miercuri, 11 iulie 2018

Strategic polonezii se uita la SUA si China

Strategic polonezii se uita spre SUA si China – 4 iunie 2018

 

Smaranda Dobrescu shared a link.

June 4

Imi imaginez reactia tefelistilor daca Romania ar gandi o relatie economica mai stransa cu China. Mai bine nu imi imaginez sa nu le dau vreo idee cu schimbarea Constitutiei sau renuntarea la ea. Iata ca polonezii considera ca beneficiile sale depind de modul in care guvernul polonez va sti sa mentina o balanta intre influenta militara in crestere a SUA si viitorul economic al Chinei...

 

 

ZEROHEDGE.COM

Poland's US Military Base Is More About China Than Russia

Poland isn't just strategically important to Germany, Russia, and the US, but also to China, being Beijing's top partner in the 16+1 collection of Central and Eastern European states and correspondingly one of its top Silk Road nodes...

 

Buciu Petre Mie mi se pare fascinant la tefelistii aia ca aplauda lucruri pe care le fac Polonia sau Ungaria, si pe care le-ar huli daca le-am face si noi. Treaba cu China e una dintre ele, cel mai probabil. La fel ar fi treburile cu Putin sau reactiile lor usor nationaliste si combatante la adresa multinationalelor. Eu ce sa inteleg de la ei ?

 

Smaranda Dobrescu Ca sunt programati cu un soft de acum 1-2 ani. Adica sunt mult in urma. O updatare le-ar fi mai mult decat necesara daca macar ar simti efectul ramanerii in urma evenimentelor.

 

Prospectiv A-z .
N-am remarcat ca fetelistii sa se fi exprimat favorabil despre Polonia/Ungaria...

Altfel, nu constistenta logicii cred ca le-ar fi caracteristica forte. Merg cum/unde li se spune, pariaza pe emotii.

 

Buciu Petre Ma refer la tefelestii mai "sofisticati", neoliberali, din aia care casca gura la prostiile lui Aligica. Multi lauda Polonia/Ungaria ca alternativa la pretinsul "socialism" de la Bruxelles. Dar ei se cantoneaza doar in politicile lor anti-imigratie, fara sa vada designul mai profund.

 

Prospectiv A-z .
Polonezii dau o lectie exemplara de echilibristica. Stiu clar ca sunt condamnati sa traiasca intre Germania si Rusia, dar nu se resemneaza. Supra-liciteaza cu SUA, dar stiu ca dela un moment dat incolo SUA au tot atata nevoie de ei cat ei au de SUA--iar jocul la 2 capete, cu China, nu face decat sa dea masura acestei intelegeri.

In termeni de realpolitik, asta se intampla cand ai 40 milioane de oameni ai caror lideri au un sens al interesului national fara echivoc.


Niciun comentariu: