luni, 9 iulie 2018

O analiza unidirectionala a problemei

O analiza unidirectionala a problemei – 2 iunie 2018

 

Gheorghe Gradinaru shared a link.

June 2

Concluzii rezultate din analiza unidirectionala a poblemei

 

 

ZIARE.COM

In jurul anului 2040, Romania va falimenta

In jurul anului 2040, Romania va falimenta. IsII*III ''I IIIIIII! I 'IIIEuro IsII!

 

Andrei Mocearov Domnul Peiu nu a inteles nimic. Crede că desființarea pensiilor ( asta înseamnă "pensii" private) scapa România de faliment. Dacă lucrătorii impozitati nu vor putea plăti pensiile părinților și bunicilor, aranjamentele private nu vor ajuta. Dimpotrivă. O parte din banii destinați pensiilor vor ajunge în conturile personale ale administratorilor privați. Asa zisele pensii private nu sunt fabrici de bani. Nu au cum sa inventeze, în medie, mai mulți bani decât pensiile publice. Cu articolul asta domnul Peiu ne-a mărturisit că a fost de fapt un "Valcov' al lui Radu Vasile si apoi al lui Adrian Năstase

 

Buciu Petre Pilonul II are cam 81 % din investitii in active de risc scazut (60-65 % in titluri de stat, restul depozite si alte lucruri). Practic "pensia" privata e platita tot de Trezoreria statului :))) Si chiar daca ai trece la un sistem de tipul Pilon III, fonduri de investitii pe termen lung, care ar putea investi in ce-i taie pe ei capul, banii aia pe care-i face sunt tot scosi din ceva. Investesti in actiuni care-ti aduc 10 % pe an, dar actiunile alea sunt platite de companii care privilegiaza actionarii si nu mai folosesc banii aia sa investeasca sau sa plateasca angajatii. Argumentul pentru privat e unul strict pentru "eficienta" a ceea ce se poate obtine. Ori "eficienta" aia, cat de mare ar fi ea, e compromisa de comisioanele nesimtite cerute. Si e de asemenea un sistem vulnerabil in fata unor socuri ca inflatia sau crizele financiare. Toate dezavantajele sistemului public il are si privatul, dar nu si invers. E la mintea cocosului, dar propaganda si ura ne orbesc.

 

Buciu Petre Sistemul asta de tip Pilon II e ca si cum Isarescu ar zice ca de maine el nu mai e angajat la stat, ca privatizam BNR-ul si el isi face banii din comisioane gigant prestand exact ce presta si inainte, tot prin infrastructura statului si cu banii lui. Doar ca nu mai are responsabilitati si face si o groaza de bani in plus. E frumos asa, cui nu i-ar placea ! Si e fascinant ca toate loazele cu "frimarchet" in gura fac spume ca ei urasc capitalismul corupt ("cronist") in teorie, dar in practica sunt primii care ar sustine orice teapa din asta evidenta numai pentru ca e descrisa de unii drept ceva "privat".

Smaranda Dobrescu Ce ar fi daca am accepta ca ungurii si polonezii au realizat ca pilonul II neavand rentabilitatea scontata nu va putea compensa diferenta pierduta de pensionar din sistemul public si au renuntat la acesta? Daca veniturile din sistemul public nu sunt suficiente pentru sustenabilitatea sistemului de pensii, cei care stiu si pot, maresc salariile si daca economia prezinta cerere de forta de munca, sunt pe calea rezolvarii partiale a problemei. Imbatranirea populatiei nu poate fi diminuata ca impact decat prin factorul demografic pozitiv.. Polonezii si ungurii, dupa stiinta mea au salarii mai mari decat avem noi, si in consecinta pensii mai mari. 
Cauza reducerii sau desfiintarii pilonului II la noi si peste tot este caracterul neoliberal al administratorilor care tin sa faca profit mare indiferent de rentabilitatea investitiilor.. De ce s-ar fi inflamat in asa hal lucrurile daca administratorii, de coniventa cu guvernantii nu ar ameninta cu retragerea pe decidentii ignoranti in acest domeniu?

 

Constantin Balasoiu Doar o altă sperietoare. Ne compară cu Polonia și Ungaria și spune că nu ne permitem mișcarea fiindcă demografic stăm mai rău. Dar cum până în 2040 nici prognozele eco climatice nu se verifică în asemenea proporții, pilonul 2 merita probabil un tratament identic. By the way nu stăm mai rău decât polonezii decât într un singur punct, salariile, cu o diferență de peste 400 usd mediu, care e reversibilă. Populația a scăzut până la nivelul anilor 60 în ambele cazuri. Minte în schimb în legătură cu ungurii, care s au întors înapoi la nivel ul 1970 conform graficului, nu 1985
https://wikivisually.com/.../File:Hungary_historical...
Manage

 

 

WIKIVISUALLY.COM

WikiVisually.com

 

Prospectiv A-z .
Romania este deja in faliment--de ani de zile, statul cheltuie mai mult decat incaseaza, cheltuieli care merg pe joc de glezna, nu pe investitii care macar teoretic ar duce la venituri mai mari in viitor cu darul de a echilibra. Ca mai toate tarile lumii. 

Cand se scumpesc banii la centru sau romanii ar incerca vreo miscare prea brusca, se va afla de acest faliment. Pana atunci, moarte lunga.

Pacat ca acest text vine ca o pledoarie politica (a Dreptei privatizatoare) si se pierde ocazia unei analize tehnice.

 

Smaranda Dobrescu O analiza tehnica ne-ar servi cu ceva exactitate motivele pentru care Romania cheltuie mai mult decat produce. Printre multiplele cauze sistemice, se pot socoti si unele aleatoare vizibile cu ochiul liber. Avem aici un calcul aproximativ al cheltuielilor binomului cu interceptarile. (fara sa mai punem la socoteala si aparatura deloc ieftina)
"http://gazetadecluj.ro/vezi-cat-costa-interceptarile.../"
Manage

 

 

GAZETADECLUJ.RO

Vezi cât costă interceptările făcute de SRI și plătite din…

Prospectiv A-z .
Inca un punct de vedere

http://www.argumentesifapte.ro/.../de-ce-pensionarii.../
Manage

 

 

ARGUMENTESIFAPTE.RO

Țara cu milioane de fantome, sau de ce pensionarii viitorului nu vor…

 

Smaranda Dobrescu Europenii isi recunosc automat stagiile de cotizare si la varsta pensionarii, indiferent unde e stabilit pensionarul primeste o pensie corespunzatoare tuturor contributiilor. Daca un roman cotizeaza intr-o tara cu care Romania are tratat mutual de recunoastere a asigurarilor de pensie si sanatate, atunci e in ordine. Daca nu exista tratat atunci ne aflam in cazul de mai sus. Si asta se intampla pentru ca cealalta parte (tara) nu e interesata.. Sunt cazurile Norvegiei, Serbiei, SUA, tarilor asiatice, africane. Fenomenul se numeste portabilitate.

 

Ioan Sorin Leoveanu Pilonul II este o pensie privată, ca oricare alta, dar care a devenit obligatorie prin lege. Cine a dat legea probabil că s-a bucurat de ce a primit pentru că fondul privat de pensii a fost scutit de riscuri dar nu și de profit. Poate că cineva chiar știe afacerea și face și dosarul pentru a recupera șpaga , dar după ce se va prescrie cazul.

 

Smaranda Dobrescu In 1996 Banca Mondiala si USAID in urma studiilor facute care aratau o datorie implicita cu pensiile publice a tuturor guvernelor in crestere ingrijoratoare, luand act de primii ani de succes a pensiilor private obligatorii din Chile au introdus in cadrul programelor de dezvoltare pilonul II in toate tarile din est. Unele tari vest europene au introdus si ele pilonul II restrans. Prima forma a legii, era cuminte, evita riscurile si mai ales evita comisioanele obraznice. A fost nevoie sa vina guvernul Boc ca sa se modifice legea in trei puncte esentiale pe care le-am mai amintit. Dintr-o idee din start favorabila pensionarilor conform calculelor si modelelor facute a iesit in 2005 o lege favorabila exclusiv administratorilor de fonduri. Pe scurt, asta e povestea pilonului II.

Ioan Sorin Leoveanu Nu sunt specialist, am avut o asigurare pe viață la o societate de asigurări care a dat faliment și m-am lecuit. Acolo ereau și mulți cunoscuți care depusesera pentru pensii private. A fost o tragedie pentru toată lumea. După asta a venit criza din 2007 și credeam că s-a terminat cu Pilonul II și la noi. Dar, s-a dovedit o investiție bună și serioasă, să vedem ce se va întâmpla la următoarea criză și dacă garanțiile și implicarea statelor vor fi suficiente. Totuși, încă nu s-au plătit pensiile din pilonul privat din câte știu.

Smaranda Dobrescu Dupa socotelile mele si nu doar ale mele, tinand cont ca din 2008 pana in prezent rentabilitatea investitiilor a tot scazut, avand in vedere si comisioanele din ce in ce mai mari retrase (procent din activele din cont, in fiecare luna mai mari), pilonul II nu este o solutie potrivita ca sa inlocuiasca o parte din pensia ce s-ar obtine din pilonul I. Pensia ce va reveni cel mai devreme din privat peste 10 ani nu va reusi sa compenseze partea corespunzatoare din pensia publica diminuata prin directionarea contributiei spre privat. Revenirea la pilonul I pe formula integrala este optiunea cea mai sigura.

 

Constantin Balasoiu Pilonul 2 nu va dispărea, dacă cineva își făcea griji. E împotriva proprietății private și a constituției. Dădea asigurări la radio chiar acum Vosganian

 

Smaranda Dobrescu Imi pare rau sa o spun, dar Vosganian intoxica lumea.

 

Smaranda Dobrescu Probabil ca Vosganian spunea ca e impotriva Constitutiei intrucat pensia respectiva e considerata proprietatea individului, mostenibila. Mostenirea s-a bagat tocmai ca sa-i dea pensiei un caracter de asigurare, in sensul sa nu i se asigure o pensie pe intreg parcursul vietii, ci doar se asigura suma din cont care poate fi ridicata intr-o transa sau mai multe, dar nu lunar,ca un beneficiu de protectie sociala. Ideea ca pensia e privata si deci intangibila conform Constitutiei este discutabila, intrucat orice leu oprit prin lege este ban public. Doar pilonul III este strict privat, caci e o contributie benevola. precum asigurarea de viata.

 

Constantin Balasoiu N a explicat dar părea încrezător în afirmații. A încheiat cu ceva despre schimbarea mentalităților. Iar Dancila s a aparat ca ei nu i a parvenit proiectul pilonul 2

 

Constantin Balasoiu Dancila nu la radio, dar e clar că se cere timp iar ce spune Vosganian e probabil ceea ce se va și întâmpla. N ar fi prima oară

 

Smaranda Dobrescu In 2007 si in 2017 am scris doua articole in care avertizam dupa modificarile lui Boc ca pilonul II va esua. Le-am postat si pe FB anul trecut. Nimeni nu le-a luat in seama dintre decidenti, desi eu semnasem prima forma a Pilonului II, si o trecusem prin guvern si apoi prin parlament. Dupa multime de cursuri de calificare, seminarii, modele lucrate cu specialisti, etc. etc. Am si diplome de specialist in pensii private si actuariat, una semnata de Banca Mondiala. Stie Vosganian legea oare? Stie doar cererile violente ale administratorilor de a se pastra legea asa cum e. Cine se gandeste la potentialul beneficiar cu buzele umflate la data pensionarii?

 

Smaranda Dobrescu https://www.cotidianul.ro/e-oficial-pilonul-ii-va-fi.../Manage

 

 

COTIDIANUL.RO

E oficial: Pilonul II va fi OPȚIONAL

Constantin Balasoiu https://www.agerpres.ro/.../premierul-dancila-nu-avem...Manage

 

 

AGERPRES.RO

Premierul Dăncilă: Nu avem proiectul cu Pilonul 2 de pensii


Niciun comentariu: