luni, 16 octombrie 2017

nu prea-i tun in Romania fara sa fie implicat si vreunul al serviciilor, vechi si/sau noi

Prospectiv A-z


Show more reactions

Comments
PA-z
Domnule colonel Bochis, n-a venit si timpul unei sinteze/analize? 


De exemplu, m-am intrebat in scris aici: Au tradat Securitatea si Armata pactizand cu cei din afara tarii impotriva lui Ceausescu si netrecand astfel la implementarea doctrinei luptei pana la ultimul om? Intrebarea a ramas retorica pana acum...

 
Manage
Draghi Puterity In opinia mea, mai degraba nu. 

Cateva ganduri la repezeala:


In '89 s-au suprapus niste strategii de schimbare care cu sigurantza au dus si la crearea unor zone aferente in structurile de forta (zona nationalista, cea gorbaciovista, cea americana, cea pan-europeana, cea secesionista) Fiecare a actinoat in tilelel revolutiei conform propriilor lor interese. 

O problema era ca datorita industrializarii fortate promovate de Ceausescu, neexplicate corect romanilor (la ce sunt bune cresteri economice din doua cifre daca asta nu se lasa simtite in nivelul de trai) si dorintei lui de a aveao o economie autarha (self-sutainable) poporul nu mai credea in ideea nationalista.

Nici reformarea socialismului cu "glasnostul" si "perestroika" lui Gorbaciov nu erau functionale.

Doar occidentul, care traia pe datorie (datoria urmad a fi platita de generatiile viitoare) parea o solutie viabila, mai ales datorita propagandei occidentale, pe care Ceausescu nu stia sa o contracareze, ba dimpotriva o incuraja indirect prin reducerea emisiilor TVR. El tot vorbea despre "plata datoriilor externe", dar nu spunea explicit ca asta e de fapt sursa marasmului romanesc din anii '80.

Securitatea era impartita ca opinii - o parte vedea solutia in reformarea socialismului altii in varianta occidentala (cititi cartea lui Filip Teodorescu - Un risc asumat, explica la inceput bine starea de spirit, acolo unde spune cand si de ce a ajuns el sa nu mai creada in socialism, si cum a transmis el "colegilor" din vest sa se concentreze pe "noua echipa" care ii va urma lui Ceausescu). 

"Premiantii" din PCR erau la fascinati de managementul occidental pe care il percepeau ca sursa eficientei vestului, si pe care il voiau implementat in Romania pentru a o moderniza, fara insa a ceda prea mult din suveranitatea nationala. 

In fine armata (cu exceptia unor tradari notorii) ramasese din instinct si inertie pe zona nationalista si nu avea incredere in Securitate. In Arad de ex, au tras din greu in casa vicelui securitatii din Arad, incercand sa il asasineze pe el (impreuna cu familia lui) desi el era din aripa nationalistilor care credeau inca in socialism.

 
Manage
PA-z
De acord, dar ma intreb cum pune cap la cap aceste lucrurui cineva arecum dinauntru. Este important, caci asa putem a incepe sa ne explicam cum de s-au intamplat toate mai departe.
LikeShow more reactions
ReplyDecember 22, 2016 at 7:19am
Manage
Draghi Puterity Pai eu am creionat niste aspecte, si am dat niste directii, pentru detalii trebuie intra-adevar ei sa vorbeasca.

 
Manage
Alexandru Botu Stiu ca intrebarea nu imi este adresata mie si ca nici nu era obligatoriu sa intervin. Astept si eu raspunsul solicitat. Dar....
Cine sa fi tradat? Armata, Securitatea? Erau niste institutii cu conduceri in fata carora toti ceilalti apartinatori se su
bordonau concret, in mod real. Fata de conducatorul suprem subordonarea (ca si Juramantul) erau intermediate. Doar conducatorii acestor institutii se subordonau direct lui NC, restul erau obligati sa se subordoneze ierarhic conducatorilor directi (de unitati). Deci nu cred ca este productiv si moral sa vorbim de tradarea unor institutii, ci de felul in care conducatorii la varf ai acestora s-au comportat. Acolo au existat si suficiente informatii despre ceea ce se pregatise si de ceea ce urma sa se intample, respectiv care puteau sa fie consecintele. Sistemele piramidale, dupa cum vedem si in natura, se strica de la varf inspre baza si nu invers.

 
Manage
PA-z.
“ Pentru îndeplinirea datoriei sacre înscrisă în Constituție, eu…, cetățean al Republicii Socialiste România, intrând în rândurile forțelor armate, jur credință nestrămutată poporului român și patriei mele socialiste.


Jur să respect legile țării, să execut întocmai ordinele comandantului suprem, cerințele regulamentelor militare și ordinele comandanților și șefilor mei atât pe timp de pace cât și pe timp de război.

Jur să nu-mi precupețesc sângele și viața pentru a apăra pământul strămoșesc, independența și suveranitatea patriei, cauza socialismului.

Dacă voi călca jurământul meu, să suport pedeapsa aspră a legilor Republicii Socialiste România”.

 
Manage
Alexandru Botu Si eu am depus in 1972 un astfel de Juramant, poate chiar cel postat de Dumneavoastra, Domnule PA-z. Ulterior s-a introdus chiar si un juramant la serviciu. Cu cat jurai mai des si in mai multe imprejurari, cu atat iti dadeai seama ca acele Juraminte "se dilueaza" ca angajament si ca forta morala.
In viata practica, asa cum am mentionat, erai subordonat unor sefi directi. Daca acei sefi erau respectabili, nu puteai fi usor hahalera. Si ii urmai, le ascultai deciziile, ordinele, rugamintile. Acest lucru l-am constatat mai tarziu cand am vazut diferenta de judecata aplicata sefilor: aceia care fusesera oameni seriosi -din toate punctele de vedere- au fost aspru judecati de salariati, cetateni, pe motiv ca datorita lor sistemul nu s-a prabusit mai devreme, avand o anumita credibilitate. Si respect pentru ordine, eficienta, evidentierea si sustinerea celor valorosi. In mod normal, chiar si in perioadele de dezordine, haos, dezorientare generala oamenii privesc cu incredere si speranta catre aceasta categorie de sefi, stiind ca pana la urma tot in ei trebuie sa-si puna nadejdea. 
Si astazi, aceiasi categorie de sefi nu este bine vazuta de subordonati, caci intr-un cadru reglementat si stabil acei sefi nu permit, nu fac posibile delatiunile, furtul, minciunile, neseriozitatea, antimeritocratia etc.
Despre ce vorbeste Domnul Draghi Puterity ca s-a intamplat la Arad are mare valabilitate si pentru alte orase, culminand cu Bucurestiul."Nimeni nu mai era sigur pe nimeni si nimic. Soldatii nu stiau daca mai trebuie sa execute ordinul de a trage in popor, comandantii nu stiau cine le sunt dusmanii, poporul nu stia ce vrea si pe pe cine sa urmeze...."-zice Draghi Puterity. Este posibil ca acest lucru sa se produca asa dintr-o data si peste tot doar prin asemanarea conditiilor si a actorilor?
Si noi, garzile patriotice am fost inarmate sa ne aparam institutul. Cred ca doar norocul a fost cel care a facut sa nu tragem in nimeni, cu toate manipularile si incitarile la care am fost supusi. Si de afara, si din interior (institut), unii din interior fiind isterizati de altii de afara.
Nu stiu daca dintre acei salariatii nostri care au participat activ si in diferite locuri la evenimente este cineva beneficiar al unor recompense.

 
Manage
Draghi Puterity PA-z - si eu l-am spus  Tin minte ca l-am spus cu voce tare, si din convingere, dar la "patriei mele socialiste" am miscat doar buzele. Pentru ca eram vreo opt care il spuneam simultan cu mana pe drapel, nu s-a observat. Deh, rebel de mic...  Si naiv...
L

Manage
Draghi Puterity Inca ceva, ca martor si participant in acele zile la Revolutie in Arad (unde miscarile au inceput in 17 dec, imediat dupa Timisoara, baidauiei). Sa nu neglijam haosul imens din acele momente. Nimeni nu mai era sigur pe nimeni si nimic. Soldatii nu stiau daca mai trebuie sa execute ordinul de a trage in popor, comandantii nu stiau cine le sunt dusmanii, poporul nu stia ce vrea si pe pe cine sa urmeze.

Unul dintre revolutionari, pe care il cunosc personal, mi-a povestit: "dupa ce am pus mana pe o arma, am tras peste tot unde unde am vazut ca misca ceva". Sau pentru ca nu am acceptat sa fiu pipait la un punct de control al revolutionarilor, eu era sa fiu arestat.

 
Manage
PA-z
Starea de haos a intervenit relativ tarziu. Vlad spunea intr-un interviu ca ei ar fi aflat de Malta 1988 cam din iunie 1989. Ar fi avut timp sa puna la cale ceva deliberat, nu porcaria din decembrie, rezultata cu uciderea lui Ceausescu si potopul nenorocirilor abatute asupra romanilor.

 
Manage
Draghi Puterity Se saturasera si ei de Ceausescu. Mi-a spus unul cu care am ajuns coleg cand lucram la Fabrica de Strunguri din Arad (el zicea ca nu mai lucreaza la ei, stiu io...  ) ca marea lor problema era ca ei livrau informatii reale "conduceri de partid si de stat" dar ele erau ignorate, si nu se lua nici o masura ca sa se schimbe ceva. Si nici ei nu aveau un super nivel de trai. Mai reusea sa faca rost de cate o canista de benzina in plus pe langa cei 20 de l pentru care stateai trei zile si trei nopti la coada la pompa, si chestii de astea. Dar bine nu traiau nici ei. Pe undeva le puteai intelege frustrarea.

 
Manage
PA-z
Asa vor fi gandit si dupa 1989, pentru o canistra de benzina IN PLUS si alte frustrari de genul asta rezolvate... De fapt, nu prea-i tun in Romania fara sa fie implicat si vreunul al serviciilor, vechi si/sau noi.

Niciun comentariu: