miercuri, 15 noiembrie 2017

Cat de simplu este la americani



Cat de simplu este la americani :
"Angajaţii şi managementul băncii ştiau sau au avut motive temeinice să creadă că datele transmise de Deutsche Bank şi alte instituţii financiare pentru stabilirea Libor nu reflectă adevăratele rate la care se împrumută băncile între ele".
Atat. Comportamentul DB din perioda 2005-2009 a incalcat legea americana, procurorii americani acuza, DB este de acord sa plateasca o amenda penala de 225 milioane de dolari.
La noi, Raiffeisen e sanctionata de o autoritate a Statului roman, dupa indelungi asteptari si deliberari, cu penibila amenda de 50 de mii de lei si cu un ordin de incetare a practicii inselatoare, pe care banca nu da doi lei, neavand de gand sa le respecte. Ba, mai mult, banca insulta inteligenta celor 35 de mii de debitori afectati de practica inselatoare, sustinand nonsalant ca aducerea contractelor la conditiile initiale ar creste costurile a 70% dintre "titularii" unor contracte de credit inchieiate in trecutul recent. In timp ce presa intreaba, la un eveniment public la care participa gubernatorul insusi, ce pozitie va avea banca fata de masura impusa de ANPC, seful bancii face mistouri si glumite ieftine, iar asistenta compusa din locatarii coliviilor de catifea corporatista se hahaie. Li se pare fun ca "cel mai admirat manager expat" sa faca misto de autoritatile romanesti, in limba romana.
BNR, desigur, sustine cu orice ocazie pozitia bancii, iar procuratura noastra, eficienta cand trebuie sa sanctioneze pentru prejudicii de 9 sute de lei batrani de 92 de ani, veterani ai ultimului razboi mondial, tace asurzitor in fata unei fapte continui care ruineaza si acum zeci de mii de insi.
Dublul standard, mai mult decat modificarea opiniei justitiei dupa cum bate vantul si curge vinul de Dragasani la seminariile de la Sinaia, este ceea ce distruge treptat credibilitatea sistemului nostru judiciar.
In alta ordine de idei, cazul prezentat in Bursa ne reaminteste ca si indicii publici de dobanda pot fi manipulati, pentru bani si pentru controlul economiei si al procesului legislativ. Daca se poate manipula Libor, cu atat mai mult poate fi manipulat Robor.
Poate se intelege pana la urma ce pericol enorm pentru economia de piata si pentru capitalismul liberal il reprezinta aceasta manipulare.
PS Si americanii, si britanicii, si nemtii au propria doza de ipocrizie. In timp ce ii sanctioneaza penal pe acesti infractori dovediti si recunoscuti, ii lasa in continuare sa emita cotatii pentru Libor si Euribor, ca si cand i-ar invita la recidiva. In plus, nu vedem niciun manager sau macar un sefulet din esalonul doi bagat la puscarie si pus sa achite macar o parte din sumele cu care au fost prejudiciati consumatorii, fondurile de pensii si comunitatile locale. Dimpotriva, sumele mari platite cu titlu de amenda penala de catre entitatea bancara (si nu de sefii ultra-bogati si bonusati ai acesteia) sunt imprastiate, cu voie de la stapanire, in toate costurile produselor si serviciilor bancare, achitate de noi toti, debitori, deponenti sau contribuabili. Nu e minunata aceasta lume noua?

Niciun comentariu: