity Cum spuneam, domnule Lupu, nu e interpretare mea. Cred a reda, din memorie, destul de corect o afirmatie a domnului Severin, care la vremea respectiva m-a surprins si pe mine.

Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Octavian Lupu @nimic nou, istorie veche, de aceea este important sa avem guverne solide si inteligente pentru ca au de manevrat intre ape.

Octavian Lupu
Octavian Lupu Draghi PuterityChiar daca nu este interpretarea dvs nu vad nimic rau in asta pentru ca aduce in discutie un subiect nu foarte abordat de cand americanii ne strang la piept pana la sufocare datorita iubirii fratesti: fariseismul explicatiilor lor vis-a-vis de faptul ca nu au investit in Romania. Daca ar fi dorit ca presedinte in Romania sa fie Donald Trump ar fi trebuit sa controleze intreaga economie.

Octavian Lupu
Octavian Lupu Mihai Ion Turcu Sunt de acord cu dvs, in principiu, dar intre ceea ce avem nevoie si oferta politica este o distanta foarte mare. Acuma ii injuram pe ciracii Bruxelles-ului condusi de Ciolos (dvs nu pentru ca sunteti prea civilizat si pozitiv pentru a face asta). Dar eu ma gandesc cu groaza la alegerile din 2016 care s-ar putea sa aiba drept rezultat un guvern legitim condus de ipochimenul Predoiu si compus din toti excrocii resapati ai PdL-ului si PNL-ului.

Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Octavian Lupu @Civilizat spun ca nadajduiesc ca PNL si Presedintele nu vor face asemenea eroare.



Flavius Chircu
Prospectiv A-z Poate ca nu s-a observat punctul de plecare al comentariilor mele si de aceea il reiau, pentru ca altfel nu-mi explic cum se ofera raspunsuri mai ales la ce n-am intrebat. Era vorba de remarca in fapt corecta facuta de Smaranda Dobrescu cum ca "Din pacate, segmentul cel mai dinamic, mai explicit in dorinta de schimbare , acei tineri frumosi si indoielnic de liberi refuza colaborarea in plan politic si social cu actualii sau mai vechii oameni politici..."

Eu spuneam: "Daca mai vechii oameni politici ar da pe fatza targurile pe care le-au facut, in numele prezentului trait de acesti fraieri, lucrurile ar sta altfel. Nefacand asta, veshii/fostii politicieni lasa pe tinerii de azi la voia intamplarii, cum s-au gasit multi dinte ei cand erau si ei tineri si furiosi pe ceausism/socialism/comunism etc.

Tinerii, in fond, nu-s decat ce am crescut. Cei de azi cu ce a fost mai facil de asimilat din Capitalism, mangleala, shpaga, ipocrizie, corectitudine politica, activism de genul 'minte multa nu se cere, sa fii prost si sa ai putere!' etc."

Unde este vorba aici de valoarea in balanta a celor facute de dl. Adrian Nastase?

Intreb asta deoarece trei distinsi membri ai Atelierului par a discuta cu mine meritele d-lui Nastase in timp ce eu am pus o intrebare simpla pentru a ilustra genul celor care nepoliticienii le au pentru vechea clasa politica; in cazul lui Nastase, De ce i-a tainuit si apropiat pe cei care devalizasera sistemul bancar romanesc?

Domnule Severin, stiu si eu ca sunt n functionarea statului chestii care se spun si chestii care nu se spun. Vechea clasa politica romaneasca n-a spus aproape nimic. Cum sa avem pretentii la un Ponta sau KWJ cand cel mai probabil, la momentul investirii in funcite, acestia sunt deja pana in varful capului angrenati in angajamente deja facute si tinute secret de vechea clasa politica? Daca dumneavoastra imi spuneti pe privat motivul lui Nastase, pe care eu n-am cum sa-l verific nefiind public, cu ce are sa ajute asta alaturarea tinerilor furiosi de vechea generatie de politicieni? Ca eu doar scriu la Grup aproape de cand s-a format ca sansa Romaniei este folosirea clasei de politicieni mai vechi in sensul de a corecta greseli trecute si a le evita pe cele viitoare, pornind desigur dela a admite public ce s-a gresit si in ce conditii s-a gresit.

Daca aceste lucruri nu se pot spune, din nustiuce motiv, politicienii vechi ar face bine sa le spuna macar printre randuri si sa se resemneze la prapastia dintre ei si noile generatii. Noi generatii de romani care pe de-o parte ii vor condamna pe vechii politicieni, iar pe de alta, vor face ACELEASI greseli.

Draghi Puterity
Draghi Puterity In ce ma priveste, explicatia e simpla, eu am intrat in discutie pornind de la urmatoarea afirmatie pe care ai facut-o, Prospectiv A-z:

"De exemplu, de ce Nastase/Iliescu nu au condamnat mafia devalizatoare de banci din timpul CDR-ului? Faptul ca Nastase si-ar fi apropiat pe unii din membrii acesteia nu-i decat explicatie partiala..."

Nu imi propusesem sa tratez la modul exhaustiv problematica juventocratiei, ci doar sa lamuresc un aspect punctual, cel al devalizarii bancilor, atat cat mi-au permis informatiile la care am avut acces si capacitatea mea de procesare.

Pana la urma si abordarea de la simplu la complex poate da rezultate. Daca clarificam lucrurile punct cu punct, candva poate apare si saltul calitativ.

Daca ar fi sa o iau invers, la modul cel mai general, cred ca avem de a face cu o criza de incredere a tinerei generatii in vechea generatie. Aceasta criza a fost stimultata categoric si din afara tarii. S-a profitat de terenul propice al perioadei de tranzitie in care se trecea de la un sistem de valori la altul si mai toate valorile devenisera relative (poate expresia pe care am folosit-o pentru a sugera asta - "a pune botul" - nu a fost tocmai adecvata).

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Tara asta nu e formata doar din politicieni mai vechi sau mai noi si din tineri contestatari dornici sa creeze un alt moment zero al istoriei. Conflictul natural intre generatii nu are cum sa ne ocoleasca pe noi. Daca luam de bun sloganul cel mai multfolosit de tinerii frumosi... atunci clasa politica ar trebui schimbata, incepand cu parlamentul. Si aici, deja intervine ruptura: cu sau fara parlament? Cat de mare parlamentul? Cate camere? De ce partide si nu societate civila? Cine e reprezentativ in societatea civila? Mai avem nevoie de reprezentativitate? Mai vrem DEMOCRATIE liberala?
In acest caz, nevoia de adevar despre care vorbeste Prospectiv A-z din dorinta de a se evita greselile trecutului, se impleteste cu nevoia de reafirmare sau infirmare a unor noi idei de fiintare a societatii. Poate ca noi,politicieni sau nu, prea in varsta si prea tributari democratiei sa nu fim cei mai potriviti sa orientam si sa ajutam noua generatie in aspiratiile ei daca ale noastre sunt in mare divergenta cu aceasta generatie si poate cu imperativele de eficienta ale vremii. Ma opresc, caci nu vreau sa intru in problema valorilor impartasite sau nu ...

Flavius Chircu
Prospectiv A-z Draghi Puterity "Aceasta criza a fost stimultata categoric si din afara tarii. " Si atunci sa asteptam solutii tot din afara tarii, cum sugereaza si Smaranda?

Timpul nostu, liberal-democratic, e caracterizat de deschidere/transparenta. Ar fi bine sa luam mai in serios instrumentele si modul de operare caracteristice acestui timp, ar fi mai productiv decat sa continuam sa ne facem cu ochiul, ca pe timpul prigoanei gandului...

Romania a putut sa-si croiasca un drum independent al ei de sub URSS abia cand politicienii ei invatasera si operau cu maiestrie cu termenii impusi de hegemonul sovietic.

Smaranda Dobrescu
Smaranda Dobrescu Smaranda s-a exprimat la conditional optativ: Daca presa si fortele externe ar permite propagarea unor adevaruri..atunci ar fi o alta situatie. Fortele din afara sunt impedimente in calea restabilirii adevarului, nu generatoare de solutii..Stabilisem doar rolul si subordonarea binomului.. De aici vine neintelegerea…

Draghi Puterity Am avut pe unu' care stia sa ii bata pe cei dinafara jucand dupa propriile lor reguli. Nu ii mai mentionez numele ca vad ca produce iritare. wink emoticon Spun doar "legitimatie de ungur", "drepturi colective", "comisia de la Venetia". Si mai sunt multe alte exemple similare. Altii vad ca ar mi fi dispusi si astazi sa incerce daca ar avea sustinerea noastra.

Draghi Puterity
Draghi Puterity Prospectiv A-z, uite un "reality check":


Nu ar fi asta un caz tipic pentru DNA?
ANTENA3.RO

Flavius Chircu
Prospectiv A-z:  Draghi, sunt doua lucruri: a) eu pomeneam de croirea unui drum al tau, diferit de cel *by default* dela hegemon, nu sa-l bati pe acesta; b) "Altii vad ca ar mai fi dispusi si astazi sa incerce daca ar avea sustinerea noastra" Este o himera sa crezi in acel "DACA" din fraza ta fara sa generezi/restaurezi increderea.

Eu am mai ridicat aceasta tema aici: Relatia dintre conducatori si popor in Romania. Istoric, avem de-a face cu o atitudine (mai degraba orientala!) de dispret fata de popor din partea liderilor, respectiv de neincredere din partea poporului. Dpdv al liderilor, poporul e prea prost sa inteleaga, totul petrecandu-se in spatele usilor inchise. Dpdv al poporului, toti politicienii sunt vanduti/corupti/etc.

Daca sub Ceausescu ni s-ar fi spus mai multe poate ca nu ne imbulzeam dupa 1989 ca oile pe drumul pierzaniei. La fel si acum cand observam cu toti ruptura societatii pe ansamblu de politicieni/politic.


Adrian Severin
Adrian Severin Dle Prospectiv A-z, eu am spus mai mult decat altii. As zice chiar ca am fost singurul care am spus. Ba mai mult. Am spus aproape totul, intr-o forma sau alta. Daca nu ati vazut, adresati-va oculistului, nu mie. Eu sunt dispus sa va bag si degetele in ochi, dar nu in public. Atat! (O spun in gluma, desigur.)

Flavius Chircu
Prospectiv A-z Nici in tara orbilor, domnule Severin, o floare nu e primavara, aia care sa-i scoata pe romani, nu doar tineri, din iarna. Nu, n-am sa va trimit la specialisti sa determine despre ce floare e vorba :-)



Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Elitele politice se reproduc. Tinerii nu intra in politica, sunt adusi in politica de catre cei care sunt in politica, selectati de acestia, formati si promovati de acestia intr-un angrenaj complex, intern si extern care preexista si se deruleaza potrivit legilor proprii de organizare-functionare.

Flavius Chircu
Prospectiv A-z Cand sa ma pregatesc sa-i raspund si d-lui Severin, am aruncat o privire pe comentariul dvs, domnule Mihai Ion Turcu. De acord cu observatia acestei stari de fapt.

Imi permit sa merg mai departe, revenind si de unde am plecat:

1) Expunerea acestor conditionari este importanta, inclusiv pentru mentalul colectiv romanesc;
2) Odata conditionarile expuse se creaza sansa adresarii lor, si in alt fel decat prin preluarea lor automata;
3) Considerand aceste conditionari, si acceptand natura lor obscura ca un blestem, cum ne mai putem lua de Ponta sau KWJ?

Mihai Ion Turcu
Mihai Ion Turcu Elitele politice pot evolua dar in timp.

Niciun comentariu: