joi, 12 iulie 2018

Conexiuni geostrategice

Conexiuni geostrategice – 15 iunie 2018

 

Gabriela Ionita shared a post.

June 15 at 8:24 PM

 

Conexiuni GeostrategiceLike Page

June 15 at 12:25 AM

După o săptămână pe placul analiștilor de politică externă și relații internaționale, cu mai mult evenimente de top, ne-am centrat atenția asupra: 1. #G7 Summit, 2. Reuniunea Organizației de Colaborare de la #Shangai, 3. Summit #Singapore / Trump - Kim Jong Un, 4. Strategia US pentru Europa de Est. Vă dorim vizionare plăcută! https://youtu.be/rWym4gRuF-o

 

 

YOUTUBE.COM

CONEXIUNI GEOSTRATEGICE - GEN.(R) VASILE ROMAN SI GABRIELA IONITA 13.06.2018

 

Smaranda Dobrescu Voi incerca sa fac o sinteza restransa a discutiei de altfel foarte interesanta avuta la radio de colega noastra Gabriela Ionita cu profesorul Vasile Roman
As spune mai intai ca vorbitorii s-au axat pe cele trei evenimente recente si pe consecintele probabile ale acestora: G7, Shanghai, Singapore.
Voi sari direct la concluzie: daca intalnirea G7 din Canada a reprezentat un fel de sfarsit al unei ordini mondiale din ultimele decenii, intalnirea de la Shanghai, "spiritul de la Shanghai" a marcat inceputul unei noi ordini mondiale. Daca G7 a subliniat neintelegerile majore intre SUA si principalele tari dezvoltate economic din Europa plus Canada, la Shanghai s-au armonizat puncte de vedere sintetizate prin determinarea de cooperare,, gandire pe termen lung, echilibru". 
Tensiunile mari de la intalnirea G7, provocate in special de neintelegerile dintre Trump si Merkel au scos in evidenta ca un numar redus de 7 tari dezvoltate este insufficient pentru a se lua hotarari valabile pe plan mondial. Comertul, circulatia marfurilor, tarifele, etc, adica elemente ale globalizarii ar trebui sa fie sustinute de cel putin 20 tari membre ale grupului, si in orice caz de prezenta Rusiei si Chinei. Merkel, desi are cel mai mare volum de schimburi economice cu Rusia s-a opus propunerii lui Trump, oarecum secondat de Macron si japonezul Abe de a reface G8 si a retrage penalizarile Rusiei atata vreme cat statutul Ucrainei hotarat la Minsk nu va fi schimbat de Rusia. Concluziile G7 au fost in principal ca o lista intreaga de produse americane cat si otelul si aluminiul european vor fi taxate la tarife cu 25% mai mari, in mod reciproc. Tarile care vor suferi cel mai mult din suprataxare vor fi Germania, Franta, GB. Aceste tari, cu filiale ale unor companii puternice in toate tarile europene vor face ca efectele suprataxarii sa fie generale in Europa.Trump reproseaza Germaniei ca are un comportament similar Chinei in dorinta de a-si proteja interesele economice fara a gandi la interesele celorlalti participanti pe pietele comune. Desigur, populatiile respective vor resimti socul scumpirilor. S-a mai discutat idea ca Statelor Unite le convine o Uniune europeana mai mica, eventual fara tarile sud-estice care sa colaboreze mai strans cu SUA si poate (nu stiu daca am inteles bine) cu Rusia. Deschid o paranteza si amintesc de intalnirea de la Varsovia a lui Iohannis cu presedintele polonez, discutia lor despre tarile dintre cele trei mari si decizia intalnirii la Bucuresti in septembrie cu ocazia unui Forum Economic al celor 9 tari foste comuniste. Inchid paranteza. 
Ca o consecinta a acestor neintelegeri, se asteapta ca tarile estice europene sa se gaseasca in situatia optiunii cooperarii cu SUA sau UE.
De altfel, noul secretar de stat echivalent D-nei Nuland din administratia Obama este asteptat la Bucuresti.
Spre deosebire de rezultatele G7 care au subliniat nevoia modificariilor multiple, Grupul de la Shanghai a abordat un plan cat se poate de coerent in stare incipienta prin care se urmareste dezvoltarea tarilor participante in comun prin punerea de acord a planurilor nationale de dezvoltare intr-o formula coerenta. China si-a asumat rolul de coordonator si finantator pentru pregatirea a 3000 specialisti in economie din tarile participante si nasterea strategiilor bazate pe aceleasi principii proprii globalizarii.In afara cooperarii economice, tarile respective au in vedere folosirea eficienta a resurselor de care dispun si cooperare in domeniul militar. (Rusia, China, etc!!)
Desigur Japonia si Coreea de Sud vor avea de suferit in aceste conditii. De aceea, gandesc eu ca acest desen de noua ordine nu este inca terminat. 
Si aici intervene problema Coreii de Nord si a posibilitatii demilitarizarii intregii peninsule coreene. Vorbitorii nostri nu sunt atat de convinsi ca demilitarizarea Coreii de Nord va fi atat de sigura, rapida si deplina. De aceea si-au aratat suspiciunea fata de succesul din Singapore. 
In aceste conditii, ale concluziilor celor trei evenimente recente, am putea sa ne gandim in ce fel evenimentele din Romania isi gasesc vreo explicatie in noul mecanism ce se are in vedere sa asigure o noua ordine mondiala.

1

 

Smaranda Dobrescu https://global.handelsblatt.com/.../the-old-world-is...Manage

 

GLOBAL.HANDELSBLATT.COM

The old world is dying, and Europe must seize the moment

 

Smaranda Dobrescu In zodiacul lui Trump se pare ca scrie pentru luna aceasta:"mareste tarifele" Tocmai a anuntat ca va creste taxele pentru unele produse chinezesti cu 25%, adica in cuantum anual de 50 mld. $. Motivul mi se pare nu chiar atat de incorect intrucat se refera la nerespectarea pe scara larga a Chinei a proprietatii intelectuale. Ceea ce stiam de multisor...


Niciun comentariu: