luni, 16 octombrie 2017

Communism, Fondly Remembered, Is Really A Longing For Tradition - Social Matter

Communism, Fondly Remembered, Is Really A Longing For Tradition - Social Matter – 17 septembrie 2017

 
 
Ovidiu Stoica shared a link.

September 17 at 2:25pm

Articol de Iulian Bretonescu in Social Matter despre Romania post-comunista : nostalgia culturala (nu economica), regretul pentru pierderea independentei si mandriei nationale, efectul distructiv al "economiei de piata" in absenta institutiilor culturale (traditionale si legale) care sa o reglementeze, colonizarea economica occidentala, etc.

 

 

Communism, Fondly Remembered, Is Really A Longing For Tradition - Social Matter

My wife recalls going with her little sister to stand in line for bread in the waning years of the Ceausescu regime in Romania. Clutching her family's ration card in hand, they would go to the dispensary and join the queue of ladies with scarves tied over their heads, waiting for the bread truck to…

SOCIALMATTER.NET

 

Prospectiv A-z .
Ma intreb de ce Bretonescu trebuie sa aduca aminte de situatie prin prisma amintirilor sotiei. Apoi, jalea anilor 1980 este rezultatul presiunilor economice facute de hegemonii momentului. Ce inseamna aceste 2 observatii:
1) Empiricul lui Bretonescu n-are putere de generalizare;
2) Capacitatea lui de a observa fenomene la scara mai mare este redusa.

Sa gandim la urmatoarele: Romanii au putut in vechiul regim sa-si castige independenta culturala si mandria nationala abia dupa ce si-au luat tara dela sovieti--initial cu Dej, apoi cu primii 10-15 ani lui Ceausescu. Romanii dupa 1989 au inceput sa piarda rapid acea independenta culturala si mandrie nationala odata cu intrarea in orbita de hegemonie occidentala.

Daca Bretonescu era pe bune, el ar fi remarcat ca unul din efectele orbitarii la hegemon distruge cultura si mandria nationala. Dpdv economic, lucrurile sunt un pic mai complicate. Sunt de acord cu ideea avansata si de Bretonescu despre lipsa inovatiei in regimurile din orbita sovietica. Ce se uita sau nu se stie insa este succesul social-democratiilor scandinave, din mai toate punctele de vedere--daca avem oameni care inteleg, de exemplu, Suedia printre noi, pot spune.

P.S. Ce cauta acea poza sovietica la capul articolului, Bretonescu nu sesizeaza ironia? Daca ar fi sa aleg o poza reprezentativa pentru mandria romanilor, aceea ar fi fost cu adunarea din Piata Palatului din 1968, dupa invazia sovietica in Cehoslovacia... sau vizita lui de Gaulle/Nixon in Romania.

Niciun comentariu: