miercuri, 15 noiembrie 2017

Homo Sovieticus a murit, traiasca Homo Globalis!

HOMO SOVIETICUS a murit, traiasca HOMO GLOBALIS! – 24 octombrie 2017

 
 
Gheorghe Gradinaru shared a link.

October 24 at 12:16pm

INTERESANT

 

 

HOMO SOVIETICUS a murit, traiasca HOMO GLOBALIS! "Profetiile" unui cunoscut disident anticomunist. ALEXANDR ZINOVIEV despre…

CUVANTUL-ORTODOX.RO

 

Gheorghe Gradinaru "Astazi traim intr-o lume dominata de o singura forta, o singura ideologie si un singur partid pro-globalizare. Toate acestea impreuna au inceput sa ia forma in timpul Razboiului Rece, cand au inceput sa apara gradual diverse suprastructuri: organizatii comerciale, bancare, politice si mass-media. In ciuda ariilor de activitate variate, ceea ce aveau in comun era tocmai intinderea lor transnationala. Odata cu prabusirea comunismului, acestea au ajuns sa conduca lumea. Astfel, tarile din Vest au ajuns intr-o pozitie dominanta, gasindu-se totusi si intr-o pozitie subordonata pe masura ce-si pierd suveranitatea gradual in favoarea a ceea ce eu numesc o supra-societate. Supra-societatea planetara este compusa din organizatiile comerciale si necomerciale a caror influenta se intinde mult mai departe de granitele statale. La fel ca alte tari, si tarile occidentale sunt subordonate acestor structuri supranationale. Asta in ciuda faptului ca suveranitatea statelor era parte integranta a pluralismului si deci a democratiei la scara globala. Supra-puterea de azi suprima suveranitatea statelor. Integrarea europeana ce se desfasoara astazi in fata noastra duce la disparitia pluralismului in cadrul noului conglomerat, in favoarea puterii supranationale."

 

Smaranda Dobrescu "Asta in ciuda faptului ca suveranitatea statelor era parte integranta a pluralismului si deci a democratiei la scara globala. Supra-puterea de azi suprima suveranitatea statelor. Integrarea europeana ce se desfasoara astazi in fata noastra duce la disparitia pluralismului in cadrul noului conglomerat, in favoarea puterii supranationale."
Aceasta observatie facuta la nivel mondial cu ani in urma suna foarte bine cu trilema economiei mondiale definita de Dani Rodrik, fost profesor la Harvard in urma cu 4-5 ani: "Intr-un conglomerat de tari cu interese economice, cei trei indicatori, gradul de integrare (globalizare), democratia si suveranitatea nu pot convietui. Unul singur prevaleaza si in unele cazuri e posibil si al doilea sa poata fi pasager uzitat. Exista o mica nuantare facuta recent de Rodric, cu ocazia Brexit:
"More broadly, international commitments can be used to tie the hands of governments in both democratically legitimate and illegitimate ways. External discipline can be sought in two different kinds of settings--one of which is much more defensible on the traditional democratic delegation grounds than the other. "

 

Smaranda Dobrescu "In timpul Razboiului Rece, democratia era o arma de lupta impotriva totalitarismului comunist. Astazi intelegem ca Razboiul Rece a reprezentat apogeul istoric al Occidentului. In acea perioada Vestul avea tot: o crestere fara precedent a bogatiei, libertate adevarata, un incredibil progres social, realizari stiintifice si tehnologice colosale. Insa in acelasi timp, Vestul se schimba imperceptibil. Integrarea timida a tarilor dezvoltate lansata atunci a dus la internationalizarea economiei si globalizarea puterii pe care le vedem acum. "
Simplificand-poate eronat- as trage concluzia ca un sistem dictatorial are nevoie de o opozitie "pe negativ". Occidentul dorind sa distruga Rusia ca mare putere, a folosit contraexemplul dictaturii, adica regimul democratic. O observatie corecta.
Imi pun intrebarea de ce in actualele conditii cand China tinde sa devina prima putere economica , tehnologica si poate militara a lumii, nu se coaguleaza un val de democratie opozabila Chinei socialist-comuniste? Dimpotriva, occidentul e mai putin democrat ca niciodata!
Sau China da semne cui vrea sa le creada de democratizare?

Niciun comentariu: