vineri, 17 noiembrie 2017

Societatea civila contra democratiei


 
 
Cristi Pantelimon's post.
Ca tot se discuta zilele astea despre justitie/drept/lege, iata cum s-a prefigurat miscarea dela un fel de a practica Dreptul la altul si cacofonia rezultata acolo unde cele 2 perspective coexista...
"Dar această tranziție era destinată de asemenea în a influența populația favorabil în adoptarea stilului de viață american și al modelului său democratic stabilit de Common law. Fără a intra în detaliile tehnice, noțiunea de societate civilă se potrivește cu atât mai bine acestui sistem juridic cu cât acesta concepe legea ca fiind imanentă, adică o voință nescrisă a societății, pe care judecătorul are ca misiune s-o descopere în urma conflictelor particulare pe care le tranșează. În sistemele noastre juridice continentale romano-germanice, legea este suveranistă și transcendentă, prin aceea că ea încadrează explicit și dinainte modelul de societate care îi este dat spre organizare prin codificare. La anglo-americani „societatea civilă", la europenii continentali „codul civil". Hegemonia politică trece astfel prin cultura dreptului."

„ONG-urile se joacă cu armoniile socio-istorice și culturale cele mai stabile și mai pașnice, pe care le brutalizează. Ele știu că acțiunile lor sunt susceptibile de a se transforma în conflicte sociale profunde, cu atât mai mult cu cât aceste acțiuni sunt prezentate drept niște progrese înscrise în mersul istoriei. Atunci când electoratul, adică Suveranul, se revoltă, ele îi opun societatea civilă, adică exact aceleași persoane, dar a căror suveranitate ele au uzurpat-o și ale căror convingeri le-au schimbat. Atunci când se ajunge la „soluțiile experților", mai rău, la dezamorsarea conflictelor prin înțelegeri impuse, e clar că misiunea ONG-urilor este îndeplinită sau pe cale de a fi. Schimbarea de regim este aproape atunci când ONG-ul scoate steagul societății civile."


Privită de aproape, noțiunea de „societate civilă" este una foarte ciudată. În sens propriu, ea înseamnă „asocierea cetățenilor". Nu acesta este sensul comun al cuvântului simplu „societate"? Adăugând „civilă", avem de-a face implicit cu…

Claudia Giurca O viata de om, oricat de lunga si aparent linistita ar fi, tot parca "zboara". Citind si acest articol, ma gandesc ca e bine sa faci parte din societate, chiar si din societatea civila, pe care atat de multi se straduiesc sa o manipuleze sau sa o subordoneze. Pare ca iti ramane libertatea de a alege, chiar si atunci cand alegi nerealitati, cand alegerile tale nu devin foloasele tale. Mai poti apela la Dumnezeu sa te calauzeasca sau sa te fereasca. Pe cand, daca esti in societatea manipulatorilor, ai puterii care actioneaza dupa tinte si strategii de ei stiute, categoric nu esti liber de a alege (ai ales!) si esti inregimentat in acea oaste.

Paul Ro Excelent articol !

Preda Mihailescu Pacat ca n use poate da share!

Prospectiv A-z .
Copiaza si paste acest link: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=848078842039960&id=100005135564621

Niciun comentariu: