miercuri, 11 iulie 2018

Cronica de Cotroceni cu Adriana Saftoiu

Cronica de Cotroceni cu Adriana Saftoiu – 8 iunie 2018

 

Luminita Arhire

June 8

Cum conducerea PNL arată astăzi așa cum arată, dar toată lumea zice, cu un entuziasm moderat, că partidul liberal e un partid mare, unde poți găsi oricând niște lideri care să-i dea pe spate pe cetățeni... mie mi-a venit în minte Adriana Săftoiu ...

CRONICĂ DE COTROCENI, CU ADRIANA SĂFTOIU

Şi eu aş fi spus despre dumneata, Adriana, la fel cum au spus alții, că eşti "… o persoană cultivată şi rafinată "… Și practic, privind caricatura acestei combinaţii avortate între PNL-ul vechi şi PDL , poate că ai fi fost singura din fostul PDL care mi-ar fi putut atrage atenţia , singurul „produs " cu adevărat interesant al mixturii. Numai că doamnă Adriana, suferi, poate fără să ştii, de „SINDROMUL PLEŞU ": nu inteligenţa şi rafinamentul sunt lucrurile discutabile la dumneata, aşa cum nu sunt discutabile la Andrei Pleşu, ci , în mod evident , CARACTERUL .

Spui, dragă doamnă Săftoiu, că , independent de istoria sălbatică a ultimilor 10 ani, dacă te-ai întoarce la momentul „0" al anului 2004, tu ai alege la fel ( să zicem RĂUL CEL MAI MIC, nu-i așa? o sintagmă care a făcut carieră în România...)

Dar, ia să vedem cum arată ceea ce ai ales, Adriana, după două mandate de succes și 10 ani de delir :

1.Justiţia este zguduită de cele mai neverosimile scandaluri şi descoperim că a fost angajată ani buni într-o sordidă relaţie incestuoasă cu instituţiile de forţă, relaţie care, poate, continuă în modul cel mai trivial şi acum. Rezultatul? Adversarii politici ai lui Băsescu Traian au fost aruncaţi în aresturi preventive sau definitive, fără excepţie, şi executaţi, aproape neglijent, la lumina zilei. În trena condamnărilor politice, mai totdeauna , s-au aflat şi oameni obişnuiţi, nevinovaţi, alcătuind „eşafodul" sau grupul infracţional necesar, adică JUSTIFICAREA…

2.Serviciile secrete au ajuns la paroxismul puterii şi s-au reinventat ca germeni ai unui stat paralel cu statul la vedere. Rezultatul? Paranoia publică generalizată, spaima ascultărilor ilegale şi a înregistrărilor video, revigorarea delaţiunii ca sport naţional, teroarea …

3. Instituţiile democratice s-au metamorfozat în unelte de represiune şi control. Rezultatul ? Neîncrederea cronicizată a cetăţeanului în conceptul de democraţie, devenit formă fără fond.

4. Parlamentul a fost pus pe roată şi i s-au zdrobit, fără cruţare, dar meticulos, toate tibiile şi toate peroneele , până a devenit o masă amorfă şi, mai ales, tăcută. Rezultatul? Am avut, în perioada de supremație a PDL-ului, cel mai slab, cel mai şovăitor legislativ, cel mai incompetent, de la CPUN încoace, pentru că oamenii de calitate fie au preferat să se ţină deoparte de ceva atât de blamabil, fie, pur şi simplu n-au avut suficienţi bani să-şi plătească locul eligibil.

5.S-a pus la punct o APOCALIPSĂ SOCIALĂ , aflată la originea unui număr catastrofal de sinucideri anonime, în timp ce gaşca lui Băsescu Traian înflorea ca o plantă carnivoră, răspândind miasme oribile în jur. Rezultatul? Migraţia către orice zare a inteligenţei şi priceperii româneşti, având efectul unui cutremur devastator , după care nu s-a mai putut reconstrui aproape nimic.

6.Aproape că a dispărut presa – jurnalismul s-a transformat într-un mercenariat obscen. Rezultatul? Manipularea fără jenă, mai ales a tinerei generaţii, devenită carne de tun pentru propaganda cea mai rudimentară.

7. A apărut şi s-a dezvoltat în sânul aşa-zisei şi autoproclamatei societăţi civile, un tip de cult al personalităţii cu un mare grad de mobilitate şi de transfer de la un personaj la altul, în funcţie de realităţile politice. Rezultatul? Cine a pupat dosul lui Băsescu , nu are nici o apăsare să pupe , cu aceleaşi expresii şi cu aceeaşi devoţiune, dosul lui Klaus , doar că trebuie să-şi diversifice puţin meniul, ca să intre la pupat şi Prima Doamnă.

Atunci, vin eu şi te întreb, Adriana, dacă toate cele de mai sus, potrivit propriilor mărturisiri, înseamnă RĂUL CEL MAI MIC, oare ce ar putea să însemne, în accepţiunea dumitale , RĂUL CEL MAI MARE?

P.S. Văd că există o „Cronică de Cotroceni", despre Băsescu Traian , scrisă fără cruţare de dumneata, una dintre cele mai apropiate colaboratoare ale RĂULUI CELUI MAI MIC ; ai cumva idee dacă există şi o „Cronică din Palatul Victoria" despre RĂUL CEL MAI MARE, recte Adrian Năstase, scrisă de vreun apropiat al domniei-sale, în acelaşi stil? ? Nu există?

Dar de ce oare nu există, n-ar trebui să ne-ntrebăm?

 

Eva Feilinger Foarte, foarte bun articolul https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f55/1.5/16/1f44d.png👍https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f55/1.5/16/1f44d.png👍https://static.xx.fbcdn.net/images/emoji.php/v9/f55/1.5/16/1f44d.png👍
Alegerea "raului cel mai mic"a tras dupa el raul cel mare cu care se confrunta astazi Romania . Unul dintr-e aceste rele este alimentarea si mentinerea urii dintre romani .(Parerea mea )

 

Ioana Varsta Dacă judecăm lucrurile în această paradigmă, da, este un punct de vedere foarte bine susținut. Dar, eu cred că nu suntem neapărat în această situație - nu avem de-a face cu o persoană rafinată, ci cu o persoană care știe să simuleze rafinamentul. Pentru că știe că dacă vrea să acceseze un public de dreapta trebuie să performeze în acest registru. Eu cred, de asemenea, că au știu în permanență în ce odioșenii se implică, că nu au avut scrupule și au sperat că vor fi capabili în permanență să își găsească justificări la care să adere suficient de mulți oameni relevanți încât să nu ajungă niciodată să deconteze toate acestea. "Răul cel mai mic" în această categorie se înscrie. De fapt, au ajuns să facă ceea ce ceilalți nu ar fi îndrăznit niciodată. Și nici măcar nu au decența să recunoască și să încerce să repare ce se mai poate repara. Preferă să se comporte ca și cum ar fi creat o religie în a cărei dogmă au rămas captivi.

 

Luminita Arhire „… o persoană cultivată și rafinată "… este un citat dintr-un adversar politic al doamnei, în a cărui judecată calmă și ironică eu am mare încredere . Nu m-a deranjat să las acest „portiță" deschisă și nu mă îndoiesc că acela din care am citat o cunoaște mai bine decât o cunosc eu. Restul argumentației îmi aparține. La mulți dintre intelectualii României de astăzi „sindromul Pleșu", adică cel al lipsei de caracter, este jenant de vizibil.

 

Ioana Varsta Luminita Arhire Plesu chiar e rafinat in mai multe domenii. Altii incearca sa emuleze un anume tip de atitudine, toti fiind partasi cu bunastiinta la ceea ce s-a intamplat.

 

SSDmaranda DobrSDescu Ioana, in 2015 Adriana Saftoiu care tocmai parasise Cotroceniul a scris cartea "Cronica de Cotroceni", ocazie in care Adrian Nastase cu binecunoscutul stil ironic a spus cateva vorbe despre ea, pe blogul personal. Acelasi lucru l-am facut si eu, dar intr-o maniera mai putin eleganta: Cand esti personal de servici in casa cuiva, ticalos, mincinos, fustangiu, sperjur, etc, esti condamnat daca ai mai mult obraz decat seful casei, sa fii discret, atunci si mai tarziu. Ca doar il cunosteai cand te-ai angajat. Elementul care a derutat-o si a scos-o din aparenta superioritate a fost concurenta in influenta fata de sef cu Elena Udrea.

 

Ioana Varsta Smaranda Dobrescu Exact, nu a avut o problemă de moralitate sau de stilistică, ci una de una de concurență la care i s-a părut incorect să fie supusă. Atât și nimic mai mult.

 

Gavrila Ch cand doua se cearta, base castiga/in detrimentul tarii, desigur.

 

Luminita Arhire Smaranda Dobrescu Da, din AN am „citat" eu. Acolo, în textul lui, apare formularea „… o persoană cultivată și rafinată "…

 

Prospectiv A-z .
La AN se observa dintotdeauna si un complex la 'oamenii de cultura'. Nu intotdeauna disimulat prin ironie.

Intr-adevar, gandesc aici si la cecul sau in alb oferit d-nei AMP.

Oamenii de cultura/stiinta/carte, de obicei, roiesc in jurul puterii--asta in pofida credintei la romani cum ca acestia ar trebui musai sa reprezinte si constiinte civice (un model mai vechi francez, de care nu se mai stie). 

Probabil ca AN, imaginandu-se un Prim-ministru/Presedinte Soare, gandea ca aceasta pana la palaria sa ar fi fost un musai. Daca ar fi operat cu alte criterii, mai adecvate politicii din sec 21, probabil ca...

 

Gavrila Ch o arivista/chiar si casatoria cu un barbat atat de 'distins' tot acolo se inscrie. Pana la urma nu si-a putut depasi conditia- iar masca i-a cazut de pe fata.

 

Prospectiv A-z .
Nici nu stim care dintre cei 2 s-a cocotat prin casatorie. Eu as s/pune ca in targul celor doi trebuie considerat si dezechilibrul dintre genuri la Limba Romana din Universitate, in sensul ca Adriana nu prea avea de ales...

 

Gavrila Ch ce bine suna intelepciunea populara: nici usturoi n'a mancat, nici gura nu-i miroase...

 

Prospectiv A-z .
Intre derbedeii lui Basescu, ADRIANA SĂFTOIU probabil ca era printre putinii care faceau politica de amorul artei. Cum s-a scris mai sus, a fost surclasata de alta care facea amor ca arta a politicii.

 

Dana Fantu Lideri pentru ce? Pentru partid sau pentru tara?


Niciun comentariu: